8. srpna 2013

Úlehla a Florián nám podle vrazili nůž do zad

ODS jednání jejích nyní už bývalých poslanců Tomáše Úlehly a Jana Floriána poškodilo. "Kdo bude říkat, že ne, tak je blázen," poznamenala šéfka sněmovny Miroslava Němcová v rozhovoru s novináři. Strana se ted musí poradit, co dál. Už příští týden by se totiž mohla rozpustit sněmovna.

Kdy se může konat schůze sněmovny k hlasování o jejím rozpuštění?

Může to být příští týden. Je to do deseti dnů. Může to být v průběhu příštího týdne kdykoliv. Já bych to viděla na středu.

Měli jste jednání grémia a poslaneckého klubu. Řešili jste vnitrostranické záležitosti?

Domluvili jsme se, že svoláme výkonnou radu. Ta se sejde v pátek odpoledne. Budeme chtít informovat členy výkonné rady o tom, co nastane. To je zjevné - nastane rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pak se začnou odpočítávat lhůty do voleb. O tom, jak budeme sestavovat kandidátky se nebudeme bavit ted. To je brzy. Musíme si nejdřív srovnat termíny.

Je ODS před předčasnými volbami rozdělená? Jak byste ji charakterizovala?

Nebudu ji známkovat. V jaké kondici bude, to se ukáže, až bude den voleb.

Ani po tom, co předvedli při hlasování o důvěře Rusnokovy vlády poslanci Tomáš Úlehla a Jan Florián?

Dva poslanci nejsou ODS. Bohužel to byli poslanci ODS, vrazili nám nůž do zad, naprosto podlým, zbabělým, nechlapským způsobem. Jako dáma si to mohu dovolit říct. Zdá se mi, že chlapi předvádějí ve sněmovně to nejhorší, co se předvést dá. Ale je to za námi. Počkejme si na to, do jaké kondice se ODS do voleb dostane.

Mluví se i o vyloučení Tomáše Hrdličky. Probíhá o tom diskuze?

Debata je širší. K čemu dospějeme, to vám řekneme.

Co říkáte na kritiku, že Hrdlička ODS ovládá?

Pan Hrdlička neovládá ODS. Jen si hraje na velkého bosse, který má všechno v rukou. To, že se mu podařilo dostat pana poslance Floriána do sněmovny, není jeho zásluha, byť to tak staví. To byl ten nejapný a hloupý nápad pana profesora Janoucha, který vymyslel, aby se kroužkovali čtyři kandidáti odzadu. Pan Florián byl mezi nimi a takto se sem dostal. Ukazuje se, že metoda, která se zdála jako nejúžasnější, že poctiví kandidáti zůstávají vzadu a vepředu jsou jen straničtí "koně", není pravdivá.

Měl v rozhodnutí Floriána a Úlehly prsty Hrdlička?

To se zeptejte jeho. Já v žádném případě nesleduji konání pana Hrdličky, je mi ukradený pan Hrdlička. Nenechám se svázat tím, co vykládá, že dělá nebo nedělá. V podstatě jsem ho nikdy neviděla.

Poškodil ODS krok těchto dvou poslanců?

Zcela jednoznačně. Kdo bude říkat, že nás to nepoškodilo, tak je blázen.
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany