12. července 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
 

Dnes se udála věc, kterou si ještě nedávno nemohl nikdo v České republice ani představit. Bývalý premiér a poslanec Petr Nečas navštívil policejní služebnu a vypovídal jako svědek ve věci domnělého korupčního jednání týkajícího se složení mandátu 3 poslanců ODS. Státní zástupce už dříve požádal sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. Expremiér s průběhem výslechu byl evidentně nespokojen. 

 

Petr NEČAS, poslanec; bývalý premiér /ODS/ (záznam): 


Já jsem jednoznačně řekl, že se necítím vinen v žádném případě z korupce. Vyjádřil jsem podiv nad tím, že standardní politické jednání a vyjednávání je najednou po 20 letech perzekuováno na základě názoru úzké skupiny orgánů činných v trestním řízení. Vyjádřil jsem podiv nad tím, že věci, které jsou standardní prostě rozdělování politických pozic, je součástí politiky nejen u nás, ale kdekoli v demokratických zemích. Jednoznačně také chci říci, že nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda o tom, že 3 poslanci za to, že odstoupí, dostanou nějaké pozice. To jsou všechno prostě absurdní konstrukce státního zastupitelství. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ve studiu jsou předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, a předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Pánové, dobrý večer. 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Dobrý večer vám i divákům. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Dobrý večer. 




Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane poslanče Bendo, vy věříte Petru Nečasovi, že je nevinný? 

 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


No já nepochybně. Já jsem o tom hluboce přesvědčen a také jsem to říkal, toto, z čeho je viněn, není žádný trestný čin. Pokud by to mělo být trestný čin, pak musí sedět nejenom všichni politikové v parlamentu a ve vládě, ale podle mě v každém zastupitelstvu. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Máte úplně stejnou jistotu, pane poslanče Tejci? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Úplně stejnou jistotu nemám. Já, když bych se na to podíval pohledem bývalého advokáta, tak bych určitě našel argumenty, proč by to nemusel být trestný čin, a kdybych se na to díval pohledem státního zástupce, tak bych našel argumenty, proč to jednoznačně trestný čin je. Podle mého názoru nelze srovnávat klasickou koaliční dohodu nebo dohodu například o postech v zastupitelstvu ve vládě s tím, co se stalo, protože tady ti poslanci jasně dali najevo, že nechtějí hlasovat pro ty zákony, se kterými vláda spojila svou důvěru a poté, kdy jednali s vyslanci premiéra, tak se rozhodli rezignovat na své mandáty, umožnili schválení těch zákonů a nastoupili do funkcí ve státních firmách. To si myslím, že je věc, kterou lze podřadit pod trestný zákon tak, jak je napsán, byť samozřejmě je otázkou, zda bude prokázáno to, že šlo skutečně o tuto konkrétní dohodu a... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To bude bezesporu věc samotného soudního procesu, ale souhlasíte s tím, že pokud by to, co vy jste teď popsal, bylo kvalifikováno jako trestný čin, že by potom i mnozí sociální demokraté museli za podobný nebo stejný trestný čin být souzeni? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Pokud by dělali to, co se teď odehrálo, tak zcela jistě ano. Ale já jsem přesvědčen, že sociální demokraté nikdy nečinili nic podobného, alespoň nikdy jsme o ničem podobném neslyšeli. Já myslím, že to, co se teď odehrává, je dáno tím, že tady už si vládní koalice a možná i veřejnost trošku zvykli na ten systém, kdy, když chyběli poslanci, tak se nějak získali. Získali se pozitivní nebo negativní motivací a jakoby už všem přišlo normální, že to je nestíhatelné, že to je v pořádku, že to není trestné. V tuto chvíli to zřejmě za tou hranicí může být a o tom, jestli to je nebo není za hranicí, o tom asi rozhodne soud. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Abychom úplně přesně věděli, o čem mluvíme, o čem budeme, pánové poslanci, mluvit. Tak je dobré podotknout, že Petr Nečas dnes po výslechu na policii novinářům řekl, že se podle jeho názoru jedná o politický proces. 

 



Petr NEČAS, poslanec; bývalý premiér /ODS/ (záznam): 


Jedná se o politický proces. Jedná se jednoznačně o svévoli státního zastupitelství. Jedná se o vykonstruovanou záležitost. Dnes mě překvapilo, že jsem nenašel palcové titulky novin a otvíráky zpráv po včerejším vystoupení pana Ištvana v České televizi. Zarazilo mě, možná už jste měli všichni po pracovní době, že nikoho z vás nezarazilo, že on sám označil celý případ za právní konstrukci, teď ho cituji doslova. Já bych dodal ano, je to vykonstruovaný politický proces. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane poslanče Bendo, co je na tom, co se teď děje, jakým způsobem je ta kauza vedena ze strany státních zástupců a policie, řekněme, politického? Proč je to politický proces? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


My máme pocit, že je to od začátku vedeno ze strany pana Ištvana jako nesmírně podivná. Jestli si vzpomenete, jak to začalo? Do Prahy přijíždí 400 policistů, kteří obsazují desítky objektů, s beranidly chodí na Úřad vlády, zabavují 150 milionů, pak nám tedy pan Ištvan na další tiskové konferenci oznámí, že zabavili 150 milionů a desítky kilo zlata a že jsou obviněni poslanci spojení a paní Nagyová s generálem. Včera řekne v televizi, že teda těch 150 milionů a to zlato s tím asi vůbec nesouviselo. A máte pocit, že tohle je normální proces? Že takhle někdo přijde s puškou a hora porodí myš, ale to ještě opravdu jako velmi pochybenou myš? Jestli někdo chtěl vyjádřit jiný právní názor na to, co je nebo není korupce, tak se to přece dalo dělat mnohem civilizovaněji. Ti lidé nemají být ve vazbě v žádném případě. Ti lidé se půl roku pohybovali na svobodě, mohli se stokrát domlouvat, jako... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pohybovali se evidentně, pane poslanče, na svobodě ještě předtím, než docházelo k tomu zadržování a zatýkání. 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


To ano, ale i potom se někteří z nich pohybovali na svobodě, mohli se stýkat. Jo, tady je opravdu jako neuvěřitelná demonstrace síly, se kterou já nesouhlasím. A pokud nedojde k nějakému propojení s těmi dalšími příběhy, tak o tomhle samotném příběhu říkám - je to politický proces. A když už pan kolega Tejc tady tak jako pěkně mluvil, tak ať si vzpomene na pana Kotta. Ať si vzpomenu, jakým způsobem vláda, vláda Stanislava Grosse získala 101. hlas, člověka, který odešel pro opilství z ODS, kterého si pak David Rath vzal do Středočeské zdravotní a který s ním teda dnes je také ve vazbě, protože pak v té zdravotní nějak hospodařili, ale... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, vydržte, pane poslanče. Ty, řekněme, formální znaky toho, jak celá ta kauza začala, jak dál probíhala, to, co označuje pan poslanec Benda za podivné, to vám podivné nepřijde? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Já se přiznám, že v tomto bych částečně souhlasil, a také jsem to říkal už na začátku. Já myslím, že způsob provedení té akce, možná někdy ta monstróznost a to, že byly spojovány věci, které na první pohled a možná ani na druhý a možná ani na třetí spolu příliš nesouvisí a to, že nejsou obviněni ti, kvůli kterým celá ta věc v podstatě začala, tedy oni kmotři, to je skutečně něco, co není úplně standardní a stejně tak si myslím, že nebylo standardní například ono předvádění policisty v kuklách bez označení a podobně ve chvíli, kdy šlo o zatýkání, které mohlo proběhnout uniformovanou policií. Takže v tomto smyslu způsobu provedení nebo toho začátku samozřejmě určité pochybnosti mám. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A pak se vrátím ještě k jedné věci, kterou zmiňoval Petr Nečas dnes po tom výslechu. Tvrdil i s odkazem na to, co říkal vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, že ta věc je vykonstruovaná. S tím byste souhlasil? 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


S tím bych nesouhlasil. Já jsem viděl žádost, kterou poslala policie. Pravdou je, že ta konstrukce, která... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon, žádost o vydání Petra Nečase. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Žádost o vydání Petra Nečase, která je v Poslanecké sněmovně, respektive v mandátovém a imunitním výboru a ta skutečně je postavena na určité právní konstrukci, ale to samo o sobě ještě neznamená, že to je jakýsi vykonstruovaný proces, protože vždy nějaká konstrukce pro to, aby policie mohla ten čin definovat jak skutkově, tak právně tak samozřejmě musí být. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, celá kauza, jak už bylo několikrát řečeno, spadá pod olomouckého vrchního státního zástupci Ivo Ištvana, který včera na ČT24... 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Nespadá. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


... vysvětloval, z čeho jeho kolegové a policie vychází při vyšetřování. 

 



Ivo IŠTVAN, olomoucký vrchní státní zástupce /Interview ČT24, 11. 7. 2013/: 


Ta konstrukce je poměrně, poměrně logická. Jsou-li obviněny osoby, u nichž je podezření, to bych zdůraznil, protože se stále pohybujeme v pozici presumpce neviny, u nichž je podezření, že mohlo dojít k tomu, že přijali úplatek v souvislosti s obstarání věcí obecného zájmu, tak samozřejmě se zabýváme i otázkou, jaké byly osoby, které tento případný úplatek mohly poskytnout nebo u kterých takovéto podezření v určité míře pravděpodobnosti v tuto chvíli je. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


I přesto, co říká vrchní státní zástupce pan Ištvan, tak vy si myslíte, že to celé vykonstruované, že si to prostě někdo vymyslel? 

 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Ne, že si to někdo vymyslel, ale že tady někdo vytvoří konstrukci, na základě které řekne, a ta konstrukce je opravdu nesmírně chatrná, protože například na... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jenom pardon, abych si to ujasnil. Stále se bavíme o složení poslaneckého mandátu případně výměnou za nějaké funkce? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


O složení  poslaneckého mandátu s tím, že někdo je pak někdy jmenován funkcí, někdo do těch funkcí ani nebyl jmenován. Petr Tluchoř je stíhán, aniž by do jakékoli funkce jmenován byl. Ten jeho údajný kamarád, který do té funkce jmenován byl, z té funkce nepochybně nic neměl, protože to byl státní úředník, takže tam žádný plat neměl, tam je ta, ta konstrukce je na vodě v tolika bodech, kromě jiného na složení poslaneckého mandátu, a to ví pan Ištvan stejně dobře jako já, se vztahuje absolutní imunita. Ten nemůže zahrnout do trestného činu. Prostě co jsem udělal na půdě sněmovny, ústava jednoznačně říká - za to odpovídá jenom disciplinární pravomoce sněmovny. Nemůže mě nikdo stíhat za to, že jsem hlasoval pro státní rozpočet nebo volil takového nebo onakého prezidenta. A tohle je přesně stejný skutek. Oni to dobře vědí, proto říkám, že to je strašně chatrná konstrukce, která se musí zbořit, a že je skandální, že na základě takto chatrné konstrukce jenom proto, že do toho na začátku namíchali úplně nesouvisející věci, padá premiér, drží lidi ve vazbě, to přece jsou věci, které se mají řešit mnohem civilizovaněji. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vydržte, pane poslanče... 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Pokud si něco takového vymyslím, mnohem civilizovaněji než tímto způsobem. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Do debaty přibereme experta na trestní právo Františka Novotného. Pane Novotný, dobrý večer. 

 



František NOVOTNÝ, advokát:


Dobrý večer. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Když sledujete to dosavadní vyšetřování, z vašeho pohledu, z vašich zkušeností jde o běžný standardní postup nebo se přikláníte spíš k těm, řekněme, vyjádření Petra Nečase nebo Marka Bendy? 

 


František NOVOTNÝ, advokát:


Já vycházím z vyjádření vrchního státního zástupce v Olomouci ve sdělovacích prostředcích, ale ze svých zkušeností, když to srovnávám, tak myslím, že to je zcela standardní vyšetřovací proces. Tomu vyšetřovacímu procesu předchází samozřejmě delší dobu prováděné prověřování a státní zástupce velmi pečlivě zvažuje, jestli zahájí trestní stíhání nebo ne. Je to pod jeho dozorem a dokonce některé úkony provádí soudce. Takže hovořit o něčem jiném, že by to bylo nezákonné v této etapě to, co jsem slyšel a co o tom vím, by bylo asi nesmyslné. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No dobře, a co si myslíte o tom, když slyšíte argumentaci třeba Marka Bendy, který říká, že celá ta konstrukce stojí na vodě, a že ten případ je velice politizovaný a vlastně vykonstruovaný? 

 



František NOVOTNÝ, advokát:


Víte, já tu advokacii dělám léta, já nevěřím tomu, že by tak závažná věc byla vykonstruována. Sice můžu se mýlit, ale myslím si, že měli dostatek těch podnětů a podezření a zvažovali velmi pečlivě zahájení trestního stíhání. Vždyť to je velmi závažný úkon, který zasahuje nejen do osobní svobody člověka. Takže já myslím, že to je předčasný o tomto hovořit. To vyšetřování má svůj průběh a probíhá podle určitého plánu vyšetřování, takže například dneska pan Nečas, když podával vysvětlení sám o své vůli, tak jistě by byl podle plánu vyšetřování předvolán na jinou dobu, no ale bylo umožněno, aby podal vysvětlení nyní. Takže já nevidím v tom něco nezákonného z toho, co o tom vím, tedy vyjádření vrchního státního zástupce. Je to klasický postup ve vyšetřování. A já věřím, nezlobte se, že... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, vydržte, pane Novotný, prosím chvíli, protože expremiér Petr Nečas si dnes také po tom výslechu stěžoval na některé konkrétní věci v postupu vyšetřování a vedení jeho výslechu. 

 



Petr NEČAS, poslanec; bývalý premiér /ODS/ (záznam): 


Ten postup státního zastupitelství je velmi podivný. Oni ve chvíli, když věděli, že pošlou do sněmovny žádost o vydání, tak na můj podnět a pod mým tlakem mi poslali předvolání k podání vysvětlení, aby ho poté změnili ve výslech svědka, ale pozor, aniž dnes umožnili advokátům obviněných klást mi dotazy. Přerušili můj výslech po úvodním slovu a znemožnili kladení dotazů. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Novotný, ještě jedna otázka na vás. Je to obvyklý postup to, že se z podání vysvětlení změní situace na výslech svědka? 

 



František NOVOTNÝ, advokát:


Víte, ona je otázka, jestli je pozván k podání vysvětlení a pak se provádí výslech svědka. To není s ničím v rozporu. Ten výslech svědka se provádí zejména v případech, když jde o nějaký takový důvod, že to vyšetřování bude trvat delší dobu. Jinak se provádí jenom podání vysvětlení. Ale pokud říkáte, že pan Nečas uvádí, že je to nestandardní postup, že advokáti nemohli klást otázky, pokud vím, tak ze sdělovacích prostředků jsem se dozvěděl, že byl přerušen výslech. Takže nebyl ani důvod, ani místo pro kladení otázek. Ten výslech byl přerušen a čeká se, jestli bude pan Nečas vydán sněmovnou k trestnímu stíhání. A v takovém případě by se pokračovalo dál. Já v tom nevidím zcela nic nestandardního, nezlobte se. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pojďme si poslechnout ještě člověka, který byl přímo u celé věci na místě, samozřejmě kromě vyšetřovatele a samotného Petra Nečase. V Událostech České televize se dnes k samotnému výslechu vyjádřil i obhájce Jany Nagyové Eduard Bruna. 

 



Eduard BRUNA, advokát Jany Nagyové /Události, 12. 7. 2013/: 


Domnívám se, že ten výslech korektně probíhal. A v jednu chvíli, nebo ve dvou chvílích, přesně řečeno, státní zástupce, který prováděl výslech, dospěl k závěru, že poněkud překročil meze únosnosti při výslechu svědka, tak ho napomenul. To se mu asi nelíbilo. 

 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane poslanče, to jsou dva názory, které mluví celkem shodně, jeden dokonce byl velice blízko toho, co se tam dělo, byť nemohl klást dotazy, které říkají, že to vlastně proběhlo standardně. Máte představu, proč Petr Nečas tvrdí, že to standardně neproběhlo? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Já nevím, já nekomentuju jeden konkrétní výslech, u kterého jsem nebyl a o kterém nevím nic, než co jsem se dozvěděl teď z vašich zpráv. To nemá ani cenu... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, chci od vás tedy komentář k jiné věci. To, že Petr Nečas jaksi vystoupí z té policejní služebny a kromě jiných věcí říká - to, co se tam dělo, je prostě velice nestandardní. 

 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Já si myslím, že celý ten průběh je velice nestandardní. Přece proč nebyl Petr Nečas obviněn stejný den, jako byli obviněni všichni ostatní? Žádnou novou informaci policie nedostala. Proč s tím čekají 3 neděle? 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A když to otočím, když to otočím, tak o čem to vypovídá podle vašeho názoru, proč by to tak nemohlo být? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Proč by to tak ale mělo být? Já se ptám. Tam se dějí věci, které zjevně mají, do kterých zjevně zasahují politické úvahy. Co to bude znamenat? Bylo jim blbé... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Kdo má ty úvahy politické? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

... bylo jim blbé obvinit premiéra. Tak počkali, až rezignuje. Jo, to jsou přece věci, které se nedělají. Jako na začátku měli stejné informace... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A koho, pane poslanče, máte na mysli? Kdo, kdo má ty... 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Pana Ištvana. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pan Ištvan se řídí politickými úvahami, počkal si, až Petr Nečas nebude premiér? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


To nepochybně řídí pan Ištvan. Já myslím, že za to je zcela jednoznačně odpovědný pan Ištvan, a bude nám muset někdy, a teď nechci zasahovat do probíhajícího vyšetřování, ale bude nám muset někdy na konci vysvětlit, co to mělo celé znamenat, kde jsou stíhaní kmotři, proč proti nim se nic neděje, a proč  celé stíhání se najednou zvrtlo do toho, že je potřeba vyměnit premiéra této země. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já tomu rozumím. Tak když bych tedy přijal tu vaši premisu, že tam někdo, například vrchní státní zástupce v Olomouci jedná pod nějakým politickým motivem, tak proč by to dělal? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


To já nevím, to se ptejte jeho, to se neptejte mě. Já jsem... 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To bezesporu budeme, ale já se ptám na váš odhad toho, vy tu situaci líčíte a nějakým způsobem ji znázorňujete, tak se ptám, proč by to panu Ištvanovi stálo za to, to takhle, řekněme, pod politickým úhlem pohledu dělat? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Já nemám tušení. Ale ptám se, proč jsou tam věci, které, proč jsou stíháni kmotři a nikdo z nich stíhán není, a proč se zabavují peníze, které nepatří nikomu z obviněných? To jsou přece věci, které vytváří podivný příběh. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ta suma věcí, které jak ODS, tak speciálně teď tady sedící Marek Benda označuje nestandardní, zvláštní a tak dále. Tak přijdou i vám, pane poslanče Tejci, zvláštní? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


V tomto smyslu asi ne. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Asi? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


To, co jsem říkal už v tom svém předchozím vystoupení, ano, to, že celá věc začala kvůli vyšetřování a prověřování kmotrů a díky tomu, že měli být propojeni s panem Grygárkem, se tato věc dostala do Olomouce pod dozor vrchního státního zástupce v Olomouci, a to, že teď místo obvinění těch, kvůli kterým to celé začalo, jsou obviněni v uvozovkách jen ti, kteří jsou vedlejším produktem, a těch hlavních se to netýká, to je samozřejmě zvláštní. To ještě neznamená, že se k těm obviněním kmotrů nakonec nedostaneme. A zároveň to nezpochybňuje to, že se může jednat o trestnou činnost, protože to, že je něco vedlejším produktem, ještě nesnižuje tu hodnotu toho vyšetřování, anebo, nebo tu jeho oprávněnost, abych byl přesný. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A to, co říká Marek Benda o tom, že Ivo Ištvan je motivován nějakými politickými ohledy? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


To si netroufám hodnotit. Já to takto nevidím. Může se ukázat opak v budoucnu, ale já to takto nevidím. Ale myslím si, že v tuto chvíli jde spíše o spor právní, o spor o možná ten skutkový stav a koneckonců pan premiér, myslím, se dostal sám do složité situace, když v Poslanecké sněmovně to, že vznikla dohoda, přiznal, a dnes se k tomu jakoby nehlásil. 

 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Novotný, zajímá mě jedna věc. Marek Benda uváděl další z jeho pohledu z rozporů, že byl jako svědek k výslechu nebo k podání vysvětlení pozván Petr Nečas až daleko později než ti předchozí, kteří byli vzati do vazby. A dovozuje z toho, že Ivo Ištvan, vrchní státní zástupcem byl motivován nějakými politickými ohledy. Dá se to z toho vyvodit, anebo i ta prodleva je celkem normální v rámci vyšetřování? 

 

 


František NOVOTNÝ, advokát:


Já myslím, že se žádné politické důvody z toho, co jsem slyšel a co o tom vím, nedají dovodit. To je příliš vážné obvinění. Já si myslím, že ten výslech probíhá, a vůbec, ještě chci zdůraznit, vyšetřování probíhá podle plánu. Ten plán, za něj odpovídá ten, kdo provádí vyšetřování. Jestli ten výslech provádí standardně, nestandardně, to je těžké hodnotit, ale může ho přerušit, může změnit taktiku. To je zcela jeho věcí, ale musí, a to podotýkám, respektovat ustanovení trestního řádu, které stanoví podmínky pro provedení jakéhokoli výslechu svědku, obviněného, obžalován a podobně. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ještě mi řekněte, pane Novotný, jak na vás působí ta konstrukce, kterou tady nadnesl Marek Benda o tom, že si policie a státní zástupce počkali, až Petr Nečas nebude premiérem, protože potom by asi mělo být pravděpodobně jednodušší ho třeba vyslýchat, či požádat o jeho vydání z Poslanecké sněmovny? 

 



František NOVOTNÝ, advokát:


Já bych si nedovolil tohle k tomu se nějak vyjadřovat. Jestli, jak jsem řekl, je zcela věcí policie, kdy ten výslech naplánují, a jenom z toho, že je dřív či později, nelze dovozovat nějaké politické konstrukce a podobně. Já ten plán výslechů neznám, ale jsem přesvědčen, že se nezákonného nic v této kauze nestalo, že podle informací vrchního státního zástupce vyšetřování je standardní, klasické a probíhá podle zákona. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Novotný, díky za vaše informace. Páni poslanci, vy, prosím, ještě zůstaňte, my budeme spolu za chvíli pokračovat. 

 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Ve studiu jsou stále Jeroným Tejc a Marek Benda. Pane Tejci, pochopil jsem to správně, že ČSSD má ve své straně málo výrazných osobností, protože musíte sáhnout po Jaroslavu Zavadilovi, šéfovi českomoravských odborů, abyste ho postavili nebo mu nabídli čelo jedné z kandidátek? 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Tak to určitě není. Já myslím, že sociální demokracie, aniž bych mínil sebe, abych byl skromný, má dostatek osobností a myslím si, že v tomto smyslu problém nemáme. Nicméně každá krajská organizace byla oslovena v tom, aby představila vedení svůj návrh na volebního lídra a kolegové z Prahy, kteří patří také mezi ty, kteří byli osloveni, zatím uvažují o jedné z možností právě o Jaroslavu Zavadilovi. Pokud s tímto návrhem krajská pražská organizace přijde, tak samozřejmě o tom budeme uvažovat ve vedení strany. A já osobně dopředu říkám, že bych to jako špatný návrh rozhodně neviděl. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A řekněte mi ještě jednu věc. Opravdu věříte, že ve středu 17., teď příští týden, se vám podaří rozpustit Poslaneckou sněmovnu? 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Abych byl upřímný, věřil jsem tomu ve chvíli, kdy jsme tuto schůzi svolávali, respektive když jsme se na poslaneckém klubu radili a vyvolali toto hlasování, protože v té době TOP 09 i v médiích potvrzovala, že bude-li jmenována úřednická vláda, nebude-li pokračovat stávající koalice, tak podpoří rozpuštění sněmovny. My jsme tedy tuto schůzi svolali. Mezitím TOP 09 došla ke změně názoru. Mě to mrzí. Ta šance na rozpuštění sněmovny 17. července je menší než větší, bohužel, nicméně ta schůze se bude konat, a my chceme jasně ukázat veřejnosti, že všichni poslanci přijdou sociální demokracie a všichni poslanci budou jednotně hlasovat pro. A bude to tak i v případě dalšího pokusu o rozpuštění sněmovny, který může následovat. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Předpokládám, že poslanci ODS budou hlasovat také jednotně v této věci. 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Nepochybně, poslanci ODS vždycky hlasují jednotně, to dobře víte. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vždycky? 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

A vždycky. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Až na nějaké výjimky. 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Ne, tak nepochybně v této věci budeme hlasovat proti rozpuštění sněmovny. Tady přece ten příběh je úplně jiný. Prezident republiky se pokouší naprosto mimoústavně ustavit vládu, která nemá základ v Poslanecké sněmovně. Na tuto situaci zareagovat rozpuštěním Poslanecké sněmovny mi prostě přijde jako nerozum. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jenom abych si to urovnal. Kde překročil ústavu prezident republiky? 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Neříkám, že... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vy jste říkal mimoústavně. 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Mimoústavně. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To je vykročení ven z ústavy. 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Ano, ano. Já si myslím, že úkolem prezidenta... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tak kde to je vykročení ven? 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

... úkolem prezidenta republiky je přinášet vlády, které mají šanci získat důvěru ve sněmovně. On přece o této vládě musí od začátku vědět, že šanci důvěru ve sněmovně získat nemá. A v tomto směru si říkám, já jsem neřekl, že to je neústavní krok, protiústavní krok, já jsem řekl, že to je mimoústavní krok záměrně... 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane poslanče, to je takové slovíčkaření. Tak já vám jenom odcituji vašeho stranického kolegu senátora Jaroslava Kuberu, který v České televizi řekl: "Není vyloučené, že i u některých poslanců ODS zvítězí hypotéky nad politikou." Není to čitou náhodou určitá informace, která bude směřovat k tomu, že poslanci ODS prostě se budou snažit například dát podporu vládě Jiřího Rusnoka, pokud ta by měla dovládnout například až do klasických, tedy standardních voleb? 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já si to nemyslím. Já se domnívám, že poslanci ODS mají jasno v tom, že toto je vláda prezidenta republiky, která nevychází z parlamentu a že v tuhle chvíli je to boj o pojetí demokracie. O to, jestli jsme parlamentní nebo prezidentskou demokracií. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Já tomu rozumím. A jste si vědom toho, že až případně by se stalo, že by některý z poslanců ODS třeba hlasoval pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka, tak tady budeme sedět a my vám pustíme to, co jste dneska říkal? 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

No to nepochybně. To bude vaším naprostým právem, ale... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To my to bezesporu uděláme, pokud ta situace nastane, tak co tomu potom budete říkat? 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Věřte mi, že v tu chvíli už nebude poslancem ODS, kdyby se něco takového náhodou stalo. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To znamená, ten kdo by podpořil vládu Jiřího Rusnoka, tak z ODS bude vyloučen. 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já to pokládám za vysoce pravděpodobné. Pokud to rozhodnutí bude takové, bude naší strany, já myslím, že takové bude, nikdy o tom nikde nezapochyboval, tak prostě ve věcech, jako je důvěra vládě, hlasuje strana jednotně, kdo hlasuje proti ní nemá šanci. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane poslanče Tejci, ještě jedna věc mě zajímá. Včera tady seděl na vašem místě místopředseda vaší strany Lubomír Zaorálek a on říkal...



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Sledoval jsem ho. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

... tak, on říkal, že on sám pro sebe dokáže najít mnoho důvodů, proč nedat a nevyslovit důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Vy je také nacházíte spíš ty důvody proč ne? 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Já nacházím důvody samozřejmě pro i proti. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Vy jste právník. 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Nejenom to. A v tomto smyslu já samozřejmě vnímám toto řešení jako jedno ze dvou nejpravděpodobnějších řešení. 


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A to druhé? 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:
 

Buďto řešení návratu stávající koalice, nebo tato vláda. Pokud si mám vybrat mezi touto vládou, která tady je, a návratem Miroslava Kalouska do postu ministra financí a dalších, tak nepochybně budu volit spíše tuto vládu. Ale skoro bych řekl, že ta úvodní reportáž, kde jsme viděli grafiku, že poslanci sociální demokracie jsou ti pro, ti proti, vyzněla skoro, jako kdybychom se takto chystali hlasovat. Zatím se vede debata v rámci sociální demokracie... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Jenom podotýkám, že to se kolegové ze zpravodajství České televize ptali vašich kolegů z ČSSD. 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Ano, jaký mají názor, ale není to tak, že by sociální demokracie hlasovala jinak, že by hlasovala odděleně, že by snad půlka hlasovala pro vládu, půlka proti. Vedeme debatu, my jsme připustili debatu o tom, že v případě, že nebude rozpuštěna sněmovna, což bylo naším hlavním cílem vedle toho, abychom zabránili návratu vládě Petra Nečase bez něj, tak je tady možná debata o podpoře této vládě. Ano, jedni říkají - jsou tady důvody pro, jiní říkají - jsou tady důvody proti. My se samozřejmě rozhodneme. Já nepochybuji o tom, že celý poslanecký klub bude hlasovat jednotně, a doufám, že když uděláme závazné hlasování a pro ty, kteří by nehlasovali pro to doporučení v případě, že to bude závazné, tak bude jim samozřejmě, tak jak to bývá logicky v politické straně, hrozit například to, že nebudou už dále v tom klubu pokračovat. Nebudeme s Markem Bendou obviněni z vydírání či z něčeho takového, protože bychom nutili poslance porušovat slib, tak jak je to v oné žádosti k vydání Petra Nečase. Takže já doufám, že takto daleko ten výklad nepůjde a je logické, že... 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To se bezesporu uvidí. 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

...je logické, že politické strany musí zachovávat v těch klíčových věcech jednotu a já věřím, že zvítězí nějaká, nějaké řešení buď pro vládu nebo proti vládě, ale k tomu řešení se postaví všichni poslanci sociální demokracie jednotně. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

I toto vám pustíme potom tady v Událostech, komentářích, pane poslanče. 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Už se na to těším. 



Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Oběma díky za komentář, hezký večer. 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:

Díky taky, na shledanou. 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Hezký večer, na shledanou. 

 

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení