1. září 2013

Rozhovor pro Aktuálně.cz

Rozhovor s místopředsedou ODS Tomášem Chalupou o nadcházejícím pražském sněmu.

V pražské ODS se mluví o tom, že budete kandidovat na předsedu regionu. Je to tak? 

V této chvíli není vypsán žádný sněm s regulérní procedurou. Pro mě regulérní procedura konzervativní strany pro volbu předsedy regionu znamená, že někdo - stávající vedení - vyhlásí lhůty pro oznámení kandidatur, že řekne, dokdy proběhnou oblastní sněmy a následně regionální sněm. Pak mají jednotliví kandidáti šanci ty oblasti objet, představit se. Takhle to bylo dvacet let, co jsem v ODS. 


Jasně, ale co když se sněm o kandidátce prostě překlopí ve volební? 

Pokud se to stane, tak jen proto, že to tak někdo bude chtít. Já to nejsem. 



A v tom případě byste ale kandidoval, nebo ne? 

Situace v Praze je složitá - ostatně jako v celé ODS. Za mnou chodí lidé a říkají, abych o tom uvažoval. Ale znovu opakuji: v mém diáři jsou primární volby, zaplaťpánbů, nakonec se pan předseda Svoboda rozhodl udělat demokratickou proceduru tak, že probíhají místní sněmy -včera jsem byl na pěti -, pak oblastní a regionální. 



Jasně, ale představte si, že to tak bude. V tu chvíli byste o kandidatuře uvažoval přímo teď na sněmu? 

Myslím, že bychom se měli držet standardních procedur. Jestliže bych ale o kandidatuře přesto uvažoval, tak proto, aby se do ODS vrátily právě standardní procedury - nejen ohledně volby předsedy regionu, ale třeba i v tom, aby se účelově nerušila oblastní sdružení. 



Proč je pražská ODS momentálně tak rozdrobená a nečitelná a není ani jasné, jakou sílu má ta která skupina? 

Myslím, že ODS v Praze je rozdrobená, jak byla vždycky. Vždycky, když jsou primárky, spolu oblasti soupeří. Že jsme v nestandardní situaci onou voličskou pozici, tím je situace tektoničtější. Já se snažím - ale se střídavými úspěchy, aby to zůstalo uvnitř a navenek vystupovala strana jednotně. Proto jsem byl zaražen, jak dlouho trvalo, než se vedení uvolilo svolat regionální sněm. Nesvolat ho - byť to pravidla pro tyto volby dovolují, bych považoval za velmi neuvážlivé. 



I někteří vaši členové ale upozorňují na jedno nebezpečí: kauza Key Investment. Neobáváte se, že se do vás budou strefovat soupeři ve volbách, že je to vaše slabina?
 

O málokteré záležitosti toho bylo napsáno tolik, jako o této. Nepochybně Praha 6 byla poškozena. 

Běží tady normální spor, vyšetřování, a my očekáváme, že ten příběh bude dotažen do konce. Městská část dostala značný objem peněz zpátky. V tuhle chvíli jsme v situaci, že ze 430 milionů se jí dostalo zpátky nějakých 370. A já jsem přesvědčen, že Praha 6 pod mým vedením se nedopustila žádného porušení pravidel. Zkrátka měli jsme pět správců a jeden z nich porušil pravidla. 

URL| http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=789060 

Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany