15. října 2013

Papalášské praktiky jdou mimo mě

Před předčasnými volbami se ODS rozhodla na přední místa dosadit málo známé osobnosti. "Ti, kteří stranu před dvaceti lety zakládali, jsou s ní bytostně spjatí. My mladší ji bereme jako nástroj pravicové politiky," říká v rozhovoru pro MF DNES lídr kandidátky Jan Hrdý.

Nedávná televizní debata byla vaším prvním veřejným vystoupením. Vnímal jste to jako handicap? 

To určitě ne. V tomto směru jsem se nemohl rovnat s poslanci nebo panem Gazdíkem a Mynářem. To je jasné, stojí mě to více energie. 

Na druhou stranu ODS cíleně vybírala do předčasných voleb nepříliš známé tváře, že? 

Je to různé v každém regionu. Celostátně jsme si nic takového neřekli. Ale třeba tady jsme prošli klasickými primárkami. To byl pro mě také generační souboj. Ale nejen mezi věkově odlišnými generacemi, ale i politicky. 

V čem konkrétně? 

Mým soupeřem byl Josef Slovák (bývalý krajský radní – pozn. red.) a členové dali celkem jasně najevo, že má dojít ke změně. Protože mladší generace vidí politiku úplně jinak. 

Jak ji vnímáte? 

V socialismu jsme prožili jen dětství a spousta takzvaně papalášských praktik, které se do politiky stále vracejí, jdou naprosto mimo nás. Proto jsme v hradišťském regionu poměrně dost kritizovali politiku Petra Nečase a krajské vedení ODS. I to se nakonec v našich primárkách projevilo. Teď musím voliče přesvědčit, aby mi dali příležitost ukázat konkrétní kroky. 

Jaké jsou zatím reakce lidí? 

Neustále vysvětluji, že s celou řadou osobních selhání i politických rozhodnutí ODS mám problém. 

Věří vám to? 

Personálnímu obsazení moc nevěří, je těžké je přesvědčit, že došlo ke změně. Dost často slýchám: "Oni vás tam dosadili, ale zase to bude řídit někdo jiný". A to mě mrzí. Nikdo nám důvěru nevrátí jen tak, ovšem rozhodl jsem se, že ji budu krok po kroku obnovovat. 

 

(Autor: Jana Fuksová)

Ing. Jan Hrdý

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místostarosta