22. srpna 2013

Rozhovor pro Týden.cz

Vyhrožování nástupem komunismu v těchto volbách fungovat nebude, domnívá se šéf senátorského klubu ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Společnost je podle něj rozdělená na tři části, a proto podobná hesla na voliče nezaberou. "Ale stejně je dnes výročí 21. srpna a s ním spojená nastupující normalizace určitým způsobem symbolická. Padesátá léta asi v té podobě, jaká byla, nehrozí. Ale ztráta svobody hrozí evidentně," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Kubera.

Senátorský klub ODS doporučil za volebního lídra strany Miroslavu Němcovou. Podle informací, které občas prosáknou do médií, ale v tomto směru nemusí být členská základna úplně jednotná. Jsou i nějací jiní kandidáti?

To je ten důvod, proč jsme to přijali. Chtěli jsme eliminovat ty virtuální povídky o rozporech, které uvnitř ODS údajně jsou okolo osoby lídra. Žádné takové rozpory nejsou, to prostě není pravda. Tam byl jediný problém, že jsme se nemohli dohodnout, v jakém čase to jméno lídra říct. Na poslední výkonné radě (v pondělí - pozn. red.) se nás na to novináři ptali, hledali v našich odpovědích něco, co tam nebylo. Jenom v tu dobu ještě nebyla sněmovna rozpuštěná, takže jsme říkali, až bude, tak se rozhodneme, teď to nemá význam. Nic jiného v tom není.

Situace ODS není v současnosti příliš dobrá. Myslíte, že má co voličům nabídnout?

Nebudeme zastírat, že ODS má s programem trochu problém. Ve chvíli, kdy řekne, že bude bojovat za snížení daní, tak konkurenční strany řeknou, že to snad nemyslí vážně, vždyť je nedávno zvyšovala. To je docela problém, ale to si ODS zavinila sama tím, že nedržela ten základní princip, a to je princip nízkých daní. Tím si jedno téma z programu odebrala. Teď musí složitě hledat jiná témata, protože konkurenční strany budou nabízet a slibovat v podstatě to samé. To si ODS nemůže dovolit. Nemůže slibovat zvýšení stavu policistů, zvýšení důchodů, zvýšení platů. To by bylo nezodpovědné, protože se to všechno dá realizovat jenom zvýšením daní nebo dalším půjčováním peněz.

Jak se podepsalo na stavu ODS a jejích voličských preferencích vládnutí minulých tří let?

ODS na to těžce doplatila. Přitom když se podíváte na ministerstva, kde byly problémy, tak to paradoxně nikdy nebyla ministerstva ODS, byla to ministerstva TOP 09. Na to se jakoby zapomnělo a TOP 09 se tváří jako "my nic, my muzikanti". ODS bohužel nesla náklady toho vládnutí, protože volič moc nerozlišoval, kdo za co může. Podle něj jsme si jako šéfové koaliční vlády měli ty věci, ať už se jednalo o sKarty, nebo problémy s ministerstvem kultury, ohlídat.

Vypadá to, že se pravicové strany budou v následující kampani opět vymezovat proti levici a nástupu komunistů. Může to vůbec fungovat?

Já si myslím, že to už je passé. Česká společnost zažívá něco jako trauma rozdělení. Problém není v politických stranách, problém je společenský. Společnost je rozdělená na tři části. Jedné se stýská po komunismu, kdy měli všichni stejně málo a moc se pracovat nemuselo, druhá je neutrální a třetí je ta, která si myslí, že člověk je svobodný, samostatný a má se nejprve starat o sebe a až pak natahovat ruku ke státu. Takže podobné hrozby už moc fungovat nebudou. Ale stejně je dnešní datum (21. srpen) a s ním spojená nastupující normalizace určitým způsobem symbolická. Padesátá léta asi v té podobě, jaká byla, nehrozí. Ale ztráta svobody hrozí evidentně.

Jak by podle vás měl vypadat program ODS a její předvolební headliny?

To na mě chcete hodně. I kdybych to věděl, tak bych to neprozrazoval. Já bych spíše řekl, jak by neměly vypadat. Viděl jsem například billboard "Na rozdíl od politiků my makáme". Ale to nedává smysl. Vypadá to, že ti lidé chtějí do politiky, aby nemuseli makat. To je jako Tomio Okamura, který si pořád myslí, že se na Senát dívá zvenku a že politikem není. Ale on ve skutečnosti už je uvnitř, jenom si to neuvědomil.

Já jsem těmi headliny nemyslel hesla na billboardech, ale spíše hlavní myšlenky, které bude ODS komunikovat.

Nepochybně to bude svoboda a spravedlnost. Ale to je věta, kterou budou mít všichni. Otázka je, čím se naplní.

A čím byste ji naplnil vy?

Tak já bych to uměl naplnit. Ale ODS nebude nepochybně mít takový vliv - a nebude ho mít žádná strana, ani sociální demokracie, aby mohla stoprocentně naplňovat, co někomu slíbí. Já bych měl jedno heslo, které používám v komunálu. A to je: Nepodnikat a nepřekážet. A to by možná ODS mohla použít, protože se časem stala stranou, u níž stejně jako u ostatních převládl byznys nad politikou. Ten byznys musí být až na druhém místě, nejprve musí být politika. Řekl bych to na příkladu. Nejprve musím mít potřebu sociálních karet a pak jejich výrobu někomu zadám. A ne, že mi někdo přijde, že mi vymyslí sociální karty, a já mu na to skočím. Pak se stane to, co se stalo. Já si myslím, že méně slibovat je více. Nemontovat se lidem do života, nechat je žít, nehlasovat pro žádné zákony, které zvyšují byrokracii.

(Autor: Pavel Cechl)

Jaroslav Kubera