30. října 2013

Zeman do toho bude mluvit

Teplice – Už před volbami a s ohledem na očekávaný výsledek avizoval senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera, a také člen výkonné rady ODS, že by brzy mohly být další předčasné volby.

V sociální demokracii, která utrpěla ve volbách vítězství, to po volbách vře. Co to podle vás udělá s politickou scénou?

Předsednictvo sociální demokracie už vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby odstoupil z funkce šéfa strany. Takže hned po volbách nastalo to, co bylo očekávatelné. Sociální demokraté se poperou ještě dříve, než se ujmou vlády. Touha po ministerských postech je totiž veliká.

Dají se tedy očekávat komplikace při sestavování vlády?

Už po nedělním zasedání výkonné rady ODS jsem řekl, že se musíme připravit na předčasné volby v květnu. I prezident Miloš Zeman toto přání mnohokrát uvedl. Že by se mu to jako líbilo. Může si i zdůvodnit, že to nebude finančně nákladné. Podle mě právě on udělá všechno pro to, aby se vláda nesestavila.

A myslíte si, že do toho bude mluvit?

Tak jeho to nijak neohrozí.

Jak dlouho bude trvat, než se tedy sestaví vláda?

Proces vyjednávání bude hodně složitý, ale do konce roku nějaká vláda bude. Vedení sociální demokracie nenominovalo vůbec svého předsedu Sobotku do vyjednávacího týmu o budoucí vládě. A tím se to vše rozjelo. Je teď otázkou, kdo s kým se shodne. A to ještě bude své lidi prosazovat určitě taky prezident, z předešlé úřednické vlády.

Co to znamená pro další osud ODS, která byla kdysi největší partají u nás a teď skončila jen s necelými osmi procenty?

Nestabilizací politické scény jsme získali určitý čas. Můžeme v klidu přemýšlet, co dělat dál. Máme prostor pro to, abychom si v klidu promysleli, jak dál postupovat v opozici.

Už hledáte v ODS nového lídra?

To je zatím předčasné.

Jaroslav Kubera