17. června 2013

Pokud mě ODS vyzve, abych nahradil Nečase, jsem připravený

Výkonná rada ODS koncem minulého týdne potvrdila, že nadále stojí za premiérem Petrem Nečasem. Její postoj však nebyl zcela jednoznačný, krýt Nečasova záda se regiony odhodlaly v poměru dvě ku jedné. Názor nejvyššího stranického vedení přitom bude klíčový pro Nečasovo politické přežití. "Když mě ODS vyzve, abych Nečase nahradil, jsem připraven tuto zodpovědnost převzít," řekl v neděli novinářům první místopředseda ODS Martin Kuba.



Soud poslal šéfku kabinetu Petra Nečase Janu Nagyovou do vazby, stejně tak bývalé poslance za ODS, kteří jsou dosud členy strany. Je ještě možné premiéra zachránit před politickým koncem? 

V této chvíli je pro ODS základní prioritou udržení současného koaličního projektu, v tom se naprosto shodujeme. Všechny procesy, které k tomu mohou vést, je potřeba prodiskutovat uvnitř koalice a ODS. 

Je reálná varianta, že Petr Nečas podá demisi, a budete to vy, kdo se ujme sestavení nové vlády? 

Teď jsme v situaci, která je v dynamickém vývoji. Jak aktuálně probíhají jednání a vyvíjí se situace, rozhodně nebudu mediálně komentovat nějaké potenciální nástupnictví premiéra, který je v zahraničí, to bych považoval za velmi nekorektní. Pro mě je důležité, že pro ODS je teď prioritou udržet tuto vládní koalici, budeme o tom jednat. Pokud by tato situace u našich koaličních partnerů či uvnitř ODS došla do stavu, že to je možné pouze s jiným premiérem, pak pro mě bude samozřejmě klíčový názor ODS. 

A kdyby výkonná rada trvala na odstoupení Petra Nečase a na tom, abyste zaujal jeho místo? 

Pokud bych byl k takovému kroku ODS vyzván, samozřejmě jako první místopředseda musím být připraven a jsem připraven tu odpovědnost přijmout. Ale jsou to všechno hypotézy vývojů, které by bylo velmi nekorektní v této chvíli rozvíjet. 

Jak rychle předpokládáte, že se vám podaří vládní krizi rozetnout? 

Délku jednání neumím předjímat. Není důležité, co chceme, nebo nechceme rozetnout, důležité je, abychom se sešli jako koaliční partneři a řekli si jednotlivé názory na to, jakou máme představu. Zaznamenal jsem jak ze strany hnutí LIDEM, tak TOP 09 zájem na udržení této koalice, ten samý zájem trvá na straně ODS. A bude důležité, jak si na koaličním jednání sdělíme podmínky, za kterých si to umíme představit. Teprve z nich budou vycházet naše další kroky. 

V úterý se na podnět sociálních demokratů sejde Poslanecká sněmovna, aby hlasovala o vyslovení nedůvěry vládě. Bude mít koalice dost hlasů, aby šestý pokus o svržení ustála? 

To všechno uvidíme, bude záviset na jednáních mezi koaličními partnery, nemůžeme předjímat žádné závěry. 

(Autor: Kateřina Surmanová)

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města