24. května 2013

V pozadí je mocenský boj o zničení konkurenta

Jsme připraveni, já i celá ODS, své sliby Pražanům plnit z opozičních lavic. Co jsme slíbili, budeme hájit do posledního okamžiku, kdy budeme mít možnost cokoli říkat.

Jaká je vaše reakce na odvolání vás i radních z ODS? 

Demokratické principy ODS do posledního puntíku respektuje. Proto respektujeme rozhodnutí zastupitelstva, protože to je demokratické rozhodnutí většiny. Jsme připraveni, já i celá ODS, své sliby Pražanům plnit z opozičních lavic. Co jsme slíbili, budeme hájit do posledního okamžiku, kdy budeme mít možnost cokoli říkat. 

Řekl jste, že za krizí je vedení TOP 09, konkrétně předseda Karel Schwarzenberg. Máte důkazy, že do jednání osobně vstoupil? 

V systému TOP 09 je Karel Schwarzenberg zodpovědný za Prahu, Miroslav Kalousek za zbytek republiky. Pokud se toto odehrává v Praze, podle té struktury, kterou mají, musí s tím souhlasit. 

Nemůže opoziční role pražské ODS prospět, sjednotit ji? 

Nám v tuto chvíli skutečně nejde o náš osobní prospěch, nejde nám o řetězy, nejde nám o prebendy. Necítím žádnou zášť nebo potřebu mít na krku řetěz. Jde nám o to, abychom splnili, co jsme říkali. ODS je dnes jednotná strana, která se změnila. Všichni členové zastupitelstva stáli za svým primátorem a přesvědčením, že pravicová politika se dělá jinak. 

Dva noví zastupitelé se ale ke klubu
 ODS nepřipojili. 

Z mého pohledu to nejsou členové ODS. Je to velmi zásadní slovo, které říkám. Jsme přesvědčeni, že Pražané budou dobře naslouchat a budou se dobře dívat, jaké bude hospodaření. Kam zmizí spalovna, co se stane s nákupem plynárenské, s holešovickou tržnicí, s čistírnou odpadních vod. Budeme na to poukazovat. Jsme přesvědčeni, že v pozadí jsou dvě věci: mocenský boj o zničení pravicového konkurenta a hledání vlastního prospěchu. 

Jaký mocenský boj myslíte? 

Je to jednoznačně celostátní záležitost. V okamžiku, kdy má TOP 09 problém se svými sKartami a řadu dalších problémů, potřebuje najít něco jiného, čím poškodí svého úspěšného pravicového konkurenta. To, co tady bylo nastartováno, není záležitost Prahy, je to věc celé republiky. 

Předpokládáte, že se situace vyhrotí na vládní úrovni? 

Nic takového neočekávám. Jen konstatuji status quo. 

Měla by ODS vrátit TOP 09 ten úder, který v Praze utrpěla? 

Politika není o mstě. Jde o ctění demokratických principů. Co se stalo, bylo na jejich základě. Plně to respektuji a žádný krok, který udělám, nebude krokem msty. Půjde o faktické kroky, které budou přesvědčovat voliče, aby příště rozhodovali jinak. 

Jak vidíte svou budoucnost s ohledem na volby? 

Určitě nechci z politiky odejít. Rozhodl jsem se pro ni programově, celý život jsem byl nestraník. Když jsem nabyl pocitu, že nestačí mluvit po hospodách, rozhodl jsem se do politiky vstoupit. Po vyhodnocení všeho, i když jsem měl nabídku, že mohu být primátorem nestraníkem, jsem vstoupil do ODS. Je to nejlepší liberálně konzervativní strana. Budu pro ODS pracovat na jakémkoli postu, jak bude potřebovat. To znamená jako řadový člen, nebo funkcionář, je mi to jedno. 

Byl jste primátorem tři roky. Kdybyste měl bilancovat, u čeho byste se zastavil? 

Krásné bylo odemykání korunovačních klenotů. Je to zvláštní pocit jít po schodech, kde jsou pavučiny, nikdo tam pět let nebyl a nakonec je nahoře koruna, kterou nechal udělat Karel IV. Nemám rád patetická slova, ale když to otevřete a vidíte, říkáte si, že to za to stálo. I třeba jen proto, že jsem měl možnost držet ten klíč v ruce a udělat krok ke slavné historii. Je to věc, která vás vyrovná se všemi negativy a protivenstvími, která musíte absolvovat. 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
místopředseda Stínové asociace krajů ODS