11. července 2013

Nechci hrát falešně, tak jsem odešla před přípitkem

Na slavnostní jmenování nových ministrů v roli předsedkyně Sněmovny přišla. Připít si s nimi však Miroslava Němcová odmítla. "Vládu považuji za nebezpečnou a toxickou," řekla.

Jak se díváte na složení Rusnokovy vlády?

Na vládu se dívám jako na nebezpečnou, protože jde proti předem deklarované většině ve Sněmovně, což je v porevolučním období České republiky naprosto unikátní. Považuji ji za toxickou, protože její ministr financí a místopředseda vlády přes noc zázračně zbohatl o pět nebo šest milionů korun. (Němcová naráží na sponzorské dary pro Jana Fischera, pozn. red.) 

Proč jste před přípitkem po jmenování vlády odešla? 

Přišla jsem tam z titulu předsedkyně Poslanecké sněmovny. Na rozdíl od předsedy Senátu, který je na dovolené, jsem považovala za svoji povinnost tam jít, abych upozornila, že vláda získává legitimitu v parlamentu. A že pouze ve chvíli, kdy je jí vyslovena důvěra, může konat. Chtěla jsem jim svou osobou také připomenout to, že parlament v první fázi obešli a že se tam budou muset teď vrátit a říci si o důvěru, protože parlament je základní institucí, které se vláda zodpovídá. Před přípitkem jsem odešla proto, že s touto vládou si nechci připíjet na její úspěchy. Neočekávám, že tady bude dlouho, a nechci hrát nějakou falešnou hru v tom, že se s nimi budu poplácávat po ramenou, protože to je vláda, které důvěru dát nechci. 

Mluvila jste o Janu Fischerovi, jak hodnotíte ostatní nové ministry? 

K tomu se teď vyjádříme jako ODS, proč se domníváme, že nemají v této vládě být a že tato vláda neměla vůbec vzniknout. Čekali jsme na den jmenování. 

Jste stále přesvědčena, že vláda důvěru nezíská? 

Od ODS žádné hlasy nedostane a očekávám, že stanoviska ostatních parlamentních stran platí. 

 

Miroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
místopředsedkyně strany