5. září 2013

Ať jsme v Praze hegemonem

ODS musí udělat vše pro to, aby v Praze zůstala hegemonem na pravici a porazila TOP 09. Říká to místopředseda strany Tomáš Chalupa, který dodává, že za tento výsledek teď nese odpovědnost bývalý primátor Bohuslav Svoboda.

Proč jste přišel na pražský regionální sněm s vlastním návrhem kandidátky ODS? 

Je to jednoduché. Situace na sněmu byla taková, že pan předseda (Bohuslav Svoboda – pozn. red.) přišel a řekl – mám určitou koncepci. To jsou lidé, o kterých se domnívám, že mají být se mnou na kandidátce. Je to tým, za který chci vzít odpovědnost, a mají být v následujícím pořadí. Stejně jsem uvažoval já. A nevidím v tom nic divného. 

Pro lidi zvenčí může být zarážející, že na kandidátce pana Svobody jste chyběl vy a na té vaší zase on. Proč jste se rozhodli pro vylučovací způsob? 

Nevím. Máme za sebou regionální sněm, který skončil po dlouhé debatě a demokratické volbě. Výsledek respektuji. Zvítězil koncept pana primátora Svobody. Já v ODS zůstávám a přeji mu hodně štěstí – stejně jako paní Němcové. Věřím, že dosáhnou cíle, který máme. To je zůstat hegemonem na pravici a přitáhnout co nejvíc voličů k ODS. 

Vy kandidaturu jinde než v Praze stále vylučujete? 

Jsem v politice 20 let. Z těch 20 let jsem 17,5 roku komunálním politikem v Praze. Praha byla vždycky můj volební základ a tady také zůstanu. I když nebudu na kandidátce do sněmovny. 

Na pražskou kandidátku by vás ještě mohla v pátek vrátit výkonná rada ODS. Budete o to usilovat? 

Předložil jsem koncept, který sice těsně, ale prohrál. Výsledek respektuji. Z tohoto pohledu je myslím má odpověď jasná. Jsem přesvědčený, že můj koncept byl velmi dobře vymyšlený. A řekl jsem, že jsem s ním připravený přijmout zodpovědnost za výsledek voleb. Za každé jednotlivé jméno. To samé předpokládám u primátora Svobody – že i on převezme za svůj koncept plnou odpovědnost. 

V minulých volbách získala ODS v Praze osm poslanců, o čtyři roky dřív dokonce 14. Co by byl úspěch letos? 

Myslím, že by mělo být ambicí ODS být výraznou politickou stranou, jakou v Praze vždycky byla. Pravicovým hegemonem. 

A vyhrát tu i nad TOP 09? 

Myslím, že pro to musíme udělat všechno. I když volby budou o souboji levice a pravice. 


(Autor: Jan Kálal)

Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany