16. září 2013

Chceme, aby absolventi začali pracovat co nejrychleji

Handicap na startu se ODS rozhodla vyrovnat novými a důvěryhodnými tvářemi krajských lídrů a také přitažlivým programem. Jeho první část představila minulý týden a zaměřuje se v ní na daňové úlevy mladým lidem, ať už chtějí podnikat, nebo si pořídit první bydlení. Úřadující předseda ODS Martin Kuba začne o síle pravicových předsevzetí dnes přesvědčovat lidi v kraji, kde je volební jedničkou, tedy Jihočeském.

 


Celostátně jste oslovili voliče se slibem, že pomůžete mladým lidem při shánění jejich prvního zaměstnání, podnikatelského záměru či bydlení. Proč jste s podobnými návrhy nepřišli během let, kdy byla ODS nejsilnější vládní stranou? 

Tímto programem reagujeme na situaci, která je nyní v Evropě. V řadě zemí EU krize zkomplikovala mladým lidem přístup na trh práce, takže někde vyrůstá tzv. ztracená generace zvykající si žít na dávkách. Pro ODS jako pravicovou stranu je proto velmi důležité u nás tento případný vývoj nepřipustit, chceme, aby se absolventi co nejrychleji dostali ke své první práci, ať už v zaměstnání, nebo jako podnikatelé, aby měli své bydlení. Nechceme to dělat pomocí socialistických dotací nebo uměle vytvořených míst, ale cestou daňových úlev pro aktivní jedince. 

A není dvouleté odpuštění daně z příjmu absolventům škol, kteří do tří měsíců po ukončení studia začnou podnikat, typickým socialistickým receptem? 

Socialisté peníze vždycky nejdříve vyberou, přerozdělí a pak někomu výběrově dávají, eventuálně dotují ty, co nepracují. My nabízíme nějakou daňovou úlevu. To je zásadní rozdíl. Pokud je třeba podpořit nějakou skupinu, pak podle mě jedině touto formou. 

Není to nespravedlivé vůči mladým lidem, kteří nechtějí podnikat, ale chtějí být normálně zaměstnáni? 

To je určitě k diskusi. My jsme chtěli reagovat na fakt, že se velmi významně zvyšuje podíl absolventů, kteří jdou rovnou ze škol na pracovní úřad. Když si na to zvyknou, stanou se z nich lidé závislí na dávkách a pak upřímně řečeno žádné daně v tomto státě nebudou dostatečně vysoké, aby je uživily. Jsem tudíž přesvědčen, že zájmem všech odpovědně uvažujících lidí je, aby se tato generace co nejdříve postavila na vlastní nohy a začala podnikat. Pokud tyhle mladé necháme doma, bude nespravedlivé právě pro ty zaměstnance, o nichž mluvíte, že budou muset platit stále vyšší daně, aby bylo dost peněz pro lidi závislé na sociálních dávkách. Lidem, kteří nechtějí podnikat, ale chtějí pracovat, koneckonců pomáháme naším druhým návrhem. Firmy, jež dají práci mladému člověku, který je déle než půl roku nezaměstnaný, odvedou jen 20 procent z částky určené na jeho sociální pojištění. 

Dlouho se také mluví o tom, že deváťáci a středoškoláci by si měli vybírat studijní obory, v nichž najdou uplatnění. Dnes představíte další kapitolu programu ODS, která se týká právě vzdělávání. Věnujete se v ní i této záležitosti? 

Jako ministr průmyslu a obchodu jsem navrhl zákon daňově motivující firmy, jež se podílejí na přípravě technicky zaměřených žáků a studentů. Teď tu úpravu projednává Senát. 

Už ne, nepřijal ji spolu s dalšími daňovými zákony doprovázejícími legislativu k občanskému zákoníku. 

Pevně doufám, že to je jen přechodná kapitola a vláda navrhne zákonné opatření, kde tato potřebná stimulační novela bude. Český průmysl potřebuje technicky vzdělané lidi, protože máme ekonomiku založenou na strojírenství a dalších průmyslových odvětvích. Když se dnes zaměstnavatelů ptáte, co je trápí nejvíc, řeknou, že čerství absolventi, kteří nemají praxi přímo v podnicích, kam pak nastupují. Studenti by si totiž měli přímo v nich osahat a vyzkoušet technologii, která se vyvíjí velmi rychle a kontakt s ní je životně důležitý. Na dané zákonné úpravě jsme spolupracovali společně se zástupci mnoha firem i Svazem průmyslu a dopravy ČR, velmi jsem stál o její prosazení. 

Jenže levicový Senát škrtl další z bodů vašeho volebního programu, když smetl převedení čtyřprocentní daně z převodu nemovitostí z prodávajícího na kupujícího. Lidem do 30 let jste totiž právě tuto daň při koupi prvního bytu či domku chtěli odpustit. 

Není to v koši. Myslím, že vláda tuto věc vrátí do Senátu zákonným opatřením, jinak nebude možné od Nového roku zmíněné daně vybírat. 

Stejně se ale ozvala kritika, že máte nereálné myšlenky, když si myslíte, že lidé po škole si pořizují bydlení za tři miliony korun. Týkala by se ta daňová úleva i bytu pořízeného na hypotéku? 

Samozřejmě, daň z převodu nemovitosti se týká koupě v hotovosti i na splátky. Ve svých třiceti letech jsem pracoval v nemocnici jako lékař na ARO, svůj první byt jsem si kupoval v tomto období a podobnou daňovou úlevu bych velmi uvítal. Vezměte si, že v případě nemovitosti za milion korun by činila 40 tisíc korun, za které by si mladý člověk mohl koupit kuchyňskou linku nebo sedačku. 

Na veřejných prostranstvích se objevily modré billboardy s konstatováním Volím pravici. Bez loga ODS i jejího názvu. Kdo vám to poradil? 

Je to první část naší kampaně, která bude gradovat. Chceme jasně sdělit, že v těchto volbách jde hlavně o to, aby pravice obhájila své pozice. Že nás čeká souboj, v němž levice, tedy ČSSD a KSČM posílené prezidentem Zemanem, může dosáhnout většiny v celém parlamentu, v Senátu i sněmovně, což pokládáme za velmi rizikové. Do kampaně vstupujeme s pokorou a přiznáním, že se nám leccos nepovedlo, ale také se sebevědomím tradiční strany, která za 23 let své existence mnoho dokázala. 

(Autor: Kateřina Perknerová)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města