23. května 2013

Figurky TOP 09 nepředvedly nic a změnit to má primátorský řetěz

V Praze TOP 09 nedokázala nic, a proto se podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase rozhodla, že potřebuje získat primátorský řetěz. Nečas v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že TOP 09 pošilhává po koalici s ČSSD. Ostré výroky Miroslava Kalouska na jeho adresu Nečas komentoval, že Kalouska musela skolit viróza, které podle něj podléhá.

Pane premiére, až půjdete na příští jednání vlády, budete moci normálně spolupracovat s ministry za TOP 09?

Považuji se za politického profesionála, takže osobní pocity dávám stranou. Je otázka, jak TOP 09 naváže na své kroky na pražském magistrátu, protože to nebyly kroky nějakého autonomního článku. Všichni vědí, že TOP 09 je tvrdě centralizovaná strana bez vnitrostranické demokracie, ve které se lísteček nepohne, když k tomu nedá pokyn první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Uvidíme, jaký to bude mít dopad na fungování vlády.

 

Dáváte dál přednost tomu, aby vláda pokračovala až do voleb v květnu příštího roku, nebo aby byly za nějakých okolností předčasné volby?

Máme elementární odpovědnost vůči této zemi. Ve stávající ekonomické a rozpočtové situaci volat po předčasných volbách by bylo výrazem nezodpovědnosti. Navíc ty termíny se postupně krátí a zužuje se možnost předčasných voleb. Na druhé straně nemohu vyloučit žádnou variantu. Představa, že budeme sedět ve vládě za každou cenu a TOP 09 bude předvádět podobné podrazy na vládní úrovni, jaké předvádí na magistrátní, to by asi nevedlo k dobrým koncům.


Proč to vlastně udělali? Podle některých politologů chtějí demonstrovat, že oni jsou ta nejsilnější strana v Praze a že to je pouze rvačka o hlasy pravicových voličů. Druhá varianta je, že se chtějí sblížit s ČSSD, aby s nimi mohli jít i po volbách do Sněmovny vyjednávat. Jaký si myslíte, že je hlavní důvod?

Jsem přesvědčen, že to je kombinace dvou důvodů. TOP 09 na úrovni Prahy, přestože má nejsilnější klub zastupitelů a měla většinu v radě, tak byla v podstatě neviditelná. Figurky, které byly radními za TOP 09, nedokázaly předvést prakticky nic zřetelného a sdělitelného veřejnosti a teď zřejmě část představitelů TOP 09, včetně špiček, usoudila, že tím šémem, který to má změnit, je primátorský řetěz. A že najednou bude TOP 09 v Praze vidět. To je první důvod, i když to znamená, že o svou pozici přijde dobře pracující a Pražany oblíbený primátor za ODS.

Druhý důvod vyplývá z geneze TOP 09. Byla založena, aby Karel Schwarzenberg mohl být ministrem zahraničí a Miroslav Kalousek ministrem financí. To byl důvod vzniku této politické strany. Kvůli vládním funkcím vznikla a existuje, takže určitě přemýšlí o jiných variantách. A to, čemu se říkalo - a teď se omlouvám tomu člověku - bakalovská koalice (podle podnikatele Zdeňka Bakaly - pozn. redakce), to znamená koalice ČSSD a TOP 09, tak to je přece na stole a v diskusích delší dobu. A pokud vezmeme v potaz vývoj v Ústavu pro studium totalitních režimů, tak to nastavování výhybek tímto směrem je evidentní. Pokud k tomu přidáme, že někteří špičkoví představitelé TOP 09 neměli žádné problémy s vytvořením vládního projektu za účasti ČSSD a podpory komunistů, tak to je třetí kamínek mozaiky.

 

Politolog Ladislav Mrklas řekl, že TOP 09 vás také možná chtěla přitlačit, aby ODS přestala vystupovat proti sKartám. To je projekt, na kterém podle vystupování politiků této strany TOP 09 hodně záleží...

Pak je otázka, proč tak enormně záleží, protože sKarty jsou totální průšvih způsobený TOP 09 za zády vlády, dokonce si troufám říci, že i za zády některých špiček TOP 09. Ta míra závislosti na tom projektu vzbuzuje velké množství otazníků spíše pro investigativní novináře, než pro politiky.

 

Takže nemusí jít jen o politické důvody, ale i o byznysové zájmy?

Nechci spekulovat, ale ta míra zaťatosti, se kterou absolutně neúspěšný projekt hájí až do hrdel a statků, to skutečně vzbuzuje velké otazníky.

 

Miroslav Kalousek na vaši adresu prohlásil, cituji...: "Pan premiér neměl dobrý den, až se z toho chudáček vyspí, tak to bude zase dobré. Pochopí, že kdyby TOP 09 přenášela problémy z komunální úrovně do vlády, tak bychom se s ním jako s premiérem už dávno nebavili." Takhle spolu mají mluvit lidé v jedné vládě?

To je otázka na Miroslava Kalouska. Ale já se na něj nezlobím, zcela jistě podlehl viróze. Jak je všeobecně známo, patří mezi dva politiky v České republice, kteří virózám podléhají vůbec nejčastěji. Protože ve zdravém stavu nepředpokládám, že by takový výrok mohl pronést.

 

Počítáte s tím, že by Bohuslav Svoboda mohl být lídrem ODS ve volbách v Praze v příštím roce?

My jsme strana vybudovaná na demokratických principech, se systémem primárních voleb. Nejsme strana, kde rozhoduje jeden člověk nebo dva lidé, jako u našich koaličních partnerů. Nicméně já bych angažmá pana Svobody přivítal. Ale tím jsem se netajil už v minulosti.

 

Neobáváte se, že se vám ODS v Praze může rozpadnout?

ODS v Praze má své vážné problémy, je skutečně rozdělena na několik křídel. Já jsem ale skutečně přesvědčen, že tento krok, který se stal, povede k většímu sjednocení pražské ODS a může jí to jen pomoci.

 

Podle bývalého šéfa pražské ODS Borise Šťastného jste lacině a bez boje přenechali radnici TOP 09. Co říkáte takovému hodnocení?

Borise Šťastného si jako člověka, který se pohybuje v oblasti zdravotnické politiky, vážím. Jako každý z nás, i on má některé nedostatky, a patří k nim zášť vůči docentu Svobodovi a tou se nechává bohužel unést, ta s ním vláčí a trošku zatemňuje jeho úsudek.

 

Přemýšlel jste o tom, jak mohou pražští voliči zareagovat na to, že TOP 09 odstranila primátora?

Pučem byl odstraněn kvalitní a dobře pracující primátor. Já bych ještě rozuměl, kdyby to byl špatný primátor, nebo byl spjatý se skandály. Nic z toho není pravda. Navíc docent Svoboda má napříč politickým spektrem pověst slušného a poctivého člověka, který vůbec do politiky chodit nemusel, protože byl renomovaným pražským lékařem. Byl to skutečný puč a já jsem přesvědčen, že něco takového si voliči nepřáli, hlavně pravicoví voliči a že to vezmou v potaz při svém rozhodování.

 

(Autor: Josef Kopecký)

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
poslanec PČR
člen regionální rady