22. října 2013

Nemáme velké téma, jdeme cestou drobných krůčků

Občanští demokraté se po dvaadvaceti letech své existence ocitli letos v nové situaci. Do voleb nejdou ani jako favorit, ani jako nejsilnější strana na pravici, průzkumy jim naopak předvídají, že skončí pod deseti procenty. "Počítám s tím, že budeme v opozici," říká Miroslava Němcová. Právě ona je tím, kdo má sedmi lety vládnutí a řadou skandálů poškozené partaji zachránit výsledek.

Předseda ODS Martin Kuba připustil povolební koalici s ČSSD. Jak se na to díváte vy? 

Vždy odpovídám tak, že ji musím připustit do množiny teoretických možností. Ale zároveň jsem vždy druhou větou dodávala, že mezi praktické možnosti ji neřadím. 

Kuba zmiňoval zkušenost z Německa nebo Rakouska. Proč tam to jde a u nás je takzvaná velká koalice považována za symbol zla? 

První příčina je v tom, že jsme se o to pokusili netradiční formou, tedy opoziční smlouvou. Benefit z tohoto vládnutí šel ČSSD a všechna negativa šla za ODS. Neříkám, že nemůže nastat situace, jako je v Německu. Může dojít k dramatickému patu v těchto volbách. Může se stát, že nebude možno sestavit ani pravou, ani levou vládu, že se bude hledat nějaký kompromis. 

Kdo jsou tedy vaši spojenci? 

Naše programy s TOP 09 jsou si blízké. Pak je tu další možnost, ale to ukážou volby - třeba KDU-ČSL, byť jsme s nimi měli také v minulosti velmi špatné zkušenosti. 

Zmínila jste stranu, s níž jste tři roky vládli, a druhou, u níž nevíme, jestli se do sněmovny dostane. Proč se tolik bráníte Andreji Babišovi? 

Je to model nesystémových hnutí, která jsou poskládána pouze pro mocenský výtah té které osoby. Při prvním třesku ve sněmovně, může to být klidně hned státní rozpočet, nebudou umět garantovat počet hlasů, se kterým do koalice vstoupila. Pak je tu druhý aspekt: členové ODS, kteří kandidují, musí předložit lustrační osvědčení a doložit, že nikdy nespolupracovali s StB. A neumím si představit, že Babiš, člověk s podezřením, že spolupracoval s StB, by měl být náš partner. Bylo by fér, kdyby Andrej Babiš, který si píše na své plakátky, že nebude krást ani lhát, šel k soudu a soud pak řekl, jak to bylo doopravdy. To ale neudělal, vyhnul se mu. 

To je pohled celé ODS? Protože Babiš ubírá hlasy hlavně vám, míří také na pravicové voliče. 

Naprosto široký názor, nezaznamenala jsem jediného člověka v ODS, který by pochyboval a říkal, pojďme si sednout a probrat si, jestli by to nakonec nebylo možné. 

Babiš ne, Tomio Okamura také ne, komunisté ne, ČSSD nechce vás... Opozice je nevyhnutelná. 

Žádný normální lídr vám neřekne, že se honí po náměstích proto, aby skončil v opozici. Musíme s tím ale počítat. Jste v koalici, vládnete a pak jste v opozici. Týden, co je před námi, může hodně věcí zamíchat a může se stát, čehož se každým dnem bojím víc a víc, že se neposkládá nic. Že ty mimořádné volby nevyřeší vůbec nic. Že ČSSD a komunisté nemusí dát dohromady většinu. Že bude ještě dlouho vládnout kabinet Jiřího Rusnoka v demisi. 

To je vaše hlavní obava? 

Myslím si, že to jde směrem k velké nestabilitě. Nevidím nic stabilního, co by opravdu mohlo vzniknout. 

Ve vašem programu letos chybí nějaké velké, jasné téma. Je tam spousta detailů, ale nic stěžejního... 

My jsme tentokrát program postavili na nikoli reformních, ale na drobných, užitečných krocích. Jak se kolem sebe dívám, to jednoznačné téma do voleb jsem nikde nezaznamenala. Mohlo by to být, zda tu bude, nebo nebude ústavní většina socialistů a komunistů. 

Jednak jste sama řekla, že máte strach, že žádná pevná koalice z voleb nevzejde, jednak toto není téma, které by ve společnosti rezonovalo. Není to tak, že po sedmi letech u moci se ani ambiciózní program sepsat nedá? Každý vám vždy namítne, proč jste to už neudělali. 

S tím jsme počítali. Je to zcela logická otázka, kterou dostane každý, kdo skončil vládní angažmá. Proto je program koncipován sledem drobných kroků, chceme zlepšovat pozici v dílčích resortech. 

Není i vzhledem k blížícím se změnám na politické mapě Česka čas na to, aby si ODS znovu definovala, co je zač, ke komu a jak mluví, a modifikovala to? 

Nemyslím si, že je důvod se překopávat se vším všudy, určitě ne programově. Abychom oslovili jiný segment, museli bychom sáhnout do programu, ale to bych byla určitě proti. 

Musí vás ale také někdo poslouchat a s tím máte teď problém. 

Myslím, že máme vize, na kterých lze stát - malý a levný stát, méně byrokracie, soukromí... Jestli TOP 09 vznikla po nás a převzala je trochu za své, není pro nás žádným důvodem, abychom je opouštěli. Musíme si na nich trvat. 

ODS je ale ve vážné situaci, co se musí stát, aby se znovu nastartovala? 

První věc se stala. Stíny a kmotři už za námi nejsou. Na kandidátkách jsou v mnoha případech starostové, místostarostové nebo lidé z občanských profesí, kteří mají kredit. V personální oblasti jsme napůl cesty, abychom získali zpět důvěru lidí. Druhá věc je dovnitř do ODS. Ale to jsou úvahy, které povedeme po volbách. Kongres bude velkou příležitostí prokázat, že tady máme stále co dělat. 

Kdy se bude konat? 

Určitě do konce roku, nemáme pevný termín. Myslím, že by to mohlo být do konce listopadu, protože nějaký čas potřebujeme, aby mohly proběhnout diskuse na všech třech stupních - tedy místní sdružení, okresy, kraje. 

Jak moc poškozuje ODS Václav Klaus? 

A jak já to mám umět spočítat? 

Stranu i jeho znáte dlouho a velmi dobře… 

Musím přijmout situaci, jaká je. Nerozumím motivaci pana exprezidenta, protože on podle mě měl vždycky demokratické smýšlení a věřil, že demokratický parlamentní systém může fungovat jen na demokratických politických stranách. Proč se teď rozhodl jinak, nevím, velmi mě to překvapilo. 

Vy jste k němu ale měla vždy velmi blízko, muselo to být těžké, když se začal tak ostře vymezovat… 

Já opravdu měla k Václavu Klausovi blízko. Vůbec jsem si ale neuměla představit, jak by se mohl vrátit do ODS, co by to mělo znamenat. Netvrdila jsem, že nechceme s Václavem Klausem mluvit, že nechceme spolupracovat, naopak jsme to chtěli. Měl ale jinou představu a v tu chvíli jsem si řekla, že návrat Klause do vedení ODS je nesmysl. 

Už jste to nakousla, že jako lídr kandidátky nemůžete říct, že míříte do opozice. Není ale právě opozice to, co teď potřebujete nejvíc? I ve vztahu k nekončícím debatám ODS vs. Klaus? 

Neumím teď říct, co je ideální. Počítám s tím, že může být nestabilní situace a vůbec nevíme, kdo bude vládnout a zda nebudou nové volby velmi brzy. Druhá věc - ano, počítám s tím, že budeme v opozici a nebojím se toho. Opozice skýtá možnosti, aby na sobě strana zapracovala. Myslím, že s tím umějí kalkulovat i naši voliči, protože umějí číst politickou mapu, umějí si srovnat v hlavě, co je možné a co ne. 

Jste připravena na to, být lídrem strany i v opozici? 

Má osobní kariéra se bude odvíjet od toho, jak dopadnou sněmovní volby. Jestli uspěji v Praze slušně, jestli mi mé preferenční hlasy pomohou se před kongres postavit a říct: přináším slušný výsledek. Asi tak. 

Co je ten slušný výsledek? 

To vám neřeknu. 

Ale to je přece jednoduché, přijít po volbách a říct, no to je mnohem víc, než jsem si plánovala... 

Ne, to zase podceňujete jak mé kolegy v ODS, tak veřejnost, to by bylo to poslední, co bych udělala. Nikdo z ODS by mi neskočil na špek. Bráním se ale tomu, abych týden před volbami házela nějakými čísly. Vím dobře, že jsem na sebe vzala zodpovědnost, jakou na sebe dlouho nemusel nikdo vzít. Po pádu Stanislava Grosse to měla sociální demokracie podobné. 


(Autor: Luboš Kreč, Aleš Měřička)

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany