20. června 2013

Chci ODS vrátit voliče

Miroslava Němcová na žebříčky popularity nedá, ale připouští, že ODS vybrala populární političku záměrně. Nastal čas, vrátit voličům i své ODS podporu, kterou od nich patnáct let dostávám, řekla si včera Miroslava Němcová a přijala nominaci ODS na premiérku.

 

Když jste loni odmítla kandidovat na prezidentku, vyčetl vám Petr Nečas právě to, že ODS nevracíte důvěru, kterou vám celé roky dávala. Jak moc odlišné bylo vaše rozhodování přijmout nominaci na premiérku? 

Vidíte, na tu výtku Petra Nečase jsem už skoro zapomněla. Dnes je situace úplně odlišná, než tenkrát, a proto je odlišné i mé rozhodnutí. ODS se ocitla v dobách nejtěžších, velmi vážný je stav pro celou Českou republiku. Kdy jindy by se měl člověk rozhodnout vracet to, co dostal, než v dobách nejtěžších? 

ČSSD vás rychle stihla odmítnout. Jste podle ní ekonomicky nekompetentní a nemáte exekutivní zkušenosti. 

Jako předsedkyně Sněmovny si myslím, že jsem uspěla. Že ta důvěra ve mě byla, jakkoli nemám ráda všechny ty žebříčky popularity, protože neodrážejí skutečné kvality člověka. Ale přeci jenom jsem se, myslím, po celou dobu držela dobře. 

Není vaše volba právě sázkou na vaši popularitu v době, kdy ODS rychle ztrácí voliče? 

To je přeci logické očekávání, že se mi podaří pozvednout důvěru v ODS. Bez toho by to nedávalo žádný smysl. 

Řekla jste, že to byla těžká volba. Máte z jejího výsledku vůbec radost? 

Raduji se z jednomyslné podpory mých kolegů. Ale žádný pocit triumfu neprožívám. Tohle je teprve první krok na hodně dlouhé cestě. Je tady ústavní pravomoc prezidenta republiky, kterého názory ODS vůbec nemusejí zajímat. Ten může jmenovat kohokoli a v tu chvíli budou všechny naše úvahy ztraceny. 

Co řeknete v pátek Miloši Zemanovi, abyste ho přesvědčila, že má pověřit právě vás? 

Nemám připravenou žádnou větu. Nemá smysl mu naši představu vnucovat. Je to jeho odpovědnost, kterou na sebe musí vzít. Očekávám, že společným zájmem prezidenta je co nejrychleji stabilizovat poměry v zemi. Tím mu nic nevzkazuji ani nepodsouvám. Pro nějaké řešení ale musíme spět rychle v čase. 

Může poměry v zemi stabilizovat ODS, jejíž politiky vyšetřuje policie a není vyloučeno, že padnou další obvinění? 

Jsme v hlubokém otřesu. Ne po otřesu, on stále probíhá. Rozumím tomu, že když voláme po stabilizaci, vypadá to, jako by to šlo proti všemu, co se nyní reálně děje. Nicméně každý rozumný člověk takto uvažuje - po prvním otřesu začne mobilizovat síly a hledat cestu ven. Já neumím odhadnout, jestli značka ODS bude poškozena ještě hlouběji, jestli další dny přinesou nová zjištění, která nás mohou poškodit. To všechno se může stát a musíme s tím počítat. Nicméně, pro tuto chvíli bylo nutné ukázat, že sílu máme, že se přes všechny těžkosti dokážeme sjednotit. 

Miloše Zemana jste poměrně ostře kritizovala v předvolební kampani. Nebojíte se, že jste si to u něj rozházela? 

Nevím, jestli jsem si to rozházela, nebo ne. Jestli se ale něco v životě vyplácí, tak je to být profesionálem. Ve vrcholné politice se nelze ohlížet na to, jestli jste si někdy s někým něco vzkázali nebo řekli něco nepříjemného. To nemá hrát roli v rozhodování o dalším osudu naší země. Kdyby se to dostávalo do osobní roviny, tak to najdete na každém něco a nevyberete nikoho. 

Bude mít ODS jinou premiérku a předsedu, nebo budete na podzimním kongresu usilovat i o předsednický post? 

To je opravdu velmi brzy. Uvědomte si, že v neděli pozdě večer oznámil premiér demisi. V pondělí ji předal prezidentovi, úterní večer a půlku středy jsme strávili jednáním v ODS, s čím předstoupit před veřejnost. Na žádné jiné úvahy zatím nebyl čas. 

 

(Autor: Antonín Viktora)

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR