9. července 2013

Martin Kuba a Miroslava Němcová: Sněmovna je poslední institucí, která ještě hájí pravici

Stovka členů jihočeské ODS v v podvečer 9. července diskutovala v Českých Budějovicích s úřadujícím předsedou ODS Martinem Kubou a s koaliční kandidátkou na premiérku a předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou. „Společně s předsedkyní sněmovny jsme se dohodli, že chceme objet co nejvíce regionů a že chceme osobně předávat co nejvíc informací,“ zmínil na úvod setkání Martin Kuba.

 

„Vláda Jiřího Rusnoka bude první, kterou prezident skládá proti vůli většiny ve sněmovně. V historii jsme měli úřednické vlády, ale nikdy ne proti vůli Parlamentu. Pro konzervativní stranu, jakou je ODS, je parlamentní demokracie principiální věcí, kterou bychom měli hájit. To je důvod, proč nejsem pro rozpuštění sněmovny,“ zdůraznil Martin Kuba.

„Žádný z dosavadních prezidentů neobešel parlament tak jako Miloš Zeman. To je přímý útok na parlamentarismus. A je to velmi nebezpečný a riskantní krok,“ vysvětluje Miroslava Němcová. „Mluvme o tom, co se děje – levicový prezident dosadil levicový ústavní soud. Senát disponuje levicovou ústavní většinou. Prezident je levicový. Sněmovna je poslední institucí, která ještě hájí pravici.“