30. září 2013

Rozhovor pro Lidovky.cz

ODS nebude po volbách spolupracovat se stranami ANO, SPOZ, Úsvit přímé demokracie a Hlavu vzhůru. Tyto čtyři strany jsou podle místopředsedkyně občanských demokratů Miroslavy Němcové nesystémové, chybí jim členská základna a jejich program a kandidátky jsou tvořeny "v jedné kanceláři". Podle Němcové občanští demokraté nechtějí opakovat chybu, kterou udělali po volbách v roce 2010, kdy uzavřeli koalici s Věcmi veřejnými.

 
Vyloučila jste spolupráci se stranami, které jste nazvala jako "nesystémové". Kdo je tedy relevantním koaličním partnerem ODS?

Partnerem pro ODS je ten, který má nejbližší program, a to je strana na pravici. Uvidíme, které a s jakou silou se po volbách dostanou do sněmovny. Z těch stran, které byly dosud zastoupeny, je to TOP 09.
 
Myslíte si, že je možná spolupráce s ČSSD?
 
Já nefavorizuji vyjednávání se sociálními demokraty. Protože pokud mluvím o programové blízkosti, tak se sociálními demokraty v žádném případě tu programové blízkosti nevidím. U KSČ to samé, tak je to dané jednoznačně. 
 
Nepodřezáváte si pod sebou větev, když vylučujete spolupráci s těmito čtyřmi politickými subjekty?

To byste mi museli říct, že to, co dnes vidíme v průzkumech, je konečný stav. Já myslím, že je poctivé hrát s občany fér a ne se schovávat pořád za nějaké "uvidíme a možná". Strany musí dát dopředu kromě programu a osobností, které nabízejí také to, s kým jsou schopny spolupracovat tak, aby to bylo efektivní. To určuje programová blízkost. Programová roztříštěnost vede k tomu, že se slátá nějaká koalice, kdy už v samém počátku jsou jasné obrovské kompromisy jak personální, tak programové. To udělá zlou krev uvnitř těch stran. Stejně jako v ODS, když jsme ty programové i personální kompromisy dělali. V tu chvíli je vláda od prvního momentu nestabilní, to naším cílem v žádném případě není.  
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS