19. června 2013

Proslov k nominaci Miroslavy Němcové na premiérku ČR

Dámy a pánové,

Česká vláda, koalice a i ODS se po událostech z minulého týdne ocitla ve velmi složité situaci. Máme-li nést odpovědnost za další vývoj této země, která i vzhledem k nedávným ničivým povodním více než kdy jindy potřebuje funkční a akceschopnou vládu, musíme zachovat chladnou hlavu a najít řešení, které v co nejkratší době přinese do vládnutí stabilitu.

ODS si je toho vědoma a jako nejsilnější vládní strana tuto odpovědnost vnímá a jasně deklarovala, že přijde s řešením rychlým, důvěryhodným a funkčním. Uplynulé tři dny jsem plně věnoval diskuzím se členy a politickými partnery v ODS, konzultacím a hledání nejlepšího kandidáta na nového předsedu vlády České republiky. S tímto návrhem jsem dnes předstoupil před gremium strany, které jej jednomyslně podpořilo.

Chceme Vám oznámit, že nominantem ODS na pozici předsedy vlády je předsedkyně poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a místopředsedkyně ODS paní Miroslava Němcová.

ODS považuje Miroslavu Němcovou za zkušenou političku s odpovídajícím morálním i politickým kreditem, za ženu s dlouhodobě ukotvenými pravicovými názory a za člověka, který je schopný naši zemi důstojně reprezentovat i v zahraničí.

Tuto informaci jsem poskytl po jednání grémia jak panu předsedovi Karlu Schwarzenbergovi, tak paní předsedkyni Karolíně Peake. Neměli jsme možnost se setkat, ale předpokládám, že naši koaliční partneři pochopí, jak složitá situace to pro ODS byla a jak správné řešení jsme se snažili najít.

Vnímáme bezesporu velmi důležitou roli pana prezidenta a jsme si plně vědomi, že je to právě on, který má jediný právo jmenovat premiéra vlády České republiky, ale jsme přesvědčeni, že tímto krokem mu ODS nabízí nejlepší řešení pro zklidnění těchto politicky rozbouřených vod v popovodňovém čase v České republice.

Na zítra jsem svolal výkonnou radu ODS a poslanecký klub, aby tyto návrhy schválil a aby tuto jednomyslnou nominaci na pozici premiéra České republiky za ODS, tedy nominanta na tuto pozici, Miroslavy Němcové podpořil.

Děkuji.

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení

Štítky:
projev