19. září 2013

Online rozhovor pro server Novinky.cz

Ve čtvrtek dopoledne na otázky čtenářů odpovídala místopředsedkyně ODS, celorepublikový lídr strany pro předčasné volby do Sněmovny Miroslava Němcová.

 
Vážená paní Němcová, rád bych se Vás zeptal, jaké jsou Vaše volební priority? 
 
Dobrý den, chci pozdravit všechny, kteří se k nám dnes připojí, ať už budou klást otázky anebo si pouze přečtou celý rozhovor.
Chceme se zaměřit jednak na tradiční témata ODS, jako jsou například zdravé veřejné finance, podpora podnikání. Více než jindy chceme v těchto volbách akcentovat podporu rodiny, podporu středních vrstev, vzdělávání a také vymahatelnost práva, dobré fungování policie i soudů. Nechceme zapomenout ani na oblast zahraniční politiky. Otázka přijetí eura je klíčová a ODS bez referenda nechce do eurozóny vstoupit. Chceme, aby každý občan rozhodl sám, zda ze svého důchodu či platu chce platit dluhy v různých koutech Evropy za ty, kteří mají důchody i platy mnohem vyšší. Sociální politika je pro nás velmi důležitá. Levice nemá patent na tuto oblast, vždy patřilo k dobrým zásadám pravicové politiky, aby z daní vydělávajících byla poskytována pomoc těm skutečně potřebným.
 
 
Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem chcete zabránit zneužívání sociálních dávek? Jste pro adresné, případně podmíněné vyplácení? 
 
ODS vždy mluvila o adresném systému výplaty sociálních dávek. Dávky se nemohou vyplatit více než práce. Chceme, aby stát aktivně pomáhal těm, kteří se o sebe nemohou postarat, ať už z důvodu stáří či zdravotního handicapu nebo může jít také o opuštěné děti. Chceme zároveň, aby nezaměstnaní pracovali pro společnost, chceme znovu zavést veřejnou službu tak, aby nebylo možné její zrušení Ústavním soudem. Ke kontrole využití dávek posílíme sociální terénní služby. ODS již prosadila vazbu výplaty sociálních dávek na školní docházku a jde pouze o to, posílit kontroly. Chceme konec „kšeftů“ s ubytovnami, prostředky na v ubytovnách musí být omezeny na maximálně 1 000,- Kč za jedno lůžko měsíčně. Také chceme zamezit přihlašování podnikatelů na radnice. Každý, kdo bude déle než šest měsíců přihlášen k trvalému pobytu na radnici, přijde o živnostenský list. Zneužívání sociálních dávek má být postihováno stejně tvrdě jako daňové podvody a korupce, protože je stejně společensky nebezpečné.
 
 
Dobrý den, paní Němcová. Moc ráda bych se dozvěděla, co mi ODS může konkrétně nabídnout z jakékoliv oblasti (soukromě i pracovně). Jsem samoživitelka s jedním nestandardním (náklady na léky, pomůcky a zdrav. péči činí cca 1/4 příjmu) dítětem mladšího školního věku. Pracuji jako drobný podníkatel v malém lázeňském městě. Velice děkuji za odpověď. 
 
Začnu Vaším zaměstnáním. Pro živnostníky uhájila ODS v minulém období výši výdajových paušálů, nepřipustili jsme jejich snižování. To chceme zachovat i nadále. Pro živnostníky i podnikatele chceme prosadit také snižování administrativy. Věřím, že to Vás zbytečně zaměstnává a bere Vám to čas, peníze i energii. Pro matky samoživitelky je nastaven sociální systém výhodněji, než pro matky z úplných rodin. Přesto slyším výtky, že to není postačující. ODS vzhledem ke stavu příjmové stránky státního rozpočtu nemůže slíbit nereálné zvýšení této podpory. Pokud máte handicapované dítě, chceme prosazovat lidský přístup, odbornost a vyšší efektivitu posudkové služby. Chceme, aby fungovaly odborné týmy, které budou posuzovat jednotlivé typy onemocnění a zkrátíme lhůty pro posuzování. Také v oblasti školství podporujeme asistenční pomoc.
 
 
Dobrý den, četla jsem, že se uvažuje o výměně vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a nejvyššího stát. zástupce Pavla Zemana. Místo Zemana by měl nastoupit Ivo Ištvan, který nedávno „leštil kliky na Hradě“. Neznepokojuje Vás to? 
 
Považuji všechny návrhy vedoucí k destabilizaci všech stupňů Státního zastupitelství za nebezpečné a odmítám je. Právě tak odmítám zasahování prezidenta republiky do probíhajících šetření. Pamatuji si na jeho vystoupení v Poslanecké sněmovně, kdy oznámil, že o případném druhém pokusu pro sestavení vlády rozhodne teprve poté, až mu dá Ivo Ištván pokyn, že tak může učinit. Tehdy jsme to ostře odmítli. Paní ministryně Marie Benešová je tou, kterou si Miloš Zeman dosadil a je jasné, že bude chtít vyjít vstříc jeho požadavkům. Když její záměry pronikly na veřejnost, snaží se je zmírnit, ale obávám se, že jde pouze o odklad promyšleného plánu. Připomíná mi to jinou situaci: volání jednoho z vysokých představitelů ČSSD Jeronýma Tejce po tom, aby Ústavní soud byl obsazen levicovými a jim nakloněnými soudci. Je to stejně nebezpečné jako nápady ministryně Benešové.
 
 
Dobrý den, jako pravidelný volič ODS jsem nyní zmatený, nevím, koho budu volit, protože z toho marasmu, co proběhl ve vaší straně, se jen tak nedostanete, a proto nebudete schopni dostát svého programu. Levicové sliby ani podnikatelské záměry nikdy volit nehodlám, ale Vám pomůže pouze kompletní reorganizace od vedení až po spodinu. To mezi Vámi není schopný čistý a přímý člověk, který by byl reprezentantem strany? Co pro to uděláte, abyste ve volbách uspěli? Děkuji. 
 
ODS jako žádná jiná strana obměnila kandidátní listiny do Poslanecké sněmovny. Vybírali jsme od prvního po poslední místo lidi se zkušenostmi, s odbornou erudicí, s kreditem. Jsou mezi nimi komunální politici, kteří mnoho pro své obce dokázali a jsou připraveni své zkušenosti zúročit v tzv. vysoké politice. Jsou mezi nimi také lékaři, učitelé, živnostníci a je zastoupena celá škála dalších profesí. Za lidmi na kandidátních listinách si stojím a jsem přesvědčena, že s programem, který jsme sestavili, nám právě tyto osobnosti pomohou k volebnímu úspěchu. Nejsme personálně vyprázdněnou stranou, o čemž svědčí právě řada odborníků na sociální oblast, zdravotnictví, kulturu, ekonomické resorty i oblast bezpečnosti a spravedlnosti a také oblast zahraniční politiky. Jsme ukotvenou stranou s 23 000 členy. Na rozdíl od nových hnutí máme za sebou silnou členskou základnu, která zaručuje, aby strana nepodléhala populismu.
 
 
Dobrý den, paní Němcová, dočetl jsem se, že socialisté chtějí obce motivovat k tomu, aby vyšponovaly daň z nemovitosti až na pětinásobek, protože mají státu pomoci financovat školky a další věci, které má v programu ČSSD. Nedovedu si představit platit 5x více na této dani. Neuvažuje ODS v případě volebního úspěchu o jejím úplném zrušení? Ještě se chci zeptat, zda si nemyslíte, že daně darovací, dědická a z převodu nemovitosti jsou nespravedlivé a zbytečné a zda případně nezvažujete také o jejich zrušení. Děkuji za odpověď.
 
Plány socialistů v daňové oblasti jsou tradiční, chovají se jako Jánošíci. Otázkou je, kdo ještě bude chtít v ČR podstoupit riziko podnikání, zaměstnávat lidi a financovat tak stát. nápady socialistů rozhodně lidi k cestě za osobním úspěchem a k cestě za blahobytem společnosti nevedou. Vedou pouze k dalšímu ochuzování těch, kteří vydělávají. Socialisté chtějí vybrat od lidí o 40 miliard korun ročně více a to znamená, že těchto 40 miliard bude chybět v peněženkách občanů i podnikatelů. Je jasné, že stát s těmito penězi nebude zacházet tak opatrně a efektivně jako ti, kteří je sami vydělali. Jinak řečeno, složitě vydělané peníze socialisté snadno rozházejí. Pokud jde o daň z nemovitosti, je třeba říci, že naštěstí její výši stanovují obce. Neumím si představit, že by starostové dbalí prospěchu svých občanů šli na ruku těmto socialistickým nápadům. Horší situace by byla, pokud by ČSSD chtěla změnit zákon a stanovovat výši této daně centrálně. To by mohlo dojít až k tomu, čeho se obáváte. Pokud jde o ostatní majetkové daně, chtěli bychom do budoucna jejich výrazné snižování, podle vývoje ekonomiky je možné jejich zrušení.
 
 
Dobrý den, paní předsedkyně, přeji Vám den jako korálek a chci se zeptat, zda by nebylo vhodné více využít potenciálu pana Kubery. Myslím si, že má na víc než jen na předsedu senátorského klubu. Přeji hodně štěstí ve volbách a věřím, že zas tak špatně pro ODS nedopadnou. 
 
Den jako korálek, to je paráda, za to děkuji. Pan senátor Kubera je posilou ODS. Vedle toho, že skvěle řídí dlouhodobě Teplice, odvádí potřebnou službu občanům také v Senátu. Osobně by se mi moc líbilo, kdyby se rozhodl kandidovat do Poslanecké sněmovny. Myslím si totiž, že Senát je pro něj příliš klidné místo. Jeho energie, akceschopnost, ale i smysl pro humor by našly ve Sněmovně lepší uplatnění. Přece jenom ve Sněmovně se to vaří. Ale nevzdávám nic, třeba se nám ještě podaří ho v příštích volbách ze Senátu přetáhnout.
 
 
Dobrý den, paní Němcová, co si myslíte o Babišově figurování v STB? Dle mě je to pro demokracii nepřijatelné. Děkuji.
 
ODS prosadila lustrační zákon a ten má vést k tomu, aby spolupracovníci STB (ať již důvěrníci nebo agenti) nemohli zastávat významnou pozici v politickém životě naší země. Pořád nejsme vyrovnáni se svou minulostí a lustrační zákon platí. Diskuse o tom, že se již nemáme dívat zpět, odmítám. Ti, kteří vybízejí k tomu, abychom na minulost zapomněli, by byli první, kteří by křičeli, kdybychom chtěli zapomenout například na období nacismu v době druhé světové války. Ke kvalitě politika patří, že si musí být vědom toho, že vstupuje do služby občanům a takovou službu nelze dobře vykonávat, pokud sám v minulosti občany někdy zradil a nechal se najmout do služby namířené právě proti občanské svobodě a proti společnosti toužící po demokracii.
 
 
Dobrý den, rád bych se zeptal: Jaká je vaše (tj. strany ODS) strategie vůči Evropské unii? Budete prosazovat referendum ohledně přijetí eura? 
 
Chceme být v EU aktivní. Nebudeme pasivně přijímat jakýkoli nápad, jakékoli rozhodnutí. Země v EU mají odlišné zájmy, odlišnou historii, odlišnou ekonomickou sílu a tomu všemu přizpůsobují svou strategii na evropské půdě. Pokud jde o přijetí eura, jsme přesvědčeni, že ODS v minulosti měla pravdu, když před jeho přijetím varovala. Krize, kterou Evropa prochází, by se nás dotkla hlouběji minimálně tím, že by část z peněz našich daňových poplatníků musela jít na zaplacení dluhů do těch zemí, které se chovaly rozpočtově nezodpovědně. Právě proto trváme na referendu v otázce přijetí eura. Když jsme v roce 2004 přijali závazek euro přijmout, nemohli jsme předpovídat, k jakým dramatickým turbulencím v evropské ekonomice dojde. Podmínky jsou natolik změněny, že je potřeba s občany tuto otázku důkladně diskutovat a nechat je, aby v referendu rozhodli. Je to stejný postup, jakým jsme šli při vstupu naší země do EU. Výhody přijetí eura musí pro naše občany a firmy převažovat nad možnými nevýhodami, proto nechceme stanovit fixní datum vstupu do eurozóny.
 
 
Dobrý den, zajímal by mě Váš osobní postoj k problematice OKD, opravdu je nutné pana Bakalu označovat jako nežádoucí osobu v ČR - jak to dělají významní činitelé ČSSD, připomíná to 50. léta. 
 
Vraťme se na začátek do roku 2004. Tehdejší premiér Stanislav Gross a tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka rozhodli o privatizaci 46 % OKD. Rozhodnuto bylo bez výběrového řízení za cenu, která je od počátku považována za minimálně podivnou (4,1 miliardy korun). Existuje závažné podezření, že tento majetkový podíl byl prodán pod cenou a v této věci probíhá vyšetřování. Socialisté by se k tomuto podílu na současné situaci měli přihlásit. Hlasitým křikem chtějí pouze zakrýt svou vinu. Neobhajuji tím vlastníky, protože velmi dobře chápu riziko, do kterého se dostanou lidé bez práce, ohrožení prosperity jejich rodin v budoucnosti. Věřím, že je stále prostor pro jednání mezi vládou a vlastníky a očekávám, že vlastníci se budou aktivně a významně podílet. Nemůže být v jejich zájmu rozvrácení ekonomiky v celém regionu. Nesou také svoji velkou odpovědnost.
Miroslava Němcová

volební lídryně ODS
místopředsedkyně strany