21. srpna 2013

Ekonomika ČT24

Hostem diskusního pořadu ČT24 byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:

Tématu se budeme věnovat i v následujících minutách. Detaily přidají senátoři Jaroslav Kubera a Jiří Bis. Pánové, hezký večer vám oběma. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Dobrý večer. 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:

Dobrý večer. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:

Slyšeli jsme, jaký je v současné době stav. Senátor, respektive předseda Senátu Milan Štěch dnes znovu zopakoval, že nevidí jediný problém, proč by onen zmíněný zákon o omezení podpory energie z obnovitelných zdrojů neměl projít. Můžete vy osobně garantovat, že zákon zmíněnou novelu podpoříte, pane Kubero? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Víte, ono chtít odpověď na otázku, takové padly při důvěře vládě a ukázalo se, že jsou ale v tomto případě skoro s jistotou nebo s pravděpodobností hraničící s jistotou. Já jen poznamenám, že ten zákon není dokonalý. To si nenamlouvejme, že je úplně v pořádku. Není. My jsme tam objevili zatím to, že malí odběratelé, kteří si dají tu elektrárnu tak jenom na svůj dům, když to řeknu na příkladu, máte slepice, která vám snáší vajíčka a vy, protože nekupujete zdaněná vajíčka, ale máte svoje, tak státu ještě z každého vajíčka odvedete jistou částku. Tak to funguje i s tou malou elektrovoltaikou. Přesto ale ta velká část toho zákona je natolik pozitivní, že nikdo ze senátorů ODS žádný pozměňovací návrh podávat nebude. 

 


Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Pan senátor Jiří Bis. Máte stejný názor? 

 


Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


Já mám ten zákon prostudovaný, nakonec to patří k tomu, protože jsem předseda výboru pro energetiku, tak myslím si, že ten zákon je pokrokem dopředu. To, co říkal kolega Kubera, není úplně přesné, protože to platilo v minulém zákonu, to teď někdo trochu něco obnovil, objevil a zdá se mu to problém. Není to problém, ten problém tam byl vždycky a vždycky se to takovýmhle způsobem platilo. To znamená, nerozlišovalo se, jestli to dělá pro vlastní potřebu, nebo jestli to dodává, stejně dostává dotační tituly k tomu. To znamená, je i jeho povinností přispívat na obnovitelné zdroje. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Pane Kubero, ten případ, který jste zmínil, nebo respektive tu problematickou pasáž, kterou jste zmiňoval, myslíte si, že to může být problém v případě schvalování toho zákona? Protože na to upozornil váš senátor Tomáš Jirsa, který se nechal slyšet, že je potřeba o tom minimálně diskutovat. Vidíte to jako problém v rámci celého schvalování? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Nevidím, já jsem s panem senátorem Jirsou mluvil. Přesto, že se nám to nelíbí, ale na to je dostatek prostoru v budoucnu. To bychom se museli vrátit do historie toho zákona, ono je to všechno špatně od začátku. Já říkám, že to, jak Evropa přistupuje k obnovitelným zdrojům, to je stav děsivý. Když na 1 litr bionafty je zapotřebí 1,1 litru nafty. To je první nesmysl. Řepka známá, větrníky, které když připojíte k síti a roztáčíte je, tak jsou perpetum mobile, protože vy dostanete zaplaceno víc, než odeberete a podobné věci. Já dotace považuji, ne-li za trestný čin, tak alespoň za sprosté slovo. Mimochodem je to největší prokorupční potenciál v této zemi a kupodivu bojovníci s korupcí se s dotacemi smiřují, protože, jak říká i jeden můj kolega, oni jsou příjemné. Takže kdybychom se vrátili, jak to vzniklo. My teď řešíme následky toho, kdy jsme nebyli zdrženliví, tedy někteří, já jsem pro takové věci nikdy nehlasoval, ale teď si myslím, že je situace taková, že Senát nebude ten, kdo by ten zákon nějakým způsobem modifikoval nebo se snažil do něj něco vnést. Možná, že se to stane v budoucnu, to je pravděpodobné, že se bude jednat o nějakých změnách, ale určitě to nebude na tomto jednání. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Vy jste zmínil solárníky. O nich mluvila ostatně i předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Pociťoval vy osobně jste nějaké tlaky ze strany solárního /nesrozumitelné/. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já nikdy takové tlaky nepociťuju. Nevím, jestli mám říct, že je mi to líto, ale za mnou nikdy nikdo nechodil. Zřejmě proto, že i, že by u mě nepochodil. Takže já bohudík s tím žádné zkušenosti nemám a musím říct, že je to marné. Už jenom každý o mně ví, jaký je můj názor na dotace čehokoliv a na žabičkáře a obnovitelné zdroje, takže za mnou nikdo z těchto lidí nechodí. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Za vámi, pane senátore? 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:
To je trochu něco jiného, protože jsem předseda uvedeného podvýboru, který projednával ty zákony. Prosím vás, tato novela je už čtvrtá. Všechny ty novely, které jsme projednali v Senátu, byly přijaty Senátem bezproblémově a všechny omezovaly postupně ve všech směrech tady expanzi těch obnovitelných zdrojů, to znamená tu neřízenou expanzi obnovitelných zdrojů. Všechny zatím v Senátu prošly. A samozřejmě, když se vedly diskuse na podvýboru, tak tam byli zástupci i fotovoltaiky, no a otevřeně řečeno ten byznys s dotacemi do fotovoltaiky je pro ty aktéry velmi zajímavý. Proto samozřejmě tento byznys hájí, snaží se přesvědčit všechny okolo, že je výhodný pro nás. Což naštěstí se Senát nesdílí. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Byly vám ty tlaky nějak i nepříjemné? Protože mluví se o tom často, že je to i dost agresivní způsob nátlaku? 

 


Jiří BIS, senátor /ČSSD/:

 

Já si myslím, že s tím se umím vypořádat. To není problém. Tam je vždycky důležité si uvědomit, že musíme hájit veřejný zájem. To znamená, je sice hezké, že za dotace něco vzniká, ale ty dotace platíme všichni, a to je potřeba vědět a vnímat a sledovat. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Vy jste tedy oba dva ujistili diváky, že zákon projde. Co to bude pro domácnosti a firmy znamenat? 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


Ttam je poměrně malé snížení ceny pro domácnosti, výrazně větší vliv to bude mít samozřejmě pro průmyslové podniky, protože tam se jim zvyšuje konkurenceschopnost a jinak jsou tam některé zajímavé posuny. To znamená třeba solární daň, která se teď platila nejvyšší. Ze 26 % se bude platit taková ta sporná, diskutabilní z hlediska právního, tak ta se bude platit jenom ve výši 10 % a ještě to bude platit jenom ta část těch, té fotovoltaiky, která byla postavena v roce 2010. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Mluvil jste o podnicích, že se jim zvýší konkurenceschopnost tím, že tedy budou odvádět... 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


Ne, tím, že budou mít nižší cenu energií, samozřejmě... 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Ano, ano... 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


... protože cena energie, podívejte se, Německo to řešilo jiným způsobem, to firmám dokonce prostě ten určitý navýšení jako na podporu fotovoltaiky, na podporu obnovitelných zdrojů, tak pro firmy nedávala, pro ty největší. To znamená, tím se naše firmy dostaly do nerovného postavení a já je potřeba to nějakým způsobem narovnat. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Pane Kubero, když se vrátíme k podstatě věci, k tomu samotnému zákonu, vy jste mluvil o tom, že ten zákon jako takový není příliš kvalitní. Jako vždy podobný druh zákonů, i tento kritizují ekologové, protože podle nich je příliš benevolentní k podpoře těch řekněme méně šetrných způsobů výroby elektřiny. Myslíte si to samé? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Víte, tam je to. Já jsem jednou v Senátu zažil debatu šťovíkáře s větrníkářem. Byli to oba na slovo vzatí odborníci. Jeden hájil, že šťovík je výborný. Já jsem se také naivně domníval, že on se usuší a hodí se do pece. Ne, on se neusuší, oni se z něj udělají pelety a náklady na ně samozřejmě spotřebovávají energii. A tak se mezi sebou hádali, jestli je lepší větrník nebo šťovík a nedohodli se. Oni už se nemůžou dohodnout ani mezi sebou. Oni jsou protestní petice proti větrníkům, ale větrníky původně přece ekologové obhajovali. Tak, jak obhajovali řepku a všecky ty nesmysly v Bruselu a vždycky se potom ukázalo, že to je špatně. Ale ten Brusel je naprosto nepoučitelný a vymýšlí stále další a další nesmysly a já musím jenom připomenout, že jediná Občanská demokratická strana tehdy na tom začátku pro to nehlasovala. Jediná strana v Poslanecké sněmovně. My teď už řešíme jenom dopady toho, co se udělalo špatně. Kdyby nikdy ty dotace nevznikly, tak by podnikatelé neměli ten nápad a proč by ho neměli, když jim někdo takto platí, tak samozřejmě rozjeli ve velkém solární byznys. To není žádná a teď budeme honit a budeme si myslet, že když teď najdeme ty barony, což se ostatně může ukázat velmi zajímavá věc, že mezi ně spadnou i někteří poslanci, což bude velmi pikantní a velmi zajímavé a pak se teprve ukáže ta pravda, jak to celé vzniklo? 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:

Váš názor, pane ... 

 


Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


Ne, já si myslím prostě, že skutečně tady ta ideologická honba za obnovitelnými zdroji, která nebyla podložena ekonomickými argumenty silnými, já bych to nazval takovou částečně formou fanatismu, protože to, co se dělo, podívejte se, kdyby se postavila dneska ta fotovoltaika za dnešní ceny, tak to bude ani ne třetinový náklad pro nás. To znamená uspěchané, nesmyslná honička. Ukazuje se, že když ideologie vítězí nad ekonomikou, že je to špatné. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Čili je na místě celá změna systému. 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:

 

Celá změna systému nikdy už nemůže být, protože věci, které se staly... 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Nebo aspoň znovunastavení pravidel... 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


No ale bohužel tu starou zátěž s sebou potáhneme. To je to nejhorší na tom. To znamená, my jsme schopni něco upravit, trochu změnit, už nedělat stejné chyby, ale tu starou zátěž, to znamená to, co bylo vybudováno a tak dále, to výrazným způsobem nejsme schopni změnit. 

 

 

Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Pane senátore, pracujete už na případných dalších změnách solárního byznysu? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Já nepatřím k expertům na obnovitelné zdroje... 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Alespoň experti z vaší strany, máte ... 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


...ti nepochybně, nepochybně, kteří jsou v hospodářském výboru na tom pracují a spolupracují. Ale řeknu jiný případ, který s tím souvisí. Teď jsou velmi moderní LED diody, taky je obrovský tlak: Mějte semafory na LED diody, všude dávejte LED diody. A já jsem zastavil ve městě dobudování některých křižovatek, protože jsem si spočítal, že jestliže je cena dneska 100, tak příští rok bude 50 a další rok bude 20, a to přesně potkalo ty solární panely, které ze začátku byly drahé, vypočítala se ta dotace z té drahé ceny a přišly panely z Číny a bylo to všechno úplně jinak. Dneska už se dá ta elektrovoltaika dělat bez jakýchkoliv dotací. To v tom začátku možné nebylo. Ale tak, jak se ty dotace nastavily, tak se na to všichni nachytali a teď nevědí v podstatě, co s tím. Opakuji znovu, dotace, není-li trestným činem, tak je sprostým slovem. Kdyby ty dotace nebyly, tak vůbec celý tento případ nenastal, ony by se stejně objevily ty elektrovoltaiky, našly by si místo na trhu, tak jako by si ho našly větrníky. Spolková republika chtěla omezit větrníky, nás ještě čeká likvidace panelů, na které už musí teď si střádat peníze a zase na tom rejžujou různé firmy, které byly vybrány. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Nicméně, abychom se vrátili k podstatě našeho rozhovoru. Ten zmiňovaný zákon, který by měl ulehčit peněženkám občanů domácností a firem, by měl bez problémů Senátem projít? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Samozřejmě. 

Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


Já jsem přesvědčen a já samozřejmě pro to udělám všecko a jsem přesvědčen,  že ten zákon bezproblémově Senátem projde. 

 



Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Děkuju vám za rozhovor a návštěvu ve studiu. 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:


Hezký večer. 

 

 

Lenka DOLANSKÁ, moderátorka:


Na shledanou. 

 



Jiří BIS, senátor /ČSSD/:


Taky, hezký večer. 

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
primátor Teplic
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení