4. srpna 2013

Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT24 byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.


Václav MORAVEC, moderátor:


Bývalí spojenci se stávají nepřáteli a nepřátelé se stávají spojenci. I toho jsme svědky, když jde v tuzemské politice o hodně. A každé hlasování o důvěře vládě tak můžeme označit. Nebýt vlivu Miloše Zemana, tak Miroslav Kalousek jako člen druhé Topolánkovy vlády v letech 2007 až 2009 požíval jen stěží důvěry Poslanecké sněmovny. Stejně jakoby Václav Klaus v roce 2008 s obtížemi obhájil svůj prezidentský mandát. I premiérovi Jiřímu Rusnokovi nezbývá nic jiného, než vsadit na strategii konstruktivních přeběhlíků, jak se takovým zákonodárcům říká v zákulisí Poslanecké sněmovny. 

 


Jiří RUSNOK, premiér /nestr./ /2. 8. 2013/: 


Samozřejmě, že doufám, že si poslanci ten program přečtou. Já jim ho budu ještě prezentovat. A samozřejmě, že doufám, že řada z nich se zachová jaksi podle svého nejlepšího uvážení a zvolí cestu stability, byť na tu krátkou překlenovací dobu do příštích voleb. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Strany bývalé vládní koalice se snaží přesvědčit nejen prezidenta Miloše Zemana, ale i veřejnost, že Rusnokova vláda nemá ve středu v Poslanecké sněmovně šanci. Občanští demokraté TOP 09 a stran LIDEM tvrdí, že mají sto první hlas nutný k sestavení vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/ /23. 7. 2013/: 


Máme v této chvíli tu sto jedničku. To znamená, že nepředpokládáme nikdo v této chvíli, že by vláda Jiřího Rusnoka důvěru dostat měla. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Nejen občanští demokraté podle všeho pozapomněli, jak silného mají protihráče. Jde o protihráče, který byl však v roce 2006 jejich spojencem. A to proti tehdejšímu předsedovi sociálních demokratů Jiřímu Paroubkovi. Řeč není o nikom jiném, než o Miloši Zemanovi. O Miloši Zemanovi, který pomohl premiéru Topolánkovi získat důvěru pro jeho druhou vládu. Konstruktivními poslanci, kteří dali na Zemanova doporučení, byli Miloš Melčák a Michal Pohanka. 

 



Miloš ZEMAN, bývalý premiér a předseda strany /ČSSD/ /7. 1. 2007/: 


Já se domnívám, že by měli poslanci diskutovat o možné toleranci, ovšem za určitých velmi tvrdých programových podmínek. A že by měli blokovat jako parlamentní opozice veškeré návrhy zákonů, které vyplývají z Modré šance. Především zákon o rovné dani. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Premiér Mirek Topolánek dával pak v průběhu svého vládnutí několikrát najevo, že nebýt právě Miloše Zemana, tak by jeho vládnutí bylo obtížnější. 

 


Mirek TOPOLÁNEK, premiér /ODS/ /16. 5. 2007/: 


Miloš Zeman má vliv na celou řadu poslanců. A v momentě, kdy budu schopen se dohodnout s Milošem Zemanem, tak je docela pravděpodobné, že se dohodnu i s některými poslanci. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


I Jiří Rusnok se podle všeho na Zemanovi vyjednávací schopnosti může spolehnout. Na své straně má Rusnokův překlenovací kabinet sociální demokraty, komunisty, Věci veřejné a sehnat je zapotřebí nezařazené poslance, nebo některé konstruktivní poslance z ODS, LIDEM či TOP 09. A s blížícím se termínem hlasování o vyslovení důvěry kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka sílí nervozita, kolik poslanců bývalé vládní koalice na hlasování nemusí dorazit. Do Otázek však dorazila šestice předsedů hlavních politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Vítám tedy předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. A konečně předsedkyni strany LIDEM Karolínu Peake. Dámo a pánové, vítejte v Otázkách po čas. Hezké dobré poledne přeju. 

 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Začněme u Martina Kuby. Za jak pravděpodobné byste označil, že některý z vašich poslanců či poslankyň nedorazí na středeční hlasování? A naplní se slova Jiřího Rusnoka, 96, 97 pro a kvórum bude nižší? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 


Já si napřed dovolím dvě obecné kratičké poznámky k tomu, co jsme viděli v té předchozí reportáži. Já mám pocit, že to je přesně to, co vede k dlouhodobé frustraci českých občanů z politiky. Pokud volí někoho za ČSSD a on pak podporuje pravicovou vládu, to je prostě to, že se z té politiky ztrácí ty souboje těch idejí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To je hezké ale, že si to ODS uvědomuje, když jí to v roce 2007 vyhovovalo. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Akorát já jsem nebyl v tom vedení. Kdybych seděl v tom vedení. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Tak byste odmítl Melčáka, Pohanku? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já bych ho odmítl, protože jsem přesvědčen, že pokud začneme z té politiky ztrácet ty ideové střety, tak to nakonec skončí v té vyprázdněnosti a lidé budou mít pocit, že ta politika je skutečně pouze o těch obchodech. Já si v této chvíli neumím představit a nemám zprávu od kohokoliv, že by nehodlal dorazit na toto hlasování. Jsou v politickém životě určitá hlasování, která jsou o principech, za které kandidujete, o určitých idejích. A taky o svědomí a cti těch poslanců. Já jsem přesvědčen, že toto hlasování to je. Že poslanci ODS teď musí dát jasně najevo, že to jsou ty ideje, za které kandidovali. Ve sportovním prostředí bych to přirovnal k tomu, jako kdyby byl někdo ze sparťanských hráčů ochoten prodat nějaký klíčový zápas. Pak těžko může chtít po sparťanských fanoušcích, aby fandili. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A vy máte tu jistotu, že nebude klíčový zápas prodán? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Žádný kapitán nemůže ručit vždycky za všech 50 hráčů. Já pouze říkám, pokud by tam někdo takový byl, tak já mám pocit… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Co s ním uděláte? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já mám pocit, že bude i pro ODS i pro pravici v České republice dobře, když už nebude potom součástí toho týmu. Čím dříve takoví lidé nebudou v týmu ODS, tím dříve ODS může vracet tu důvěryhodnost. Protože. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, když budou nějací konstruktivní, kteří nedorazí, budou na dovolených, nebo opustí sál, až se bude hlasovat o Rusnokově vládě, tak bude lepší, když pak nebudou v ODS a budou vyloučeni? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já si neumím představit, že by sparťanští fanoušci měli fandit týmu, který dlouhodobě má ve svém středu lidi, kteří jsou ochotní prodat nějaký klíčový zápas, někde se zapomenout v tunelu, nebo omarodit, nebo špatně zahrát. Já mám pocit, že to je o principech celé politiky, za kterou jsou ti poslanci tímto hlasováním zodpovědní. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Stejná otázka pro Karolínu Peake. 

 


Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Nemám žádné odmluvy, omluvy od kolegů poslanců. Naposledy jsem s nimi mluvila před těmi třemi týdny, kdy se hlasovalo o rozpuštění sněmovny. Platí naše podpora Miroslavě Němcové a nedostala jsem zprávu od nikoho z nich, že by změnili své stanovisko, nebo neplánovali být na nadcházející schůzi. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


U poslanců KSČM a Věcí veřejných, Víte Bárto a Vojtěchu Filipe, se počítá s tím, že se budete hlasovat pro vyslovení důvěry vládě. Je to ta nejpravděpodobnější varianta, pane předsedo Bárto? 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


My v první řadě budeme znova usilovat a velmi rádi, jsme si dneska přečetli slova pana Sobotky, že chce znova vyvolat hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Protože rozpuštění Poslanecké sněmovny je to jediné čisté řešení. A já jsem rád, že stejně tak hovořil i pan premiér Rusnok. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ale zároveň věří, že získá důvěru, a říká, že nemůže... 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Já, když tady slyším, že pan Kuba je schopen říkat o tom, že tady dochází ke ztrátě idejí, a že je zapotřebí vládnout čistě. A přitom je součástí sto jedničky, která má tolik hlasů, tolik bezkonkurenčně nejvíc hlasů v historii České republiky z hlediska přeběhlíků, tak je to přesně ten typický příklad toho obrovského pokrytectví, ze kterého vede ta obrovská deziluze občanů z české politiky. Co nejrychleji předčasné volby jsou jediné správné řešení. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jak tedy budete hlasovat, pokud se vrátíte. Ano, to znamená, k tomu se ještě dostaneme tady k sociálním demokratům. Ale postoj pro středeční hlasování je tedy předpokládatelný, vyslovíte důvěru Rusnokově vládě? 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Není nic předpokládatelného. My jsme transparentně sdělili jako první v Poslanecké sněmovně, že budeme zvažovat vládu pana Rusnoka. Teď intenzivně studujeme jeho programové prohlášení. Nutno říct, že některé věci nám tam chybí, proto... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A propos, na jaké jste stránce? To programové prohlášení má 11 stran. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


Pane redaktore, já si vážím vaší jízlivosti. Ale… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, to myslím vážně. Vy říkáte, že studujete. 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Vy dobře víte, že u takového dokumentu záleží na každé větičce. Jednoznačně nám tam kupříkladu chybí to, že tam vláda pana Rusnoka hovoří o kvalitě potravin, o českých potravinách. A nehovoří tam o ceně českých potravin. A je jednoznačné, že dokud se Plzeň, tedy jako pivo bude v Německu prodávat levněji než v České republice, bude to tedy s politikou vypadat stejně, jak to tady teď vypadá. To je otázka. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A to může zařídit překlenovací vláda, aby se pivo prodávalo tady levněji než... 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


To může zařídit jednoznačně, ano, jednoznačně může tuto věc ovlivnit vláda České republiky, pokud vyvolá správnou debatu o zákonu o významné trží síle, který v tomto směru zcela jednoznačně pokřivuje volný byznys a zneužívá nejenom pan Babiš, ale nejenom Plzeňský Prazdroj a hromada dalších velkovýrobců potravin této situace pro diktát ceny. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Stručně a jasně. Promiňte, stručně, jasně výstižně, teď se přikláníte při tom prozatímním studování a to, co vám tam chybí? Neřeknete mi to? 

 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Pane redaktore, znova opakuju, že nám tam řada věcí chybí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Chybí jich víc? 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


Že o nich budeme jednat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ano.

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


A kupříkladu s panem ministrem Tomanem máme na zítřek domluvenou schůzku, kde o této věci budeme konkrétně se bavit. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vojtěchu Filipe, je to téměř jasné, že podpoříte ve středu Rusnokovu vládu? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


V pátek na výkonném výboru jsem uložil Jiřímu Dolejšovi a celému odbornému zázemí, aby prostudovali, napsali stanoviska k jednotlivým kapitolám, stejný úkol dostali stínoví ministři KSČM. A pokud jde o to hlasování. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Kdy budete mít prostudované programové prohlášení? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


V úterý odpoledne při setkání pana premiéra na poslaneckém klubu potom uzavřeme ten náš postoj k vládě Jiřího Rusnoka. A jinak o těch principech, o kterých tady mluvil Martin Kuba. Já bych byl rád, abychom se vrátili k principu parlamentní demokracie. Aby jednotlivé parlamentní strany spolu jednaly o ukončení, řekl bych, toho poškozování České republiky. A kdybychom se rozhodli o tom, že rozpustíme Poslaneckou sněmovnu a vypíšeme nové volby, tak nebudou tady vůbec žádné řeči o tom, jestli je to vláda taková nebo onaká. Prostě mělo to být v rukou parlamentních stran. Ale bývalé vládní parlamentní strany nechtěly tuto situaci řešit alespoň od chvíle, kdy si takzvaně zajistili sto jedničku. Já nevím, co bude dělat pan Martin Kuba, až mu Miroslava Němcová řekne, aby měla sto jedna, že nesmí být ve vládě. Stejně jako Petr Bendl, jak napsali někteří politologové. Protože v tom případě například... nezíská. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, teď ale, když se mi vrátíte. Ano, když se mi teď ale vrátíte k té původní otázce. Zatím se přikláníte k tomu: dát důvěru Rusnokově vládě? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


My jsme přesvědčeni, že pokud jde o to vládní prohlášení, že na tři měsíce je tam úkolů až dost. A podle mého soudu, pokud by ta vláda získala důvěru, tak konečně se napravo najde alespoň tak rozumný člověk, jako byla slova Mirka Topolánka, že je potřeba vyvolat mimořádné volby. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A tedy pokud řeknete ano Rusnokově vládě, tak proto, aby sto jednička, alespoň část z ní vyvolala předčasné volby? To bude vaše motivace? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

 

I to je jeden z motivů, určitě. Protože my jsme přesvědčený, že právě politici pravice jsou ti, kteří budou odpovědní za vládu Jiřího Rusnoka, protože nechtějí mimořádné volby. Já vůbec nechápu, když oni tady vykládají o tom, jak je to špatně, že oni mají tu většinu ve sněmovně, tu nemají, většinu ve sněmově. Vždyť si vzpomeňte, kdykoliv… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


No počkejte, pane předsedo, to uvidíte až ve středu, jestli mají, nebo nemají. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Kdykoliv bylo jednání o tom nebo onom zákonu, vždyť všechny hlasování potom, když jsme se nerozpustili, přeci byli o zákonech, které vůbec nebyly kontroverzní. Všechny ty kontroverzní věci ta vláda minulá, Petra Nečase odsouvala. V Poslanecké sněmovně leží dva roky zákony, které navrhla opozice, nebo i dokonce členové koaličních stran. A ty nebyly projednány, protože vyvolávaly spory uvnitř koalice. A těch zákonů, které tam takto leží, například zákon o majetkovém přiznání, protože samozřejmě by jim to bylo velmi nepříjemné. Zákon o pokladnách.

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane předsedo, ať se dostane také na…

 

 

Vít BÁRTA, předseda VV:


Zrušení sKaret. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Zrušení sKaret. To všechno je přeci záležitost. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


To budete probírat, zrušení sKaret budete probírat po středeční, po středeční schůze, schůzi, po vyslovení, nebo nevyslovení důvěry vládě. Nejvyostřenější diskuzi o tom, jak se postavit k Rusnokově kabinetu, prožívá ČSSD, pane předsedo Sobotko. Zatímco vy doporučujete zůstat vůči Rusnokově kabinetu v opozici, jak říkáte v rozhovoru pro iDnes, tak první místopředseda ČSSD Michal Hašek žene ČSSD do náručí Jiřího Rusnoka s odůvodněním, že je to lepší varianta, než pokračování bývalé trojkoalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Za jak pravděpodobnou variantu byste označil to, že se může stát, že nebudete hlasovat jednotně? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Tohle, si myslím, že není pravděpodobná varianta. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


To úplně vylučujete? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já si myslím, že ten postup sociální demokracie by měl být jednotný při hlasování o vyjádření důvěry Rusnokově vládě, stejně jako jsme jednotně hlasovali pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Když tedy většina zavelí hlasovat pro Rusnokovu vládu, vy ruku zvednete jako Bohuslav Sobotka? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já předpokládám, že ruku zvednu pro to usnesení, které bude přijato na předsednictvu sociální demokracie. A předkládám, že toto usnesení bude respektovat i poslanecký klub. Já jenom chci říci, že... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


No když v tom usnesení bude to, co jde proto vaší tezi, zůstat v opozici Rusnokově vládě, tak ptám se, jestli vy pak v Poslanecké sněmovně zvednete ruku pro Rusnokovu vládu? 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Především platí, že ta odpovědnost sociální demokracie nezahrnuje jenom hlasování o vyjádření důvěry Rusnokově vládě, ale zahrnuje odpovědnost vůči našim voličům ve smyslu využít možnosti v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Aby se ve sněmovně vytvořila jiná, pokud možno levicová většina, která bude schopna korigovat chyby pravicové politiky v uplynulých letech. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Když tady Vít Bárta uvítal, ano, když ale tady uvítal to, že chcete znovu přijít do Poslanecké sněmovny s návrhem na rozpuštění sněmovny, to přijdete hned po té středě s takovým návrhem? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já jsem přesvědčen o tom, že dříve nebo později se ukáže, že ten návrh sociální demokracie, sociálně demokratický recept na řešení současné politické krize, to znamená nové volby a rozpuštění sněmovny, je to nejlepší možné řešení. A já jsem to avizoval už teď před hlasováním. Já myslím, že to hlasování bude vcelku jednoduché. Buď se ukáže, že existuje sto jednička. A pak vláda Jiřího Rusnoka důvěru získat nemůže. A budeme absolvovat druhý, eventuálně třetí pokus o sestavení vlády. Ale pokud by vláda Jiřího Rusnoka důvěru získala, pak současně platí, že neexistuje sto jednička a podle mého názoru bude prostor pro to, abychom jednali znovu o pokusu rozpustit Poslaneckou sněmovnu a vyvolat nové volby. Kdybyste se mě zeptal na ideální… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, vy si už tady začnete zase klást otázky, stejně jako u ostatních. Ne, promiňte, já se chci podívat na pohled veřejnosti. Mírná většina lidí si totiž myslí, že různé přístupy ČSSD k Rusnokově vládě mohou oslabit pozici předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, a vést k prohloubení krize v sociální demokracii. Podívejme se na ta data. Celkem 57 procent dotázaných v bleskovém sociologickém šetření STEM/MARK pro dnešní Otázky tvrdí, že různé přístupy sociálních demokratů k Rusnokově kabinetu můžou oslabit vaši pozici. A mohou vést k prohloubení krize ČSSD. O opaku je přesvědčeno 39 procent dotázaných. Připomínám, že ta nejnovější sociologická data, jsou z výzkumu, který se uskutečnil v první polovině tohoto týdne na reprezentativním vzorku víc než 800 respondentů. Statistická odchylka plus mínus dva procentní body. A šéf STEM/MARK Jan Tuček dodává i tento komentář. 

 



Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK:


Ten zásadní rozdíl je v tom, že jestliže v celkové populaci s 57 procent lidí myslí, že debaty o tom, zda podpořit či nepodpořit Rusnokovu vládu uvnitř sociální demokracie vedou k oslabení pozice jejího předsedy pana Sobotky, a vedou, případně mohou vést k rozštěpení sociální demokracie, tak voliči sociální demokracie jsou daleko sebevědomější a o deset procentních bodů, tedy jenom 47 procent se přiklání k tomuto názoru. A ta zbylá část říká, že je to vlastně jenom vnitrostranická diskuze, kterou v demokratické straně, stejně jako říká, říkají členové jejího vedení je zcela přirozená. A nemyslí si, že by tyto debaty měly tu stranu či pozici předsedy oslabit. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky ředitel STEM/MARK Jan Tuček právě v návaznosti na ta data. Pane předsedo, vy jste počítal s tím, že asociace krajů s výjimkou členů, tedy primátora hlavního města Prahy, který je z TOP 09, a také Martina Půty, který je za Starosty v Libereckém kraji, tak že většina hejtmanů v prohlášení Asociace krajů se postaví za Rusnokovu vládu, počítal jste s tím? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Počítal jsem s tím, to přece není nic neobvyklého v situaci, kdy odešla vláda Petra Nečase, která v řadě bodů podle mého názoru úplně zbytečně vedla válku s kraji. A místo toho, aby hledala pragmatické možnosti spolupráce, tak se zakopávala ve svých pozicích. Typicky je to ta krize kolem ROP Severozápad a vracení prostředků z Evropské unie. V okamžiku, kdy přišla vláda Jiřího Rusnoka, tak začala s kraji jednat úplně jiným stylem. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Není to tak, že si je vlastně koupila? Promiňte, není to tak, že si je koupila? No počkejte, tím, že zaplatíte. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já si nemyslím, že to je kupování. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Z veřejných peněz. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já si nemyslím, že to je kupování. Já si myslím, že to je prostě změna způsobu komunikace mezi vládou a kraji. Já jsem byl ministrem financí v době, kdy většina krajů byla spravována ODS. Ale ani sociálně demokratická nebo koaliční tehdejší vláda s kraji nevedla žádnou válku, jako jsme viděli v těch posledních letech. V situaci, kdy vedení většiny krajů bylo levicové a měli jsme tady ve vládě pravicovou koalici. Čili já to pokládám za přirozenou reakci. Stejně jako je přirozené, že většina občanů, a je jedno, jaké teď budeme analyzovat výzkumy veřejného mínění, tak si oddechla, že skončila vláda 101, že skončila vláda ODS a TOP 09. A jakoukoliv další variantu vnímají jako menší zlo. Ale podle mého názoru to, v čem je problém, je, že ani jmenování Rusnokovy vlády zatím nepřinutilo pravicové strany ODS a TOP 09, aby vyvodily odpovědnost, přijali svoji odpovědnost za řešení té politické krize a podpořily nové volby do Poslanecké sněmovny. Když já mluvím s našimi členy, když mluvím s občany. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promiňte, aby se také dostal ještě ke slovu Karel Schwarzenberg, který... 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Vy jste se hodně věnoval té situaci v sociální demokracii, tak mi dovolte poslední poznámku. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Poslední větu. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Když mluvím s našimi členy, když mluvím s občany, většina lidí si přeje kombinaci, která bohužel v tuto chvíli není na stole. Dočasnou vládu, například Jiřího Rusnoka, nebo třeba dočasnou vládu sociální demokracie v kombinaci s předčasnými volbami. To je, myslím, názor, který je ve společnosti nejvíce podporován. Tak, jak mluvím s lidmi. A to je názor, který je nejsilněji také reprezentování v sociální demokracii. Ano, vláda, ale pouze na dva, na tři měsíce, předčasné volby, nové volby. Myslím si, že ani v sociální demokracii si nikdo nepřeje, abychom tady deset měsíců ztráceli čas třemi pokusy o sestavování vlády. A měli tady politické konflikty, které ještě budou zhoršovat tu současnou situaci na politické scéně. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane předsedo Schwarzenbergu, vyslyší TOP 09 to volání veřejnost, které se, jak naznačuje Bohuslav Sobotka, ukazuje i v tom našem sociologickém výzkumu? Že pokud by Rusnokova vláda tu důvěru dostala, tak že by TOP 09, popřípadě další strany mohly jít na předčasné volby? 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Zajisté. V tomto případě ano, poněvadž by byla ustanovena vláda proti většině sněmovny. Nikoliv na základě parlamentních stran. Kdyby pouze postavena na libovůli prezidenta. A takovou vládu my odmítáme. A samozřejmě v tom případě by se měly vyvolat předčasné volby, aby tato vláda co nejdřív skončila. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno, středa rozhodne, jestli je sto jednička či není? 

 


Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Jak jste správně poznamenal. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Výsledky toho sociologického výzkumu pro dnešní Otázky ale naznačují, že souboj Miloše Zemana a stran bývalé vládní koalice, respektive TOP 09 posiluje tvrdé jádro obou těch táborů, to znamená, že se tedy odehrává pokračování prezidentské volby, střet Miloš Zeman - Karel Schwarzenberg, nebo Karel Schwarzenberg - Miroslav Kalousek. Není to náhodou záměr, pane předsedo Schwarzenbergu, tady dál vyostřovat tento konflikt? 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Zeptejte se pana prezidenta. On to vyostřil tím, že ustanovil tuto vládu proti sněmovně. Nikoliv já. S odpuštěním, já jsem jenom po právu řekl, že tohle neodpovídá ústavním zvyklostem. Že tohle neodpovídá parlamentní demokracii, a proti tomu jsem se postavil. Vyostřil toto, prosím, pan prezident. Ale mohu si představit, jak jste správně poznamenal, že je potřeba, jak vy to nazýváte, tvrdého jádra, se mi podaří vyhlodat sociální demokracii. A konec této hry bude, že budeme mít silnou prezidentskou stranu a po sociální demokracii zůstane tady šlupka. A poněvadž jak známo, u nás, to už jsem několikrát tvrdil, strany nekončí volební porážkou, nýbrž, jak se nám ukazovala ODA nebo Unie a tak dále, vždycky sebevraždou, tak zdá se, že tady je možnost, že i tato strana skončí sebevraždou. To je to smutné na tom. 

 


Vít BÁRTA, předseda VV:


.... končí vraždou, nikoliv sebevraždou, pane předsedo. 

 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


V diskuzi šestice předsedů hlavních politických stran zastoupených ve sněmovně pokračujeme hned po stručných zprávách na zpravodajské ČT24, kdy budeme probírat další data, která máme k dispozici ze sociologického výzkumu, které se týkají například sto jedničky nebo dalších kroků v případě, že by Rusnokova vláda nezískala důvěru. Přepněte si na ČT24, pokračujeme po stručných zprávách v diskuzi. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ještě jednou tedy na zpravodajské ČT 24 vítám předsedu České strany sociálně demokratické Bohuslava Sobotku. 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Dobrý den. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu. 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Hezký den. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:

Dobrý den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Dobrý den vám i divákům. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu. 



Vít BÁRTA, předseda VV:

Dobrý den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A předsedu nebo předsedkyni, promiňte, pánský klub, který nám tady kazí. 



Vít BÁRTA, předseda VV:

Vy se do toho vždycky zamotáte, pane Václave. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Od toho jsem taky tady. Vítám předsedkyni strany LIDEM Karolínu Peake, ještě jednou vítejte na ČT 24. 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:

Děkuji, hezké odpoledne. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pojďme se ještě podívat na data, která jsou klíčová. Co si myslí veřejnost, jestli by Rusnokova vláda měla získat důvěru Poslanecké sněmovny, nebo nikoliv. Tady jsou aktuální data, která mají Otázky k dispozici. Je to jasné, většina veřejnosti si myslí, že by měla Rusnokova vláda získat důvěru Poslanecké sněmovny. Přejete si, aby Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru vládě premiéra Jiřího Rusnoka, odpověď "Určitě ano", zvolilo 31 % dotázaných, "spíše ano" pak 34 % dotázaných, záporné odpovědi zvolilo dohromady, když tedy sečteme položku spíš ne a určitě ne 34 % respondentů, tedy jen třetina veřejnosti si myslí, že by vláda premiéra Jiřího Rusnoka neměla získat důvěru Poslanecké sněmovny. Na výše položenou otázku nedokázalo odpovědět 1 % dotázaných z těch 800 respondentů. Jaká je další interpretace výsledků, tady jsou slova Jana Tučka z rozhovoru pro dnešní Otázky. 



Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK:

Miloši Zemanovi a vůbec tomu, co se děje okolo této vlády, se podařilo hlavně přesvědčit seniory a důchodce. Ti si myslí, že by tato vláda měla dostat důvěru v daleko větší míře než ti voliči pravicových stran. U sociálních demokratů je také převaha těch, kteří si myslí, že by vláda měla dostat důvěru od Poslanecké sněmovny, ale není to tedy stoprocentní podpora. Ostatně tak jako to probíhá ve vedení strany. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Dodává v rozhovoru pro Otázky ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček. Pokud byste, dámo a pánové, měli odpovědět na tu otázku, kterou vlastně Vít Bárta naznačil v části první, co vám v tom programovém prohlášení vlády chybí, a jestli vám to víc chybí než přebývá, začněme u Vojtěcha Filipa, tentokrát. 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já jsem byl přesvědčen, že tam zůstane tentokrát boj proti korupci a že to nebudou slova, ale činy, protože to jsem byl přesvědčen zejména ve chvíli, kdy Martin Pecina navrhoval posílení stavu policie i v té kriminalitě je to velmi důležité v té obecné. Podívejme se na to, jak je zaměstnávána policie, řekl bych hloupostmi v uvozovkách, ony to jsou spíš velmi dramatické věci, které se třeba odehrávali ve Vítkově a tak dále. Takže v tomhle ohledu si myslím, ta vláda měla dát a měla učinit konkrétní kroky, nikoliv, že by tam byla jen ta slova. To mi tam třeba chybí. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže to vám chybí. A víc vám toho chybí, než přebývá? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já jsem byl právě přesvědčen, že mi toho moc nechybí vzhledem k tomu, že chci, aby byly ty předčasné volby, takže na ty dva tři měsíce mi opravdu jaksi... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy už jste tu strategii tady prozradil, že zvednout ruku pro Rusnokovu vládu, aby, což Karel Schwarzenberg řekl, že pokud Rusnokova vláda získá důvěru, tak se TOP 09 připojí. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

A to mě těší, že to tady řekl, protože to je veřejný příslib a u Karla Schwarzenberga myslím, že by mohl platit, protože to co mi chybí na tom, když jsme se tady bavili, že to je prezidentská vláda a já s tím nesouhlasím, je to vláda, kterou jmenoval podle ústavy prezident republiky a jednal se všemi politickými stranami, mně to připadá špatné, že říkáme, že s námi nejednal. Všichni buď do Lán nebo na Hrad přijeli. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ale není to tak, že vás postavil před hotovou věc, že s vámi nejednal se všemi dohromady? 

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

To je to, co mi vadí na tom jednání prezidenta Miloše Zemana, protože já to opakuji, řekl jsem to již několikrát, že tohle mělo být jedno jednání, kde měly být formát dva plus 10 nebo 11, abych nevynechal paní Karolínu Peake, to znamená, prezident, premiér a předseda strany, klubu a mohli jsme si to vyříkat tak, že bychom před společnost předstupovali s jakousi variantou, která existuje na politické scéně, byť by nebyla podporovaná všemi. To mi chybí a mohli jsme si ušetřit ty některé výkřiky, které poškozují Českou republiku. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Schwarzenbergu, co vám chybí v tom programovém prohlášení, pokud vám tam něco chybí? 


Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:

Popravdě řečeno, mně to programové prohlášení moc nezajímá. Já jsem si to pročetl. Ale je to bez toho, i kdyby se panu Rusnokovi podařilo a kdyby ho pan prezident podržel, i kdyby mu byla vyjádřena nedůvěra, tak je to program na osm měsíců. My všichni víme, co se během osmi měsíců podaří udělat nebo ne. Tady nejde s odpuštěním o programové prohlášení. Tady šlo o to prosadit co nejrychleji personální změny, aby se posílila osobní moc pana prezidenta. O nic jiného a to mezitím probíhá. To programové prohlášení je ta hračka, která se hodí novinářům a některým ještě naivním politikům, kteří toto berou vážně, aby se tím zabývali, všichni se o tom baví. O to nejde, jde zde o moc, o boj, o moc. 


Václav MORAVEC, moderátor:

A to mluvíte o nějaké vlastní zkušenosti, že se přistupuje k programovému prohlášení jako k hračce? 


Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:

Ne, když je to na osm měsíců s dalekosáhlými plány, tak to nemůžu věřit, pane. A hlavně, když vím, že o to vůbec nejde. Jde tady o posílení osobní moci pana prezidenta, a o posílení jeho osobní vlády, která není podpořená ani jednou politickou stranou. O to jde. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Není ale neslušné, když TOP 09 a ODS, jak tady naznačil Jiří Rusnok, že to považuje za ne zcela běžné a slušné, že když vás požádal slušně o přijetí na poslaneckých klubech TOP 09 a ODS, že tomu přání nevyhovíte? 


Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:

Promiňte, to vůbec ještě není jisté. Zítra tedy ne ve středu ráno bude teprve setkání poslaneckého klubu TOP 09, kde se rozhodneme, jestli ho přijmeme nebo ne. Já nerozhoduji nebo ani pan Kalousek nebo ani my dva nerozhodujeme přes hlavu našich poslanců. My vyčkáme, co rozhodne klub a to bude ve středu v osm hodin ráno, co o tom začneme diskutovat. 

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Jednu větu mohu? To co říká pan předseda Schwarzenberg, dobře, jestli jde o posilování prezidentské moci, nechť se TOP 09 přidá k těm, kteří chtějí rozpustit Poslaneckou sněmovnu a je po moci pana prezidenta. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ano. Martine Kubo. 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Mě teď fascinuje, jak levice teď prostě upnutá k tomu, co si myslí veřejnost, prostě se snaží vyprofitovat z toho co nejvíc. Ale já jen k tomu. To programové prohlášení a zaráží mě, pánové, že u vás ho zkoumají týmy. To je dvanáct stránek, které já jsem si včera večer stihl poměrně pohodlně přečíst. Ono tam totiž nic zásadního není. To je takový předvolební program, který má pro všechny, co chtějí pro tu vládu zvednout ruku, odkázat na to, chceme zlepšovat tu ekonomiku té země, chceme všechno dělat výborně. Všichni víme, že to nestihnou. Všichni víme, že to musí mít řadu konkrétních kroků. Čili on je to spíš takový zastírací manévr, no kdo by nechtěl zlepšovat ekonomiku, kdo by nechtěl zvyšovat počty policistů. Nikde tam není napsáno, kolik to bude stát, kdo by nechtěl zlepšovat nezaměstnanost. To jsou spíš takové proklamace takového předvolebního mixu, který jsem si opravdu stihl přečíst pohodlně, takže doufám, že snad ty vaše týmy v těch stranách to zvládnou také. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy nemáte už ani tým asi ve straně. 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Tým máme akorát na dvanáctistránkové prohlášení tohoto typu ho, pane redaktore, moc nepotřebuju. Ale proč nechceme mluvit s panem kolegou Rusnokem? My tvrdíme, že s námi prezident mluvil v těch Lánech, ale já si nepamatuji, že by odsud odjela jedna jediná politická strana, která by řekla: My preferujeme úřednickou vládu. Ani my, ani vy. Vy jste říkali předčasné volby, my jsme říkali, máme 101 a do toho prezident zvolil svoji variantu. Za námi pan Rusnok vůbec nepřišel, aby v rozporu vlastně, když všechny strany říkali - nechceme úřednickou vládu a on se rozhodl, že se nechá jmenovat, tak se nás nepřišel zeptat, jak se na to budeme tvářit. My od začátku jeho vlády vzkazujeme a prosíme, dokud nebudete mít důvěru, nedělejte zásadní personální změny, děláme to slušně, poměrně kultivovaně, pořád to opakujeme, dokud nebudete mít důvěru, nedělejte to. Pan Rusnok ani jednou nepovažoval za důležité s námi se o tomto bavit, o krocích v Národním divadle, o jakýchkoliv personálních krocích. A teď najednou jsme neslušní pro to, že si nechceme poslechnout jeho programové prohlášení, tak já mám pocit, že to je argumentace, která se zrovna v téhle chvíli hodí. To programové prohlášení... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane předsedo, ale není to tak, že se vám spíš některé věci z toho programového prohlášení tak nelíbí, když tady vezmu jednu z pasáží. Cituji: "Hospodářský výkon České republiky klesá šest čtvrtletí po sobě. Počínaje čtvrtým kvartálem 2011, a hrozí, že tento pokles bude dále pokračovat. Vláda takzvané rozpočtové odpovědnosti tak za sebou zanechává nejrychlejší zvýšení státního dluhu v moderní historii země. Prožíváme rovněž hlubokou politickou krizi. Vláda takzvaného boje proti korupci rozhodně nezabránila tomu, aby pokračovalo vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes. To se uvádí v programovém prohlášení vlády. Jiří Rusnok tady jasně říká, že například u Českých drah to zadlužování prostě hrozilo i kolapsem toho podniku a proto musela vláda sáhnout k té genocidě v řídícím výboru Českých drah, dozorčí radě představenstva. 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Pane redaktore, ty témata, která jste otevřel, by byly na samostatný pořad o tom, abychom tu diskutovali. Jestli si někdo myslí, že se má zvedat ekonomika na úkor většího zadlužování. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Není to ale tak, že, ptám se znovu, že vláda vás podrobuje takové zdrcující kritice v té preambuli, že je jasné, že si to nechcete nechat líbit? 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Ta vláda je postavená, od začátku vznikala na té kritice. Ta vláda přece bylo národu sdělováno, že je třeba, aby skončila Nečasova vláda, protože pan prezident to slíbil ve své volební kampani. Pak je často zarážející, že často ministři přichází a říkají: My budeme navazovat na to, co udělal pan ministr před námi, v tom mém resortu se s panem kolegou Ciencialou velmi často ty kroky shodují s těmi mými, s tím  čím se teď vláda zaštiťuje, že schválila zákon o obnovitelných zdrojích, který jsem já poslal do té vlády. Ta debata by byla velmi odborná. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Je to tedy spíš pravicová nebo levicová vláda, když se vám vlastně shoduje to programové prohlášení s tím, co jste dělali v Nečasově vládě? 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

Já v této chvíli ani nevidím, kde na to všechno, co slibují voličům, chtějí brát peníze. To není úplně v souladu. Prostě jsou tam kroky, které třeba mají bojovat proti nezaměstnanosti a do toho vláda zvyšuje minimální mzdu. To bezesporu v regionech, kde je vysoká nezaměstnanost, kde jsou nízké platy, může právě ty lidi, kteří jsou nejvíce zranitelní na tom pracovním trhu spíše přivést na úřady práce a tu práci jim sebrat. Já si myslím, že je to více levicová vláda, vláda, která skutečně vznikla z přátel a lidí okruhu Miloše Zemana, kde se to teď odborníky na všechny oblasti jen hemží. Musím říct, že mě až zaráží, kolik odborníků se sešlo najednou ve SPOZ a kolem Miloše Zemana. My říkáme, že postavení k této vládě nezáleží na programovém prohlášení, že je o principu toho, že tu poprvé vznikla vláda proti 101 politické shodě v parlamentu. Až nebude tato 101 tak se bavme o jiném řešení, ale neříkejme, že má vznikat v parlamentní demokracii vláda, když je tam parlamentní většina, která prostě prosazuje nějaké řešení. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Karolíno Peake, co vám chybí, pokud vám něco chybí v tom programovém prohlášení, protože vy jste byla ochotna vlastně přistoupit na tu tezi, že když nebude 101, tak byste v dílčích krocích Rusnokovu vládu podporovali hlasováním ve sněmovně. 


Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:

Já jsem se pouze pousmála na komentář Martina Kuby. S naprostou většinou toho, co říká, souhlasím. Ale asi ten Miloš Zeman nemá zas tolik odborníků, když tam občas na Hrad musí zajet vypomoci i Martin Kuba, co se týká obnovitelných zdrojů, ale to nic. Měl jste pro to své vysvětlení, byla to dlouho plánovaná schůzka. To jsem si jen na to vzpomněla. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Spíš litujete asi, že vás nepozval Miloš Zeman. 

 

Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:

Já o obnovitelných zdrojích zase se za odborníka nepovažuji. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A co vám tam tedy chybí? 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:
 

Programové prohlášení je poměrně dost obecné, hodně líbivé. Omezené do té míry, že má samozřejmě omezený časový prostor ta vláda. Já vítám určitý důraz na růst ekonomiky, se kterým podporu ekonomiky, oživení ekonomiky, přestat se škrtáním a se škrcením, s čímž ale už koneckonců počítala i naše vláda se svými kroky, které podnikla už v červnu. Co mi tam chybí a s čím se neshodu s Jiřím Rusnokem, nepovažuji transparentnost a boj s korupcí za něco, co je samozřejmé, a proto na to není třeba klást důraz. 



Václav MORAVEC, moderátor:

To je to, co vám tedy chybí jako Vojtěchu Filipovi? 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:

Ano, prostě samozřejmost to v minulosti nikdy nebyla. Já jsem považovala za důležité, aby se tyto věci akcentovaly, akcentovaly se i ve formě vládní protikorupční strategie, dodnes je vládní protikorupční strategie na stránkách vlády České republiky uvedena. Jako její nejzásadnější dokument, takže doufám, že na ni také bude kladen důraz. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Sobotko, vy jste koncem týdne v rozhovoru pro Hospodářské noviny se pustil do reprezentantů Strany práv občanů Zemanovců, respektive do prvního místopředsedy Martina Nejedlého, kterého jste označil, cituji: "šíbr". Mluvil jste i o konkrétních ekonomických zájmech, které mohou vést k ovládnutí polostátních firem, ta slova byste zopakoval i dnes? 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Nepochybně ano, ale já bych se také docela rád vyjádřil k tomu programovému prohlášení vlády. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vy už jste se k němu vyjádřil v pátek s tím, že vám souzní. 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Myslím si, že pokud jde o pana Nejedlého, že to je prostě problém všech lidí, kteří jsou současně v politice a současně podnikají a navíc současně podnikají se státem. Já myslím, že musíme být velmi opatrní na střet zájmů. Musíme být velmi opatrní na zneužívání veřejné moci, zejména v situaci, kdy absolutní většina veřejnosti je naštvaná, nejen na pravici, která tady vládla řadu let, ale na celou politickou reprezentaci, prostě proto, že ani parlamentní demokracie a já jsem silný stoupenec zachování parlamentního systému vlády v naší zemi. Nedokázala zabránit řadě korupčních afér a řadě případů zneužití moci. Já si myslím, že musíme být na všechny takovéto případy citliví a jestliže někdo vstupuje do politiky jako pan Nejedlý, je prvním místopředsedou strany, která se tedy teď zadním vchodem dostává do vlády a obsazuje některé pozice ve státní správě, i když se třeba vůbec nedostala do Poslanecké sněmovny, tak musíme být velmi opatrní na to, pokud ten člověk současně podniká. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale vy mluvíte o konkrétních ekonomických zájmech muže, kterého jste označil za šíbra. On reagoval prohlášením, ve kterém uvedl, cituji: "Každý slušný člověk napočítá do deseti, než něco řekne, místo toho, aby z úst vypouštěl lži, hrubé nepravdy, dokonce bláboly, za které se po deseti minutách musí stydět," konec citátu. 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Pokud má pan Nejedlý takové nároky na slušné výroky, možná by mohl začít u svého spojence z SPOZ, bývalého předsedy této politické strany. Já si myslím, že si každý udělá o obrázek o úrovni a slušnosti výroku pana Mynáře. Ale dovolte… 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jaké jsou ty konkrétní ekonomické zájmy Nejedlého? 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:

Koneckonců už tady o tom dnes byla řeč, pokud někdo obchoduje se státem nebo se státními, polostátními firmami, tak má také konkrétní ekonomické zájmy. Ale já bych se rád vyjádřil k programovému prohlášení vlády a řada kolegů tady měla obrovský prostor pro to, aby tu věc komentovala, já si myslím, že tady je a ještě jedna poznámka, tady byla řeč o tom, že prezident republiky sliboval, že ukončí vládu pravicové koalice, ale pravicová koalice skončila sama tím, že premiér Nečas podal demisi v situaci, kdy už nemohl unést skandály, které byly velmi silně spojeny právě s jeho osobu. To byl konec pravicové koalice. A když si přečteme programové prohlášení vlády, tak je tam celá řada pozitivních cílů. Skutečně tam není nic, co by mohlo být v zásadním rozporu s programem sociální demokracie, možná s výjimkou toho, že vláda Jiřího Rusnoka už rezignovala na to, že občanský zákoník bude učiněn od příštího roku. My si myslíme, že to je chyba. Ale problém je v tom, že vláda nemá nástroje, reálné nástroje na to, aby i kdyby tady byla 4 či 5 měsíců, ty programové cíle zrealizovala. Nemá za sebou většinu v Poslanecké sněmovně, prostě volby prezidenta republiky nezměnili poměr sil v Poslanecké sněmovně a jediné, co může změnit poměr sil v Poslanecké sněmovně je její rozpuštění a nové volby. A myslím si, že řada těch cílů není splnitelných bez toho, aniž by se uskutečnily volby a převzala je příští vláda, která z těchto voleb vzejde. A tady například byla řeč o registračních pokladnách. Vláda se zavázala, že bude připravovat zákon o registračních pokladnách, to samozřejmě není nijak složitý úkol. Já jako ministr financí už jsem zákon o registračních pokladnách prosadil. On byl dokonce součástí našeho právního řádu, ale pak zavedení registračních pokladen zrušila vláda Mirka Topolánka, čili s tou přípravou zákona určitě vláda nebude mít žádný velký problém, může vzít zákon, který už tady jednou platil, ale nemá síly na to, aby zavedení registračních pokladen prosadila v této Poslanecké sněmovně. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Když se podíváme na KSČM, vy jste zatím k vládě poměrně vstřícný, pane předsedo, ale SPOZ obsazuje významná místa ve státní správě, podíváme se na ten graf, který se týká obsazování míst ve státní správě lidmi z SPOZ. Premiér Jiří Rusnok a teď vidíme i graf, který vychází také z toho sociologického šetření Otázek pro toto vysílání, tedy názory voličů KSČM, kteří volili při sněmovních volbách právě KSČM, tak jejich by dnes zopakovalo volbu 66 %. Sociální demokraté mají při srovnání s rokem 2010 pevnější jádro, jde o 79 % voličů z roku 2010, které by je volili i dnes a podle ředitele STEM/MARK Jan Tučka může Strana práv občanů Zemanovci víc ulupovat voličům KSČM nebo z voličského tvrdého jádra KSČM, nikoliv od sociálních demokratů, před čímž varuje Bohuslav Sobotka, tady jsou slova Jana Tučka z rozhovoru pro Otázky. 


Jan TUČEK, ředitel agentury STEM/MARK:

Obecně platí, že levicoví voliči jsou věrnější než pravicoví voliči. Když se podíváme na účast a volbu v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, tak 80 % voličů České strany sociálně demokratické říká, že kdyby volby byly zítra, zase budou volit Českou stranu sociálně demokratickou. U komunistů je to 67 %, nebo 66 % a u těch pravicových stran, ke kterým se dostanu za chvilku, tam je to ještě výrazně méně. Ale ukazuje se, že ti, co volili v minulých volbách KSČM, tak mají větší tendenci, kdyby volby byly zítra, volit SPOZ než ti co volili sociální demokracii. Ten rozdíl je relativně velký a není asi způsoben těmi zbylými jakoby odkloněnými, to znamená, jestliže v sociální demokracii jich máme přibližně 20 % a u KSČM jich máme přibližně 35 % tak ty nedělají ten rozdíl, ale ten rozdíl se rekrutuje z toho zbytku a ten téměř celý zbytek u KSČM přechází k SPOZ. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Dodává v rozhovoru pro Otázky ředitel společnosti STEM/MARK Jan Tuček, na kolik předseda KSČM, vnímáte to riziko, že je tady vlastně autoritativnější prezident nebo prezident, který chce ukázat politické reprezentaci, že je silným prezidentem, navíc přímo zvoleným a jsou znejistěni voliči a tvrdé jádro KSČM. Vidíte to jako riziko? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Samozřejmě všechny průzkumy veřejného mínění jsou jenom průzkumy veřejného mínění, skutečným veřejným míněním jsou volby a tam se ukáže tedy, na kolik ti voliči budou věřit KSČM. Nebo nebudou. Já jsem přesvědčen, že mají mnoho důvodů, aby jim věřili. Podívejte se na výsledky našeho hejtmana v Ústeckém kraji. Podívejte se na práci poslaneckého klubu KSČM. Kdyby pravicová koalice nebránila tomu, aby se některé dva roky ležící zákony se tam projednávaly, tak by věděli, co děláme. A v tomhle ohledu samozřejmě ten průzkum. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy tedy nevnímáte SPOZ jako většího politického konkurenta spíš pro vás než pro sociální demokraty? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Samozřejmě, že to je volební konkurent na levici, ale ve skutečnosti si nemyslím, že to takhle bude, protože ty průzkumy veřejného mínění já stejně považuji, ale jako ostatní předsedové politických stran spíše za manipulativní. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Vy to vždycky říkáte a pak jste překvapeni, když dopadne dobře exit poll či jiné šetření například České televize. Pane předsedo, je tady na místě ta kritika, se kterou přichází Bohuslav Sobotka, která se týká personální politiky Jiřího Rusnoka, lidí, kteří jdou do SPOZ, jak říká Bohuslav Sobotka, že jdou do Strakovy akademie zadním vchodem, byť nebyli voleni? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já jsem přesvědčen, že část té kritiky je racionální, protože si nemyslím, že se mají obsazovat ta místa, za prvé tak rychle, protože samozřejmě vláda měla počkat na některé kroky až po schválení důvěry v tomto ohledu si myslím, že by to bylo mnohem vhodnější, a pokud jde o ty některé výměny těch nejbližších spolupracovníků na těch ministerstvech, tím jsem se ani nedivil, protože jsem je považoval za zcela normální a racionální. Jediné, co mi tedy vysloveně vykolejilo, byl ten, řekl bych obrat u toho Národního divadla, to je odvolání jmenování. Pokud jde o… 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vy byste nechal odvolaného Jana Buriana? 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:
Já bych do toho nezasahoval do té doby, než by vůbec nastoupil do té funkce a předložil například ministrovi kultury nějakou vizi, jak to bude řídit, ale v tomhle ohledu jsem se nedivil tomu kroku u Českých drah. Já jsem to čekal od dubna letošního roku, že to udělá už bývalá vláda. Vzhledem k tomu, že se ke mně na kontrolní výbor jaksi soustřeďovaly informace o poměrně rizikových krocích přesunu majetku mezi Českými drahami a SŽDC. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Víte Bárto.


Vít BÁRTA, předseda VV:

Já bych rád v prvé řadě připomněl, že pan Žaluda se podílel na korumpování pana Tluchoře a dalších poslanců podle odposlechů pana premiéra Nečase. Respektive naštěstí expremiéra pana Nečase a v tomto duchu by pan Žaluda měl v prvé řadě vzít ten zlatý padák 12 milionů a místo toho vyhrožování by je měl dát na oddlužení tohoto státu, protože je to přesně ten bod arogance moci, která tady vyvolává zuřivost poctivých občanů České republiky, kteří vidí to, že se tady rozdávají pašalíci a korumpují se konkrétní politici konkrétníma místy a celé to organizují lidé, kteří dostávají milionové mzdy. Pan Žaluda měl, když já jsem byl na ministerstvu dopravy už připravený krásný černý puntík, protože proti mé vůli se sešel s panem Janouškem a to já jsem mu tehdy zakázal… 



Václav MORAVEC, moderátor:

Podle vás jsou tedy všechny ty personální změny v Českých drahách. 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Bohužel jsem nestihl pana Žaludu odvolat a považuji za velmi důležité, že došlo k odvolání pana Žaludy a jsem přesvědčen, že pokud máme se konečně dostat k předčasným volbám, tak je zapotřebí vyhnat další takovéto ředitele z dalších státních podniků přes které se skrytě či dokonce poloveřejně nakupují ti konkrétní poslanci. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Koho byste vyháněl ze státních podniků ještě? 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Já jsem kupříkladu zakázal na Ředitelství silnic a dálnic kontakty s jakýmikoliv kmotry a já jen připomínám, že v tomto duchu, že jestliže kupříkladu společnost Eurovia postavila dálnice na odpadcích a dneska Ředitelství silnic a dálnic vede tuto největší arbitráž, tak kamarád nebojím se říci, přítel pana Sobotky, nebojím se říci kmotr sociální demokracie, vede tuto arbitráž, vede tento spor proti nám všem na straně Eurovie. Jinými slovy řečeno, ty předčasné volby, to vyhnat všechny tyhle ty lidi kolem politiky, kolem byznysu, co nejdál od těch státních podniků je naprosto klíčová věc. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte a není to tak, že nahradí jiní lidé z byznysu, kteří propojí politiku, když se podíváte na správu hmotných rezerv a tu stomilionovou pokutu vůči prvnímu místopředsedovi SPOZ Martinu Nejedlému. 


Vít BÁRTA, předseda VV:

Pane redaktore, já jsem přesvědčen o tom, že tak jak tady několikrát zaznělo, nejlepší cesta, jak se dostat k předčasným volbám, je, vyhnat všechny ty, kteří podporovali Kalouska, Nečase, kmotry ODS, z těch státních podniků. 



Václav MORAVEC, moderátor:

To nezpochybňuji. Ptám se vás na to, že je nahradí možná jiní. 



Vít BÁRTA, předseda VV:

Já pevně doufám, že než se tam stihnout rozhlídnout, tak už budeme u těch předčasných voleb, protože jak tady se pan kníže rozčiloval nad tím, že tady dochází k výměně těch představitelů v těch státních podnicích a vy jste se ho ptal, jestli s tím má osobní zkušenost, tak to je přesně to jádro, o kterém se tady celou dobu bavíme. V momentu, kdy odstřihneme ony zkorumpované poslance a korumpované a vydírané poslance od těch penězovodů ze státních podniků, tak ty předčasné volby máme, tak jsme v tom cíli. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, myslím si, že se to má řešit systematicky nějakým zákonem o financování politických stran, o obsazování dozorčích rad. 



Vít BÁRTA, předseda VV:


Pane redaktore, Věci veřejné prosadily v roce 2010 velmi komplexní protikorupční program. Dneska jsme v situ

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města