9. srpna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Dobrý večer. Rozpustí se Poslanecká sněmovna? Potřebných 120 hlasů není v tuto chvíli jistých, většina je křehká, hlasování se proto taky odsouvá na pozdější termín. A Občanská demokratická strana dnes vyloučila rebelující poslance Jana Floriána a Tomáše Úlehlu a taky vlivného lobbistu Tomáše Hrdličku. Události, komentáře jsou tady. Úřadující předseda ODS Martin Kuba, dobrý večer. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Hezký večer, děkuji za pozvání. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

 

Proč se podle vás dostala ODS do tak hluboké krize? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že on je to součet, řekněme, nějakých věcí. ODS byla dlouho u vlády, v podstatě 7 let jako vládní strana, byla ve vládě v koalicích, které nebyly příliš výhodné, to znamená, že se velmi často ustupovalo z programových... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


To tak většinou bývá, ale do tak hlubokého propadu většinou strany se nedostávají. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 

To tak přece není. Vzpomeňte si na ČSSD v roce 2005, ta se dostala přeci do naprosto stejného propadu, v roce 2005 střídala premiéra Grosse dalším premiérem Paroubkem, měla 7 %, průzkumy veřejného mínění ji tehdy posouvaly velmi dolů. Já mám pocit, že po tak dlouhém období se to stranám vládnoucím stává, ale myslím, že důležitým atributem je, že právě v tom období vládnutí Petra Nečase a Mirka Topolánka se v rámci té technologie řízení a vládnutí vytratila z ODS diskuse o ideových programech, o ideových tezích, ta se musí podle mého významně obnovit. A teď jsme samozřejmě byli zasaženi tou kauzou, která se objevila, a to ODS významně poškodilo. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ano. A dnes taky ODS vyloučila Tomáše Hrdličku, vlivného člena a lobbistu. Mluví se o tom, že stranu poškozují takzvaní kmotři. Není to už, jak se říká, s křížem po funuse, na takzvané kmotry pět minut po dvanácté? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já nemyslím, že je to s křížkem po funuse, já myslím, že ODS v posledních letech skutečně prokázala, že procházela významným očistným procesem a že skutečně směřujeme k tomu, aby za ODS jednali a mluvili a řídili ji lidé, kteří jsou voleni legitimními orgány té strany, mají v ní legitimitu a aby jasně jsme také dávali mediálně voličům najevo, že za ODS nemohou jednat žádní zákulisní hráči. To prostě není možné. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Toto řekl vlivný člen ODS a lobbista Tomáš Hrdlička včera, tedy ještě před svým dnešním vyloučením ze strany. 

 


Tomáš HRDLIČKA, podnikatel a lobbista /8. 8. 2013/: 


Čím dřív uděláme inventuru té minulosti se sebekritikou, která vždycky by měla nastat, aby to někam dál mohlo směřovat, a zároveň představíme nový nosný projekt, řekneme - tady je nové vedení ODS, což my na rozdíl od TOP 09 jsme schopni udělat, my pořád ty starosty, primátory, kteří volby vyhrávají, máme, tak na rozdíl od toho má ta ODS šanci. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Dohnalo stranu nakonec podle vás to, že se postupně nedokázala zbavovat svých takzvaných kmotrů? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že to je jeden z fenoménů, který se za vlády Mirka Topolánka objevil. Je to standardní proces, kdy... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


On jej pojmenoval Mirek Topolánek. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Mirek Topolánek bych řekl, že jej pojmenoval, ale bohužel takovou, takové prostředí Mirek Topolánek více vytvářel, než že jej pojmenoval. Já myslím, že on jej pojmenoval v mocenském boji uvnitř ODS a velmi tím stranu poškodil. Mirek Topolánek, který s Markem Dalíkem pro řadu občanů byli symbolem právě takových ne příliš čitelných pozic v politice, tak mám pocit, že ten jeho výrok spíše byl pošpiněním jeho nějakých politických protivníků v ODS. A já mu dodnes vyčítám, že stranu významně poškodil. To, že takoví lidé se v politice pohybují, vždycky mají tendenci stahovat se k těm stranám, které jsou u moci, to je logické, ale je důležité a já chci garantovat, že ODS se musí postavit tak, že ODS řídí, vedou a reprezentují politici, kteří dokážou takovýmto lidem říct ne, toto jsou politická rozhodnutí, za ty ručíme my a nemohou tu stranu ovlivňovat takovíto lidé. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, nevím, jestli toto myslíte úplně vážně, ale vaše slova nezní úplně čistým tónem a zrovna právě letos v srpnu o vás řekl Mirek Topolánek: "Martin Kuba je nejschopnějším ze všech lidí, kteří do vedení ODS přišli. Pro obnovení důvěryhodnosti strany se ale nehodí. Vždycky, když zvedne hlavu a bude mít pocit, že se mu něco povedlo, uslyší. Ty jsi stejně vázaný na Hlubokou a na Pavla Dlouhého." Nejsme tím u kořene problému ODS, který právě přišel i jakoby s vámi z hlediska té minulosti? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ne, já myslím, že tím popisujete, že jsme u kořene problému. Mirek Topolánek, který se dostal v určité fázi do úzkých, ztrácel podporu v celé členské základně, tak aby si ji zachoval, tak všechny kolem sebe označil za kmotry a snažil se vytvořit dojem, že jsou mocenská centra, která na něj útočí. A já musím říct, a znovu vždycky opakuji, prokažte mi nebo ukažte mi jakékoliv moje rozhodnutí v pozici ministra, které by preferovalo někoho z lidí, kteří nejsou v politice a nejsou přímo v ODS. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


To přece ale není jen o rozhodnutí, je to i o tom, s kým mluvíte a je to o té minulosti. A je otázka, jestli když jednou uděláte kompromis a mluvíte s někým v delším časovém horizontu, jako je právě takzvaný kníže z Hluboké, jestli to potom zkrátka nehodí na tu stranu tento "odér"? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:
A vy máte, paní redaktorko, nějakou informaci, jak Pavel Dlouhý třeba pracuje jako místostarosta radnice? Vy máte informaci, jak vypadá Hluboká, jak se ta obec rozvíjí? 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Přece nemluvíme, nemluvíme o obci, jak vede ji Pavel Dlouhý. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ale vy máte pocit, že není možné, abych s takovým člověkem jakoby mluvil? Já mám pocit, že je důležité, abych byl politikem, který nenechává svoje rozhodnutí ovlivňovat někým jiným. A já musím říct, že jsem politikem, který se rozhoduje sám za sebe, já nemám problém mluvit s téměř každým, nemám problém si poslechnout nějaký názor, mám pocit, že politici by měli mít svou vlastní integritu a rozhodovat se sami. Česká politika musí mít prostě politické hráče. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, já toto nezpochybňuju, ostatně i Mirek Topolánek o vás řekl, že jste skutečně nejschopnějším ze všech lidí, kteří do vedení ODS přišli. Ta otázka byla posunutá dál, jestli zkrátka vzhledem k té sebereflexi, kterou by teď Občanská demokratická strana měla udělat, vzhledem k té sebereflexi jestli to vnímáte tak, že zkrátka to může společnost, voliči vnímat právě tím způsobem, co je skryto a co vlastně někteří politici nesou z minula. Vy sám jste říkal, že jste dva roky už, nebo jak dlouho, s Pavlem Dlouhým nemluvil. Já tomu rozumím, ale jde o to budoucnost.

 

 

Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Akorát já musím říct, že ODS se právě těmi výroky Mirka Topolánka dostala do toho, že řada těch bojů se odehrává právě na platformě - ten mluví s tím nebo ten mluví s tím, ten je méně čistý než já, nemá to jakoukoliv podstatu a vytratil se v tomto souboji, kdo je čistší a nejčistší, v podstatě tvorba programu, schopnost nést nějaké ideje a ten souboj se vede o tom, je to velmi jednoduché, jako kdybych já dnes vás označil, že vy se scházíte s lidmi, s kterými není dobré mluvit. Vy se s nimi normálně potkáte v rámci svého pracovního procesu politického a teď bych tady pořád dva roky opakoval... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


S takovými lidmi já mluvím jen ve studiu, pane předsedo. To vás mohu ujistit. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Teď bych tady pořád dokola opakoval, že jste se s někým potkala, nějak mluvila. Já mám pocit, že za toho politika by měly mluvit jeho skutky, jeho činy, jeho schopnost něco v té straně prosadit a rozhodovat a také schopnost nést nějaké ideje. Já se obávám, že v ODS pokud někdo je přesvědčen v situaci, že ODS pomůže to, že na sebe budeme neustále jeden na druhého házet špínu a nezabývat se tím, že ODS se začínala vytrácet z politických idejí, že nenese už ty ideály, které pravicová politika má nést, to je velmi špatná cesta a tu Mirek Topolánek bohužel začal. Ono se velmi těžko argumentuje tím... 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Uvěří vám to voliči? Věříte tomu, že tomu oni uvěří. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Záleží na voličích. Myslím, že ODS prokazuje... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Té ochotě k sebereflexi, k té vnitřní očistě, tomu, že nesete ty ideje. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Prokazuje řadu kroků, které žádné strany v této chvíli prokazovat nemusely. Já mám pocit, že je to proces velmi upřímný a že nám ho voliči neuvěří možná za týden. Já také netvrdím, že je to změna, kterou lze provést nějakou kampaní nebo třemi billboardy. Já tvrdím, že ODS teď začíná cestu, která bude trvat řadu měsíců, k tomu, aby se vrátila na pozice, kam patří. Ale já tvrdím, že značka ODS za to stojí a že pravice v České republice za to stojí, aby to ODS zvládla. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Při klíčovém hlasování o důvěře kabinetu se ukázalo, že strana nedokáže být jednotná v zásadním okamžiku. ODS vyloučila svého vlivného člena a lobbistu Tomáše Hrdličku, jak jsme o něm mluvili, protože podle poslanců ODS stál za ovlivněním Floriána a Úlehly, kteří rozbili stojedničkovou většinu. Florián odešel sám, byl ale taky ODS vyloučen, a druhý z rebelů Tomáš Úlehla byl taky vyloučen.

 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, tak poslanec Úlehla byl zřejmě jen zásadový, chtěl hlasovat podle svého vědomí a svědomí, k tomu ho také zavazuje poslanecký slib, s Tomášem Hrdličkou nemluvil a vy jste se mu takto pomstili? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Znova, mně je úplně jedno, jestli někdo mluvil s Tomášem Hrdličkou nebo ne, to na dnešní výkonnou radu a na její rozhodnutí nemělo jakýkoliv vliv. Já mám pocit, že situace Tomáše Hrdličky je spíše taková, že on má mediální zálibu dávat najevo, jaký velký vliv má. Já myslím, že kongres minulý ukázal, že tito lidé už nemají jakýkoliv vliv na chod ODS. Co je důležité, za druhé, pan poslanec Úlehla je členem strany ODS a jako ten člen strany má ve stanovách, že má respektovat usnesení a rozhodnutí orgánu strany. Ta strana není spolek zahrádkářů, ta strana, má-li reprezentovat nějaké ideje a program, který slíbila voličům, tak se musí chovat jako tým. To nejde přijít do sněmovny... 

 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Nemůže hlasovat spíš nebo neměl by hlasovat podle svého vědomí a svědomí? K tomu se přece zavázal i při poslaneckém slibu. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ale vždyť podle toho svého vědomí a svědomí vstupuje do té strany. Ta strana dlouhodobě hájí parlamentní demokracii a my jsme dlouho diskutovali o té situaci. Pan poslanec Úlehla připojil jako všichni, jako dospělý člověk svůj podpis na podpisový arch. My jsme seděli ještě odpoledne na tom klubu, já jsem všem kladl otázku, jestli má někdo problém hlasovat proti vládě nebo nepodpořit tu stojedničku. Bylo tam 50 poslanců, pan poslanec Úlehla seděl, neřekl na to nic, že dnes říká, že mi půl hodiny před hlasováním to s panem Floriánem sdělili, to ano, akorát to už bylo velmi pozdě s tím cokoliv dělat. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Stále se neví, kdo povede Občanskou demokratickou stranu do voleb. Mluví se o tom, že byste to mohl být vy právě v tandemu s Miroslavou Němcovou jako s velmi přijatelnou tváří tedy pro českou společnost, pro české voliče některé, dřív se k ní ale strana nechovala úplně dobře. Ona tvrdě bojovala v minulosti o podporu, třeba i o post místopředsedkyně strany a teď se tedy hodí, protože je společností vnímána víc než řada jiných politiků, třeba právě vy. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já si nemyslím, že se hodí. Já si myslím, že v momentě, v situaci, kdy došlo k demisi premiéra a jeho odstoupení z pozice předsedy ODS, tak jsem se dostal do situace, kdy jsem byl pověřen řízením ODS, musel jsem ve velmi krátkém čase společně s grémiem najít řešení, které s sebou muselo nést řadu atributů. Paní Miroslava Němcová měla mojí podporu, měla ji od začátku a já jsem přesvědčen, že to řešení, které jsme společně našli, bylo nejlepším. Mojí podporu má stále a zatím mám pocit, že ten náš tandem, že se nám v něm daří vést ODS, byť poměrně krizovým obdobím, ale zatím to považuji za nejlepší variantu. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Proč se tedy dnes nerozhodlo, kdo povede Občanskou demokratickou stranu do voleb, na čem to vázne? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Protože se o tom teď vůbec rozhodovat nemuselo. My ty kroky budeme dělat v nějakých termínech, my jsme ani neplánovali, že bychom... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Kdy to tedy bude? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My jsme teď připraveni diskutovat o sestavení kandidátek, budeme to dělat stejně jako všechny parlamentní strany. Já předpokládám, že v řádu týdnů budou postaveny kandidátky tak, abychom je představili. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ale v řádu týdnů asi nepředstavíte tvář, která vás povede do voleb, nebo ano? 

 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já mám pocit, že v řádu týdnů jsme třeba na konci srpna, na začátku září, pokud mají být volby někde ke konci září nebo úplně na začátku listopadu, tak máme osm týdnů na kampaň. Já mám pocit, že žádná strana nebude představovat kandidáty nebo lídry zítra. Já mám pocit, že je to přirozený proces, kdy 72 hodin víme, že budou předčasné volby, no tak se v těch stranách standardně rozběhnou přípravy kandidátek a já mám pocit, že ty procesy musí nějaký ten týden trvat. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Vy myslíte, že by straně prospělo, kdyby s vámi nějakým způsobem spolupracoval Václav Klaus? Podle vás už se zapomnělo na amnestii, která vyvolala poměrně bouřlivé reakce? V jisté některé části české společnosti. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já jsem přesvědčen, pan prezident Klaus je velmi výrazným politikem, podle mého nejvýraznějším pravicovým politikem polistopadové éry a já jsem ho od té doby, kdy já jsem se dostal do vedení ODS, tvrdil, že by ODS prospělo větší propojení a spolupráce s panem prezidentem Klausem.

 

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Jakou podobu by to mohlo mít? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Je třeba najít tu podobu, diskutovat o ní, aby byla... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Vás nějaká napadá? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Mě ty varianty napadají. Myslím si, že není nutné si je... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Můžete naznačit? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My nesmíme ani naznačovat, ale myslím, že není dobré si je vzkazovat přes média a vytvářet spekulace. Já chápu, že je to mediálně atraktivní téma, ale mě přijde docela lidské a normální se s panem prezidentem potkat, bavit se s ním o tom a... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ještě jste se neviděli. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My jsme se viděli, já nemám problém se s ním potkat. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže nevíte, jestli má zájem nějakým způsobem se spojit s ODS. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ale myslím si, že je třeba vydefinovat, vydefinovat tu eventuální možnost, jak tu spolupráci nastavit a pokud se nám jí povede nalézt, a já také říkám, že musí být zájem na jeho straně tu... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Nějaký alespoň elementární zájem, říkáte, že jste s ním mluvil. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já mám pocit, že pan prezident vnímá, že ta situace na pravici v této chvíli je složitá. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže ano, je elementární zájem. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já neříkám, já to takhle nechci zjednodušovat, vy potřebujete ty jednoduché headliny, já mám pocit, že to... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

 

Já potřebuji jednoznačnou odpověď. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ale to je normální rozhovor, který mi vedeme, povídáme si o tom, kam má ta strana směřovat, jakým způsobem, jakým způsobem on by tomu třeba mohl pomoct a já znovu říkám, je vždycky třeba najít tu variantu, která je přijatelná jak pro pana prezidenta Klause, tak pro ODS. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Já vám děkuji za rozhovor, na shledanou. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Děkuji, hezký večer. 

 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města