23. června 2013

Otázky Václava Moravce

 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Vítejte a hezkou neděli vám všem. Na tahu je prezident. Pozítří má oznámit, koho jmenuje premiérem této země. V pátek k Miloši Zemanovi do zámku v Lánech putovali zástupci TOP 09 a ODS s kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou. V sobotu pak delegace komunistů a sociálních demokratů. Sociální demokraté se snaží sehnat 120 poslanců, kteří by zvedli ruku pro rozpuštění Dolní komory českého Parlamentu. Potažmo pro konání předčasných voleb. Sněmovní počty zatím naznačují, že sehnat 120tý podpis pro rozpuštění Dolní parlamentní komory je úkol nesnadný. Občanští demokraté, TOP 09 a část nezařazených poslanců, kteří jsou členy strany LIDEM, chtějí pokračovat ve vládnutí. O předčasných volbách mluví jako o druhé možnosti. Nejen o tom přijdou diskutovat místopředseda ODS, ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Asenátor ČSSD, stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier. Spojíme se i s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Spor o přiměřenost. Ani jedenáctý den po policejním zásahu na Úřadu vlády či v budově Vojenského zpravodajství neutichá kritika na adresu policie, zda byl zákrok adekvátní. Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty má policie k dispozici videonahrávky všech částí zásahu. O přiměřenosti Šlachta nepochybuje. Koaliční shoda. Strany dosavadní vládní koalice počítají s tím, že dají dohromady většinu v Poslanecké sněmovně pro pokračování trojkoaličního kabinetu. Občanští demokraté navíc v sobotu oficiálně nabídli TOP 09 post předsedy Poslanecké sněmovny. 

Martin KUBA, pověřený vedením strany; ministr průmyslu a obchodu /ODS/: 

My jsme přišli na toto jednání s nabídkou, aby toto místo obsadil nominant za TOP 09. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Nejčastěji skloňovaným jménem možné nové předsedkyně Poslanecké sněmovny je jméno místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové. Dopočítávání 120tého hlasu. Pro opoziční sociální demokraty je pokračování trojkoaličního vládnutí nepřijatelné. ČSSD se proto pokusí sehnat ve sněmovně 120 podpisů poslanců, což je podmínka pro rozpuštění Dolní parlamentní komory a konání předčasných voleb. 
Skandální, teatrální, nepřiměřený, ohrožující demokracii. Nejen tyto přídomky obsahuje kritika, která se sesypala na adresu policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ten před jedenácti dny zasahoval nejen na Úřadu vlády a v budově Vojenského zpravodajství. Ale i na dalších místech, především v Praze. Ministr spravedlnost Pavel Blažek po středečním jednání vlády prohlásil, že nechá prozkoumat, zda byl policejní zásah, při němž byla zatčena například ředitelka kabinetu premiéra Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/ /19. 6. 2013/: 

Myslím, že je potřeba zkoumat, zda opravdu zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takovýto zásah ozbrojených sil v budovách vlády. Ale i v soukromých budovách dalších osob. Dále je potřeba zjistit, zda za zasazení operativní techniky, která byla nasazena a povolována, já doufám, že v souladu s příslušnými předpisy, opět odpovídala zásadě přiměřenosti. 

 (...)
 
Václav MORAVEC, moderátor: 

Na tahu je prezident. Už pozítří má oznámit, koho jmenuje premiérem této země. V pátek k Miloši Zemanovi do zámku v Lánech putovali zástupci TOP 09 a ODS s kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou. V sobotu pak delegace komunistů a sociálních demokratů. Sociální demokraté se snaží sehnat 120 poslanců, kteří by zvedli ruku pro rozpuštění Dolní parlamentní komory, potažmo pro konání předčasných voleb. Sněmovní počty zatím naznačují, že sehnat 120 podpisů pro rozpuštění sněmovny je úkol víc než nesnadný. Občanští demokraté, TOP 09 a část nezařazených poslanců, kteří jsou členy strany LIDEM, chtějí pokračovat ve vládnutí. O předčasných volbách pak mluví jako o druhé možnosti. I prezident Miloš Zeman podle všeho není příznivcem předčasných voleb. 

Miloš ZEMAN, prezident ČR /19. 6. 2013/: 
 
Já jsem bývalý ekonom a vyhodit do vzduchu půl miliardy jenom proto, že není možné sloučit volby do Poslanecké sněmovny s volbami do Evropského parlamentu, je určitý argument proti předčasným volbám. Na druhé straně jsou zde i jiné argumenty, pokud dobře počítám, tak zhruba sto rozpracovaných zákonů by spadlo pod stůl, protože jak dobře víte, po volbách všechny nedodělané zákony začínají znovu. Ale tím ještě neříkám, že předčasné volby zcela vylučuji. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
Zaznamenala ve středu Česká televize slova prezidenta Miloše Zemana. V den svého zvolení Miloš Zeman upozorňoval na to, že jediným řešením jsou předčasné volby a narážel přitom i na existenci nezvolené politické strany LIDEM, která drží vládu. Připomeňme si, a připomeňme i Miloši Zemanovi slova, která pronášel letos 26. ledna. 

Miloš ZEMAN, prezident ČR /26. 1. 2013/: 
 
Já se domnívám, že je-li vláda držena stranou, která nevzešla ze svobodných voleb, nikdo ji nevolil, a je vlastně tvořena jenom přeběhlíky od Věcí veřejných, že by bylo na místě, ale to je můj občanský názor, který jako prezident nebudu skrývat, aby byly předčasné volby a aby se doParlamentu dostaly pouze ty strany, které mají alespoň pětiprocentní důvěru občanů. 

Václav MORAVEC, moderátor /26. 1. 2013/: 
 
Tedy čím dříve předčasné volby, tím lépe pro tuto zemi? 

Miloš ZEMAN, prezident ČR /26. 1. 2013/: 
 
Pro vládu, která má 8 procent veřejné podpory by bylo záchranou, kdyby se konaly předčasné volby. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
26. leden a slova, která pronášel nově zvolený prezident Miloš Zeman. A hlavními hosty Otázek jsou ministr spravedlnosti, místopředseda ODSPavel Blažek. A stínový ministr spravedlnosti, senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Vítejte po čase v Otázkách. Přeji hezké dobré odpoledne. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 
 
Dobrý den. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 
 
Hezké odpoledne. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
Uplynul týden od začátku vyjednávání politických stran o řešení současné politické krize. Na tahu je teď Miloš Zeman. Jaký tah od něj, pane ministře, očekáváte? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Tak je několik ústavních možností, já je nechci vyjmenovávat, ale v podstatě velmi stručně: buďto zůstane koalice, to znamená, prezident bude jmenovat koaličního premiéra. Premiér navrhne složení vlády a bude se konat hlasování o důvěře. Další varianta je, že prezident bude postupovat bez koalice. Tady mám v zásadě dvě možnosti, o té jedné se mluví méně. To znamená, že bude jmenovat premiéra v uvozovkách svého, který poté navrhne svou vládu. Anebo. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Slyšel jste, že to je ta varianta, se kterou Miloš Zeman počítá? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

No ale je ještě jedna varianta, o které se mluví méně. Ona je taky podle ústavy možná. A ta je ta, že by prezident jmenoval premiéra. A ten by žádný návrh na novou vládu nedal. To znamená, že ministři pravděpodobně z koalice, je to, je to řešení bez koalice, by podali demisi. Ovšem u nás je to takový systém, že dokud prezident nepřijde demisi, tak jsou ministři povinni zůstat ve funkcích. To znamená, ústavní varianta možná je i ta, že bude premiér jmenovaný bez koalice. A vláda v demisi, která bude fungovat v rozporu se svým premiérem, nicméně tohle ústavní řešení je také možné. A na to je třeba " zapomínat". To znamená, že ta varianta je možná. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Proboha, takhle, takovéhle fantasmagorie domýšlet, to by samozřejmě ten nově jmenovaný premiér jednal v rozporu s ústavou, kdyby nenavrhnul žádnou vládu, takhle daleko já bych se teda doopravdy v těch úvahách nerad dostával. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Ale já jenom říkám, že ústavně, ústavně možné to je. Jo, je to paradoxní, ale. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Ne, to je protiústavně možné. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Ne, ne, ne, já jsem vycházel toho, jak je možné, aby prezident postupoval bez dohody se stávající koalicí. A tahle varianta existuje také ústavně. Byť uznávám, je to úplně zvláštní situace, ale je možná, protože on by také mohl ten nový premiér jmenovaný Milošem Zemanem navrhnout klidně ty ministry, kteří v té vládě už jsou. A ti nemají, a to chci hlavně říct, ti v našem ústavním systému v uvozovkách nemají, jak z té funkce utéci ve velkých uvozovkách. Protože mandát ministra, to není jak běžná, běžný pracovní poměr, ale končí opravdu až tehdy, až prezident přijme demisi. Ale prosím, bavme se o tom, že to je varianta sice ústavní, ale naprosto proti ... a selskému rozumu. Ale je ústavní. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Znovu, znovu vás ale, pane ministře, vrátím k té původní otázce. Jaký tah očekáváte vy od Miloše Zemana, když nejčastější informací, která zaznívá v zákulisí české politiky, je, že Miloš Zeman přijde se svým premiérem Jiřím Rusnokem. Slyšel jste tuhle variantu? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Tu variantu jsem slyšel. Nicméně víte, ono spekulovat o tom, co udělá prezident, je složitá záležitost. Já v podstatě. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Jaký tah od něj očekáváte vy? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Já očekávám, že ve sněmovně momentálně je většina, která je schopna podpořit vládu Miroslavy Němcové. To znamená, že já bych očekával tohle ústavní asi nejčistší řešení. To znamená, že by poté Miloslava Němcová navrhla složení své vlády. A probíhalo by hlasování o důvěře. Vždy je samozřejmě ale možná ještě varianta, která tu kdysi nebývala. A to má ten prezident stávající trošku menší pole působnosti. To znamená, že se může kdykoliv rozpustit sněmovna. A v tu chvilku prezident tu sněmovnu rozpustit musí. Ale očekávám, že bude pan prezident jmenovat Mirku Němcovou premiérkou, protože na tom sněmovní většinová shoda pravděpodobně, to se samozřejmě uvidí až u důvěry. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

On prezident Miloš Zeman není, pane senátore, příznivcem předčasných voleb. Jak jsme slyšeli v tom úvodu, sociální demokraté se snaží sehnat 120tý podpis na rozpuštění Poslanecké sněmovny a konání předčasných voleb. Pochopil jsem správně, že vám jako sociálním demokratům by se líbila ta vlastní Zemanova cesta úřednického kabinetu, o níž se v politickém zákulisí spekuluje, v jejímž čele by byl Jiří Rusnok, protože byste od TOP 09 sehnali ten 120tý podpis? 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 
 
Pokud to myslíte takto, tak pak možná ano. Ale jinak by se nám úřednická vláda nelíbila. My rozhodně nebudeme nijak přispívat k tomu, aby taková vláda vznikla. Nemůže počítat ani v hlasování o důvěře s tím, že by dostala naše hlasy. Mimochodem poměrně jednoznačně, snad dokonce jednomyslně se na tom včera usnesl náš ústřední výbor, který schválil stanovisko, že sociální demokracie se na ustavení žádné vlády bez nových voleb nebude podílet, protože si myslíme, že přitom, jak jsou rozdány karty, rozloženy síly v Poslanecké sněmovně, že tady žádná smysluplná vláda, která by vládla tak, že bude skutečně efektivně prosazovat jakýkoliv program, ať už levicový, pravicový, prostě jakýkoliv, tak taková vláda tady vzniknout nemůže. Ale ještě bych se vrátil k tomu začátku. Co se dá očekávat od prezidenta republiky. Protože já si myslím, že prezident ve skutečnosti není až tak pánem situace, jak se mediálně hodně říká. On je vlastně ve velmi svízelné situaci. Protože ve skutečnosti nechce nové volby, to už ostatně i připustil v rozporu s tím svým stanoviskem po zvolený. A na druhou stranu od v podstatě nemůže jmenovatMiroslavu Němcovou, respektive jakéhokoliv premiéra, s kterým by pokračovala ta současná situace, protože na tom měl založenou kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, kde se vymezil proti této vládě, která by měla skončit, podle něj. A pokud by to udělal, tak by pravděpodobně naštval ty lidi, kteří ho z tohoto důvodu volili. A myslím si, že on si bude chtít udržet podporu veřejnosti. A pak mu zbývá ta třetí varianta, tedy úřednická vláda, kterou zřejmě preferuje. Ale ta má pro něj to riziko, že dospěje k řešení, které on chce ze všeho nejméně, a to je. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
K předčasným volbám. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

K předčasným volbám. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Jinak řečeno tedy pro sociální demokraté bude dobré, když přijde Miloš Zeman s Jiřím Rusnokem, protože vy počítáte automaticky s tím, že za vámi pak přijde TOP 09, protože právě by Miloš Zeman mohl řešit jmenováním úřednické vlády svůj problém s velvyslanci. Protože by ministrem zahraničí nebyl Karel Schwarzenberg, mluví se o Hynku Kmoníčkovi jako o ministru zahraničí v úřednické vládě, který by asi jmenoval Vladimíra Remka. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Z hlediska té situace se možná dostáváme k přílišnému detailu. To není tak úplně podstata věci. Spíše je to problematické z toho hlediska, jestli má prezident jmenovat takovou vládu, o které dopředu ví, že nemá sebemenší šanci získat důvěru v Poslanecké sněmovně. Alespoň vycházím-li z dosavadních stanovisek sněmovních stran. Protože odleva doprava všichni řekli, že pro ně je ten úřednický kabinet nepřijatelný. A myslím si, že doopravdy by to vedlo k tomu, že by se shromáždilo více jak 120 hlasů pro rozpuštění Poslanecké sněmovny. Ale má-li prezident postupovat tak, že vědomě jmenuje vládu, která nemá sebemenší šanci získat důvěru, to příliš nepřispívá ke stabilitě politického prostředí v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor: 

No ale může to vyřešit Zemanův problém s velvyslanci. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Je tam ještě aspekt, jo, který je důležitý. Sice prezident musí rozpustit sněmovnu, pokud se o to odhlasuje více jak 120 poslanci, ale není tam lhůta. To znamená, že zase ta politická scéna je závislá na dohodě s prezidentem, kdy budou volby. Že teprve sněmovna sama se nerozpouští. Rozpouští ji prezident. Teprve poté, co prezident vydá toto rozhodnutí, běží ona lhůta 60 dnů, do kdy musejí být volby. To znamená, zase prezident když s touto lhůtou může nějakým způsobem. Jo, není to zase úplně tak, že bez toho prezidenta si poslanci odhlasují, co chtějí, a je jasné, kdy jsou volby, a je jasné všechno. Tak to není. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Promiňte, ale když se tedy. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

S tímhle já docela zásadně nesouhlasím, protože. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
Pánové, my abychom se podívali do textu ústavu, do textu ústavy. Podle odstavce druhého předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády. Odstavec tři říká: " Vláda předstoupí do 30 dnů po svém jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry". A odstavec čtyři: " Pokud nově jmenovaná vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru, postupuje se podle odstavce dvě a tři. Jestliže ani takto jmenovaná vláda nezíská důvěru sněmovny, jmenuje prezident republiky předsedu vlády na návrh předsedyPoslanecké sněmovny". Jinými slovy, prezident má při jmenování dva pokusy. A do třetice je na řadě návrh šéfa sněmovny, pokud nedojde k rozpuštění té Poslanecké sněmovny. Chcete tím, pane ministře, říci, že jsou na místě i obavy, že i když se sněmovna rozpustí, nebo když bude ten proces tří vlád, tak že ty lhůty všechny nakonec můžou způsobit, že se stejně volby uskuteční až v řádném termínu? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 
 
To jsou dva různé procesy. Jo, to, co říkáte, je jedna možnost, jak se sněmovna rozpouští, tam prezident ji rozpustit může a nemusí. To znamená, že tam má tu pozici docela ještě silnou. A v té druhé variantě, které se bavíme od začátku, prezident sice rozpustit musí, ale znovu říkám, neexistuje lhůta, do kdy to má učinit. To znamená, když pan Dienstbier říkal, že prezident v podstatě, když to tak velmi zjednoduším, co říkal pan kolega, tak je v této záležitosti, když to bude tímto způsobem řešeno, že nemá vůbec žádnou kompetenci, taková on určí data. A nikdo s tím nic nenadělá, pokud s ním nebude dohoda to znamená, kdyby pan prezident například rozpustil. Zítra se rozpustí sněmovna teoreticky, pan prezident, nebo respektive to odhlasuje. A pan prezident až 31. srpna ji rozpustí, tak to bude, od té doby běží těch 60 dnů a my jsme na to všichni krátcí. Tak to je. Tam není lhůta. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Ale tak to samozřejmě není, protože Ústavní soud v různých jiných věcech už opakovaně judikoval, že není-li v ústavě lhůta, je stanovena povinnost prezidenta republiky konat, tak ta lhůta je, vyplývá to z ústavních principů a je to bez zbytečného odkladu. Tedy zpravidla v řádu dnů, pokud nejsou jakékoliv jiné důvody. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Pan prezident může říct: jednejme ještě, rozmyslete si to. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Podívejte se i na Václava Klause, že si příliš z judikátu. Promiňte, pane senátore. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Ne, moment, pardon. Ale to je, pan ministr tady uvažuje doopravdy s protiústavními variantami. V momentě, kdy je usnesení Poslaneckésněmovny o svém seberozpuštění, tak tady není žádný prostor pro jednání. Protože to je krok, který nelze vzít zpátky. Jenom prezident prostě má z ústavy povinnost sněmovnu rozpustit. A není to tak, že ji rozpustí podle své úvahy buď za tři dny, anebo na tři měsíce. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Je v té ústavě lhůta, nebo není? Není. Existuje nějaký judikát o téhle situaci? Ani jeden. Protože se to ještě nestalo. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Ale jsou tady analogické judikáty, prostě všude, kde je v ústavě, všude, kde je v ústavě povinnost prezidenta něco učinit, tak je to ve lhůtě bez zbytečného odkladu. K tomu se dá poměrně snadno dospět. Ale pokud by prezident nerozpouštěl sněmovnu, přestože se na tom usnese, tak je to podle mě závažné porušení ústavního pořádku ze strany prezidenta republiky. Aniž bych tím chtěl. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Byla by pak na místě, promiňte, byla by pak na místě ústavní žaloba na prezidenta? 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Popravdě řečeno, pokud by se takto protiústavně prezident choval, tak je to přesně ten případ, kdy lze o takovémto kroku podání žaloby k Ústavnímu soudu na prezidenta uvažovat. Protože to by bylo takové ohrožení našeho ústavního pořádku, že to si prezident prostě nemůže dovolit. Že by tady bylo usnesení sněmovny o rozpuštění. A prezident by to ve velmi krátké lhůtě neprovedl. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Tak a teď, prosím vás, počkejte, pane redaktore, trošku selského rozumu. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Ano. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 
 
Kdyby se sněmovna rozpustila, a teď plácnu, 25. června, prezident to podepsal 25. června, tak máme volby 25. srpna, což je pitomost. Naprostá pitomost. Protože naprosto ohrozíte volební účast, naprosto nebude kampaň. To znamená, prezident i s těmito věcmi odůvodněně, v tom já se nepřu, musí počítat. A nemůže ji, rozpustit tu sněmovnu jen tak, že podle vás takzvaně musí. Musí zvažovat i tyhle věci. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Já jsem neřekl, že musí ten den. Já jsem říkal, že ten výklad bez zbytečného odkladu je v řádu dnů. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

No jo, ale dobře, ale je tam spousta věcí, nad kterými prezident musí přemýšlet. A já bych pouze doporučil politické scéně, a tak to asi bude, že pokud se sněmovna rozpustí a bude chtít mimořádné volby, je vždycky vhodná dohoda s prezidentem, aby se ty lhůty napočítaly tak, aby na základě dohody politické scény byly volby tehdy a tehdy. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Ale to je spíše výzva pro sněmovnu, aby toto usnesení přijala ve vhodný okamžik. Než pokyn. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti v demisi /ODS/: 

Ten do konce června nemáme. Žádný vhodný okamžik do konce června není, jo. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Než pokyn prezidentovi, aby nekonal podle ústavy. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Souboj právníků v přímém přenosu. Dalším hostem Otázek místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, za kterou teď míříme do Černošic. Vítejte v Otázkách. Hezké dobré odpoledne. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Krásné odpoledne. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Vy jste včera byla na jednání se špičkami stran vládní koalice. Na kolik si TOP 09 připouští, že její první místopředseda, ministr financí Miroslav Kalousek může být hlavním důvodem v případě, že Miloš Zeman oznámí v úterý, že chce sestavovat úřednickou vládu, že Miloš Zeman řekne: podívejte se, do budoucna se může stát trojkoalici, že dojde k obvinění dalších ministrů včetně ministra financí Miroslava Kalouska. A proto přijdu s úřednickou vládou. Jste si vědoma tohoto rizika? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Já si myslím, že k těmto spekulacím není vůbec žádný důvod. Nikoliv, o tom jsme naprosto nehovořili. Opravdu jsou to spekulace, ke kterým není žádný důvod. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Nemyslíte, že se na něj Miloš Zeman může vymluvit, protože řekne: v dohledné době může být ministr financí Miroslav Kalousek obviněn za to, že nabízel. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Zaprvé, opravdu není, není žádný důvod, aby byl ministr financí obviněn. Nic tomu nenasvědčuje. Pan ministr byl pouze, byl podat vysvětlení na policii, to je všechno. A nemyslím si, že by pan prezident, který je zkušeným politikem, podobným spekulacím podléhal. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Co se stane ale v případě, přistupme tedy na to, že Miroslava Němcová bude premiérkou, že bude jmenovaná vláda na trojkoaličním principu. Co bude ve chvíli, kdy budou obviněni další ministři, protože se zjistí, že byli napojeni na Ivo Rittiga? Počítáte s touto variantou? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

O této variantě jsme nediskutovali. Já si opravdu myslím, že po tom překotném vývoji v posledních týdnech, kdy, jak říkal náš předseda Karel Schwarzenberg, jsme na křižovatce, my nevíme, jak se v nejbližších týdnech, měsících, ale i letech vývoj v České republice bude ubírat, tak nemá smysl podobným spekulacím podléhat. Protože ta situace je opravdu mimořádně nepřehledná. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

No, když je nepřehledná, zeptám se, co bude ve chvíli, pokud i nová trojkoaliční vláda, nebo staronová trojkoaliční vláda s Miroslavou Němcovoubude čelit nějakému problému svého člena? Jste na tuto variantu připraveni? Existuje nějaký takový krizový plán? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

K tomuto zatím samozřejmě, žádný krizový plán neexistuje. Vytvářet scénáře v této mimořádně nejisté situaci je opravdu ztráta energie. Protože ta situace se opravdu vyvíjí každý den trošičku jinak, my jsme reagovali na tu situaci tak, jak ji známe dnes. A došlo ke shodě mezi koaličními stranami, která je především na tom, že Miroslava Němcová je naší společnou kandidátkou na premiérku České republiky. A v dalších věcech my budeme vyčkávat na vyjádření pana prezidenta v úterý, a dále je mezi námi shoda, že pokud by pan prezident jmenoval, pověřil sestavením vlády paní Miroslavu Němcovou, tak poté budeme hledat shodu na jméně předsedy Poslanecké sněmovny. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Počkejte, tím se chce vyvinit z té otázky, nebo nechcete zřejmě odpovídat na otázku, jestli se budu hodně mýlit, když vás označím za kandidátku na novou předsedkyni Poslanecké sněmovny? Tak lehce se z toho ale nedostanete. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Já, mohu vás ujistit o tom, že mé jméno na včerejším jednání nezaznělo. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

A odmítla byste vykonávat pozici předsedkyni Poslanecké sněmovny, pokud? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

To jste opět, jsou to spekulace. Já se nebudu do žádných spekulací pouštět. Na, naše předsednictvo o této otázce nejednalo. Stejně tak o tom nejednal poslanecký klub. Na včerejším jednání mé jméno nezaznělo. A opravdu v tuto chvíli my máme předsedkyni Poslanecké sněmovny. Tou je Miroslava Němcová. A teprve v situaci, kdy pan prezident pověří sestavením vlády Miroslavu Němcovou, budeme hledat, budeme hledat jméno kandidáta na předsedu Poslanecké sněmovny, či předsedkyni. V TOP 09 je několik vhodných kandidátů. A věřím, že dojdeme ke shodě i s našimi koaličními partnery. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Tak, ale paní místopředsedkyně. Tak vy nejdříve v týdnu jako TOP 09 tlačíte na Občanskou demokratickou stranu, že vlastně tady podceňujePoslaneckou sněmovnu, že by si měla vyřešit, kdo nahradí Miroslavu Němcovou. A teď, protože se to týká vás, tak tady najednou zase mlžíte, a říkáte: no, počkejte, až Miroslava Němcová bude premiérkou. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Ne, ne, ne. Odpusťte, odpusťte, ale takto ta interpretace nemůže znít. My jsme pouze řekli, že návrhem Miroslavy Němcové, a to je. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Zní zcela jasně, protože vy jste kritizovali Občanskou demokratickou stranu, že nemá vyřešenou personální situaci. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Odpusťte, tady nejde o kritiku Občanské demokratické strany, ale skutečností je to, že my jsme parlamentní demokracie. V čele Poslaneckésněmovny má být předseda. A zejména v situaci, kdy by případně Poslanecká sněmovna hlasovala o důvěře vládě. Protože to bylo v naší historii kdy, že ve chvíli, kdy vláda předstupovala před Poslaneckou sněmovnu, neexistuje situace, že by v jejím čele nebyl předseda. K demokratickému systému patří stabilita těch prvků ústavního systému. A poslanecká sněmovna patří k těm základním prvkům ústavního systému. 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
No ale tím jste mi neodpověděla na tu otázku, že to je zcela účelové, protože vy nemáte jako TOP 09 jasno v tom, když je nominantkou na premiérku Miroslava Němcová, tak TOP 09 nám říká: počkejte, až bude jmenovaná Němcová, tak možná dodáme nějaké jméno. Zatímco uobčanských demokratů jste tento postup kritizovali. Znovu to opakuju. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Tak opravdu, opravdu ještě jednou. Byl čas, aby se Občanská demokratická strana rozhodla, koho bude nominovat na premiéra, premiérku. Rozhodli se, že to bude Miroslava Němcová. My jsme upozornili na to, vzhledem k tomu, že je to naše předsedkyně Poslanecké sněmovny, že nám tím vznikl další ústavní problém. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Promiňte, paní místopředsedkyně, nejsme hluší. Já se vás jenom ptám, jestli jste ne neviděla tudy jít děti, ale něco jste říkali jako TOP 09 v polovině týdne. A teď se chováte stejně, neli hůř jako ODS. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Odpusťte a v čem? 

Václav MORAVEC, moderátor: 
 
Že nám nejste schopni říci, kdo bude v čele té nejdůležitější instituce, za což jste plísnili ODS, když se rozhodli personální, k personální změně -Miroslava Němcová na pozici premiérky - a neměli variantu B. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Ale vy přece, odpusťte, ale vy přece víte, vy přece víte, že tato otázka bude aktuální až po vyjádření pana prezidenta. A my v tu chvíli bez jakéhokoliv otálení, bez pochyby. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

To je škoda, paní místopředsedkyně, že jste v této logice nešli v polovině týdne, když jste argumentovali občanským demokratům, já na to přistupuju, ale škoda, že jste si to nevyjasnili ve středu. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Odpusťte mi, prosím, ale já si myslím, že to. Ne, odpusťte, ale to byla přece jiná situace. Tam nešlo otálet s tím, kdo bude navržen na premiéra. V tuto chvíli opravdu my máme minimálně do úterý čas, abychom se shodli v rámci koaličních stran, kdo bude nominován na předseduPoslanecké sněmovny, protože, jak jsem říkala, v tento okamžik my máme předsedkyni Poslanecké sněmovny. A pouze v případě, že bude nominovaná Miroslava Němcová, pověřena sestavením vlády, tak musíme řešit ten druhý problém. Jsme pouze upozorňovali na to, že nám zde vzniká druhý problém. A že ho považujeme také za velmi závažný. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Tak doufejme, že si TOP 09 vyřeší velmi rychle, kdo by měl být předsedou Poslanecké sněmovny. Děti na ČT1 teď uvidí pohádku. Možná se dozví, zda nějaká osoba by nevěděla jíti děti. Na ČT24 pokračují Otázky po stručných zprávách. Vrátíme se za Helenou Langšádlovou a hosty Otázek zůstávají Jiří Dienstbier a Pavel Blažek. Pokračujeme po stručných zprávách na zpravodajské ČT24. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Vstoupili jsme do druhé hodiny dnešních Otázek. Ještě jednou vítejte na zpravodajské ČT 24. Pohřbil policejní zátah zákon o státním zastupitelství, pracně sepisovaná norma je ve sněmovně po prvním čtení. Původně měla posílit nezávislost státních zástupců na politických vlivech a uvolnit jim ruce. Poté, co policie začala ruce naopak svazovat bývalým poslancům se zdá, že zákon půjde k ledu. I o tom budou diskutovat ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS a jeho stínový protějšek Jiří Dienstbier z ČSSD, kteří zůstávají hosty Otázek. Především o politických aspektech nejnovějšího dění bude řeč v rozhovoru s politologem Jacquem Rupnikem, který přijal mé pozvání a o jakých tématech se po dnešních otázkách začne mluvit? Spor o přiměřenost, ani 11.den po policejním zásahu na úřadu vlády či v budově vojenského zpravodajství neutichá kritika na adresu policie, zda byl zákrok adekvátní. Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty má policie k dispozici videonahrávky všech částí zásahu. O přiměřenosti Šlachta nepochybuje. Nejasný osud zákona. Vládní návrh zákona o státním zastupitelství, který je v Poslanecké sněmovně, podle všeho projde zásadními změnami. Přispěje k nim i poslední policejní zásah na úřadu vlády a ve vojenském zpravodajství. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Já od počátku říkám, že tento zákon musí být schválen napříč politickým spektrem, jinak tu hodnotu ztrácí. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Cesta z politické krize. Prezident Miloš Zeman začne za necelou půlhodinu jednat se zástupci Věcí veřejných, Vítem Bártou a Kateřinou Klasnovou. V předchozích dnech už o politické krizi diskutoval s představiteli ODS, TOP 09, ČSSD, KSČM. Věci veřejné se minulý týden ještě před Nečasovou demisí připojili k hlasům levicové opozice volající po předčasných volbách. Připomínám, že hlavními hosty Otázek zůstávají nejdříve v Černošicích pozdravíme místopředsedkyni TOP 09 Helenu Langšádlovou, ještě jednou vítejte ve druhé hodině Otázek na zpravodajské ČT 24, hezký dobrý den. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/: 

Krásné odpoledne. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

A v pražském studiu jsou ministr spravedlnosti, místopředseda ODS Pavel Blažek a jeho stínový protějšek z ČSSD senátor Jiří Dienstbier, ještě jednou vítejte ve druhé hodině Otázek na zpravodajské ČT 24. Počítali jste, pane místopředsedo Blažku, že takto zaskočíte TOP 09, že svého času v polovině minulého týdne po vás TOP 09 chtěla, kdo bude předsedou Poslanecké sněmovny a když jste hodili tu věc na TOP 09, tak říkají, že je dostatek času, že jsme v úplně jiné situaci a podobně? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

My jsme dali minulý týden jméno, které je průchozí pro koalici, pro pana prezidenta, což jsme našli a my si teď na premiérku. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Vy víte, že Miroslava Němcová je průchozí pro prezidenta Zemana? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Předpokládám, že ano, pokud ty důvody by byly jiné pro odmítnutí Miroslavy Němcové, tak si myslím, že by byli jiné než to, že pan prezident zrovna odmítne Miroslavu Němcovou, aby to zpřesnil. Pokud jde o ty další věci, to znamená, požadavek TOP 09 na vyjasnění, kdo bude předseda či předsedkyně sněmovny, víte, 3 roky sedím u televize a zoufale se dívám na to, jak se před kamerami koaliční partneři různě osočují, takže já to dnes neudělám. Já respektuji to, že TOP 09 potřebuje trošku času na to, aby si kandidáta zvolili a kritiku koalice nechám tak jak to má být, na opozici, protože vzájemné vybíjení pravicových stran vedlo k tomu, že máme dnes preference kromě jiných okolností takové jaké máme a já přeji TOP 09, aby v tom čase našli dobrého kandidáta či kandidátku. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Odpověď Jiřího Dienstbiera. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Popravdě řečeno, mě tyhle koaliční tanečky příliš nezajímají, jak si vybírají premiéra, premiérku nebo předsedu Poslanecké sněmovny. Já ten problém vidím v úplně jiné rovině. Tady je vážné podezření, že tato vláda se udržovala u moci zločinným způsobem. Je na prosto jasné, že nemá zřetelnou většinu v Poslanecké sněmovně. Je naprosto jasné, že nemá zřetelnou většinu v Poslanecké sněmovně. Její schopnost prosazovat i ten svůj program, který já navíc považují za škodlivý, je velmi omezená. A teď je otázka, jestli tady má tento systém vládnutí pokračovat, jestli vůbec má pokračovat tato koalice, která bude horko těžko tu většinu lepit jednak pro to, aby vůbec dostala důvěru, potom aby prosadila jakýkoliv zákon, případně přehlasovala Senát a jestli to náhodou a jakým způsobem to bude dělat, stejným způsobem, jako přesvědčovaliposlance Tluchoře, Šnajdra a Fuksu? 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Ale jestli budou mít většinu, tak podle ústavy nemáte šanci, pokud vy nenajdete 120 podpisů, tak nemáte šanci předčasným volbám. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Za předpokladu, že prezident republiky si bude také přát, aby pokračovala ta současná vládní koalice a jmenuje premiérem, premiérkou toho koho mu tato koalice navrhne a oni získají kromě svých vlastních poslanců ještě několik dalších těch různých přeběhlíků ve sněmovně, tak pak samozřejmě ústavně tato vláda bude pokračovat. Já jen říkám, že se za sebe a myslím jménem sociální demokracie nebudu účastnit debat o tom, jestli má být premiérem spíše Němcová nebo Kuba a předsedou sněmovny zůstat Němcová nebo nastoupit Langšádlová. Já si myslím, že mají skončit všichni a že máme mít nové volby a že lidé mají dostat možnost, aby rozhodli kdo a jakým způsobem mají nadále po těch nových volbách spravovat Českou republiku. To je jediné důsledné řešení a doopravdy já nebudu vstupovat do nějakých pochybných vnitrokoaličních jednáních personálních. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Já vím, že to bude téma dále, ale tady máte důsledky toho zásahu policejního, když si tady sedne pan senátor Dienstbier a už dopředu říká: tato vláda je držena nějakými zločineckými ikonami. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Já jsem říkal, že je tady pochybnost a rozhodně zcela nemorálními. My jsme to, co se stalo, označovali za politickou korupci od samého začátku. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Politická korupce a trestně právní korupce je úplně něco jiného a tady vlastně došlo k tomu, že nebývalým výkladem určité ustanovení trestního zákona, který samozřejmě je posouván do médií, kde jsou dávány do vazby a podobně, tak vede k tomu, že pan senátor si může sednout a teď už konečně může říct, že to je zločinecký způsob aniž to řekl jakýkoliv soud. Vím, že předbíhám, pane redaktore, vaši debatu. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Promiňte, kdyby nebyli ve vazbě, kdyby nebyly ve vazbě, tak by asi Jiří Dienstbier nemohl používat tak ostrá slova. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Když je něco ve vazbě, ještě neznamená, že spáchal jakýkoliv zločin. To neznamená. Vazební soudce posuzuje úplně něco jiného. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

To nezpochybňuji. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Já jsem také neřekl, že někdo spáchal nějaký trestný čin, já jsem řekl, že je tady vážná pochybnost. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Ne, to jste řekl, vy jste dokonce řekl, že to je to zločin. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Já jsem řekl, že je tady vážná pochybnost, že tato vláda se udržovala u moci zločinným způsobem, což je fakt, že ta pochybnost tady je. Jestliže je někdo za toto stíhán a je ve vazbě, tak to samozřejmě neznamená, že by mu byla nějaká vina prokázána. To já netvrdím, ale je tady doopravdy vážná pochybnost a to že je to zcela nemorální, to jakým způsobem ta vláda přežívá, to si myslím, že je mimo jakoukoliv debatu, až po to, že tam je strana, kterou nikdo nevolil, strana LIDEM vedená Karolínou Peake, mimo jiné Karolína Peake, jak jí někdo může věřit. Nechte mě domluvit. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Ani se neprokázalo, že odcházeli za to, že dostanou nějaké funkce v nějakých podnicích. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Ne, já bych rád dopověděl tu větu, která se týká Karolíny Peake. Ona byla zvolena za Věci veřejné. Dokonce se pyšnila tím, že podepsala jakýsi etický kodex, že nepřestoupí do jiné strany během volebního období a že pokud ano, že se vzdá mandátu. A vidíme, jaká je realita. Takže jak někdo může věřit tomuto podivnému přeběhlickému subjektu, na kterém ta vláda dnes závisí? Aha, to nemluvím o těch dalších jednotlivýchposlancích, těch volných radikálech, co se po sněmovně pohybují a které se ad hoc získávají pro nějakou podporu. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Pane senátore, rozhodující je, jestli případná nová vláda získá důvěru, tam to slovo důvěra máte také, Poslanecké sněmovny. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

V morální rovině je to něco jiného. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Morální rovina, pane Dienstbiere, to je na hodinovou debatu z jakých morálních kritérií vycházíme, z jaké literatury vycházíme a podobně morálkou se každý z nás ... 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Dovolte, abych se otočil ještě na, pane ministře, obracím se na Helenu Langšádlovou, místopředsedkyni TOP 09, která zůstává v Černošicích. Předpokládám správně, paní místopředsedkyně. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Žasnu nad debatou svých kolegů. Velmi mě mrzí, že nejsem mezi vámi, protože určitě by bylo na místě, aby si pan Dienstbier připomněl, že posledními premiéry, které nám sociální demokracie nabídla, byl pan Gross a pan Paroubek. A tu situaci, která s tím byla spojena. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Vidíte, zase ale ministr spravedlnosti ... Vy byste tedy připomněla Jiřímu Dienstbierovi Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. V případě, že Miloš Zeman přijde se svým návrhem nějakého úřednického premiéra, nejčastěji se mluví o Jiřím Rusnokovi, vy jste také slyšela tuto variantu? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Zaslechla jsem ji tak jako všechny spekulace, které běhají politickým prostorem. 

Václav MORAVEC, moderátor: 


Jak vážně tuto variantu bere, že Miloš Zeman bude chtít přijít s úřednickým kabinetem? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Já nemohu hodnotit, co se honí v hlavě panu prezidentovi, jaké varianty připravuje, ale pro nás je naprosto jednoznačné to, že pokud se nám nepodaří sestavit vládu na stávajícím koaličním půdorysu, tak budeme pro předčasné volby. Protože úřednické vlády nejsou dobrou cestou. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Jinak řečeno, pokud by Miloš Zeman se rozhodl jmenovat někoho jiného premiérem, než Miroslavu Němcovou, kterou mu v tento okamžik nabízíte s většinou v Poslanecké sněmovně, tak by to byly nejlepší reklama pro ČSSD, aby i vy jste přidali svých 42 podpisů pod dokument, který ČSSD dává k dispozici. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Podle mého názoru by to bylo v takové situaci jediné správné řešení. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Takže by to byla nejlepší reklama ČSSD, pokud Miloš Zeman přijde s jiným jménem než Miroslava Němcová? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Já říkám, že my podporujeme stávající vládní koalici, chceme učinit tento pokus, proto došlo ke shodě i na návrhu paní Miroslavy Němcové, pokud nedojde ke shodě, pokud by se měla tato agonie prodlužovat, tak budeme pro předčasné volby, protože ono je to i z praktických důvodů. My jsme zemí, která je po povodni, která musí připravovat rozpočet, připravujeme finanční čerpání evropských peněz pro další sedmileté období a mohla bych takto pokračovat dále a my nikdy nesmíme zapomínat, kromě stabilizace toho ústavního systému, nesmíme zapomínat ani na řešení těchto praktických problémů. 

Václav MORAVEC, moderátor:

 Pokud dojde k té situaci, to znamená, že Miloš Zeman by nejmenoval Miroslavu Němcovou a vy byste se přidali k návrhu sociálních demokratů na rozpuštění Poslanecké sněmovny, tak okolností, za kterých prezident rozpouští sněmovnu, se týká článek 30 ústavy a znovu cituji, odstavec 1 písmeno A říká, že sněmovnu prezident rozpouští, pokud nevyslovila důvěru nově jmenované vládě, jejíž premiér byl jmenován na návrh šéfa sněmovny z dalších důvodů pro rozpuštění sněmovny, které vidíte, zmiňme ještě okamžik, kdy rozpuštění navrhnou sami poslanci třípětinovou většinou, tedy právě těmi 120 hlasy, o kterých se bavíme a článek 30 ještě konstatuje, že Poslaneckou sněmovnu nelze rozpustit 3 měsíce před skončením jejího volebního období. Pokud byste se připojili jako TOP 09 k plánu sociálních demokratů, při jmenování Jiřího Rusnoka či dalšího jiného kandidáta, úřednického kandidáta premiérem této země, kdo by podle TOP 09 měl do předčasných voleb měl vést vládu České republiky? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Odpusťte, ale opět je to spekulace. Já si myslím, že v tuto chvíli, je neděle, v úterý pan prezident řekne, jestli pro něj je nebo není MiroslavaNěmcová přijatelnou kandidátkou na premiérku. Ve chvíli, kdy bude akceptována, budeme pracovat na tom, aby vláda dostala důvěru. Pokud ne, tak mnohé má v ruce pan prezident. I za této situace o tom vedli diskusi moji kolegové již v předchozí části debaty. Takže vyčkejme na to, co bude. To není o tom, co já bych si přála nebo představovala. Opravdu. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Ne, já jsem se jenom ptal, kdo by měl vládnout. To není žádná spekulace. Slušně jsem se zeptal. To nebyla žádná spekulace. Slušně jsem se zeptal, když budou předčasné volby, kdo by měl spravovat Českou republiku jako Vláda České republiky. To je normální otázka, protože předčasné volby jsou jednou z variant? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Ano, já si myslím, že potom by měla dotáhnout k předčasným volbám svůj mandát tato vláda, byť vláda v demisi. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Dodala z Černošic místopředsedkyně TO 09 Helena Langšádlová. Děkuji za rozhovor a přeji hezký zbytek dnes do Černošic. Mějte se. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/: 

Krásné odpoledne. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Pane místopředsedo, také by měla vládnout vláda premiéra Petra Nečase v demisi, když vy přicházíte s tím sháněním 120 podpisů, jak jste oznámili včera na ústředním výkonném výboru? 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Vždycky je to tak, že je-li vláda v demisi, tak vládne do chvíle, než je jmenována nějaká jiná vláda, a samozřejmě, pokud by došlo k rozpuštění sněmovny, tak by bylo logické, aby současná vláda dovládla do chvíle, kdy bude zvolena nová Poslanecká sněmovna, kdy se ustaví sněmovna a kdy vznikne prostor pro jednání o nové vládě, která už by vzešla právě z výsledků nových voleb. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Jinak řečeno, kdyby Miloš Zeman řekl: Dobře, budou předčasné volby, shodujete se na tom jako většina politické reprezentace, přesto by ty dva měsíce, tři měsíce, mohla vládnout vláda úřednická, tak na tu variantu byste nešli? 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

To v tuto chvíli skutečně záleží na prezidentu republiky, protože pokud jmenuje jiného premiéra, tak ten by měl v nějaké dohledné době předložit návrh na jmenování členů své vlády a v tom případě, pokud by do toho okamžiku spadlo rozpuštění Poslanecké sněmovny, tak pak by tady dovládla takováto vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny, protože jak už tady naznačil pan ministr Blažek, ona by neměla ani koho o tu důvěru požádat. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Proto se vás ptám, co byste říkal této variantě, kdyby Miloš Zeman přišel s úřednickou vládou na dva či tři měsíce? 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Pokud by tady byla teď okamžitě dohoda na nových volbách, tak si myslím, že by bylo logické nechat dovládnout současnou vládu v demisi, než tady na dva měsíce za každou cenu provádět nějakou změnu ve vládě a doopravdy počkat na výsledky voleb a z nich potom odvodit vznik nové vlády. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Bylo by to i podle Pavla Blažka to nejlogičtější řešení? 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Já myslím, že ano, myslím, že ano, ale těch možností je víc. On to pan Dienstbier správně vyjmenoval, to znamená, že toto má opravdu v rukou prezident. 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka: 

Výslech bývalé šéfky kabinetu předsedy vlády Jany Nagyové, toho podle deníku Právo moc nepřinesl. Nagyová policistům přiznala, nebo potvrdila jen minimum informací, které se týkají vyšetřování možné korupce v nejbližších politických patrech. Schůzku s představitelem takzvaných Rebelů z ODS Petrem Tluchořem na pokyn Petra Nečase sice domluvila, zároveň ale popřela, že by se na vyjednávání postu ve státních firmách pro tři zákonodárce jakkoliv podílela. 

redaktorka: 
Nevybavuji si, nevím. To byly podle zjištění deníku Práva nejčastější odpovědi obviněné odvolané šéfky Nečasova kabinetu při středečním pětihodinovém výslechu. Někdejší pravá ruka Petra Nečase při něm byla na informace skoupá. To, že byla strůjcem schůzky s Petrem Tluchořemloni na podzim, ale přiznala. V den, před zásadním schvalováním daňového balíčku jednala se šéfem Českých drah Petrem Žaludou a ředitelem ČEZu Danielem Benešem. Večer si už s dalším obviněným Romanem Bočkem, který v kauze figuroval jako prostředník, gratulovali k uzavřené dohodě. 

Roman BOČEK, obviněný, zdroj Právo: 

Paní ředitelko, vše se zvládlo, jak jsme se domluvili. Děkuji a ještě jednou gratuluji. 

redaktorka: 

O vztazích uvnitř ODS a především její pražské buňce Nagyová několikrát mluvila u kávy s vlivným lobbistou Ivo Rittigem. Krátce před kongresem se dokonce setkali u něj doma. Důležité informace předala Petru Nečasovi, který tehdy obhájil post předsedy strany. Rittig zřejmě sehrál v případu ještě další klíčovou roli. Podle policie se angažoval i při vyjednávání trafik pro bývalé tři poslance. Ústy své právničky to ale odmítá. 

Karolína BABÁKOVÁ, první zástupkyně Ivo Rittiga: 

Není to ani teoreticky možné, protože neměl žádný mandát o tomto tématu jednat, ani nedisponoval pravomocí něco takového zajistit. 

redaktorka: 

Vazba, kterou soud na obviněné uvalil, může podle informací Mladé fronty trvat maximálně tři měsíce. Policie a žalobci se snaží co nejrychleji vyslechnout všechny svědky. 

Ivo IŠTVAN, olomoucký vrchní státní zástupce: 

Ctíme zásadu přiměřenosti. Naším cílem je proto s největším možným urychlením provést úkony, které jsou důvodem vazby. 

redaktorka: 

Už ve čtvrtek před kriminalisty vypovídal ministr financí Miroslav Kalousek. Výslech teď čeká ještě šéfy polostátních firem, nebo zřejmě i premiéra v demisi Petra Nečase, kterému by mohl hrozit obviněné z korupce. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Bylo zakuklenců v pražských ulicích moc? Nebo tak akorát? Co je přiměřené a co už není, a dá se posoudit přiměřenost, když zatím pořádně nevíme, co všechno teď policie vyšetřuje? Ministr spravedlnosti Pavel Blažek tento týden oznámil, že nechá zásah policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu prověřit. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS//ukázka 19. 6. 2013/: 

Myslím, že je potřeba zkoumat, zda opravu zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům a jedné ženě, a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takovýto zásah ozbrojených sil v budovách vlády, ale i v soukromých budovách dalších osob. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek jedním dechem dodává, že zpráva určená vládě nemá posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale přiměřenost zásahu. Právě kvůli policejnímu vyšetřování Nečasův kabinet padl a teď úřaduje v demisi. Ministr spravedlnosti dá také přezkoumat, zda bylo v souladu s předpisy policejní odposlouchávání nejbližších spolupracovníků českého premiéra. 

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/: 

Ta zpráva bude hotova tehdy, až se nám podaří shromáždit informace, ale očekávám v řádu týdnů, déle nemohu čekat. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Šéf dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan opakuje, že zásah, který začal v noci ze 12. Na 13. června byl podle zákona a odpovídal situaci a to včetně zásahu v budově vojenského zpravodajství. 

Ivo IŠTVAN, vrchní státní zástupce v Olomouci /ukázka 16.6.2013/: 

Zajímali jsme se pouze o věci, které jsou předmětem obvinění a potřebné doklady nám buď byly vdány anebo nám bylo řečeno, že neexistují. Takže celý postup policejního orgánu opětovně proběhl s maximálním, opakuji a zdůrazňuji, s maximálním šetřením práv účastníků řízení. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan odmítl před týdnem v Otázkách i tvrzení odstupujícího premiéra Petra Nečase, že šlo o teatrální akci. Policii a státní zastupitelství kvůli průběhu vyšetřování kritizuje i ministr financí Miroslav Kalousek, který byl ve čtvrtek u policejního výslechu. 

Miroslav KALOSUEK, ministr financí; místopředseda strany /TOP 09/ ukázka 20. 6. 2013: 

Já jsem stále doufal, že jsou ti lidé obviněni z něčeho jiného, než že se rozhodli pracovat. Kdyby řešili svoji situaci tím, že by odešli na pracovní úřad, a pobírali by sociální dávky na úkor daňových poplatníků, byli by to bezúhonní občané, protože se rozhodli pracovat a dokonce za tu práci pobírat stejný plat jako jejich kolegové na jiných srovnatelných pozicích, sedí ve vězení jako zločinci, zatímco pánové Janoušek a Rittig, brázdí na jachtě Jadran. Kdyby to nebylo tak vážné, myslel bych si, že jsem v absurdní komedii. Konstrukce pana státního zástupce podle mého názoru připomíná mnohem víc třídní nenávist než právní názor. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Konstatoval po čtvrtečním výslechu na policii ministr financí Miroslav Kalousek. Pokud byste byl, pane Dienstbiere, ministrem spravedlnosti, tak byste také konstruoval pro vládu nebo sepisoval pro vládu nějakou zprávu, která by zkoumala přiměřenost toho zásahu? 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

Já myslím, že bych zcela jistě v tuto chvíli žádnou takovou zprávu nesepisoval, protože je příliš málo informací. Já myslím, že nikdo nemůže hodnotit přiměřenost zásahu, pokud nezná detailně spisy a vlastně ty kauzy, po kterých policisté a státní zástupci šli v této věci. Na to je příliš brzo. Já dokonce z toho mám velmi nepříjemný pocit. Z toho volání po umravnění policistů, státních zástupců, po prošetření toho, jestli náhodou někde nepřekročili svoji pravomoc. Já zatím nemám žádnou takovou informaci, ze které by ten závěr vyplýval. Pokud by někdo zjistil, že policie nebo státní zástupci porušili své zákonné povinnosti, tak je to otázka nějakého kárného řízení, možná i to může být v trestně právní rovině, ale já osobně žádnou takovouto informaci nemám a zahájit prošetřování jenom pro samotné prošetřování, aniž bych měl podnět, že se stalo něco protiprávního. 

Václav MORAVEC, moderátor: 

Kdybych vám namítl, že Pavel Blažek může získat ty informace, které tady říkal Robert Šlachta, že na úřadu vlády žádní lidi v kuklách nebyli, nebylo tam beranidlo. U Jany Nagyové nezasahovalo, jak tvrdí Miroslava Němcová 12 zakuklenců,ale jenom 4 lidé bez kukel. 

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/: 

JUDr. Pavel Blažek

místopředseda strany
ministr spravedlnosti
zastupitel statutárního města
předseda oblastního sdružení