29. srpna 2013

Zpověď bývalého poslance parlamentu: co bylo, a co dál

Karlovarský kraj – Přes tři roky byli poslanci Parlamentu České republiky a zastupovali voliče Karlovarského kraje. Pak se historicky poprvé rozpustili. My jsme se proto Jana Bureše (ODS), Jany Suché (bez stranické příslušnosti, klub Lidem), Josefa Novotného (ČSSD), Rudolfa Chlada (TOP 09) a Pavla Hojdy (KSČM) zeptali:

Jak se vám změnil život po složení poslaneckého mandátu? 

Po osobní stránce se mi nezměnil. Mám stále stejnou milovanou manželku, děti a vlastně celou rodinu. Po pracovní se změnil zásadně. Nejen neustálým cestováním mezi Prahou a Ostrovem, ale i jiným stylem práce. Jako starosta jsem byl zvyklý, že za mnou byly ihned vidět výsledky mé práce, ve Sněmovně je tomu trochu jinak. 

Co byl váš nejhorší zážitek ve Sněmovně a na co naopak rád vzpomínáte? 

Nejhorší zážitek byly asi loňské tzv. obstrukce, kdy jsme ve Sněmovně několik dní zasedali nepřetržitě ve dne i v noci. Přišlo mi to nedůstojné. Nejlepší zážitek jsem měl asi v okamžiku, kdy se podařilo změnit rozpočtové určení daní a přidat do rozpočtu obcí peníze, a při změně loterijního zákona, který dal větší pravomoce obcím při regulaci hracích automatů. 

Co se vám ve Sněmovně podařilo prosadit? Nebo který zákon jste se snažil podpořit, protože to byla vaše priorita? 

Podařilo se mi sice prosadit větší daňovou podporu pro firmy, u kterých by probíhala výuka středoškolských i vysokoškolských studentů, ale zamítnutím daňových změn Senátem tato podpora asi od příštího roku realizována nebude. Mrzí mě, že se rozpuštěním Sněmovny nepodařilo dotáhnout do finále trojici zákonů, které by mohly omezit provozní dobu sběren surovin, omezily by byznys se sociálními dávkami na bydlení (ubytovnami pro sociálně slabé) a umožnily veřejné práce nezaměstnaným. 

Budete znovu kandidovat? A pokud ano, co byste vzkázal voličům? Úrovní české politiky je veřejnost víceméně zhnusena. A lidé přemýšlejí, zda má cenu k volbám vůbec chodit… 

Kandidovat znovu budu. Voličům bych chtěl vzkázat: "Běžte k volbám, má to smysl. Vybírejte ty, které znáte a kteří svou prací dokázali, že jim můžete věřit." 

Ing. Jan Bureš

člen strany
člen oblastního smírčího výboru
člen regionální rady
poslanec PČR
místopředseda poslaneckého klubu PČR
zastupitel města