28. srpna 2013

Interview ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dobrý večer. Poslanecká sněmovna v dosavadním složení dneškem definitivně přestala existovat. Prezident Miloš Zeman podepsal její rozpuštění. Tím se zákonodárná moc v tomto státě na dva měsíce přesouvá výhradně na Senát. Jak se s tím vypořádá? A skrývá to nějaká rizika? Do toho exprezident Václav Klaus přestal napínat a oznámil, že v nadcházejících sněmovních volbách sice osobně kandidovat nebude, ale nevylučuje, že některé subjekty podpoří. Co to se situací na české pravici může udělat? A jaký vliv to může mít na ODS? Hostem dnešního Interview je předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. Dobrý večer samozřejmě do Teplic. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Dobrý večer. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


To, že zákonodárná moc je teď na dva měsíce na jediné parlamentní komoře, na Senátu, ve kterém i vy zasedáte, vidíte v tom nějaké nebezpečí, obáváte se toho období? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě se obávám, já jsem tak trošku s nadsázkou řekl myšlenku, že nebudeme už nikdy mít lepší příležitost mít jednokomorový parlament, než máme teď, kdyby už jsme sněmovnu znovu nezřizovali, tak máme splněné všechny sny, přímá volba politiků. 81 zákonodárců, obrovské úspory. Ale to je samozřejmě jenom žert, protože to není možné ani ústavně ani jinak. Ale samozřejmě, že mám obavy z těch her, které se rozehrají, protože Senát tu úlohu má v době ostré volební kampaně, která se v tom jednání nutně projeví. Budeme svědky již příští týden toho, jak se pokusí levice v Senátu zablokovat občanský zákoník tím, že zamítne onu spornou přílohu, kde jsou daně z dividend a investičních fondů. To se nelíbí ani ministru financí v demisi. Ten navrhuje obrácený způsob, aby Senát schválil a případně poté zákonným opatřením, pokud má tu vůli, to opravil. Uvidíme, jak to dopadne. Možná, že přijdou ještě další návrhy ministrů na zákonná opatření. Ona samozřejmě je tam pojistka, že sněmovna na svém prvním zasedání buď ta zákonná opatření potvrdí, nebo zruší, ale to může zase způsobovat problémy a právní nejistotu pro občany i podniky, co vlastně platí. Takže obavy z toho určitě máme. Nemáme příliš velké obavy z elektrovoltaiky, pokud se někdo neblázní a někdo někoho nezlobbuje, tak se nic mimořádného nestane. A ten zákon Senátem projde. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Tam je v Senátu celkem 18 zákonů, které sněmovna odeslala. A pokud by je Senát neschválil, tak už se nemají kam vrátit. A spadly by pod stůl. A předseda Senátu Milan Štěch, ten ujišťoval, že v Senátu je vůle všechny tyto předlohy schválit i za cenu jistých nedokonalostí, nad kterými by senátoři museli přivřít oči za tu cenu, že by je pak nová sněmovna formou novely musela opravovat. Čili vy nevěříte, že to tak bude? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ono věřit je hezké, prověřovat ještě hezčí. Ono už těch prohlášení bylo, já si vzpomínám na jedno z koaličních prohlášení, že máme sto jedna a najednou jsme neměli sto jedna, ač to poslední chvíle vypadalo, že máme sto jedna. Takže v politice není nic nemožné, tam je možné všechno. Pan předseda Senátu, on není velitel Senátu, jak se někdo mylně domnívá, ani velitel poslaneckého klubu ČSSD, tam je rozhodující, co řekne Lidový dům. My jsme toho byli mnohokrát svědky, že existovala i domluva. My v Senátu jsme trošku v jiné situaci. My se snažíme i mezi kluby komunikovat. Minulý týden se nám úspěšně podařilo neschválit zákon, novelu zákona o místních poplatcích. Já tady teď sedím zrovna v lázeňské čtvrti. My tam děláme konference o tom, že lázně krachují. A současně byl návrh zvýšit lázeňský poplatek na dvojnásobek. V Teplicích se mimochodem neplatí. Nás se to jako města ta novela ani nedotýkala, takže jsme na tom neměli žádný zájem, nám je to jedno, u nás zůstane všechno při starém, ani poplatky ani za psy se nebude platit více, než se platilo. Ale byl jsem potěšený, že Senát, přestože je ovládaný levicí, to zvyšování daní neschválil. 

 

 

 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Vláda Jiřího Rusnoka už oznámila, že její zákonodárná aktivita bude minimální, že formou zákonných opatření bude chtít prosadit tak dvě, tři věci. Jednu z nich jste zmínil, to je to zrušení daně z dividend. To se vám zdá jako moc ty dvě, tři věci? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ne, tam nejde o to, jestli je to moc nebo málo, tam je třeba držet to, co je napsáno v ústavě. To, že je spousta potřebných zákonů, o tom není pochyb. Ale jenom minimum zákonů je nezbytných. My bohužel přijímáme nikoliv jenom nezbytné zákony, ale bohužel jenom každý má potřebu, když se cokoliv stane, navrhnout nějakou legislativní změnu, a ta ústava hovoří jasně. Může být zákonné opatření v tuto chvíli, kdy opravdu hrozí konflikt v Sýrii, tak jediné, podle mého názoru, relevantní zákonné opatření je reakce na tuto situaci. To všechno ostatní je odložitelné, nezpůsobí to žádné dramatické potíže typu povodní, nebo nějakých přírodních katastrof. Takže já nevidím ani jedno z těch opatření, o kterých se mluví, že bychom bez něj nepřežili nový rok. 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:

A kromě toho, že se takto bavíme v hypotetické rovině, vy už máte nějaké konkrétní informace o tom, že se v Senátu chystá nějaké zneužití těch zákonných opatření? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě sociální demokracie nebude mluvit o zneužití. Ona bude mluvit o tom, že Ústavní soud zrušil poplatky za pobyt v nemocnici. Teď je trošku v dilematu, protože ona by je současně chtěla snížit na 60 korun, ale ve volebním programu má, že se takové poplatky platit nebudou. Takže ona je teď trošku na rozpacích. Ale ani ty poplatky to není to, co by zničilo nemocnice, protože nepochybně hned na počátku roku by sněmovna ten nález Ústavního soudu zaplatila, pokud by se několik dní nebo týdnů neplatilo, tak pokud by to mělo znamenat totální krach nemocnic, tak je chyba někde jinde, ale určitě ne v tomto poplatku. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


S dnešním rozpuštěním sněmovny kancelář prezidenta republiky potvrdila i termín předčasných sněmovních voleb na 25 a 26 října. Ten je zajímavý tím, že půjde o prodloužený víkend s volným pondělkem, státním svátkem 28. října. No a prodloužené víkendy, ty jsou jako dělané pro odjezdy na chalupy a všude možně jinam. Myslíte, že to může sehrát nějakou roli z hlediska účasti a výsledku voleb? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Může, ale je to spíše otázka pro sociology, protože není úplně přesně zmapováno, které voličské skupiny vlastní chaty, které musí zazimovat. A které ne. Tam se to dá velmi těžko odhadnout. Já si to pamatuji z jiných voleb, kdy o obyčejný víkend lidé v pátek odjížděli na chatu a takoví ti skalní voliči šli odvolit, a pak odjeli. Ale teď je situace velmi zvláštní. Ono je to velmi kombinované, potom jsou Dušičky, děti mají prázdniny, takže to může mít nějaký vliv na účast, jestli bude nějak zásadní, nebo nebude a kterých se bude týkat voličských skupin, to je opravdu spíše otázka pro sociology. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Se Senátorem Jaroslavem Kuberou v Interview za chvíli o situaci na české pravici a o dění v ODS, o prohlášení exprezidenta Václava Klause a jeho eventuálních ambicích. 

 

 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Bývalý prezident Václav Klaus dnes přestal napínat a oznámil, že v nadcházejících sněmovních volbách kandidovat nebude. Oddechli jste si v ODS, jestliže vás už dříve odmítl? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Vůbec jsme si neoddechli. Naopak já jsem se dnes věnoval tomu, abychom neudělali podruhé stejnou chybu, kterou ODS udělala s tím, že nemluvila stejným hlasem o tom, jestli Václav Klaus má nějak spolupracovat, nebo nemá, byl to spíše šum, ale u nás je to tak, že on si pak začne ten příběh žít vlastním životem a už se mluvilo o zásadních rozporech ve vedení ODS. Tak tomu ani nebylo, ale to už teď není podstatné. Já si myslím, že to jeho prohlášení je velmi cenné. Opět prokázal, že umí dopočítávat do jedné. A to není taktika, on opravdu nepůjde ne proto, že by v těch volbách neuspěl, ale on nepovažuje za úspěch pouze to, že by eventuelně nějaké hnutí jím podporované se do sněmovny dostalo. Ale chtěl by pochopitelně ty věci ovlivňovat. Takže to jeho rozhodnutí, obě ty, že nebude v tuto chvíli kandidovat, protože ta volební kampaň je opravdu velmi krátká, kandidátky se odevzdávají velmi brzy a i některé jiné strany s tím budou mít poměrně velké obtíže. Ale já to považuju za velmi pozitivní sdělení. A proto bych byl velmi nerad, kdyby opět se objevily nějaké komentáře z řad politiků ODS, které by to jeho prohlášení znevěrohodňovaly. Já si myslím, že osud pravice i pro Václava Klause je důležitější, než nějaké žabomyší války uvnitř pravice. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


K tomu dopočítávání do jedné, jak jste to nazval. Rozeberme si trošku blíže prohlášení Václava Klause. On ten závěr je takový dvojí. Jednak tam Václav Klaus říká, že v průběhu následujících dvou měsíců chce aktivně pomoci těm blízkým subjektům, které do voleb i bez něj půjdou, přičemž jasně říká, že nejvíc pozitivního v pokusu o rychlé vytvoření nového politického subjektu vykonala Jana Bobošíková. Dovedete si představit toto fungující předvolební spojenectví Suverenity Jany Bobošíkové a Václava Klause? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě já jsem včera v Českém rozhlase komentoval to přirovnání s řekou, do které vtékají jednotlivé pravicové pramínky. A konstatoval jsem, že u všech řek se občas stává, že do ní natečou i odpady z kanalizace. To je riziko všech takovýchto pokusů, protože vždycky se na to napojí, zejména se to stává v době, kdy některá strana je jaksi v boomu, tak se najednou objevují zájemci o kandidaturu. Dnes je to jinak, dnes se tam spíše objevují i někteří zájemci o kandidaturu, kteří vědí, že v těch svých stranách s kandidaturou neuspějí. Ono je to velmi jednoduché říct, jak jsem se někde dočetl, krysy opouštějí loď. Ta situace není zdaleka tak jednoduchá. A někteří z těch lidí mají úplně jiné motivy, mají motivy upřímné. Ale já si myslím, že pokud podpoří Václav Klaus jakýkoliv subjekt, tak to není podstatné, pokud ten subjekt bude pravicový. A u Jany Bobošíkové to je ještě složitější, protože ona k tomu poměru k Evropské unii, tam já s ní mám spoustu názorů shodných. V některých jiných věcech s ní shodné názory nemám. To je běžná věc, že se úplně ve všem nikdy nikdo ani v žádné straně se jejich členové neshodují úplně. Ale zase na druhé straně vzpomínám si, jak Jana Bobošíková kandidovala za komunisty na prezidentku České republiky. Jak Mirek Kalousek chtěl svého času udělat koalici s komunisty, teď se zřejmě chystá, aby zabránil nástupu komunistů udělat koalici se sociálními demokraty, to jenom spekuluji, to uvidíme po volbách, jak to dopadne. Teď obě strany tvrdí, že je to zcela vyloučená věc. Takže já teď nechci vůbec spekulovat o tom, jak ta spolupráce bude vypadat. Václav Klaus také naznačil, že se to týká období, až budou známé výsledky voleb, že se to netýká této chvíle. A já bych moc prosil aspoň za sebe členy a politiky ODS, aby nechali ty spekulace na jiných stranách, na novinářích, ale sami o tom příliš nespekulovali právě z toho důvodu, že to jeho gesto bylo velmi vstřícné. A nechtěl bych, abychom se dopustili podruhé stejné chyby. A že Václav Klaus má co říct k situaci na pravici, to je evidentní. Já vím, že on to má složité, protože má velké množství nepřátel, kteří ho nenávidí a nejsou schopni racionálního úsudku. Ale mě zaujaly ty výzkumy, které se objevily na internetu, kde se sice s velkou pompou říká, že 75 procent lidí nechce návrat Václava Klause, ale já to otočím, a řeknu, že kdyby ODS ve volbách měla 25 procent, to je ta druhá skupina, tak by to byl docela slušný výsledek. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane senátore. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Je to jasné, že politici formátu Václava Klause a Miloše Zemana jsou kontroverzní, tak to prostě je. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane senátore, ještě, ten závěr prohlášení Václava Klause má ještě takové nepsané zadruhé, kromě podpory některých subjektů před volbami. A tam říká: "Po uskutečnění předčasných voleb a po seznámení se s jejich výsledkem jsem připraven společně se všemi, kteří o to budou stát, se ptát, co v budoucnu učinit s pravicí v naší zemi a s jejím dosud nejvýraznějším představitelem ODS,“ píše Václav Klaus ve svém prohlášení. Tedy je tam i jistý příslib návratu k ODS, jeho nového angažmá v zájmu ODS. Vnímáte to tak? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já to tak naprosto vnímám. A právě to je…Já jsem měl příležitost, že jsem týden neměl možnost číst noviny a četl jsem je zpětně za týden. A to je velmi zábavné. Ty spekulace, které se objevují od pondělku do pátku, si přečíst příští pondělí. A tam se ukáže, jak některé spekulace byly velmi kostrbaté, některé byly úplně iracionální. A proto by ten jeho výrok neměl být nikam posunován. On je jasný a jednoznačný. Udělám všechno pro to, aby pravice… 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Neposunujme ho, pane senátore. Neposunujme ho, ale dejme ho vedle jiného výroku Václava Klause z desátého srpna, kdy ve Velké Úpě řekl, že jeho angažmá v ODS nepřichází v úvahu bez zásadní změny lidí a jejich chování. Přesně tam řekl: "Když jsem viděl kroky ODS, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, tak jsem pochopil, že moje angažmá v této straně nepřichází v úvahu." Když tyto dva výroky dáme dohromady, tak z toho vyplývá, že jeho angažmá u ODS po volbách přijde jen skrze povolební výměnu vedení. A na ni dojde jenom při neúspěšných volbách. Rozumím tomu správně? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Rozumíte, ale přesně jste předvedl ten drobný posun, kdy jste vynechal jedno kouzelné slůvko. A on ho řekl a to bylo to slůvko "v této chvíli". A stačí toto slůvko vynechat a už je z toho závěr, že už nikdy více. To je přesně tak, jak jedním slůvkem a ta čeština v tomto směru je něco vynikajícího. Já jsem včera viděl billboardy jisté strany, na kterých je napsáno: "Na rozdíl od politiků, my makáme". Zjevně tato skupina, už se jí nechce makat a chce se stát politiky, protože ti zřejmě podle jejich názorů nemakají. To znamená, že do politiky jdou proto, aby už nemuseli pracovat. Zřejmě píarista, který to heslo vymyslel, tu češtinu nedomyslel. Ta čeština v tomto smyslu je opravdu jednak krásná, ale také jednoduchý malinký posun změní celý výrok. A další servery, které ty věty uveřejňují, ho ještě posunou, ještě posunují A na konci jsme úplně někde jinde, než jsme začali. Takže to bylo v té chvíli, bylo to v té chvíli. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Věnujme se spíš vaší straně, pane senátore, je podle vás místopředsedkyně Miroslava Němcová pro ODS v této chvíli tím pravým lídrem pro nadcházející volby? Protože Václav Klaus si to v této chvíli evidentně nemyslí. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ne, tak to vůbec neřekl. Mirka Němcová je v tuto chvíli jednoznačně, a není o tom žádná pochybnost, která je, funguje pouze mediálně, je v tuto chvíli jednoznačným lídrem Občanské demokratické strany. Samozřejmě, až bude kongres volební, tak nemusí být, to je jiná věc. Jak dopadnou volby, to je těžké teď předjímat, ale já jsem hluboce přesvědčen o tom, že jestliže teď panuje názor, že existuje X důvodů, proč nevolit Občanskou demokratickou stranu, tak já tvrdí, že existuje X+1 důvod, proč Občanskou demokratickou stranu volit. Protože to, co přijde, pokud to dopadne tak, jak všichni předpokládají, ono to naštěstí tak úplně nedopadne, tak je to nástup socialismu v trošku jiné podobě zpátky. A vůbec teď nemluvím o nástupu komunistů, protože u těch je všechno jasné. Ale bohužel je to nástup reálného socialismu s regulacemi, s buzerováním lidí. A to si myslím, že si někteří voliči na poslední chvíli uvědomí. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A když Václav Klaus říká: "Když jsem viděl kroky ODS, vylučování ze strany, pochopil jsem, že moje angažmá u této strany nepřichází v úvahu". Znamená to, že vyloučení Tomáše Hrdličky považovaného za jednoho z kmotrů ODS, byla chyba? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já jsem u toho nebyl, ale kdybych u toho náhodou byl, já jsem nebyl přítomen tomu, kdy se o tom rozhodovalo. Ale řekl jsem to ihned poté, že určitě bylo nesprávné to, že když chtějí někoho vyloučit, tak je minimálně slušné umožnit mu obhajobu. To je standardní, je tomu tak u soudu a mělo by tomu tak být i v politické straně. Tam ta situace byla samozřejmě ovlivněna tím, co se stalo v Poslanecké sněmovně. Takže emoce plály. A prokrastinace by v tuto chvíli byla na místě. To, co můžeš udělat pozítří, nedělej zítra. Někdy, i když je to negativní vlastnost, to odkládání řešení úkolů, tak někdy se velmi vyplatí být zdrženlivý a nepospíchat, protože většinou horečně udělané rozhodnutí, obsahuje v sobě nějaké chyby. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Čili kdyby to rozhodnutí nebylo udělané v bezprostřední reakci na to, co se dělo ve sněmovně, tak by na to nedošlo? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Mohlo by na to dojít, to já nevylučuju, že by to tak stejně dopadlo. Ale bylo by to v klidu a nikdo by nemohl nic namítat, protože to vlastně byla nahrávka, nahrávka těm vyloučeným, kteří oprávněně řekli: ale vy jste nás ani nenechali k té věci promluvit. To mohlo to dopadnout stejně, ale jaksi trošku v klidu a ne v těch vypjatých emocích. Ale víte, jak ta situace vypadala při tom hlasování, když nečekaně někteří poslanci odešli, poté odešla Karolína Peake a vlastně sto jednička se rozpadla. I když v tu chvíli vlastně o sto jedničku až tolik, až tolik úplně nešlo. Ale to už, už byl konec, už se to nedalo zachránit. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ti lidé, kteří teď z ODS odcházejí s tím, že se chtějí angažovat ve vzniku strany, nebo uskupení navázaného na Václava Klause a vyznávajícího politiku Václava Klause, Boris Šťastný, Jiří Janeček, Pavel Bém, byť ten tedy z ODS přímo zatím neodchází. Jsou, nebo byli by ztrátou pro ODS, nebo jejich odchod vítáte? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já bych samozřejmě mohl využít příležitosti a uvítat odchod Borise Šťastného, který někdy jako pravicový politik se pravicově podle mě nechová. Speciálně v případech regulací. Ale já to neudělám. A to z toho důvodu, že já nejsem z těch, kteří by každého a hned podezřívali z nějakých nečistých úmyslů. Těch důvodů mohla být spousta. Ať je to umístění na kandidátce, nebo skutečně rozladění, já jsem velmi rozladěn situací v ODS, ale nikam odcházet nebudu. Snažím se ji změnit. A protože jsem vytrvalý, když mně chodníkový zákon trval tři roky, tak mně se ty stanovy nakonec změnit podaří. Protože tak, jak ubývají hlasy, tak přibývají hlasy těch, kteří v ODS tomu naslouchají. Některá oblastní sdružení už se na to připravují. A připravují k tomu i svá stanoviska ke změně stanov. Tam musí nutně dojít k tomu, aby odpadlo to, co vy všichni novináři znáte ze všech kongresů Občanské demokratické strany, kdy se tam v noci v barech a po hospodách domlouvají koalice, kdo bude místopředsedou, a vy nám dejte tohodle a my vám dáme tamtoho. A potom ti lidé sice mají mandát, ale delegáti mají dojem, že něco volí, a já jim velmi často jsem na kongresech říkal, že se mýlí, že vlastně ani nevolí. A to se musí změnit. A změní se to jenom měnou stanov. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A není zvláštní, že do proudu, který chce mimo ODS budovat novou stranu vztahující se k Václavu Klausovi, se hlásí expremiér Mirek Topolánek, jehož vládě prezident Václav Klaus pozici rozhodně jinak neulehčoval? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Ale na to je jednoduché vysvětlení. Když český národ v roce 1968, já si to moc dobře pamatuju, první týden to vypadalo, že jsme jako skála a nic nás nerozruší. A pak přišlo dlouhé období normalizace. Takže v takovýchto krizových situacích samozřejmě žabomyší války, nebo konflikty, které byly mezi Václavem Klausem a Mirkem Topolánkem, ty jdou teď na stranu a takto já tomu rozumím. Dokonce tak rozumím i tomu pravicovému proudu, který vypadá zdánlivě velmi nesourodě, ale když jde o postavení pravice na české politické scéně, tak je to důležité, ale může se samozřejmě potom stát, že se ten proud zase zpátky rozplizne. Vždycky v těžkých chvílích, a tak tomu je i teď, tak spolu jsou ochotni spolupracovat i ti, kteří ten světonázor mají stejný, ale na některé věci mají názor odlišný. To si myslím, že není nic zvláštního.

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A lze takové proklausovské uskupení úspěšně stavět na lidech, jako je Vlastimil Tlustý, Jiří Janeček, Pavel Bém? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


To je velmi těžká otázka a já na ni neumím odpovědět, ale v atmosféře, která panuje v České republice, kde to funguje tak, že když někdo na někoho plivne z mnoha různých důvodů, a to plivnutí se pak ukáže, že to bylo opravdu jenom plivnutí, tak u nás je to tak, že ten člověk je nadosmrti poznamenán. A aniž by se věděla věcná stránka věci, jak to doopravdy bylo, tak už kdykoliv se vytáhne nějaká věc, tuším, že to byl poslanec Šeich, který řídil pod vlivem alkoholu. A ten kdykoliv, když vystoupil k nějakému zákonu, který se týkal silničního provozu, tak se mu všichni vysmáli. Je to podobné, jako ODS si sama sobě vzala jeden volební trumf, a to je snižování daní. Protože když teď si dá do volebního programu, že bude snižovat daně, tak to bude velmi nevěrohodné, protože jí každý okamžitě vpálí: no, vy nám to vyprávějte, když jste byli u vlády, tak místo abyste je snižovali, tak jste je zvyšovali. Tam se stala evidentní chyba. Nebyla to jenom chyba ODS, protože ta vláda byla koaliční. Ale bohužel ODS byla vedoucí stranou v té koalici, takže nese to následky toho vládnutí a s tím se bohužel toho mnoho u nás nedá udělat. Takové ty mediální řeči, ať, když na někom ulpí podezření, ať odstoupí, očistí se a vrátí se, to jsou opravdu povídačky naší Kačky. Protože jestli nějaký příklad z minulosti znáte, tak mi ho řekněte, rád si ho poslechnu, kdy se to opravdu stalo, a někdo byl očištěn. U nás je totiž tak, že i kdyby někdo byl u soudu nakonec osvobozen, tak veřejnost i novináři budou psát, bůhví, jak to bylo, bůhví, koho uplatili. Ta nedůvěra v české společnosti je větší než důvěra. A závist a nenávist tady panuje. To bylo vidět teď na kandidatuře Vratislava Mynáře, co se kolem toho v neděli u Václava Moravce rozvinulo za naprosto nesmyslnou diskuzi. Přitom každý, kdo zná zákony, tak ví, že žádná taková povinnost není, dokonce u něj vůbec ne. Ale v některých jiných případech, když chce státní úředník kandidovat a funkce je neslučitelná, tak poté, co je zvolen, tak musí na tu funkci rezignovat. To je normální věc. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane senátore, já vám děkuji. Náš čas vypršel, děkuji vám, přeji vám hezký večer. Na shledanou. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já vám také. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vážení diváci, děkuji i vám, hezký večer, na shledanou. 

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor