24. července 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.


Jan RICHTER, moderátor:


A na druhé lince je předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Dobrý večer. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:


Dobrý večer přeji. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Paní předsedkyně, vy jste prezidentův požadavek odmítla jako hrubý nátlak na sněmovnu a diktátorský postup. Co na tom prezidentově postupu považujete za diktátorského? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:

 

Před chvilkou zde říkal pan kancléř, že pan prezident chce postupovat stylem padni komu padni. Já se v tu chvíli musím zeptat, jak to, že nepožadoval pan prezident nějaké hlasy, 101 hlasů notářsky ověřených, pro vládu pana Rusnoka, než vůbec mu dal pověření. Ve chvíli, kdy obchází Parlament, kdy jmenuje vládu svých přátel, tak tam nic nepotřebuje, žádné notářské ověření, žádný znalecký posudek. Nic mu nebrání k tomu tu vládu jmenovat, přestože mu opakovaně strany říkají v Parlamentu, že ji nehodlají podpořit, většina hlasů. A teď tedy říká, že po nás to chce. Proč já to považuji za diktátorské? Proč si diktuje podmínky, které jsou nepřijatelné a musí to vědět, že to je nepřijatelné pro Parlament, protože jestliže poslanci dali své podpisy na papír, je jich 101, ty listiny jsou k dispozici, není pravda, co říkal pan kancléř Mynář o tom, že jsme je ukázali dvě hodiny předtím jmenováním Jiřího Rusnoka. My jsme je nabízeli panu prezidentovi v době, kdy jsme byli v Lánech na tom prvním jednání, tedy v pátek, v úterý teprve byla jmenována vláda Jiřího Rusnoka a my jsme mu říkali, my ty podpisy vám dáme, jestli pro vaše rozhodnutí bude důležité je mít v ruce, my vám je dodáme. Pan prezident řekl ne, já je nepotřebuji. Takže neplatí argument, že jsme je dali pozdě, my jsme je nabízeli v první moment, kdy jsme pana prezidenta viděli. A v tuto chvíli já jsem přesvědčená, že není možné přistoupit na takové nehorázné podmínky prezidenta republiky. Co ještě bude chtít notářsky ověřit? Každé naše hlasování? Když si vzpomene, že se mu nelíbí, jaký zákon prošel, tak řekne, já chci notářsky ověřit, že jste tak skutečně hlasovali, a my mu odpovíme a my chceme od vás, pane prezidente, abyste dal notářské osvědčení o tom, že to, co jste řekl, platí, nebo neplatí. Takhle se nedá jednat. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, zdá se, ty podmínky bere sportovně, nevidí v tom problém. Mimo jiné řekl, že jaksi v jeho klubu je několik starostů, kteří vlastně mají zmocnění notářsky ověřovat podpisy. Stojí vám, paní předsedkyně, kvůli tomu notářskému ověření přijít o tu možnost sestavit vládu nebo se pokusit sestavit vládu v tom druhém pokusu? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:


Já myslím, že nepřicházíme o tuto možnost. Prostě, kdyby prezident republiky nám jí chtěl dát, tak nám jí dá hned v prvním pokusu. Nezahrával by si se situací v zemi, nemarnil by čas, nemarnil by energií, nemarnil by peníze, prostě nezkoušel by Rusnokovu vládu, která určitě vzniká s nějakým jiným cílem, než hledat oporu v Poslanecké sněmovně, 101 hledá s tím, že na nějaké problémové úkoly, které musí splnit. Prezident nám mohl dát ten první pokus. Nevěřím, že pouze tím, že bychom nedoložili 101 notářsky ověřených podpisů, to mi přijde ve vztahu ke sněmovně úplně nehorázný požadavek, že by se rozhodl nám nedat druhý pokus. Znamenalo by to prostě, že to je svévole prezidentská, není k tomu odůvodnění v žádném předpisu, v žádné zvyklosti, ústava nic takového neříká. Prostě není žádný důvod, aby toto požadoval, a pokud to myslí vážně s tím, že respekt v Parlamentu má být respektováno, většina má být, tak 101 podpisů k dispozici je už řadu týdnů a není potřeba dělat kolem toho takový cirkus. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Jak tedy budete postupovat v případě, že prezident bude trvat na své podmínce a nejmenuje vás ani napodruhé? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:


Já si myslím, že si vytváří tak trošku alibi, protože chce udržet Rusnokovu vládu, že cítí, že možná Rusnokova vláda nedostane důvěru ve sněmovně a potřebuje mít nějakou obezličku na to, aby mohl zdůvodnit, proč jí tam drží dál i bez důvěry po řadu několik měsíců a aby splnila zadání, které prostě má splnit, a bude říkat, kdyby bývala ta koalice dodala 101 notářsky ověřených hlasů, mohla vládnout, ale vidíte, že s nimi není řeč. Na to my nemůžeme principiálně přistoupit, protože na diktát se nepřesvědčí. 

 


Jan RICHTER, moderátor:


Co tedy budete dělat? 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:


To není otázka, co budeme dělat my. My pořád říkáme, my máme 101 hlasů, pane prezidente, dejte nám ten pokus, nevymýšlejte si. Samozřejmě jsme nakloněni tomu, abychom se setkali, mluvili spolu, nakonec ta jednání byla vedena ještě před jmenováním Rusnokovy vlády, bylo rozhodnuto předtím, byla to jen taková zástěrka, takové hraní si na jednání, prezident byl rozhodnutý předtím. Teď tam tedy je druhé kolo jednání a přijde požadavek notářsky ověřených podpisů. Já vím, že mi někdo může říci, no tak, Bože, tak se vám nic nestane, tak to nechte notářsky ověřit. A potom nastane co? Pak řekne prezident další nesmyslnou podmínku, další, další, další a my budeme pořád jenom podléhat těmhle jeho svévolím. Mně se zdá, že je potřeba říci, kde stojí Parlament, kde je role prezidenta a máme se vzájemně ctít a máme se vzájemně doplňovat, ale tohle, co předvádí prezident, je válka. 

 



Jan RICHTER, moderátor:


Dodává předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. Děkujeme a hezký večer. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS:


Děkujeme také, na shledanou. 

Miroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
místopředsedkyně strany