28. srpna 2013

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace České televize v přímém vstupu byla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

 


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Hostem je Miroslava Němcová, která dnes rozpuštěnou sněmovnu 3 roky a 2 měsíce vedla. Dobrý večer.

 

 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, bývalá předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:

Dobrý večer. 

 

 

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

 

Přeji dobrý večer a ptám se, on je to precedens, ale spolu se sněmovnou tedy na čas zaniká i funkce předsedkyně, tedy vysoká ústavní funkce, znamená to, že prostě teď neexistuje? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, bývalá předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ano, ta funkce neexistuje, protože je rozpuštěna Poslanecká sněmovna a neexistuje-li Poslanecká sněmovna, tak samozřejmě nemůže ani existovat její předseda nebo předsedkyně. 

 


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:


Když se začalo mluvit o rozpuštění, tak kancléř sněmovny řekl, že možná v rozpočtu nebude na odchodné pro poslance, a že by to muselo pak řešit Ministerstvo financí. Už je známo, kolik peněz na to bude potřeba? A zda do toho bude muset resort financí zasáhnout? A ono by to znamenalo výdaj státního rozpočtu neplánovaný? 

 

 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, bývalá předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Na to vám musím říci, že tu přesnou částku nevím, kolik bude potřeba doplnit ze státního rozpočtu. Je to opravdu otázka na kancelář, ta se netýká politického vedení Poslanecké sněmovny. Ale vzhledem k tomu, že ty volby opravdu spadly do roku, kdy být neměly, tak ten rozpočet Poslanecké sněmovny je postaven na ten běžný provoz. Nepočítalo se v něm s odchodem poslanců, takže ta přesná částka vám bude určitě kanceláří Poslanecké sněmovny vyčíslena. A to jednání s Ministerstvem financí bude muset proběhnout velmi rychle, i když je pravda, že to odchodné případné poslancům, kteří tedy již se nedostanou do Poslanecké sněmovny, tak se vyplácí až po 3 měsících, takže nějaký prostor na to jednání tady je. 

 



Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

My se teď společně ohlédneme za děním v Poslanecké sněmovně v minulých letech a za chvíli vám položím v té souvislosti ještě jednu otázku. 

 

 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor


A Miroslava Němcová tedy ještě jednou, dovolte citát: „Velmi ráda bych usilovala o to, aby se styl Poslanecké sněmovny změnil ke korektnímu jednání a aby tady vládla slušnější atmosféra.“ Asi víte, že tohle jste pronesla vy v roce 2010 po zvolení. Proč se vám to, ale, a z té předchozí reportáže je to zjevné, moc nepovedlo? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, bývalá předsedkyně PS PČR a místopředsedkyně ODS:


Ale já myslím, že z části se to povedlo, protože sněmovna to je 200 poslanců, 200 poslankyň a 200 povah naturelu. A myslím si, že část lidí tam byla korektních a z každého vystoupení, kdybyste si udělali nějaký časový snímek, tak zjistíte, že se korektně snažila přistoupit k těm tématům, která jsme projednávali a k sobě navzájem. To, že si vždycky vybere třeba pro tu reportáž médium něco, co je zajímavého momentálně a spíše s nějakou negativní konotací, tak tomu já rozumím. Ale když bych měla mluvit třeba o tom, čím bylo toto volební období na té druhé misce vah zajímavé, tak bych třeba řekla, že jsme neselhali v tom, co jsem já, od začátku se snažila prosadit, tedy velmi úspornou Poslaneckou sněmovnu. My jsme dvakrát 2 roky po sobě ušetřili 100 milionů korun do státního rozpočtu na náš vlastní provoz. Šetřili jsme například s funkcemi ve vedení Poslanecké sněmovny. I já jsem neměla celé ty roky ochranku a všechny tyto výdobytky. Takže si myslím, že přeci jenom, když se hodnotí to období, tak tady nemá být jenom výčet toho, co nevypadá dobře, ale druhá miska vah je také důležitá. A já se jí chci zastat. 

 


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor


Já vám děkuju za vaše odpovědi. Na shledanou. 

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR