7. srpna 2013

Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.


Václav MORAVEC, moderátor:


Hezký dobrý večer vám všem. Česko může zůstat bez vlády, která má důvěru Poslanecké sněmovny. Pokud by ji totiž dnes kabinet Jiřího Rusnoka nedostal, nechystá se prezident Miloš Zeman pověřit sestavením další vlády někoho v době vyšetřování kauzy propojení politiků s takzvanými kmotrovskými mafiemi. 

 


Miloš ZEMAN, prezident České republiky (záznam) 


Byl jsem ujištěn, že toto vyšetřování skončí v řádu několika týdnů. A ujišťuji vás, i kdybyste mě lámali kolem, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu.

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatoval v Poslanecké sněmovně prezident Miloš Zeman. Podle politiků bývalé vládní koalice se hlava státu svými kroky snaží posouvat Českou republiku k prezidentskému systému. Znovu proto mluví o úpravě pravomocí prezidenta a změnách ústavy. K tomu jsou připraveni i sociální demokraté. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, dobrý večer přeji. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Hezký večer a děkuji za pozvání. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ještě neví, jak bude hlasovat. To je podle zpravodajského serveru iDnes postoj poslance ODS Tomáše Úlehly k hlasování o Rusnokově vládě. Pane předsedo, kdy naposledy jste mluvil s Tomášem Úlehlou? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já jsem s Tomášem Úlehlou mluvil dnes odpoledne na našem klubu a ještě teď když jsem odjížděl, tak jsem si SMS zprávou u něj potvrzoval jeho postoj, protože vyběhly tyto mediální spekulace, které určitě dnes v tom mediálním prostoru lítat budou. Byl jsem ujištěn, že k žádné změně postoje u něj nedošlo. Takže já zatím skutečně nemám tuto informaci jakkoliv ověřenou a v této chvíli ji mohu považovat za mediální spekulaci. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


No počkejte, mediální spekulace, to jsou jeho slova, která řekl iDnes, tudíž to není mediální spekulace, ale slova Tomáše Úlehly. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já musím říct, že já jsem je od něj neslyšel. Naposledy kdy jsem s ním na klubu mluvil, tak žádný takovýto signál nebyl. Já jsem znovu říkal, my jdeme jako ODS do hlasování, které podle mého je o idejích a principech, které ta strana hájí. Já jako předseda té strany mohu na všechny apelovat, aby si toto uvědomovali, protože nevěřím, že fanoušci stejně jako ve sportu, tak v politice chtějí fandit nějakému týmu, kde je nějaký hráč, který na poslední chvíli prodá nějaký zápas. Ale toto je o cti a o svědomí jednotlivých poslanců. Takže já samozřejmě mohu teď říct, že nemám od Tomáše Úlehly já osobně žádnou informaci, ale také kdybyste po mně chtěl, abych se tady stoprocentně zaručil za všechny naše poslance, tak to nikdy žádný předseda umět nebude, protože vždycky je to o té cti a svědomí, kterou ten člověk při tom hlasování má. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


V jakém stavu je česká politika, když se prodávají zápasy? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Podle mého ta česká politika není ve stavu příliš dobrém. Myslím si, že to má řadu atributů. Mimochodem jeden z nich je volební systém, který posledních 20 let v České republice vede k poměrně slabým vládám, které jsou koaliční. A často tím jazýčkem na vahách je malý politický subjekt, který existuje třeba čtyři roky. A je to typická třeba bolest ODS, kdy posledních sedm let byla ve vládách, kdy nebyla schopna naplňovat svoje programové priority, které voličům slibuje. Má to dva fenomény. Voliči jsou potom frustrovaní, že ty sliby se neplní u těch velkých stran, a také to vytváří pocit té slabé vlády a frustrace těch voličů. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Proč jste jako ODS v těch posledních měsících, možná i letech vzdali to, oč usiloval někdejší předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus, změnit volební systém v České republice, respektive ho přiblížit většinovému volebnímu systému? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já od té doby, kdy jsem byl na kongresu zvolen první místopředsedou, tak tuto tezi tvrdím a tvrdím, že má-li se politika v České republice vrátit do správných mezí, tak musí ODS prosazovat a snažit se domluvit s ostatními stranami na mnohem větším podílu většinových prvků v tom volebním systému. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Je to ještě teď téma předtím, než budou volby ať už řádné či předčasné? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Podle mého je to především téma, které ODS musí dlouhodobě konzistentně říkat a musí se snažit o to na té politické scéně tu dohodu udělat. Že to bude chtít samozřejmě nějaké hlasování v Parlamentu a je třeba se dobrat nějakého kompromisu, který je hlasovatelný. Podle mého ale musí být opět v hlavě voličů to, že ODS je pro tyto většinové prvky a to proto, že jsme přesvědčeni, že má vládnout buď pravice a být odpovědná za svoje skutky a vládnout silnou vládou a pak se vystřídat s levicí a ta má taky skládat své účty. Tyto vlády podle mého dlouhodobě vedou k frustraci. A pak také velmi často, protože se handrkujeme o jednoho či dva poslance, svádí k takovým těm politickým obchodům, které jsme viděli u Melčáka, Pohanky, Kotta a podobných politiků a to bezesporu tu společnost dlouhodobě frustruje. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Za jak pravděpodobné byste označil, že se volby, které jsou před Poslaneckou sněmovnou, znovu opakuji ať v řádném nebo mimořádném termínu, budou konat podle nového volebního systému nebo podle starého? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To v této chvíli asi nelze úplně určit. Já myslím, že dnes nikdo neumíme na tom politickém hřišti říci, kdy se budou parlamentní volby konat. Já za ODS říkám, že si umíme představit volby v jakémkoliv termínu. Ten náš postoj je zatím skutečně motivován maximální obranou a zachováním principů parlamentní demokracie. Pokud by se… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Je realistické, že by se měnil systém volební ještě před volbami? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My bychom o to mohli usilovat a jestli je to realistické samozřejmě nebude záležet jenom na stanovisku ODS. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Mohli nebo budete? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Budeme. Bezesporu o to budeme usilovat, bude to patřit do programových priorit ODS a jsme připraveni tu otázku otevřít kdykoliv. Protože já jsem opravdu přesvědčen, že ty vize a ideje strany nemohou být postaveny na tom, jestli na nich krátkodobě profituje, ale musí být podřízeny tomu, aby dlouhodobě vytvářely politické klima, které voličům umožňuje, že oni volí ty strany kvůli těm střetům ideálů. A pokud se už počtvrté setkají potom, že stejně vznikne vláda postavená na velmi křehké koalici, kde, já to zjednoduším, kde Strana zelených, která měla šest poslanců, dostane čtyři křesla ministrů a velmi často rozhoduje o celém tom programu a ODS, velká strana, není schopna naplnit svůj program, tak to je pro ty voliče prostě bezesporu frustrující. A Strana zelených už je dávno pryč, odpovědnost za svoje skutky tím pádem nenese a ty velké strany na to doplácí v tom dlouhodobém horizontu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Strany bývalé vládní koalice chtějí po případném nevyslovení důvěry Rusnokově vládě deklarovat, že mají většinu ve sněmovně a že by měl prezident Miloš Zeman pověřit sestavení vlády Miroslavu Němcovou. Tady jsou její slova: 

 


Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS (záznam): 


Chceme mu také sdělit, že vzhledem k tomu, že máme onu 101 většinu, tak neexistuje žádná jiná vláda, která by se mohla opírat o podporu v Poslanecké sněmovně a mohla by tedy úspěšně zvládnout závěr roku s těmi vládními úkoly, které tento závěr roku provázejí. Tedy zejména s tvorbou, vyjednáním a hlasováním o státním rozpočtu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo Rádio Impuls v Poslanecké sněmovně slova předsedkyně dolní parlamentní komory a místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové. Jaký význam má podle úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby, který je hostem dnešních Impulsů, taková deklarace, když prezident Miloš Zeman vám dal jasně najevo v tom dnešním dopoledním projevu v Poslanecké sněmovně, že se druhým pokusem nikam spěchat nebude, protože si počká na došetření kauzy Nagyová a spol.? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já ta slova pana prezidenta o vyčkávání došetření té kauzy považuji teda za velmi nešťastná slova toho projevu. Poté, co vrchní státní zástupce Ištván navštívil prezidenta na Hradě a poté, co pan prezident ve svém projevu oznámí, že bude ve svých politických rozhodnutích postupovat podle informací, které dostává, tak mám pocit, že skutečně nemůžou mít občané v této chvíli jistotu, že nedochází k určitému propojení a těch politických procesů a těch, které by měly být nezávislé, těch vyšetřovacích. To mě v tom projevu tedy znepokojilo nejvíce. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Miloš Zeman tedy porušuje podle vás nezávislost orgánů činných v trestním řízení? 

 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já to v této chvíli nechci říkat, ale pokud se podíváte na ty informace, které máte, on vrchní státní zástupce navštíví prezidenta, ten jej pochválí, řekne mu, že má jeho plnou důvěru, potom přijde do sněmovny, řekne, já si počkám na došetření, protože mám informace zřejmě, které mě povedou k jiným rozhodnutím, tak nelze než mít pocit, že pan prezident má více informací, než máme my a než mají občané této republiky. A to já považuji za velmi nezdravé. My dlouhodobě přece máme usilovat o nezávislost právě těchto dvou systémů a to propojení v tomto je velmi škodlivé. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Teď ale ta otázka, jaký význam může mít ta deklarace, že máte 101, když Miloš Zeman jasně říká, že nikam spěchat nebude? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že má velmi důležitý význam. V České republice je vláda tělesem, které nemá moc, která by spadla shůry a nebo by ji dal prezident. To je moc, která se odvozuje od dolní komory Parlamentu. To je také těleso, které si volí občané a právě proto ta vláda se musí opírat o tu důvěru. Pan prezident tady trošku vytvořil pocit, že vlastně může jmenovat kohokoliv vládou a ta vláda bude činit dobro ve prospěch občanů. A oni tomu někteří občané bohužel po té mediální masáži začínají věřit. Parlamentní demokracie je přece o tom, že si lidé zvolí svůj parlament, ten parlament dá důvěru té vládě a ta vláda přes ten Parlament schvaluje zákony a tím vládne. Já chápu, že demokracie dnes v České republice není optimální, ona není optimální nikde na světě, že potřebuje neustále zlepšovat, ale rezignovat na ni je podle mého ztráta nad systémem práce s věcmi veřejnými a to by byla velká škoda. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pokud Miloš Zeman dodrží svá slova a před ukončením vyšetřování Jany Nagyové a spol. nedá 101, byť ji budete deklarovat, pokud nedostane důvěru Rusnokův kabinet, tak jak dlouho budete čekat, než si řeknete, že i ODS se možná připojí k rozpuštění Poslanecké sněmovny? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To je věc, nad kterou se teď budeme zamýšlet. Pokud nedostane dnes vláda Jiřího Rusnoka důvěru, tak tam se otevírá skutečně nějaký časový rámec a my budeme ty naše kroky ladit tak, aby v žádném případě nepoškozovaly Českou republiku. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Nebojíte se tedy předčasných voleb? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ne, určitě ne. Musím říct, že prvním rozhodovacím faktorem pro ODS vždycky bude, aby ty naše kroky byly v souladu se zájmy České republiky, abychom dokázali řešit takové věci, jako je zastavení podpory obnovitelných zdrojů, státní rozpočet, abychom tyto věci neohrožovali. Na druhou… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Jak tedy, když vám vstoupím do řeči, jak dlouho je pro vás přijatelné, aby vládla Rusnokova vláda bez důvěry, nedostane-li ji dnes? Jasná odpověď. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já teď nevím, jestli mám tady říct je to pět dní a nebo je to 14 dní nebo jsou to tři neděle. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


No ne, jestli Miloš Zeman bude podle jeho dnes pronesených slov v Poslanecké sněmovně čekat dva měsíce, je to podle vás únosné? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já mám pocit, že dva měsíce už je velmi dlouhá doba, že pan prezident by měl reagovat mnohem dříve. Ale já bych v tomto spíše se držel toho postupu tak, jak jsem postupoval v tomto řešení té politické situace doteď. Já počkám na to, co nám pan prezident pak oznámí a podle toho se ODS zachová. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


No on oznámí třeba to, co řekl dnes ve sněmovně, nemám důvod jmenovat 101, protože se může stát, že ještě někteří politici z té bývalé vládní koalice můžou být vyšetřováni státním zástupcem a i kdybyste mě lámali na kole, řečeno slovy Miloše Zemana, nebudu spěchat. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:
Já vnímám ten projev pana prezidenta také jako projev politický. Pan prezident přece přišel do Sněmovny ne sdělit státnický projev, ale politicky získat maximální podporu pro svůj projekt. Takže samozřejmě strašit všechny tím, že to bude velmi natahovat a motivovat je k tomu, aby radši podpořili jeho vládu, muselo být logicky součástí toho projevu. Já si počkám, jak bude potom skutečně postupovat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy myslíte, že změní ten postoj, když jeho vláda nedostane důvěru? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Nevím, jestli jej úplně změní, ale v logice toho projevu jsem toto chápal jako jeden z tlaků na to, jak vyvinout apel na poslance, aby raději hlasovali pro jeho politický projekt, než vystavovali zemi jakoby nestabilitě. To velmi zapadá, pan prezident je velmi šikovný politický hráč a tento argument tam byl právě proto, aby se dnes rozpoutala taková diskuse a bychom byli vystaveni tlaku, tak to rychle řešte, vždyť on to bude natahovat. Uvidíme, jestli to v reálu skutečně natahovat bude. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k případnému staronovému koaličnímu kabinetu občanských demokratů, TOP 09 a LIDEM poznamenává: 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/ (záznam): 


Pak představíme právě vládu, kterou bychom chtěli, která by byla v tom okamžiku stínová, ale která by se opírala o většinu ve sněmovně a o které předpokládáme, že by se snad pan prezident vracel k postupům obvyklým v této situaci a tuto vládu jmenoval. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo Rádio Impuls slova předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Mají občanští demokraté jasnou představu, jak by vypadala ta případná vláda deklarované 101, pokud ji, pane předsedo, máte? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pokud by vás zajímalo, jestli máme konkrétní personální, tak tu zatím nemáme a nediskutovali jsme o ní. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Jestli je možná pravděpodobné, že byste tu vládu výrazně personálně obměnili. Že když Miloš Zeman útočí na Miroslava Kalouska a říká, vláda Miroslavy Němcové bude stejně vládou Miroslava Kalouska, jako jí byla Nečasova vláda, tak že by třeba ministrem financí nebyl Miroslav Kalousek? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že konkrétní personální obsazení je dobré řešit v situaci, kdy dojde k pověření anebo jmenování paní Miroslavy Němcové premiérkou. Pak jsem přesvědčen, že je to ta chvíle, kdy se máme bavit o jménech. To, o čem my se bavíme, je, že v koalici, kterou dnes stále máme, disponujeme většinou, tak samozřejmě máme ministry, kteří zastávali ty resorty, mají znalost těch materiálů a měli by být v podstatě stínovými protějšky. Co je paradoxem, že jsme díky Miloši Zemanovi první stínová vláda, která má většinu v parlamentu a ta, která sedí ve Strakově akademii, má menšinu. Zatím se to tak jeví. Takže ta  stínová vláda parlamentní většiny je spíše o tom, že vláda dnes připravuje nějaké materiály, velmi často jsou to materiály, které zbyly po nás na ministerstvech, dělají do nich zásahy. A my právě tím chceme prokázat, že parlament je tím suverénem, který schvaluje ty zákony, to znamená pracovat dál na těch legislativních věcech, které jsme předkládali a schvalovat je. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Stručně a jasně řečeno by to tedy byla Nečasova vláda bez Nečase, ale s Miroslavou Němcovou? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To takhle určitě nelze říct. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


No tak zatím jste tak odpověděl. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Tak, jak jsem vám odpověděl, jsem odpovídal na to, jak bychom pracovali v této chvíli při, řekněme, práci vůči této vládě. Já jsem vůbec… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Prošla by ta vláda podle vás razantní personální výměnou, aby byla důvěryhodnější než Nečasův kabinet? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já nevím, co by kdo považoval za razantní. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Dejme tomu třetinová obměna. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já jsem přesvědčen, že pokud by ODS měla vstupovat do takové vlády, tak by byl významný požadavek na to, aby to byla vláda důvěryhodná, aby to byla vláda, která by dokázala plnit programové priority ODS. Což byla mimochodem vnitrostranická bolest, kdy i řada členů ODS měla pocit, že jsme v hodně věcech příliš ustupovali a ztráceli pozice. A o tom já jsem přesvědčen a také jsem byl já jedním z ministrů, který se poměrně často i dostával do střetu s některými filozofiemi pana ministra financí. Já jsem považoval řadu jeho kroků za kroky, které více dusily tu ekonomiku, než jí prospívaly. Ale to je vždycky… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Tudíž třeba třetinovou obměnou by ta vláda prošla, Miroslavy Němcové? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Je to možné. Já skutečně jsem přesvědčen, že pokud pan prezident nám dá tu možnost sestavovat tu vládu, tak se o tom musíme začít velmi relevantně bavit. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Včetně přerozdělení resortů? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To je všechno o koaliční debatě. Já tu debatu teď nechci… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, když říkáte, že máte 101, že vláda musí spravovat tu zemi, že není možné takové provizorium, tak jak dlouho vy se tady budete bavit zase o koaličním rozdělení resortů popřípadě? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Vyřešili bychom to velmi rychle, to není žádný problém. My jsme si vědomi a jsme připraveni na to, má-li být sestavena vláda námi, tak jsme schopni sestavit velmi rychle. Já jen, pane redaktore, nepovažuji za šťastné, aniž bychom byli pověřeni, vést tady hypotetickou debatu co by kdyby, tahat tady různá jména a bavit se, jestli jsou hezčí či nehezčí a on se ten příběh nikdy neuděje. Já dnes říkám, my jsme schopni pracovat a oponovat návrhy současné vlády, protože jsou tam lidé, kteří ty rezorty zastávali. Pokud bychom novou vládu sestavovali, jsme shodnuti, že ji sestavíme velmi rychle a mohlo by tam dojít k nějakým změnám. Ale já teď nechci specifikovat k jakým. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Sociální demokraté tvrdí, že případný druhý pokus by měl patřit jim. Říká to například první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Šli byste, pokud by Miloš Zeman dal přednost sociálním demokratům, protože nikdo z jejich politiků není teď vyšetřován v rámci kauzy Nagyová, pokud zůstaneme u prezidentova dnešního projevu, šli byste na dohodu se sociálními demokraty na nějaký úřednický kabinet, který by měl podporu ve sněmovně na rozdíl, jak se to teď jeví, na rozdíl od Rusnokovy vlády a cestě k předčasným volbám? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pokud by se česká politická situace dostala do takové fáze, kdy by jediným řešením rozumným byla úřednická vláda na velmi krátké období, třeba na konci roku pro nutnost dokončení rozpočtu a podobných věcí a byla by to standardně vznikající úřednická vláda z podpory parlamentu, tak je to debata, na kterou jsme ochotni přistoupit. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Takže byste vyjednával s Bohuslavem Sobotkou o takové úřednické vládě, pokud by Bohuslavu Sobotkovi byl svěřen druhý pokus? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já pouze říkám a říkám to zatím ve velmi obecném rozměru, my jsme jako standardní politická strana, pokud nastane v parlamentní demokracii taková fáze, že nelze postavit vládu politickou, je třeba před koncem roku a volby by se třeba mohly trefit do toho, že by nebyla sestavena vláda do konce roku, čímž je ohrožen rozpočet, tak může vznikat legitimní diskuze nad vládou úřednickou, ale musí vznikat na základě dohody parlamentních stran. Čili já to nebudu vztahovat k tomu, jestli by se to týkalo druhého pokusu, ale berme to jako obecnou tezi, kterou ODS reprezentuje. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Uspíšil byste pak svolání kongresu ODS? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že diskuse týkající se kongresu se povede v ODS hlavně někdy v období září. Teď mám pocit, že jak je prázdninový režim, tak život té strany je samozřejmě pomalejší. Já mám připravenu řadu konkrétních kroků programových na začátek září, chci seznámit kolegy se svými kroky, které rád chci ve vedení udělat, které považuji za nutné a myslím si, že podzim je tím obdobím, kdy kongres, jeho podoba a další kroky ODS budou tématem. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Teď mluvíte o restrukturalizaci třeba hlavní kanceláře nebo toho, o čem referovaly v pondělí Hospodářské noviny, že bývalý ministr školství, nestraník Petr Fiala by mohl být jednou z tváří Občanské demokratické strany? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Teď mluvím o řadě kroků. Já jsem přesvědčen, že ODS se po 20 letech působení na politické scéně dostala do situace, kdy je velmi nutné, aby se vrátila k určitým ideovým konceptům, aby je dokázala jasně a srozumitelně zformulovat a mluvit o nich s občany tak, aby jim rozuměli. K tomu jsem přesvědčen, že musí dojít i k určité změně té strany, k jejímu otevření tak, aby se do ní začaly vracet společenské elity v jednotlivých regionech. Je to poměrně ucelený koncept, který podle mého má vést k tomu, aby se ODS vrátila tam, kam patří, a to je, aby dokázala vítězit ve volbách někde kolem 30-35 procent. Jsem přesvědčen, že ODS na to má. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy nepočítáte s tím, že když budou předčasné volby a to je to, co vás drží teď při té 101, že byste dostali takový výprask, že byste se nedostali do sněmovny? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pokud budou předčasné volby, tak to bude pro ODS určitě výsledek velmi špatný, protože si poneseme samozřejmě, řekněme, jakoby ty jizvy, které teď jsou nejvíce citlivé, nebude to… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Počítáte tedy s výpraskem? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Nebude to určitě výsledek, který by odpovídal potenciálu té strany. Ale musím říct, že ať se stane v těch budoucích měsících cokoliv, tak mě to neodradí od toho, abych všechen svůj potenciál věnoval té práci pro tu stranu a dokázal udělat takové kroky, které v řádu měsíců vrátí ODS tam, kam patří, a to je aby zůstala největší pravicovou stranou a dokázala vítězit ve volbách a hájit zájmy pravicových občanů. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Je to to, co vás drží při té 101, že se toho výprasku bojíte, tudíž ho chcete odsunout? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ne, to vůbec ne. Nás při 101 stále drží to, že jsme přesvědčeni, že i úřednická vláda má vznikat na principu dohody parlamentních stran. Nás při 101 teď drží souboj o to, jestli bude v České republice prezidentský systém diktovaný z Hradu anebo jestli uhájíme principy parlamentní demokracie. To je to, co nás drží ve 101. To je podle mého teď nadřazeno jakýmkoliv výsledkům v předčasných volbách, jakýmkoliv stranickým zájmům. Co mě více mrzí, že třeba ČSSD se bohužel té ochraně parlamentní demokracie v tom svém vlastním boji o to, čí bude křídlo větší, jestli Zemanovo nebo Sobotkovo, té obraně parlamentní demokracie podle mého věnuje poměrně málo. Což já považuji z dlouhodobého hlediska za velmi škodlivé. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Říká úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba, host dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor a těším se na další. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Děkuji za pozvání a hezký večer. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Takové byly dnešní Impulsy s Martinem Kubou. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města