24. června 2013

Němcová může vést ODS do voleb

Za Miroslavu Němcovou coby kandidátku ODS na premiérku se nakonec postavilo celé vedení strany. Přitom ještě minulou neděli znělo její jméno jako nesmysl. Jedním z těch, kteří šéfku sněmovny prosazovali a pomáhali jí dojednat mezi občanskými demokraty podporu, byl také europoslanec Jan Zahradil. Od Němcové si přední euroskeptik se silnými vazbami na Václava Klause slibuje viditelně víc než jen udržovací jedenáctiměsíční vládu. "Pro celou stranu je to velká šance," říká v rozhovoru pro HN.

 

ODS teď není v nejlepší kondici... 

Je po osmi letech ve vládě, když odečtu rok vlády Jana Fischera, ve složité situaci. Jako každá strana je po tak dlouhém období vyčerpaná. Od jara nabírá nový dech, paradoxně byla vidět dobrá výkonnost vlády během povodní. Poté, co to vypadalo, že se bude vše zlepšovat, jsme ale inkasovali tvrdou ránu. 

A myslíte, že vás zachrání Miroslava Němcová? 

Ta situace je do určité míry přelomová. Pro celou Českou republiku může jako předsedkyně vlády udělat hodně, například co se týče vnímání politiky. Není jenom špinavá, není to jen o nějakých obchodech. Paní Němcová je člověk, který se chová pořád stejně, své chování nemění. Může trpělivou metodou a zcela logicky vyvést vládu až na vrchol. S ní se může z pohledu veřejnosti vrátit vnímání hodnot, jako je kredit, čestnost, bezúhonnost, empatie, vlídnost, se kterými si společnost politiku nespojuje. 

Protože je to žena? 

Ano, hraje to velkou roli. Je to poprvé v historii republiky, kdy může být v čele vlády žena. Jde ale také o to, s čím si ji lidé spojují. A jsem přesvědčen, že je to hlavně pozitivní přístup. V této lehce utrápené době, kdy je v krizi politika v celé Evropě, může být Miroslava Němcováuklidňující element. 

A co když budou předčasné volby? Měla by být volebním lídrem celé strany? 

Já bych byl pro. 

Veřejnost ji přijme velmi dobře, ale co uvnitř strany, tam tak dobrou pověst nemá... 

Drtivá většina řadových členů strany, kteří nemají žádnou politickou ambici, pouze prosazují náš program, Němcovou podporuje. A ona ví, že se o ně může opřít. 

To jsou ale, jak jste řekl, ti, kteří nemají ambice. Co ale členové v zastupitelstvech nebo parlamentu? 

To je v tuto chvíli zcela irelevantní, zda má někdo jiný pocit než většina. Strana je na rozcestí, ze kterého vede jen tato cesta. 

Má pověst vlídné paní, která neměla nikdy žádné problémy, ale v politice zároveň nikdy nebyla velký hráč. Překvapí stejně jako svého času Bohuslav Svoboda, který se lidem z pražské ODS tak trochu vymkl? 

Souhlasím. Dle mého názoru nebude žádná dekorativní premiérka. Ocitá se na samém vrcholu své kariéry. Nikdy neskrývala ambice, má ale daleko volnější ruce, protože nedělala na cestě žádné kompromisy. Jsem přesvědčen, že si tuhle možnost nebude chtít zkazit. Bude se chovat zcela transparentně a exekutivně. V tomhle slova smyslu si myslím, že může mnohé překvapit, protože paní Němcovou neznají, nebo ji špatně odhadli. Ona bude lídr. 

Tím se ale vracíme zpátky k tomu, co to může udělat s ODS, protože v čele strany je několik lidí, kteří mají jiný pohled na politiku než ona. 

Na grémiu zazněla masivní podpora, která byla až emocionální. Nevidím všem do hlavy, ale stranu znám delší dobu a dokážu odhadnout, když někdo něco předstírá. A tahle podpora nebyla falešná. Mělo to hloubku osudového momentu, který jsem v politice nezažil. 

Třeba si jen všichni uvědomili, že jiní kandidáti prostě v tu chvíli nebyli průchozí. 

Byla ve správný čas na správném místě a měla tu správnou osobnostní výbavu. 

Není to ale i signál, že by ODS měla začít víc přemýšlet o tom, jak najít zajímavé nové tváře? 

Pamatuji si, jaký byl šok, když jsme v roce 2008 prohráli krajské volby. Loni jsme je prohráli už podruhé. Hlavní pozice začali postupně přebírat lidé, kteří chtějí změnu. Nová vlna dorazí zřejmě v příštích komunálních volbách. 

Obměna na nižší úrovni se tedy už děje? Můžete dát nějaký příklad? 

Často se to stává. Například předsedou organizace v Ústí nad Labem, kde na tom stranicky vůbec nejsme dobře, se stal někdo, od koho bychom to dosud nečekali. A takových případů je víc. Vzlíná to z nejnižší členské úrovně a podle mě to bude pokračovat. 

ODS tedy potřebuje nakopnout... 

Soudě podle klíčových figur ve vedoucích pozicích si nemyslím, že je na tom strana nějak špatně. Ze všech ministrů, co máme ve vládě – Tomáš Chalupa nebo Zbyněk Stanjura, všichni jsou kvalitní. Musíme to akorát umět přetavit. 

Dotkli jsme se komunálních voleb. Co vy jako pražský občanský demokrat říkáte na dění kolem exprimátora? Není tohle zrovna tvář, již byODS zadupávat neměla?

Není to jednoduché. Bohuslav Svoboda získal kredit. Je to typologicky trochu jiný druh člověka, než byli primátoři před ním. A tím myslím všechny včetně Pavla Béma. Mám dojem, že Praha si uvědomuje, že potřebuje prototyp někoho takového, jako je Svoboda. Bez něj to nedokáže v Praze otočit a stane se to, že pražské voličstvo sice bude stále většinově volit doprava, ale že už to nebude nutně ODS. 

A udrží si Svoboda svou pozici? 

Bohuslav Svoboda je předseda pražské ODS. Myslím, že by na té pozici měl zůstat. Byl řádně zvolen na určitou dobu. Jaké jsou jeho plány do budoucna, jestli v roce 2014 bude znovu kandidovat na pozici primátora, to je věc, která závisí na jeho rozhodnutí. Mohl by být úspěšný kandidát do sněmovny, do Senátu či pokud bude chtít, kandidovat znovu do místního zastupitelstva. I to má budoucnost. První klání nicméně bude na konci května 2014 a my bychom rádi nasadili to nejlepší, co máme. To znamená, nešetřit si někoho na podzim, kdyby to nedopadlo. Především budeme cílit na parlamentní volby, které jsou pro nás klíčové. 

To, že dopředu nasadíte populární ženu nebo exprimátora, ale není samostatné řešení při preferencích pod 10 procenty. Strana by si přece měla po čase také říct, že je třeba začít lépe přemýšlet o programu, o obsahu. Nebo ne? 

Posledních deset let zde chybí jasné paradigma. V devadesátých letech to byla transformace jako symbol, personifikace za Václava Klause a v této ideové linii jsme vyrostli. To se však už vyčerpalo, proto jsme mimo jiné podle mě prohráli volby v roce 2002. Transformace byla už u konce, lidé to vycítili a začali hledat jiné téma. V tom přišel Vladimír Špidla, který měl jiné představy, pak do toho vstoupila i Evropská unie. To byla náhradní témata, která tu rezonovala. Poslední léta se dostáváme do stavu, kdy se tady vytváří jiná pravidla. Více se soustřeďujeme na to, jak funguje vláda na různých úrovních státní správy. S tím souvisí téma transparentnosti, byrokracie, boj proti korupci. Tyto nové druhy zájmu vytvořily novou politickou poptávku. Jsme svědky toho, že podněty nevychází od politiků, ale od státních zastupitelství, policie. Ti tuto poptávku vyslyšeli. A v této atmosféře se utrhli ze řetězu. Nechci tuto situaci ale nějak dramatizovat. Musíme najít nový směr, začít se chovat transparentně, naučit se chovat v nově nastalé situaci. Hlavně vnímat rozsah státu, kde má a kde nemá být, co má dělat. Korupci přispěl fakt, že funkce státu se stále rozšiřuje, paradoxně tomu pomohly také finanční toky z EU, což je další záminka, jak se mohou na různých místech vyvádět peníze. To je jeden z hlavních úkolů stran a ODS speciálně. Jedná se o přesné vymezení role státu. Často jsme o tom mluvili, ale nikdy jsme nedokázali tuto rétoriku dotáhnout do konce. Musíme se věnovat tématu, jak má vypadat evropská struktura a jakou roli v ní má Česká republika. Dodnes jsme se na tom uvnitř státu nedohodli. Chybí zde jasná pozice, východisko. My se držíme toho rezervovaného a skeptického pohledu. Vždycky, když někdo zjistí, že je nějaká nová směrnice, tak vznikají nové strany, které jsou vůči tomu skeptické. 

Vidíte, o nové straně začal mluvit i Václav Klaus. 

Jsem stoupencem toho názoru, že musíme nalézt společnou cestu. Pro mnohé členy ODS to může být trochu složité, protože s Václavem Klausem nikdy nepracovali tak blízko. Klaus je ale pořád figura, která ovlivňovala stranu dvacet let, a je to člověk s velkým intelektuálním potenciálem. Aby mezi ním a stranou, kterou založil, vznikla nějaká propast, to je absolutně nelogické. Jsem toho názoru, abychom spolupracovali. 

Co pak znamenají jeho výroky, že je tady potřeba nová politická strana? Je to od něj forma nátlaku na ODS? 

Myslím, že to byl vzkaz ODS: "Dělejte se sebou něco!" Je možné, že když se mu nebude líbit, jakým způsobem strana funguje, že by se pokusil vytvořit nějaký úplně nový program. Nemyslím si ale, že je to dobrý nápad. Tento případný nový projekt by parazitoval na naší voličské obci. Už jen proto by měla komunikace mezi námi a Václavem Klausem fungovat. Spolupráce by měla fungovat i proto, že postava Václava Klause zasáhla do strany historicky i v období evropské integrace, která hraje klíčovou roli. 

Kromě evropských témat by se ODS měla víc zaměřit na státní správu a boj s byrokracií. Jenže jak toho chcete docílit? Na to potřebujete tváře, kterým budou lidé věřit. A jsme zase na začátku. 

Musí to prodávat věrohodní prodavači a musíme udělat něco konkrétního. Ale v této době, kdy tu možná máme volby za dva měsíce, možná za devět měsíců, nemá cenu vyhlašovat příliš ambiciózní program. Sněmovnou stejně už nic neprojde. Ale musíme to umět pojmenovat do budoucna a nějak si to přivlastnit. Mám pocit, že v tomto ohledu to je budoucí bitevní pole a že v tom je sociální demokracie bezradná. Nic podobného tam nenajdete. Musíme si do budoucna toto téma jasně definovat, popsat si ho a uchopit ho. 

Paradoxně právě v boji s korupcí to bude zřejmě Nečasova vláda, na koho bude historie vzpomínat. Teď má špatné renomé, ale za pár let to může být všechno jinak. 

Souhlasím. Nečas byl daleko lepší premiér, než si o něm teď kdekdo myslí kvůli aféře kolem Jany Nagyové. Věci, které se dělaly dobře, jen neuměl dobře vysvětlit. Co se aktuálního případu týče, myslím, že se jednalo spíš o nějaké individuální selhání než o systémovou chybu. Z toho, čeho jsme svědky, to aspoň vypadá na chybu konkrétních lidí. 


(Autor: Luboš Kreč, Kristýna Kolibová)

Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení