4. července 2013

Kvíkalové

Říkám jim kvíkalové. Nejdříve něco s obrovským nadšením zavedou a pak se stejným zaujetím kvíkají, když je to špatně, a navrhují další změny. Typické je to s přímou volbou prezidenta republiky.

Pokud si dobře pamatuji, byl hlavním přívržencem u nás v Senátu Jiří Dienstbier mladší. Upozorňovali jsme ho na úskalí nejen samotného ústavního zákona, ale i toho prováděcího. Odpověď? Velké nic, jen fráze o právech lidu zvolit si svého prezidenta. Nyní, když vidí, jak prezident bourá systém parlamentní demokracie, zase kvíkají, že je nutné změnit ústavu a udržet tak Zemana na uzdě. No dámy a pánové všech stran, co jste hlasovali pro přímou volbu, to skutečně nešlo odhadnout dřív?

Podobně dračí zákon předkládá nyní TOP 09/STAN. Týká se přímé volby starostů. I tady říkám: skutečně chcete opustit minimálně stopadesátiletou tradici, že zastupitelstvo volí ze svých řad starostu? Skutečně chcete vyvolat situaci, kdy přes noc budeme mít v čele obcí a měst nějakých dva tisíce Zemanů? Přesně k tomu jejich nedomyšlený zákon vede – k zablokováním práce na radnicích v situaci, kdy je odlišné politické orientace starosta a většina zastupitelstva.

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu