26. srpna 2013

Většina členů šla do ODS kvůli Klausovi. Je na nás, abychom se ho snažili získat

Touhu přivést Klause zpět už vyjádřil úřadující lídr ODS Martin Kuba, shodne se s ním i místopředseda Tomáš Chalupa. "Mělo by být záměrem celé ODS navázat dobré vztahy a spolupráci s Václavem Klausem," uvedl v rozhovoru pro HN.

Václav Klaus řekl, že očekává řeku příznivců, před které by se pak postavil. Není to svolávání, které povede k odlivu členů z ODS? 

O projektu paní Bobošíkové nevím nic víc než pár vět, které jsem si přečetl v novinách. Ačkoli se řadím a vždy jsem se řadil k takzvaným klausovcům uvnitř ODS, říkal jsem již při odchodu Borise Šťastného (pražský politik v pátek oznámil, že ve straně končí, pozn. red.), že já v občanské demokracii zůstanu a budu se nadále snažit, aby to byla ta ODS, do které jsem před dvaceti lety vstupoval. 

Nicméně jako místopředseda máte na starosti komunikaci s komunálními politiky. Jsou signály, že hrozí odchod některých lidí? 

V tuto chvíli to nikdo neumí odhadnout. V situaci, kdy má ODS procent, kolik má, a prochází těžším obdobím, každý z nás slyší, jak moc to vypadá, nebo nevypadá špatně. To je pravda. Ale že bych kolem sebe viděl vlnu, která říká, že odejde k Václavu Klausovi, to ne. Na druhou stranu to beru jako výzvu pro nás pro všechny, aby to byla ODS, ke které se Václav Klaus přikloní. Z třiadvaceti tisíc členů, které dnes máme, drtivá většina vstupovala do ODS za Václava Klause, nikoli po něm, a také kvůli němu. Proto je na nás, abychom se snažili. 

Není to trochu paradox, že typ lidí, kterých se teď ODS zbavuje nebo z ní odcházejí, se shlukuje kolem klausovské iniciativy a měl by přinést změnu? Uzdravme naši politiku je napojeno na Tomáše Hrdličku, spojován je s ním i Boris Šťastný. 

Neznám žádné podrobnosti o Uzdravme naši politiku, o tom nevím vůbec nic. Poměrně bych polemizoval s tím, že Boris Šťastný je spojován s nějakými kauzami. Byť z ODS odešel - a mě to štve -, pro ODS hodně vykonal. Vždycky zastával jasné postoje, vždy byl loajální. To, že vystoupil ze strany a řekl jiný názor, že někteří přišli do ODS až v posledních letech a jsou zvyklí na to, že je jen jeden názor, a teď se diví, to je možné. Nejsem příznivcem toho, že se má občanská demokracie někoho zbavovat. A to, jak se lidí zbavuje, není zrovna tím, na co by strana měla být pyšná a hrdá. 

Takže vám vadí vyloučení Tomáše Hrdličky? 

Hovořil jsem obecně. Jak jsem nikdy nenavrhoval ničí vyloučení, tak v případě Jana Floriána a Tomáše Úlehly (poslanci za ODS, kteří zradili koaliční stojedničku při hlasování o důvěře Rusnokově vládě, pozn. red.) jsem byl jedním z těch, kdo je vyloučit chtěli. Doufám, že to bylo poprvé a naposled za dvacet let, co jsem to řekl. To, co udělali, bylo flagrantním porušením pravidel. Obecně říkám, že vylučování ze strany je to poslední, s tím máme šetřit. Za poslední dobu jsme vylučovali víc než za celých dvacet let předtím. Teď musíme ukázat, že strana umí nejen vylučovat, ale hlavně se semknout a táhnout za jeden provaz. 

Kudy na to? 

Musíme se vrátit k tomu, na čem ODS vždy stála. Že má jasné ideje, které každý zná, umí je vysvětlit. Když se kdekoli na vesnici řekne ODS, aby každý věděl, ano, to je strana, která zastává ten a ten názor. Mám pocit, že jsme to v poslední době vládnutí úplně nezvládali. Včetně mého vlastního účinkování ve vládě. 

To se opravdu příliš nedařilo. ODS se stala tváří zvyšování daní, byť nešlo o její požadavek, ale premiér Nečas se ujal jeho obhajoby. 

Jestli něčím netrpím, tak je to nedostatek sebekritičnosti. Jsem z těch, kdo se ptají, zda moje vlastní angažmá ve vládě bylo ku prospěchu, zda se mohlo udělat víc. Každý z nás se snažil. Domnívám se, že jsem ve svém resortu životního prostředí udělal v oblasti liberální politiky více než za poslední dekády, ale každý z nás mohl udělat něco víc a lépe. A třeba více vysvětlovat. 

Ohrožuje akce Jany Bobošíkové volební výsledek ODS?
 

Nemyslím si, že je rolí politiků spekulovat, to mi nepřísluší. Neznám odpověď. 

Dobře, zmínil jste, že patříte ke klausovým příznivcům. Promrhala ODS šanci, že ho nepřiměla, aby se postavil za ni? 

Pevně věřím, že stále existuje prostor, abychom na rozdíl od sociální demokracie se svým bývalým předsedou vycházeli. Jednou jsem použil příměr, co nás dělí od socialistů, a je to dobré vychování. A tam spadá, že máte dobré vztahy se svými zakladateli. Je to stejné jako s rodiči, někdy vás štvou, mají na věci jiný názor, ale zkrátka jsou to zakladatelé. Mít špatné vztahy k zakladateli vlastní strany, to není dobrá vizitka pro ODS. 

Ale jednota ve straně nepanuje. Miroslava Němcová se postavila ke klausově návratu negativně, Martin kuba pak její vyjádření mírnil. 

K tomu nemám širší komentář. 

Odkud vyvěrá rozbratření Václava Klause a ODS? 

Vždycky se snažím hledat chybu nejdřív sám u sebe. V tomto ohledu je to o tom, jestli jsme my sami udělali všechno pro to, abychom zůstali věrní tomu, na čem jsme vznikli jako politická strana. Nejde o to, abychom si teď vzájemně sypali popel na hlavu, musíme hledat cesty dál. 

Probíhají setkání s Klausem, kde je hledáte? 

Myslím, že každý z nás, kdo se s Václavem Klausem dlouhá léta zná, se s ním snaží hovořit. Znám se s ním dvacet let, možná déle, já se rozhodně snažím. 

Je dobře, abychom tu proti sobě měli zemanovce a klausovce? Jde o sjednocení levice a pravice, po kterém mnozí volají, nebo mocenské projekty? 

Nedovedu to posoudit. Úsilím každého z nás by mělo být, aby dnes víceméně jednotná levice měla proti sobě jednotnou pravici. Ale tu autentickou, nikoli tu, která si v mnoha ohledech na pravici jenom hraje. Nicméně nechci kádrovat a soudit. Čelíme levicovému prezidentovi, levicovému Senátu a Ústavnímu soudu, který je víceméně v levicové režii, máme vládu sestavenou ze zemanovců a sociálních demokratů. Proto musíme usilovat o to, aby tu zůstala aspoň jedna ústavní instituce, která nebude ultralevicová. 

Spojení s iniciativou Suverenity Jany Bobošíkové ale, předpokládám, ve hře není? 

Nic moc o projektu paní Bobošíkové nevím, to už strašně spekulujeme. 

Zvažujete jiná spojenectví, třeba s regionálními hnutími typu Jihočeši? 

Vždycky jsme se na naši kandidátku, sice stranickou, snažili vtáhnout osobnosti, které hrály významnou roli. Ať už jsou to místní učitelé, nebo sportovci. Pokud mají zájem, mohou pak do strany vstoupit. 

Jak se regiony vlastně tváří na usnesení výkonné rady, že vedení bude promlouvat do výsledné podoby kandidátek? 

Občanská demokracie je konzervativní stranou, dvacet let sestavujeme kandidátky stejným pravidlem. To znamená místní, oblastní, regionální sněm a pak výkonná rada. V tomto směru nemá členská základna vůli něco měnit. Na druhou stranu, čelíme nejhorší a nejtěžší výzvě v dějinách ODS. Proto bychom měli postupovat také tak, aby naše sestavování bylo strategičtější, možná preciznější. Abychom se dívali i na úplně poslední místa, nejenom na čela kandidátek, a snažili se vtáhnout lidi, kteří jsou známí nejen uvnitř strany, ale i navenek. 

Myslíte, že výkonná rada může mít lepší přehled o osobnostech regionu než jeho představitelé? Nebude to nakonec kontraproduktivní? 

Jsem optimista v tom, že to zvládne ODS jako taková. 

(Autor: Kateřina Surmanová)

Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany