18. června 2013

Úplně končím s politikou

Na výkonnou radu ODS přijel Petr Nečas přímo ze schůzky s prezidentem republiky Milošem Zemanem. V tu chvíli byl ještě regulérním předsedou vlády. Že má za pár hodin podat demisi, na něm znát nebylo. Usmíval se, působil uvolněně a novinářům ochotně odpovídal na otázky.

 

Dal vám pan prezident příslib, že určí premiérem někoho z ODS? 

Nevidím důvod, proč bych měl jít do podrobností, ale jednali jsme velmi dlouho a pečlivě. 

A stále se domníváte, že takový plán Miloš Zeman podpoří? 

Jsem přesvědčen, že pan prezident je bytostný demokrat, který respektuje pravidla parlamentní demokraicie. To znamená, že když koalice bude schopna sestavit většinu v rámci Poslanecké sněmovny, bude to pan prezident respektovat.

Je v tuto chvíli více kandidátů na post předsedy ODS, nebo stranu povede pan místopředseda Martin Kuba? 

Předsedu ODS volí kongres, jednání výkonné rady kongres není. Proto se po mém odstoupení podle stanov stane statutárním úřadujícím předsedou Občanské demokratické strany její první místopředseda, tedy Martin Kuba. 

A koho si představujete na postu premiéra? Hovoří se o tom, že vaším favoritem je ministr dopravy Zdeněk Stanjura. Je to tak? 

Nevím, o čem se mluví, takže to nebudu komentovat. Věřím, že ODS vybere správně. Dokážu si představit více lidí, ale nevím, jestli má cenu každé jméno komentovat. 

Jaká vás nyní čeká budoucnost v ODS? 

Teď mě čeká odchod z politiky. 

Úplný? 

Ano. 

To znamená, že odejdete i ze Sněmovny? 

Zůstanu poslancem. Nejpozději v květnu příštího roku budou volby a tam už kandidovat nebudu. 

Chcete být součástí vyjednávacího týmu, který vznikne? 

Já samozřejmě rád ODS pomohu a poradím, bude-li o to vedení strany stát. Ale nemyslím si, že by bylo vhodné, abych byl součástí nějakého vyjednávacího týmu. 

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
poslanec PČR
člen regionální rady