26. srpna 2013

Očekávám, že levicové strany získají ústavní většinu

"Pro ODS není jiné cesty, než aby se v opozici očistila a nabídla slušné a čestné lidi do voleb," řekl poslanec za ODS Pavel Bohatec.

 

Jaký je váš názor na rozpuštění Poslanecké sněmovny? 

Rozpuštění sněmovny posílí vliv a moc prezidenta republiky a umožní úřednické vládě bez důvěry dále vládnout bez kontroly a odpovědnosti Poslanecké sněmovně. Senát bude přijímat zákonná opatření jak na běžícím pásu, i když by je měl přijímat jen ve věcech, které nesnesou odkladu. Poslanecká sněmovna vzešlá z nových voleb kvůli stanoveným procedurám bude na konci roku jednat ve stavu legislativní nouze a podle mého názoru nestihne projednat státní rozpočet a začátkem příštího roku nás tak čeká rozpočtové provizorium. Očekávám, že na konci roku budou mít levicové strany ústavní většinu jak v Senátu, tak i Poslanecké sněmovně, a to se potom zcela jistě projeví přijetím nových zákonů, které se projeví v životě každého z nás. 

Uvažoval jste o možných alternativních řešeních politické krize? Napadá mě například úřednická vláda vzniklá na půdě Poslanecké sněmovny. 

Pro úřednickou Fischerovu vládu jsem v minulém volebním období hlasoval, vznikla na základě ústavních zvyklostí a měla podporu Poslanecké sněmovny. Prezident Zeman zvolil jinou cestu, jmenoval premiéra bez podpory Poslanecké sněmovny. Bohužel místo toho, aby se koalice ještě více semkla, tak se vinou dvou poslanců ODS rozpadla. Kdo a jaké hry přitom hrál, teď už není důležité, ale přesto si myslím, že koalice měla dále pokračovat. Jenom připomenu, že ve sněmovně bylo 198 poslanců (D. Rath a R. Pekárek trvale nepřítomni), proti Rusnokově vládě hlasovalo sto poslanců a tři se odejetím ze sálu zdrželi. 

Reagoval prezident Zeman na vzniklou krizi adekvátním způsobem? Nehrozila politická krize přerůst v krizi ústavní? 

Pan prezident Zeman reagoval předvídatelně podle jeho naturelu a na základě mandátu přímé volby prezidenta. Zkouší svými kroky měnit parlamentní republiku více v prezidentskou formu vlády a pokusem s Rusnokovou vládou se mu to zatím daří. Po předčasných volbách se dle mého názoru vrátí znovu vše do starých kolejí, jenom podle slov pana prezidenta nemusí být předseda vítězné politické strany pověřen sestavením nové vlády. Bude mu stačit představitel této strany. 

Jak se krize dle vašeho názoru odrazí na náladách voličů? Nestraší vás deziluze občanů z tradičních politických stran? 

Chápu voliče hlavně pravicových stran, že si myslí, že nemají koho volit. Deziluze z promarněných koaličních 118 poslanců, pádu vlády a všech negativních vlivů za posledních šest let vlády pod vedením ODS od roku 2006 (jeden rok vládla úřednická Fischerova vláda). Chybou ODS bylo to, že převzala vládní zodpovědnost za každou cenu a s podporami malých koaličních stran – Zelení v minulém volebním období, v tomto Věci veřejné a potom LIDEM. Nemohla z těchto důvodů za častého "okopávání kotníků" prosazovat vlastní program a pro řadu voličů včetně členů ODS to byly zcela nepochopitelné kroky. Další chybou ODS bylo, že o řadě věcí rozhodovali lidé, kteří neprošli stranickým volebním sítem. Přesto všechno bych pravicové voliče chtěl poprosit, aby k volbám přišli. 

Vy sám po svém poslaneckém angažmá deziluzí z politiky netrpíte? 

Osobně jsem vstupoval do politiky nejdříve jako opoziční zastupitel města, potom koaliční, místostarosta, starosta a nakonec poslanec. Uznávám jako nejvyšší hodnotu parlamentní demokracii a soutěž politických stran. Deziluzí trpím spíše u nově založených stran, které jsou založeny v rámci nějakého byznys plánu. 

V jaké kondici se teď nachází ODS? Odráží se problémy na celostátní úrovni i v regionálních organizacích? V čem podle vás ODS v posledních letech selhávala? Jaká je její budoucnost? 

Částečně jsem odpověděl výše, samozřejmě ODS v dobré kondici není. Přes úbytek členů je ale ODS stále silnou politickou stranou, má více než dvacet tisíc členů, řadu starostů měst a obcí, jednu z nejlepších manažerských sítí. Pokud nadále bude obhajovat tradiční hodnoty, lidskou svobodu, levný stát, solidaritu zodpovědných a nezadluženou budoucnost, a bude se tak i chovat a jednat, určitě opět získá svoje voliče. Pro ODS není jiné cesty, než aby se v opozici očistila, vygenerovala a nabídla slušné, zodpovědné a čestné kandidáty do poslaneckých voleb a stejné lidi nabídla i v komunálních a senátních volbách. 

Co se vám v tomto, byť pro vás osobně jen velmi krátkém, volebním období podařilo? Na které své politické rozhodnutí jste hrdý? 

Ve sněmovně jsem byl od listopadu loňského roku, tedy osm měsíců, a z toho se tři měsíce řešila vládní krize. Jako samozřejmost beru to, že se na stranické půdě diskutuje, vyměňují se názory a přijímají stanoviska. Vždy jsem stanoviska a dohody držel. Nikdy jsem nebyl a nebudu ve vleku nějakého lobbisty nebo nějakého zákulisního hráče. Na co jsem asi nejvíce hrdý, je moje podpora projektů některých obcí a měst z našeho regionu, které se realizují nebo budou realizovat. 

Co se vám naopak nepodařilo, co jste nestihl, co jste politicky nedokázal prosadit? 

Nepodařilo se přijmout novelu zákona o potravinách, která se stáhla z programu ještě před prvním čtením. Bylo to tak trochu moje dítě, v době působení na ministerstvu zemědělství jsem na něm s týmem kolegů pracoval více než dva roky. Stejný osud postihl i mé zpravodajování zákonů, které jsme předjednali na kontrolním výboru a nad kterými jsem strávil hodně času. 

Kolik hodin denně, měsíčně a ročně jste strávil na politických jednáních? Vedla vždy ke kýženému cíli? 

Ve sněmovně jsem byl osm měsíců. Od počátku vládní krize jsme v poslaneckém klubu jednali velmi často, nějaké časové období mohu stěží kvantifikovat. Setkávali jsme se i v mimořádných termínech svolaných ze dne na den. Dá se říci, že skoro všechna jednání byla opravdu hodně složitá včetně zvýšených hlasů a invektiv. 

Který váš bývalý kolega poslanec je podle vašeho názoru pomyslným "vítězem" a naopak "poraženým" končícího volebního období? 

Poražených je velká řada, vlastně všichni poslanci bývalé vládní koalice. Podle osob hlavním poraženým je Petr Nečas, kterého následují David Rath a Roman Pekárek. Pro mě pomyslným vítězem, díky tomu co se stalo, není nikdo. A pokud nějaký vítěz přeci jenom je, tak u ČSSD je to určitě Michal Hašek. 

Panovala v této sněmovně jiná nálada, než v předchozích obdobích? Nepřibylo intrikaření, osobních útoků...? 

Těžko to mohu za svoje krátké působení hodnotit, na vlastní kůži jsem nic takového nezažil. 

Začala blesková volební kampaň, máte čas na odpočinek, nebo rovnou skočíte do kolotoče předvolebních mítinků? Už víte, na jakém místě kandidátky se objevíte? 

Čas na odpočinek není žádný. Jakmile prezident odsouhlasí rozpuštění sněmovny, měl bych okamžitě nastoupit do zaměstnání na ministerstvu zemědělství. Takže mé kroky povedou nejprve tam, abych zjistil, kam budu zařazen, protože na mé předchozí místo byl jmenován někdo jiný. Do Poslanecké sněmovny kandidovat chci, na jakém místě kandidátky rozhodne oblastní a regionální sněm, ten se uskuteční v nejbližších dnech. Každopádně se předvolebních akcí zúčastním tak jako tak, beru to jako samozřejmost. 

Čím byla tato sněmovna historicky výjimečná? Jak se na ni bude vzpomínat? Jak na toto období budete vzpomínat vy osobně? 

Historicky výjimečná bude přijetím občanského zákoníku, církevních restitucí a přímé volby prezidenta. Nechvalně výjimečná bude prvním poslancem ve vězení a jedním poslancem dlouhodobě vazebně stíhaným, pádem vlády za diskutabilních okolností a svým prvním samorozpuštěním. 

 

MVDr. Pavel Bohatec

člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
poslanec PČR