29. října 2013

Debata ve straně už teď nebude o Klausovi

Pokaždé, když se ODS v minulosti ocitla ve složité situaci, figurovalo mezi možnými spasiteli strany jméno Evžena Tošenovského. Bývalý moravskoslezský hejtman a současný europoslanec v rozhovoru pro HN nevyloučil, že by se vedení ODS ujal. "Kdybych měl pocit, že to má smysl, začal bych to zvažovat," říká Tošenovský. Podle něj strana musí do lednového kongresu hlavně hledat nové lidi z řad starostů a regionálních osobností, absolutně držet slovo - a také se přestat bičovat.

Jak hodnotíte výsledek voleb? A jak z té situace ven? Voliči necelými osmi procenty dali najevo, že jejich důvěra v ODS není velká. 

Je to dramatická prohra. Teď se povede velmi otevřená debata v regionech. Musíme se "vyhádat". Musí přijít noví lidé, kteří budou žít podle argumentů a postojů, které říkají. 

Kde takové lidi seženete? Nebo je máte? A proč nebyli vidět dřív? 

Máme jich mnoho, třeba z řad starostů. Diskuse musí jít přes regiony. Někdo si o vedení řekne, uvidí se, jak si vybojuje svoji šanci. Takto vznikají velcí hráči. Stranu už také naštěstí opustili lidi, kteří si z toho dělali spíš byznys. A ti, kteří se v poslední době angažovali přespříliš, by se měli jít "vyvětrat". 

Budete se účastnit těchto diskusí? "Vrátíte" se z Bruselu? 

Určitě se budu účastnit diskusí, jsem stále aktivní v regionu a členem všech organizačních struktur. Pro mě je teď důležité, aby strana byla znovu schopna přesvědčit o tom, že její myšlenky jsou správné. 

Měl by v diskusích o budoucnosti ODS hrát roli Václav Klaus? Před volbami podporoval blok Hlavu vzhůru a nabádal lidi, aby občanské demokraty nevolili - a nyní vám naopak radí co dál. 

Co říkal pan Klaus, mě mrzelo. Zatracoval lidi, kteří ho podporovali a věřili mu, poplival stranu neuvěřitelným způsobem. Václav Klaus už nebude mít v ODS do budoucna vliv, ta debata nebude o něm. 

O předsednický post si zatím řekla lídryně voleb Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil. Mají vaši podporu? 

Tady jednoznačně platí, že člověk si o to musí říct. Myslím, že to velmi korektně vyhlásila paní Němcová. Oznámila to na výkonné radě a pak to řekla veřejně. Vyhlášení Jiřího Pospíšila den před volbami mi připadalo spíš jako volební tah než relevantní vystoupení. Myslím si, že v tuto chvíli hledáme tři klíčové lidi do vedení, kteří se budou navzájem akceptovat a budou schopni vrátit důvěru lidí. 

Řeknete si o předsednický post? Chcete být v nejužším vedení? 

Zatím jsem o tom neuvažoval, i když spolustraníci i lidé kolem se mě už ptali. Kdybych měl pocit, že to má smysl, začal bych o tom uvažovat. 

Co se teď bude dít v ODS do ledna? Sebekritika? 

Máme dostatek času. Jen doufám, že lednový kongres bude o tom, co se má tvořit. Ne jako ten minulý, který byl sebemrskačský. Tam chyběly jen důtky, aby se každý zmrskal veřejně. Ta debata musí být uvnitř. 

Má se podle vás občanská demokracie změnit? A jak? 

ODS má vycházet z toho, co pro ni bylo vždy typické, tedy že ctí svobodu člověka, která také přináší odpovědnost. Ale musí to říkat lidé, kteří jsou konzistentní, musíme absolutně dodržovat slovo. Neadekvátní daň jsme například zaplatili za jednoprocentní zvýšení DPH za Nečasovy vlády, které jsme přijali. Neuvědomili jsme si tu symboliku. 

A co větší otevřenost strany, o kterou se snažil Mirek Topolánek?I europoslanec Jan Zahradil mluví o tom, že ODS zamrzla v 90. letech, a třeba o větší vstřícnosti k nevládnímu sektoru... 

Shodnu se s Honzou Zahradilem, že musíme být schopni diskutovat v otevřenější míře. Musí přijít změna stylu vystupování a jednání. Co se týče většího rozkročení strany, tak mám obavu, že by pak lidé nevěděli, o čem naše strana je. 

 

(Autor: Tereza Šídlová)