27. října 2013

Totální prohra, ODS potřebuje restart

Občanští demokraté získali v předčasných volbách pouze 7,72 procenta hlasů. Jde o vůbec nejhorší výsledek v historii partaje. Podle poslance a bývalého předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy to je totální prohra. On sám se však do sněmovny dostal - díky preferenčním hlasům se z 10. pozice kandidátky v Praze nakonec vyšvihl na postupové místo.

 
 
Výsledek ODS příliš velkým triumfem není. Jaké jsou podle vás příčiny?
 
Výsledek ODS nejen, že není triumfem, ale je dokonce totální prohrou. Já jsem věděl, že nenastupujeme do kampaně po pádu vlády a po rozpuštění Poslanecké sněmovny v nějaké dobré pozici, ale čekal jsem, že ten výsledek bude dvouciferný. Výsledek 7,7 procenta je opravdu totální prohrou. Ne že by neprohráli svým způsobem všechny politické strany včetně sociální demokracie a TOP 09, všichni ti, kteří tak nadšeně horovali pro rozpuštění sněmovny. Myslím, že se dnes smutně dívají na své výsledky.
 
 
A ty příčiny? Je to třeba špatný výběr lídra, nebo jsou nějaké jiné?
 
Já si myslím, že v tomto případě to nebyl výběr lídra do voleb. Praha udělala na tu bídu ještě dobrý výsledek a Miroslava Němcová dostala okolo čtyřiceti procent preferenčních hlasů. Takže v tom to není. Je to v obecném poškození politiky jako takové. To je viděti i v tom, že čtyřicet procent hlasů jsou protestní hlasy. A na tom, že ODS je s politikou jako takovou v této zemi - protože dvacet let je vůdčí silou - enormně spojována. Ale to se netýká pouze ODS. Musí být pokus rehabilitovat politiku jako systém.
 
 
Jak by měla ODS postupovat dále?
 
Pro nás to znamená, že musíme jít v tuto chvíli do opozice, musíme se znovu pokusit o nějaký restart ODS, restart toho, že začneme do politiky vnášet myšlenky, představíme nové nebo staronové tváře a pokusíme se v tomto směru rehabilitovat pravicovou politiku. Já k tomu dodávám, že vedle toho výsledek Svobodných i řekněme zbytečná konkurence s "topkou" v posledních třech letech znamená, že se musíme výrazně zamýšlet nad nějakou obecnější snahou o spolupráci pravice, která se bude snadněji dělat v opozici.
 
 
Na druhou stranu vám se i přes špatný výsledek strany podařilo díky kroužkování do sněmovny ze zadních pozic kandidátky, a to už podruhé. Je na to nějaký recept?
 
Těžko říct. Já mám pocit, že ta část voličů ODS, která mě volí a kterým děkuji, cítí, že přes to, co je mi všechno vyčítáno, zůstávám svůj, nikam neuhýbám, říkám stále to, co si myslím, i když to není vždy populární. Jestli je toto univerzální recept, nevím, ale já ho používám a zdá se, že funguje.
 
 
Dnes, v neděli, se sejde širší vedení ODS. Jaký očekáváte výsledek?
 
Já si myslím, že se žádné extrémní výsledky neočekávají. Musíme vyhlásit, kdy se bude konat kongres, předtím proběhnou nominace a opravdu se v žádném případě na vládě podílet nebudeme a musíme se zabývat sami sebou, respektive tím, jak vystupovat v následujících měsících před voliči, abychom se do příštího podzimu dokázali vzpamatovat a uhájit aspoň část pozic, které máme na komunální úrovni.
 
 
Jakým způsobem byste se měli zabývat sami sebou? Máte na mysli změnu programu, změnu ve vedení strany? Nebo jaký způsob myslíte?
 
Určitě vedení dá své funkce k dispozici, určitě podzimní kongres bude volební a bude volit celé vedení. Já věřím, že tam budou kandidovat lidé, kteří budou kandidovat na předsedu a představí své vize. Potřebujeme prostě obnovit ODS, rehabilitovat pravicovou politiku jako celek. Předpokládám, že tam budou představeny nějaké vize a jedna z nich na kongresu vyhraje.
 
 
Kdo by se podle vás měl postavit do čela strany, třeba Miroslava Němcová, nebo Petr Fiala, i když je v současné době nestraníkem?
 
Je to hodně předčasné. Já si myslím, že výsledek Mirky Němcové a vysoké množství preferenčních hlasů - procentuálně nejvyšší v České republice - je pro ni výzvou, aby kandidovala na předsedkyni ODS. Petr Fiala je člověk, který nám na jižní Moravě řadu hlasů přinesl, určitě je to nová, neokoukaná tvář s velkým respektem. Pokud se rozhodne vstoupit do strany a kandidovat do vedení, tak by podle mého bylo nesmírně užitečné, aby tam byl.
Marek Benda

místopředseda regionálního sdružení
člen místní rady
člen oblastní rady