15. června 2013

ODS se začala krásně nadechovat a teď tohle

Myslíte, že premiér Petr Nečas a jeho vláda tuto situaci ustojí?

To samozřejmě uvidíme, ale zatím nevidím žádný důvod, aby odstupoval. Nikdo z vládní koalice ho zatím k ničemu takovému nevyzývá aposlanecký klub ODS se ráno usnesl, že premiér má jeho důvěru.

Jaká byla v poslaneckém klubu ODS, který vedete, atmosféra?

Posmutnělá v tom smyslu, že vždycky, když se konečně zvedneme – a třeba při povodních jsme měli pocit, že veřejnost hodnotila výkon vlády poměrně pozitivně, tak do toho přijde nějaká policejní kauza. To nás vždycky mrzí. Ale jinak bych řekl, že nálada byla optimistická.

Vás osobně překvapilo to, co se stalo?

Překvapilo. Po Praze se již pár dní šuškalo, že bude probíhat operace proti některým pražským – řekněme – postavám, která, jak se nakonec zdá, ani vůbec neproběhla. Nikomu z této skupiny totiž obvinění nebylo sděleno, a ani se k tomu zřejmě nikdo nechystá, čemuž absolutně nerozumím.

Jak tuto situaci čtete?

Teorií může být hodně. Všimněme si, že jsou tu smíchané minimálně tři příběhy dohromady, přičemž minimálně jeden příběh je tam jen přilepen, a to je příběh pražský. Nikdo nesdělil žádné obvinění, nic se neděje, klíčové postavy jsou v zahraničí. Tento příběh má sloužit jen k tomu, aby těm ostatním dodal pocitu věrohodnosti, pocitu napojení na nějaké struktury, které bývají označeny jako pololegální. Co to má společného s potenciálním zneužíváním tajné služby, opravdu nechápu.

A co linka, která ukazuje k rebelům z ODS?

Musím říct, že jestli mě něco opravdu rozčiluje, tak je to přesně toto. Jsou to informace, které půl roku mají všichni, včetně všech novinářů. Všichni vědí, co se stalo. Rebelové složili mandát a někteří z nich byli potom jmenováni do nějakých funkcí. Já to pokládám za naprosto normální. Pokud to někomu připadá nenormální, tak já říkám, že příštím obžalovaným bych měl být já. Po svém zvolení předsedou poslaneckého klubu jsem domlouval, že se předsedou ústavněprávního výboru stane Stanislav Polčák a místopředsedy Sněmovny se stanou Jan Hamáček a JiříPospíšil. To je přece naprosto normální politický obchod, ke kterému dochází. Za této situace se tvářit, že potřebuju přivést 400 policistů do Prahy, abych sdělil odlišný právní názor na to, co má být trestné, to je vtip.

Vy jste právník, ne já. Podle vás není korupce, když někomu slíbíme lukrativní post za to, že nenechá padnout vládu?

I kdyby bylo prokázáno, že to bylo slíbeno předem, tohle fakt není úplatek. To znamená, že vykonáváte nějakou práci, za kterou dostanete zaplaceno. To fakt ať obžalují mě, že jsem ve Sněmovně domlouval ty změny ve výborech.

-hápu, že umisťování politiků do státní správy je běžná věc. Ale tady přesně šlo o bytí či nebytí vlády, tam ta motivace musela být opravdu silná.

Nechtěli ve Sněmovně hlasovat proti vládě, ale nechtěli v nějakém případě hlasovat s ní, tak se vzdali mandátu. Pak samozřejmě ta strana vyšla z toho, že se zachovali solidně a férově, jsou to tedy lidé, se kterými se dál počítá. To absolutně chápu. Proč by se bývalý náměstek ministra financí nemohl stát vrchním ředitelem Českého aeroholdingu, tedy podřízené společnosti? Jestli teď někdo říká, že je to trestný čin, pak zrušme politiku. Pak nebude možné uzavřít žádnou politickou dohodu. Jmenování vlády je nepochybně úplatek. Příští týden proběhne volba primátora na pražském magistrátu, to je nepochybně úplatek.

Vylučujete, že předtím, než rebelové složili mandát, neproběhlo nějaké jednání ve stylu – položte to a my se o vás za odměnu postaráme?

Ale i kdyby to tak bylo, tak je to za prvé vždycky jen o lidské důvěře, ale především je to to samé, jako když sestavuji vládu po volbách. Nejprve domluvím program, pak rozdělím politické posty. Taky můžu říct, že si Nečas se Schwarzenbergem navzájem udělili úplatek, že se jeden stal předsedou vlády a druhý místopředsedou a ministrem zahraničních věcí, a proto bude přemlouvat své poslance, aby pro tuto vládu hlasovali.

Neděsí vás, že by šéfka kabinetu premiéra mohla úkolovat tajnou službu, aby sledovala jeho manželku?

Děsí mě svou banalitou. Je to blbé, jestli se to opravdu stalo, tak je to dost možná trestný čin. Na druhé straně: v normálním světě, kde se lidé nechtějí předvádět, přijde policejní prezident, nebo ministr vnitra, který se to od něj dozví, za ministrem obrany, řekne mu – prosím vás, máte pod sebou důstojníka, který zneužívá své pravomoce, odvolejte ho. A pak mu třeba sdělí obvinění. Ne tím způsobem, že přijedou policejní eskadry na ministerstvo a tam seberou aktivního úředníka. Takhle se to opravdu dělat nedá.

Exministr za ODS Drobil odstoupil hned poté, co byl obviněn, ministr Drábek z TOP 09 odstoupil, když mu obvinili náměstka. Neměl by premiér vyvodit odpovědnost z toho, že je jeho pravá ruka obviněna z trestného činu?

Je obviněna v tomto případě z banality. Možná lehce ostudné, ale přesto banality. Pokud jsme nějak posuzovali případ pana Drábka a jeho náměstka pana Šišky, a i tam to bylo jeho rozhodnutí, tak tam šlo o korupci související s chodem jeho příslušného úřadu. Tohle mi ale zdaleka nepřijde tak zásadní, aby kvůli tomu odstupoval premiér nebo padala vláda.

Jak na vás působilo vysvětlení premiéra Nečase, že nechal hlídat svou rodinu tajnou službou a že při tom mohlo dojít k menšímu pochybení, přičemž podle zákona nic takového není možné?

Tohle ale přece premiér Nečas nikdy neřekl. On říkal, že prováděl konzultace se zpravodajskou komunitou o tom, jak se případně chránit. A že nemůže vyloučit, že někdo z přílišné služební horlivosti, ať už myslel důstojníky, nebo paní Nagyovou, provedl nějaké další kroky. To, že premiér může se zpravodajskou komunitou konzultovat, jaká jsou bezpečnostní rizika a jak se jim vyhýbat, je naprosto normální.

Jeho vysvětlení věříte.

Věřím, že tyto úvahy probíhaly.

Většina obviněných lidí je nějak spojená s ODS. Vaše strana je zdecimovaná už až dost. Jaký si myslíte, že to bude mít na ODS dopad?

Strana se začala zrovna krásně nadechovat, a přichází takováhle obvinění. Já ale říkám, že ta obvinění, která byla vznesena, mi připadají jako naprosto banální. Nevím ale, co bude vzneseno v rámci Prahy, na to jsem opravdu zvědav. Případ paní Nagyové mi připadá trapný a úplatkářství v případě rebelů naprosto zásadně odmítám.

Víte o tom, že sázkové agentury vypisují sázky na konec ODS?

Já bych si na to nevsadil.

Umíte si představit, že by ODS jako strana skončila?

Ne.

Marek Benda