26. června 2013

Zeman nejedná standardně

 

Veřejně jste deklarovali, že pokud prezident jmenuje svou vládu, raději podpoříte předčasné volby. Platí vaše stanovisko stále? 

V tuto chvíli ne. Jsme přesvědčeni, že v druhém kole už bude pan prezident postupovat v souladu s ústavou a pověří sestavením vlády člověka, který má většinu. Věříme, že institut úřednické vlády a předčasných voleb má být využíván jen tehdy, kdy v parlamentu není funkční většina. Prezident se nyní snaží sestavit vlastní vládu natruc parlamentu, který disponuje většinou. To není standardní postup. 

Koho byste jmenovali premiérem při třetím pokusu? Paní předsedkyně Sněmovny Němcová nemůže jmenovat sebe samu. 

Nepředbíhejme, budeme postupovat tak, jak určuje ústava. Nyní je před námi druhý pokus. 

Očekával jste, že Miloš Zeman skutečně jmenuje Jiřího Rusnoka předsedou vlády? 

Po pravdě jsem to očekával, i když se musím přiznat, že racionalitu tohoto kroku nechápu. Spíše jsem nečekal, že by pan Rusnok takový projekt chtěl vést. Je to totiž projekt, který je předen určen k záhubě, nemá žádnou podporu. 

Znamená to, že za žádných okolností tuto vládu nepodpoříte? 

Za žádných okolností. Byl jsem překvapen už tím, co pan Rusnok říkal po svém jmenování. Nechápu, jak v sobě může nacházet ambici rozhodovat v tak klíčové věci, jako je Temelín nebo rozpočet. Vždyť sám prezident říká, že jmenování této vlády je nástrojem, jak rozpustit Sněmovnu. 

Jaké budou vaše další kroky? 

Sestavíme vládu v dalším kole a začneme pracovat na tom, aby se ODS dostala z nejhoršího. Vím, že to je pro nás velmi těžká doba. Ale věřím, že se ODS stane znovu nejsilnější pravicovou stranou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda strany
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení