6. srpna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dobrý večer. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes oproti dosavadním vyjádřením podpořil usnesení, v němž vedení strany žádá své poslance, aby zítra hlasovali pro vládu Jiřího Rusnoka. Není to vysoká cena za jednotu sociálnědemokratických poslanců? A získá tedy vláda Jiřího Rusnoka důvěru? V předvečer hlasování startují Události, komentáře. Úřadující předseda ODS Martin Kuba, dobrý večer. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Hezký večer. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, dobrý večer. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Dobrý večer. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A předseda Věcí veřejných Vít Bárta, hezký večer i vám. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:

Dobrý večer. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Kubo, přijdou zítra na hlasování všichni poslanci bývalé koalice? To bude hodně důležité. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My jsme dnes večer se sešli se všemi zástupci koalice, já musím za sebe říct, že jsem mluvil s našimi všemi poslanci a v této chvíli nemám jakoukoliv zprávu, že by někdo z poslanců bývalé koalice měl být nepřítomen. Předpokládám, že tam bude 101 poslanců koalice, kteří budou aktivně hlasovat proti vládě Jiřího Rusnoka. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


V Interview ČT24 mluvil dnes vicepremiér Martin Pecina o přesvědčování nerozhodnutých poslanců. 

 


Martin PECINA, ministr vnitra /nestr./ /Interview ČT24, 6. 8. 2013/: 


Vyšlo všechno, v co jsme tedy doufali, že vyjde, to znamená, ty strany, které deklarovaly, že se budou rozhodovat a připouštěly to, že nás podpoří, tak ty se dneska rozhodly kladně, což je nějakých 91 hlasů, pokud dobře počítám, a je teď na nás, abychom přesvědčili ty zbylé poslance, kteří jsou nezařazení, a těch je, těch je, tuším, 16, z toho 2 tedy hlasovat nemohou samozřejmě, tak jde o to, abychom z nich přesvědčili těch 9 poslanců, aby hlasovali pro nás. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Kubo, zřejmě nerozhodnutí poslanci tady nesedí, nicméně nemáte u nikoho z bývalých koaličních poslanců podezření, že by se nějakým způsobem domluvil za zády s premiérem a zítra nepřišel? Protože v minulosti se to občas stalo, vzpomeňte si na poslankyni Zubovou, jak ji zelení klepali na dveře a nevěděli, kde je při volbě prezidenta. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Znovu, já k tomu říkám a odpovídám už na to asi pátý den pořád dokola, já chápu, že je to... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


No protože to kvórum bude velmi důležité samozřejmě. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já musím říct, že je to velmi mediálně zajímavé téma a já za ODS tak, jak jsem s našimi poslanci hovořil, mám od všech informaci, že budou na hlasování, kolegové z ostatních koaličních stran mi to také potvrdili, já v této chvíli nemůžu očekávat, že by se stalo něco jiného. Nemám k tomu jakoukoliv informaci, abych to podezření měl. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ještě nějak jinak, tedy zkusím to, ptali jste se poslanců LIDEM, co to znamená, že ve středu aktivně nepodpoří Rusnokovu vládu? Co to znamená aktivně? To znamená, že pasivně odchodem ze sněmovny by tedy to příslušné kvórum snížit mohli? Vy jste se měli večer vidět s poslanci LIDEM. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My jsme se viděli a kolegové z LIDEM nám samozřejmě deklarovali, že na tom jejich usnesení se vůbec nic nemění a žije to tak, že oni se vysloví proti vládě Jiřího Rusnoka, celá 101 bude podle těch informací, které dneska večer máme, hlasovat proti 101 ... proti Rusnokově vládě.

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Bárto, Věci veřejné se rozhodly, že podpoří vládu Jiřího Rusnoka. Je to proto, že se vám líbí vládní programové prohlášení tohoto kabinetu, anebo v tom vidíte jen výtah k předčasným volbám? To, tuším, asi úplně by pro vás výhodné nebylo. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


Jednoznačně pro Věci veřejné je priorita rozpuštění Poslanecké sněmovny, protože jsme přesvědčeni, že to nakupování poslanců, to množství přeběhlíků, samo o sobě devalvuje tu sílu Poslanecké sněmovny k tomu, aby mohlo vyprodukovat z té parlamentní situace nezkorumpovanou 101. Naopak já jsem přesvědčen o tom, že čím déle je pan Kalousek a spol. od státních podniků, tím ta 101 je slabší a díky síle pana prezidenta pevně doufám, že se nakonec ta 101 rozpustí právě v tomto principu. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A jste pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, i když předčasné volby podle všeho, podle průzkumů, pošlou tedy vaši stranu do propadliště parlamentních dějin, jak se říká? 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Paní redaktorko, Věci veřejné šly do politiky s tím, že chceme něco změnit. Nám se podařilo v zásadě právě tím, že se odšpuntovala policie, vlastně všechno to, co se v současnosti děje. Svým způsobem Věci veřejné to základní, co slíbily voličům, tímto vším splnily, a lhostejno... 

 

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Vy už můžete jít do toho propadliště. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


A lhostejno na budoucnost Věcí veřejných je zapotřebí jednoznačně si zachovat jaksi čistý štít a dotáhnout tu věc do konce, a to je nyní především to, zabránit možnosti ovlivňovat to vyšetřování, nezávislost toho vyšetřování, jak dnes řekla moje žena, předsedkyně poslaneckého klubu, nesmí se stát, aby Ištvan byl vyštván a z tohoto hlediska právě nepustit Kalouska a spol. zpátky do vlády, zpátky do těch státních podniků, je klíč k nezávislosti vyšetřování. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se dnes vyslovil pro podporu vládě Jiřího Rusnoka. Podívejme se, jak o ní mluvil ještě včera. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/ /Události, 5. 8. 2013/: 


Já jsem přesvědčen o tom, že vláda, která nevzešla z demokratických voleb a nemá v této Poslanecké sněmovně za sebou jasnou většinu, není schopna prosadit velkou část ze svého programu, ze svého programového prohlášení, tak taková vláda do značné míry je ztrátou času a já jednoznačně upřednostňuji hledání dohody na rozpuštění sněmovny a nových volbách. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Tejci, překvapilo vás, že se nakonec dnes váš předseda Sobotka přiklonil k usnesení grémia i předsednictva, vlastně i poslaneckého klubu, aby tedy sociální demokraté zítra hlasovali pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka? Doteď o tom nechtěl ani slyšet. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Přiznám se, že mě to úplně nepřekvapilo, já jsem dnes ráno v tomto studiu sděloval, že si nemyslím, že musí být tak úplně pravda to, co se šířilo ve všech médiích, že Bohuslav Sobotka přijde s návrhem na to, abychom odešli ze sálu, že si myslím, že ta situace může být jiná. My jsme samozřejmě s Bohuslavem Sobotkou hovořili o všech možných variantách a myslím si, že Bohuslav Sobotka udělal to nejlepší, co udělat mohl, to znamená, že reflektoval... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže vy jste mu to vysvětlili a on prozřel, chápu to dobře. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Ne, ne, ne, že reflektoval tu situaci, která je, reflektoval názor voličů sociální demokracie, vedení, většiny vedení sociální demokracie, názorů, které zazněly v poslaneckém klubu, a byť si je vědom, stejně jako já, těch rizik, která samozřejmě na sebe bereme ve chvíli, kdy vyjádříme podporu vládě pana Rusnoka, tak jsme vyhodnotili, že toto řešení je daleko lepší, než pokračování onoho marasmu politického hledání vlády a hlavně jsme se dnes rozhodli neudělat radost všem, kteří by si přáli, aby sociální demokracie byla rozdělena, rozpolcena a abychom to hlasování, které zítra bude, provedli jako hlasování, které bude zcela jednotné. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Dobře, ale může si předseda jakékoliv strany dovolit prohrát na plné čáře takto elementární boj? Nevynesl tak nad sebou ortel v čele ČSSD? 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


To není otázka na mě, ale spíše na politology. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Váš názor. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Můj názor je, že Bohuslav Sobotka neprohrál tím dnešním dnem. Podle mého názoru vyhrál tím, že sociální demokracie má jednoznačné stanovisko, hlasuje pro vládu, zároveň jsme také v tom usnesení, které jsme přijali, dali jasně najevo, že vládu budeme podporovat pouze ve věcech, které budou v souladu s naším programem a v souladu s vůlí voličů. Rozhodně chceme do budoucna zachovat systém parlamentní demokracie v této zemi a chceme také iniciovat debatu o změnách ústavy a pravomocích prezidenta pro příští prezidentské období, to znamená nikoliv ještě pro toto volební období prezidenta, ale pro to období příští, protože si myslíme, že jsme měli pravdu, když jsme neúspěšně přesvědčovali pravicové strany, že je potřeba zpřesnit pravomoci prezidenta v souvislosti se změnou na přímou volbu. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ano, k tomu se ještě dostaneme. Pane Kubo, slyšel jste to, Ištvan nemůže být vyštván, a z těchto důvodů se nemůže vaše vláda vrátit k moci, slyšel jste to od předsedy Věcí veřejných.

 

 

Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To jsem slyšel, ale přiznám se, že vůbec nevím, jak na to reagovat. Já především očekávám, že to vyšetření bude nějak probíhat, protože my jsme přeci už před měsícem a půl všichni dostali oznámení, že policie udělala velkou akci, zabavila 150 milionů korun, bylo tady 400 policistů v kuklách v terénu, takže my stále očekáváme, že policie konečně přijde s tím, komu těch 150 milionů korun patřilo, protože zatím se stále omezujeme na poměrně sofistikovanou úvahu, jestli je to, že někdo sedí v dozorčí radě státní firmy, úplatek anebo není, což je věc, která je právnickou disputací, nikde na to neexistuje žádný judikát, nikde zatím za to nikdo nebyl souzen, my jsme zažili poměrně velkou akci a čekáme, jestli se všechny ty korupční věci, které se v té kauze ukazovaly, desítky kilogramů zlata, stovky milionů korun, někde objeví, budou spojeny s nějakou korupcí a na to čekáváme. Myslím, že na to celá česká veřejnost čeká. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Bárto, sám vicepremiér a ministr vnitra Martin Pecina v tom úplně prvním svém vysílání v komentovaných událostech po jmenování ministrem vnitra řekl, že pokud se skutečně ukáže, že veškerá ta obvinění skončí jen u politiků, u politiků ODS a poslanců a nepůjde to dál vlastně tím směrem, proč to vyšetřování vzniklo, tak by jistě, on to řekl tak, stálo za úvahu, aby se zvážila případná odpovědnost orgánů činných v trestním řízení, pokud to skončí jen v té politické rovině. Tak možná nakonec Ištvan bude vyštván po právu, jak se říká. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Paní redaktorko, já si myslím, že... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Je to samozřejmě jen otázka a slovní obrat. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


Tady je zapotřebí rozlišovat dvě základní linky. Víte, to, co se děje v České republice, to se zároveň děje v Chorvatsku, děje se to v Itálii, děje se to ve Španělsku, prostě máme řadu států v Evropě, nejsme pupek světa, kde premiér je jaksi zamotán do konkrétní kriminální kauzy. Rozdíl mezi tím zahraničím a Českou republikou je nicméně v tom, jestli se respektuje nezávislost vyšetřování, jestli se respektuje nezávislost... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Copak v Česku se nerespektuje? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


Nerespektuje, tak měli jsme tu premiéra, který říkal, že jeho vládě nebudou vládnout policejní plukovníci a podplukovníci, brzy nám hrozí blamáž neuvěřitelného charakteru. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Víte, to se říká, řeči se vedou a voda se valí, tak třeba premiér mluvil, ale samozřejmě orgány činné v trestném řízení mohly konat. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Když to říká premiér na půdě Poslanecké sněmovny, tak si myslím, že je to věc, kterou bysme měli brát vážně. Stejně jako musíme brát vážně, že velmi pravděpodobně tady budeme mít brzy dva policejní prezidenty, protože se ukáže, že tady šlo jednoznačně o policejní puč a zcela neoprávněné odvolání policejního prezidenta. A co je úplně nejdůležitější, tak to, co se nyní děje, tak já si myslím, že je správné říct, že až skončí to vyšetřování, tak se musí i dovodit odpovědnost v tom, jestli to vyšetřování probíhalo správně, ale dokud to vyšetřování neskončí, tak by si měl nejenom pan expremiér Nečas, ale i ODS připomenout, že v roce 2010 opakovali větu padni, komu padni, a když rezignoval ministr dopravy Vít Bárta ne proto, že byl obviněn, ale proto, že na něj bylo dáno trestní oznámení, tak tehdy premiér Nečas říkal, že pokud by se něco takového stalo v ODS, tak v tu chvíli, v tu danou chvíli by takový člověk už nebyl členem ODS. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


To už jsme hodně daleko v minulosti. Pane Tejci, vám, myslím České straně sociálně demokratické, není podezřelé to, že veškerá ta obvinění skončila u ODS? Když se na to podíváme z hlediska toho, proč také vlastně jste se rozhodli podpořit důvěru vládě z hlediska jejího vládního programového prohlášení, kde se říká, hlavně aby nedocházelo k zametání kauz pod koberec.

 

 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Já doufám, že k tomu zametání kauz nebude docházet, ať už tady bude jakákoliv vláda. Tahle vláda pro ní je zárukou... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ale může to skončit na úrovni jedné strany? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Je zárukou toho, že teď ta konkrétní kauza, která je vyšetřována, nebude ovlivňována právě tímto způsobem. To je jedna věc. Druhá věc, ano, musíme si počkat na výsledky vyšetřování. Na straně druhé já bych chtěl říct, že podle mého názoru to neznamená, že ten pád vlády neměl své opodstatnění. Jednoduše měl, protože tady byla zneužita zpravodajská služba, tato věc se prokázala, byla zneužita okolím premiéra, to bylo vážné bezpečnostní riziko, byla zřejmě páchána trestná činnost takto závažného charakteru a v tomto smyslu i kdyby nakonec ta všechna ostatní obvinění se neprokázala, tak ten pád vlády byl oprávněný. Druhá věc je, jestli se to prokáže, jestli se to spojí, a to je samozřejmě vážné, protože pokud by se ukázalo, že to je celé blamáž, že nic z toho nakonec není pravda, že to bylo pouze mediálně využito a byla ta akce propojena účelově, tak samozřejmě z toho nějaké důsledky musí být vyvozeny, ale o tom rozhodne nakonec až soud, případně orgány činné v trestním řízení, nejvyšší státní zástupce, kteří nám mohou dát to vodítko. A do té doby musí být nezávislí a do té doby musí mít možnost konat. 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ano. Pane Kubo. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já možná jenom reakce, já myslím, že tohle říká pan kolega Tejc velmi správně. My jsme si vědomi, že ty situace kolem, kolem, řekněme, těch bezpečnostních složek vojenských tak, jak byly použity, nebyly asi standardní a asi by velmi pravděpodobně mohly vést k pádu premiéra. To je logické. Ale uvědomme si, že se tady spojila mediálně kauza 150 milionů korun s poslanci se zásahem na úřadu vlády, což bezesporu vytvořilo ve společnosti nějaký dojem a my také říkáme, pokud policie a státní zástupci takový dojem vytvoří, pak bezesporu vytváří i společenskou atmosféru a musí být taky zodpovědní za to, že dokážou, že skutečně ty peníze patří k nějaké korupci a my už šestý týden pouze opakujeme, nebo já nevím, jestli sedmý, že bychom rádi věděli, jestli to skutečně tak je, protože otázka přijetí, řekněme, funkce v dozorčí radě podniku je pro nás diskuse, která nemusí probíhat ve vazbě. Ti lidé k tomu chodili vypovídat už v dubnu tohoto roku, takže měli čas ovlivňovat svědky a najednou museli někdy v červnu si jít sednout do vazby. Toto jsou argumenty, které jsou relevantní. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pojďme zpět k aktuálnímu tématu, hlasování o důvěře vládě. Vicepremiér Martin Pecina hovořil dnes v Interview ČT24 taky o variantě rozpuštění sněmovny a předčasných voleb. 

 



Martin PECINA, ministr vnitra /nestr./ /Interview ČT24, 6. 8. 2013/: 


Optimální by bylo, kdybychom samozřejmě důvěru dostali a poté v nějakém rozumném čase se sněmovna rozpustila, nejlépe během, během léta a někdy před Vánocemi by mohla být vláda nová. Pokud dobře počítám, tak nějak by to mohlo vyjít, to znamená, to by byla optimální varianta. Samozřejmě ta varianta je možná i v případě, že důvěru nedostaneme a strany se domluví na rozpuštění sněmovny, ale tam se obávám, že bude pokračovat nějaká taková křeč a bude druhý, třetí pokus a potom se bude sněmovna rozpouštět a pro tu zemi to bude špatně. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Klíčová otázka, pane Kubo, pokud kabinet Jiřího Rusnoka důvěru získá, dá ODS hlasy k těm 120 potřebným k rozpuštění sněmovny? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já musím říct, že se snažím do začátku celého tohoto příběhu nevytvářet další paralelní příběhy, co by, kdyby. My jsme pár hodin... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Teď jsou na stole dvě varianty - buď důvěru získá, anebo nezíská. Pokud jí získá, tak samozřejmě další vývoj je nabíledni. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já jsem odešel ze schůzek, kde disponujeme, kdy disponujeme 101 hlasy a já vůbec nepředpokládám zítra, že by se stalo cokoliv jiného. Jakmile by tu důvěru získala, ODS na to bude reagovat. Ale přiznám, se že mi příliš nevyhovuje politický svět, kde se řeší v médiích, co se stane, když, a ono se to vlastně nakonec nikdy nestane a veřejnost zažije spoustu příběhů, které se nikdy neudály. A já předpokládám... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Jedna z těch věcí se stát musí. Ten příběh zřejmě musí mít nějaké řešení. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


A já předpokládám podle informací, které mám, že se stane tak, jak ty informace zapadají, a to je, že zítra vláda Jiřího Rusnoka důvěru nedostane. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pokud vláda důvěru nedostane, pokud přijdou tedy všichni koaliční poslanci na hlasování, tak to tak bude, nebyla tedy chyba, když sociální demokracie odmítla převzít první pokus od prezidenta Miloše Zemana? Pokus sestavit vládu. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Já se vyjádřím možná podobně jako pan úřadující předseda Kuba, neřešme se, co se stalo, co by bylo, kdyby se to nestalo, nebo naopak stalo. V tuto chvíli... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Z toho, co se stalo v minulosti, můžete odvodit to, co se stane v budoucnosti samozřejmě, pane Tejci. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


V tuto chvíli stojíme před prvním pokusem, který má pan premiér Rusnok. Samozřejmě můžeme uvažovat o všech variantách, které nastanou. Buď ta vláda získá důvěru a my budeme usilovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny, to je cíl sociální demokracie, který znamená, že místo přeběhlíků budou rozhodovat lidé, kteří půjdou k volebním urnám, pak je sněmovna rozpuštěna a přijde nová vláda, o které rozhodnou lidé ve volbách. Druhá varianta, nebude-li tato vláda úspěšná, nebude-li ten pokus úspěšný, samozřejmě budeme jednat s prezidentem republiky o možných variantách. Já očekávám, že pan prezident si pozve předsedy politických stran do Lán či na Hrad a bude diskutovat o variantách, které jsou k dispozici, a já budu doufat jako politik sociální demokracie, že nepověří Miroslavu Němcovou. Samozřejmě vládní koalice se bude snažit o to, aby přesvědčila pana prezidenta, že tak učinit má. Pro to, aby se tak nestalo, abychom získali argument pro to, že nemá pověřit Miroslavu Němcovou, je možné, že sociální demokracie bude usilovat o druhý pokus, ale to je skutečně až po tom, co se stane po zítřku. A já jsem mírným optimistou, byť samozřejmě ta čísla, která jsou nám sdělována, jsou velmi jasná, ale uvidíme, do zítřka je ještě času dost a já pevně doufám, že bude ještě šance na to, aby vláda pana Rusnoka důvěru získala. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pokud má původní koalice 101 hlasů, to se asi nedá odestát, pane Bárto. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Já si považuju tvrdit, že ta 101 se opravdu každým dnem rozkládá. Čím je dál od těch peněz, čím... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Z čeho to vyvozujete? 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Z toho, že jsme si to jako Věci veřejné s ODS a s TOP 09 několikrát zažily, známe to a víme, jak fungují ty zákulisní mechanismy. A když tedy máme popsaný příběh pana Tluchoře a dozorčí rady a já jsem přesvědčen, že nejde jenom o ty dozorčí rady, tak z tohoto hlediska je přesně pro nás prioritou nepřipustit to, aby pan Kalousek a spol. se tam zpátky vrátili. Druhá věc, kterou bych rád tady zdůraznil, je, že na těch ministerstvech se doteď dělo spoustu věcí, které bez ohledu na Poslaneckou sněmovnu je možné ve prospěch občanů České republiky rychle napravovat. Ombudsman, Ústavní soud se opakovaně vyjádřili, že vláda nerespektuje kupříkladu rušení hazardu podle rozhodnutí Ústavního soudu, ministerstvo financí, a já to považuju za jednu z klíčových věcí, kterou řešíme s panem premiérem Rusnokem, je, aby ministerstvo financí začalo konečně respektovat nález Ústavního soudu a apely ombudsmana. Stejně tak je důležité v tomhle tom směru učinit řadu opatření, třeba špatně sestaveného rozpočtového určení daní, kdy máme 51 obcí, které mají velký katastr a jsou to menší obce, které jsou na hranici sebezničení, tak jak David Kádner, náš poslanec, toto téma dnes řešil, přesně v prioritě toho, že ministerstvo financí musí připravit opravný prostředek pro tyto chyby, které objektivně se tam dějou. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


To už jsme daleko a hluboko v agendě Poslanecké sněmovny, zpět tedy k tomu aktuálnímu tématu. Pane Kubo, jak můžete přimět prezidenta, aby případný druhý pokus dal původní koalici? Protože samozřejmě poslední volby vyhrála sociální demokracie, tak bude o svůj pokus také žádat. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My ho určitě přimět nějakým násilím nebo nějakými metodami nemůžeme. My pouze hájíme princip, že v parlamentní demokracii se nestaví vláda nebo, řekněme, ta funkčnost vlády není samoúčelná, ona se odvozuje od Poslanecké sněmovny, kterou si zvolí lidé a ta sněmovna potom dá tu důvěru té vládě. To je princip parlamentní demokracie. Ta moc té vlády skutečně není samoúčelná, že by někdo řekl, tak tihle budou vládnout a ministři jdou do vlády a říkají, nám je vlastně jedno, co si o tom ta sněmovna myslí, my jdeme dělat dobrou práci. To je prostě princip, že ta vláda musí schvalovat zákony, s těmi chodit do sněmovny a musí pro ně získat podporu. A my tvrdíme, že žádná vláda, která nemá 101 nebo většinu v parlamentu, nemůže schválit rozpočet této republiky, nemůže zastavit obnovitelné zdroje, protože ty zastavení všech těch věcí, o kterých vláda mluví, že je bude výborně dělat nebo jim bude bránit, musí udělat prostřednictvím té většiny. To znamená, nemaťme tady diváky, že vláda může vládnout jen tak a dělat dobro pro občany pro to, že pan prezident se rozhodl, ona k tomu potřebuje tu Poslaneckou sněmovnu. A jestli tento princip zrušíme, pak česká společnost rezignuje na to jediné, co ke správě věcí lidstvo vymyslelo, a to je demokracie. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Kubo, ale tady zaznělo, že ta 101 většina je značně nestabilní, plovoucí a bortivá, už obchází tedy notář bývalé koaliční poslance, ověřuje jejich podpisy na papír pro prezidenta Zemana? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To zaznívá od Věcí veřejných a já snad... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Proto se ptám, jestli máte od notáře už ty podpisy na papíře. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já snad k tomu můžu říct, přání otcem myšlenky. My jsme 14 dní vystaveni neustále jediným dotazům a ta ambice je zpochybnit tu 101. Já chápu, že pokud na druhé straně není jiný argument, tak se pořád musí mediálně hrát, a vždyť ona ta 101 není a vždyť ona je vlastně slabá a vždyť ona už se rozsýpá. A my den po dni se vždycky sejdeme, deklarujeme jí buď podpisy nebo tam všichni stojíme, tak vydržte, počkejte do zítra. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Zítra se to ukáže, ano. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Zítra se to ukáže, všichni to budeme vědět. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A notář tedy neobchází koaliční poslance, neověřuje podpisy. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Notář neobchází. Ne, já považuji ten požadavek částečně tedy za úsměvný a skoro jsem navrhoval, aby notáře tedy navrhli ze strany SPOZ, protože se ukazuje, že pouze v té straně jsou v České republice významní odborníci, ale ten požadavek je pro mě z jednoho pohledu smutný, jestli v České republice nebude mít jméno poslance hodnotu bez notářského podpisu, tak se ta společnost posouvá někam, kam podle mého nepatří. Jméno poslance, člověka, který reprezentuje, by mělo mít hodnotu a mělo by nebýt ověřováno notářem, to mi přijde velmi smutné. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Tejci, vy jste sice vyhráli poslední volby, ale většinu v Poslanecké sněmovně nemáte. A tady zaznělo, že bez vlastně většiny Poslanecké sněmovny žádná vláda nemůže vládnout, protože ona může navrhovat zákony, ale když jí je sněmovna nebude schvalovat, tak to vládnutí je vlastně jen na papíře a nemá praktickou rovinu. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Já bych začal tím, že k parlamentní demokracii taky patří... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Mluvím o tom druhém pokusu, o tom, že z minulosti vyvozujeme tu budoucnost. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Ano, to určitě, ale k té parlamentní demokracii také patří to, že lidé volí politické strany s nějakým programem a ty strany potom jsou reprezentantem té většiny. Tady už na základě tohoto klíče žádná většina v Poslanecké sněmovně nevznikne, to znamená, o nějaké parlamentní demokracii ideální tady prostě není ani řeč, protože tady žádná většina nevznikne. Ta jediná většina, která může vzniknout, ať už tak nebo onak, je na základě většiny dané přeběhlíky nebo v uvozovkách, abych řekl mírnější slovo, nezařazenými poslanci, kteří se rozhodli opustit své politické strany, za které byli zvoleni. A to si myslím, že je velký problém. Ano, v této Poslanecké sněmovně zřejmě nevznikne žádná vláda, která bude silná, která bude schopná prosadit zákony, vládní koalice celou dobu tvrdila, jak má 101 hlasů a zákon o jednacím řádu, který má nakonec zapříčinit vznik klubu LIDEM, je od dubna v Poslanecké sněmovně a nikdo o něm ještě nehlasoval, protože se 101 hlasů nenašlo, takže uvidíme zítra. Ale každopádně pokud si sociální demokracie řekne o druhý pokus, bude samozřejmě si o ní říkat ve chvíli, kdy bude se snažit získat pro ni podporu, když ne podporu, tak alespoň získat druhý pokus pro to, aby přiměla vládní koalici a ostatní politické strany k rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby i ta vláda případná sociálnědemokratická tady byla do doby, kdy rozhodnou lidé, třeba v říjnu nebo listopadu tohoto roku. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Tejci, ještě jedna věc, podle premiéra jste ministr vnitra hvězdné pěchoty stínové vlády ČSSD. Pro neznalce pěveckých klání vysvětlím, že hvězdná pěchota jsou ti nejméně nadaní soutěžící sloužící k výsostnému pobavení. Není vám na tom nic divného, na tomto postoji premiéra k ČSSD? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Pan premiér nehodnotil konkrétní osoby. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Jste si tím jist? 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Jsem si tím jist, my jsme s ním dnes o tom hovořili, pan premiér se omluvil na jednání poslaneckého klubu... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Třeba je to postoj prezidenta k ČSSD. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


... za tento výrok, protože jej považuje za částečně zkreslený. Vysvětlil a omluvil se za tento výrok, který podle něho se nebude opakovat, nejen tento, ale i jiné podobné výroky a já jsem přesvědčen, že každý si může udělat názor na to, jestli jsem mezi těmi politiky, kteří patří do hvězdné pěchoty či ne, ale to už jsou ti lidé... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


To byste musel zazpívat. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Ale to už jsou ti lidé, kteří budou rozhodovat ve volbách. Kdybych měl zpívat, tak bych se do ní určitě zařadil. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Bárto, hlasovali by vaši poslanci pro změny ústavy, které tedy navrhují sociální demokraté? Na začátku pořadu jsme o tom mluvili, ještě tedy v tomto volebním období, to znamená lhůty pro prezidenta, pro jednotlivé pokusy o sestavení vlády, zpřesnění postupu prezidenta při jmenování vlády, všechny věci, které nějakým způsobem zpochybňují podle některých právě zásady, principy parlamentarismu. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Paní redaktorko, určitě bysme se nebránili o debatě o změně ústavy, nicméně naší prioritou je naopak po zkušenostech z toho současného parlamentního systému prosazovat dál maximální prvky přímé demokracie. Věcem veřejným, a samozřejmě nejenom nám, ale paradoxně i se silnou podporou tehdy petice, kterou vedl pan Miloš Zeman, se podařilo pod tím silným mediálním tlakem prosadit přímou volbu prezidenta a my jsme dnes přesvědčení, že mimo toho, že je to jeden z největších úspěchů Věcí veřejných za toto volební období, tak zároveň je to jeden z nejsilnějších institutů, kteýé brzdí to kriminální kmotrovské prostředí, které tady v té politice doteďka je. A ve stejné logice dál bysme chtěli kupříkladu prosazovat přímou volbu poslanců a naopak bránit těm prvkům, které v tomto směru naopak podporují to bahno a tu kolektivní nezodpovědnost. Řeknu rovnou... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Podpořili nebo nepodpořili byste ty změny? 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Pod podmínkou, že by se tam dál posilovaly prvky přímé demokracie, kupříkladu tak jak je navrhuje Pavel Kohout. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


V tomto volebním období, tak ano. A vy, ODS podpořila by ještě ty změny, s kterými tedy přichází ČSSD teď v návrzích? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My jsme připraveni o nich diskutovat, zatím tedy musím říct, že já jsem přesvědčen, že prezident se skutečně pohybuje v mezích té ústavy, pohybuje se tam mnohem agresivněji než jeho předchůdce, snaží se vytyčit ten prostor mnohem větší a podle mého je úkolem parlamentních stran vrátit prezidenta tam, kam by v parlamentní demokracii už zasahovat neměl, vytyčit si opět ten prostor pro ten parlament, protože on je skutečně těmi zástupci toho lidu, ale možná tady pořád kolegové mluví o přeběhlících. Přeběhlík ale vzniká, kdy člověk třeba z levicového spektra začne podporovat pravici, to je historicky známé a to je problém, ale řekněme si, že řada nezařazených poslanců přeci, pane Bárto, vznikla proto, že váš fenomén Věcí veřejných se rozsypal ne na tom, že by se dělil ideologicky, ale na kauzách kolem vaší sledovací ABL, na tom se rozsypaly Věci veřejné, ta ideologie zůstává stejné, je to... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Jednu jedinou větu, já bych se ještě chtěla vrátit k těm ústavním změnám. 

 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Mě baví v kontextu vašeho vojenského obranného zpravodajství, všechny naše kauzy byly důsledně projednány u soudu, včetně toho, co říkáte, naproti tomu vy jakémukoliv prošetřování se bráníte a k tomu soudu nejdete. Nechte si zamést před svým prahem, tak jako jsme to udělali my, potom můžete kritizovat. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My se vůbec ničemu nebráníme. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


ČSSD navrhuje ústavní změny, znamená to tedy, že i vy máte obavu z některých postupů prezidenta, pokud je chcete vlastně těmi ústavními změnami okleštit? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


My neříkáme nic nového. Když se schvalovala přímá volba prezidenta, sociální demokraté tehdy velmi tvrdě trvali na tom, že se změnou zejména přímou volbou dojde k posunu změny a výkladu ústavy v některých momentech. My jsme tehdy říkali, že je potřeba tu ústavu zpřesnit a v některých momentech buďto pravomoci prezidenta posílit, například v oblasti soudnictví, a naopak třeba v oblasti jmenování Bankovní rady České národní banky, kde se rozhoduje o kontrole bank, o dohledu... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Teď se ta motivace zesiluje tedy, takže zřejmě máte nějaké obavy z postupu prezidenta. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Je potřeba stanovit nějaké limity, protože jsme třeba tehdy říkali, to se netýká Miloše Zemana a může se to týkat jakéhokoliv dalšího prezidentského kandidáta nebo například budoucího prezidenta za 5 nebo 10 let, že se propojí finanční prostředí, zaplatí kampaň v řádu stovek milionů korun klidně tomu kandidátovi jen proto, aby obsadila Bankovní radu České národní banky a že je potřeba stanovit více prvků schvalování třeba tohoto systému. My se tedy vracíme k tomu, co jsme říkali, chceme o tom jednat a chceme jednat o tom, aby se to, aby se nezasáhlo do tohoto funkčního období prezidenta, to by bylo retroaktivní opatření, ale abychom se bavili o tom příštím prezidentském období a abychom se bavili i s panem prezidentem Zemanem, jaké úpravy by mohly být přijatelné, jaké by vedly k tomu zpřesnění, k tomu, aby se tady nespekulovalo o tom, jestli prezident má právo první pokus táhnout 3, 5 nebo 9 měsíců anebo nemusí druhý pokus využít vůbec, anebo zda tam má být nějaká lhůta. Nedovedu si představit to, že bychom přistoupili na požadavek TOP 09, například to, že by toho kandidáta na předsedu vlády volila Poslanecká sněmovna. Prezidentovi by měly zůstat ty pravomoci tak, jak je má, vybírat premiéra České republiky. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A to už je role parlamentních demokratických stran, zda najdou shodu na těchto ústavních změnách. Pánové, já vám děkuji za účast v komentovaných událostech, na shledanou. 

 

 

 

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Na shledanou. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Na shledanou, hezký večer. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Hezký večer, na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města