7. června 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl ministr zemědělství Petr Bendl.



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ministr zemědělství Petr Bendl. Dobrý večer. 

 


Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Hezký dobrý večer. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane ministře, má znovu pršet. Jak vypadají aktuální přípravy na tu nepříznivou předpověď na neděli, pondělí, možná na úterý? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Ddá se říct, že jsme tzv. ve dvojím ohni. Na jednu stranu je zde varování meteorologů, že můžou přijít větší dešťové srážky v období od neděle večer až skrze pondělí, možná do úterka, to nikdo dneska neví. Na druhé straně se snažíme, aby vody teklo méně, abychom zejména lidem na severu umožnili tím, že by voda klesala, dostat se do svých domovů. Ale že musíme upouštět kaskádu, abychom měli případný prostor pro deště a zároveň chceme, aby odcházela voda i ze severu. Takže se snažíme odpouštět tolik vody, abychom obojí splnili, aby voda klesala na severu a zároveň se zvětšovala retence. 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Protipovodňová opatření se zatím měnit nebudou. Znamená to, že se očekává druhá povodňová vlna, podobně jako to bylo při záplavách v roce 2002? 

 


Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Když bych byl otevřený, obáváme se jí, a proto raději počkáme a doporučujeme, aby žádná takováto opatření v tuto chvíli nebyla demontována, abychom počkali na to, co nám počasí provede v průběhu neděle, pondělka a možná úterka. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

 

A stihnou se všechny přehrady v povodí Vltavy, Labe a Ohře připravit a vytvořit právě prostor pro další zadržování vody v případě, že by tedy přišla ta další povodňová vlna? Stihne se to? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Věříme, že se dostaneme na hranici maxima toho retenčního prostoru v průběhu zítřka a zároveň nezpůsobíme zvyšování hladiny ve Vltavě a zejména v Labi. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane ministře, bude stát do budoucna zvažovat změnu manipulačních řádů přehrad a přehodnocovat ten primární záměr, s nímž se přehrady v 50. letech budovaly? Zkrátka jestli se přehrady do budoucna víc zaměří na to, aby zadržovaly povodně? 

 


Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Povodeň, která tentokrát přišla, byla velmi rychlá. Přišla do půdy, která už byla nasáklá, protože před tím pršelo poměrně dlouhou dobu, takže je to pro nás nová zkušenost a ta nám říká, že prostě musíme se podívat na manipulační řády, musíme se podívat na to, jestli se nedá přeci jenom o trošku zvětšit retenční prostor a podobně. Prostě budeme hledat taková opatření, která na základě zkušeností, kterou máme, nám umožní zapracovat vše, co jsme se teď dozvěděli. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ano, protože přehrady se stavěly proto, aby naopak vodu zadržovaly právě kvůli nedostatku vody, protože z Česka všechno odteče. Teď tedy, když se mění klima a povodně jsou častější, vy sám říkáte, že je čas na změnu. Podle klimatologa Cílka by dokonce jako prevence proti povodním měla zůstat jedna přehrada v Česku úplně vypuštěná jako pojistka. S tím se nepočítá? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Jak chcete zajistit, aby Vltava nebo Nežárka nebo Lužnice netekly? Tam prostě pořád teče nějaká řeka. Tady je problém v tom, a naši předkové stavěli a projektovali kaskádu z toho důvodu, co jste říkala. Prahou musí téct voda, protože v okamžiku, kdybychom tam vodu neměli, nebyli bychom například schopni čistit odpadní vody, nemohla by fungovat čistírna odpadních vod pro Prahu, a pak si umíte představit, jak by to asi v Praze a pod Prahou vypadalo. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

 
Já neznám ty technické parametry, ale pokud klimatologové jako jednu z variant možných řešení nastiňují toto, tak zřejmě to má nějaký smysl a význam. Ano. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Mít suchou přehradu není možné. Tím údolím protéká řeka Vltava, do které se vlévají nejenom další řeky, které jsem jmenoval, ale spousta potoků a malých říček. Takže tam nikdy sucho nebude. Tam naopak bude v průběhu podzimu, zimy a jara vždycky více vody a v průběhu léta tam někdy může být tak minimální množství vody, že bude potřeba vodu zadržet, abychom měli vůbec v Praze a po celé délce potom povodí Vltavy a částečně Labi, dostatek vody, abychom například mohli zajistit fungování čistírny odpadních vod a řady dalších funkcí, které ta voda plní. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A počítá tedy stát s těmi předpověďmi klimatologů, že nás čeká pravděpodobně ještě větší povodeň než ta, která byla v roce 2002? Jestli se plánují nějaké změny legislativy právě těch retenčních prostor přehrad nebo jejich manipulačních řádů, nebo jestli se zase po těch letošních povodních zapomene, a pak budou přicházet další šoky, třeba v podobě stále větších a větších povodní, jak to nastiňují klimatologové. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Víte, my každý rok investujeme řády miliard korun do protipovodňových opatření a tenhle trend musí pokračovat. Stát musí vždycky hospodařit tak dobře, aby na takovéto nutné investice měl, které chrání životy a majetky lidí. Zároveň bude asi potřeba se podívat do legislativy. Já řeknu jeden příklad za všechny. Každá povodeň nám přinese nánosy, které se usadí v povodí. Například zejména soutoku třeba Vltavy a Berounky ta voda přinese spoustu kamení a bláta a to se usadí u soutoku a tím klesne průtočné množství vody, které je tam možné protéct. Ono se vlastně zvedne dno a sníží se úroveň té hladiny nebo množství vody, které tam teče a v okamžiku, kdy tam přiteče vody více, tak ta povodňová vlna přijde mnohem rychleji. My potřebujeme udělat taková legislativní opatření, aby nebylo možné dlouhodobě účinně bránit tomu, že naši vodohospodáři upozorňují na fakt, že koryta jsou zanesená, je potřeba je vyčistit a často narážíme na legislativu, která říká ne, z důvodu ochrany životního prostředí není možné koryto vyčistit. My budeme muset udělat některá opatření tak, aby to možné bylo, protože tím ochráníme majetky i životy lidí. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:
Zajímají mě i další konkrétní tedy opatření. Je v plánu přesvědčování lidí, aby postupně opouštěli záplavová území a budou se stavět větší bariéry, právě stěny dimenzované na povodně 2002, ale plus 30, 40 centimetrů? To jsou ta aktuální doporučení některých klimatologů. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


To, co říkáte, je přesné. To je také velká bolest České republiky, že spousta domů stojí v záplavových územích a jsou tam třeba povolovány různé rekonstrukce, že z chat si dělají lidé rodinné domy na území, které je potenciálně nebezpečné z titulu právě ohrožení povodněmi. My budeme muset tlačit na obce zejména z titulu státní správy, aby ve svých územních plánech takovéto změny neumožňovaly, protože pak se opravdu vystavují lidé výraznému nebezpečí a tomu je potřeba do budoucna zamezit. V minulosti se tak příliš nedělo. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Klimatolog Cílek řekl Hospodářským novinám, že mluvil s někým z hydrologů a ten mu řekl, že se zaměstnanci přehrad báli odpouštět vodu, aby nepřišli o prémie, protože hrázní jsou placeni podle toho, zda splní dodávky elektřiny. Vy i premiér jste to dnes popřeli. Koho jste se ptal na to, pane ministře, zda to tak není a jste si jist, že to tak není? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


To je velká lež, kterou někdo pustil mezi lidi. Opravdu elektrická energie z týdne provozu elektrárny Orlíku nebo na Slapech, to je téměř nic v tom množství, co ČEZ vyrábí za elektrickou energii. To je absolutní nesmysl a jsou to jenom slova nepodložená žádnými fakty. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Vy jste tady někdy v týdnu řekl, že se zvažuje, zda na příště nezapracovat do zákona změnu v tom smyslu, aby šly vyvlastňovat pozemky ve veřejném zájmu, pokud by se na nich stavěly veřejně prospěšné stavby jako hráze nebo protipovodňové stěny. To už je jisté, že ten návrh podáte? Kdy to bude? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


My jej určitě připravíme. Já jsem byl svědkem toho, že třeba v Lovosicích je několik stovek metrů dlouhá protipovodňová stěna a uvnitř ní je mezera, kde je jeden vlastník, který odmítá, téměř bych řekl, se dohodnout a téměř vydírá a přitom je pod tou povodňovou hrází průmyslová zóna, která zaměstnává 2 500 lidí v ústeckém regionu. To je region, kde je té práce málo. Zatopení takových firem může znamenat i třeba jejich krach a už další neschopnost se zvednout. Tudíž musíme najít nějaký nástroj, jak pomoci ve veřejném zájmu chránit životy a majetek lidí. Já jsem přesvědčený o tom, že když umíme v legislativě prosadit jako veřejný zájem silnici, vodovod, kanalizaci či plyn nebo elektřinu, měla by tam patřit i protipovodňová opatření. 

 

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A ještě jedna otázka na závěr. Mnohé diváky nedávno překvapilo vystoupení generálního ředitele Povodí Labe, který nedokázal pořádně informovat o stavu řeky. Václav Beránek nemá vodohospodářské vzdělání. Vy jste ho do funkce jmenoval. Považujete jeho kvalifikaci za dostatečnou? 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Pan ředitel Beránek prošel normálním otevřeným veřejným výběrovým řízením. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ano, to nezpochybňuji. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Já jsem mu dneska velmi důrazně říkal, že jej neomlouvá fakt, že je ve funkci velmi krátce, ani skutečnost, že nemá mediální zkušenosti, ani fakt, že třeba byl několik dnů v terénu a té práce nebo těch stresů, které prožívají, je hodně a dovolá se mu novinář někdy v noci a on musí reagovat. Já jsem mu dneska říkal, že to je v tuto chvíli zásadní nebo důrazné varování, protože takhle si nepředstavuji, že by generální ředitel Povodí Labe vystupoval. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže odborně je podle vás zdatný, jen mediálně tedy pokulhává, a pokud by se to opakovalo, tak byste třeba zvažoval jeho odvolání? 

 


Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Já nemohu generálního ředitele povodí posuzovat podle jednoho mediálního výstupu, ale uznávám, že tedy... 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Proto jsem se ptala na tu kvalifikaci, jestli s tou jste si jist. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


... si udělal ostudu sám. On potřebné vzdělání má, které bylo požadováno nebo je požadováno, ale jeho mediální výstup byl tragický. S tím souhlasím a také jsme si to důrazně vysvětlili. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane ministře, já vám děkuji za rozhovor. Na shledanou. 

 



Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:


Hezký večer. Na shledanou. 

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení