23. května 2013

Neumím si představit koalici s ČSSD, protože jsem v ní byl

Již dnes může Bohuslav Svoboda přijít o post pražského primátora. Zastupitelé hlavního města se sejdou k jednání poprvé od rozchodu současné koalice. Na požadavky TOP 09 totiž Svobodova ODS včera odmítla přistoupit. "Tu koalici jsme sestavovali my. My jsme pozvali TOP 09 k jednání, a i když to bylo velmi složité, tak jsme dokázali koalici vytvořit. Proto si myslíme, že smlouva, kterou podepsali všichni zastupitelé za TOP 09, nemá být měněna," říká Bohuslav Svoboda.

Na co jste byli ochotni přistoupit?

Žádný problém nemám s tím, abychom jednali o jiném rozdělení kompetencí radních. Máme sami celou řadu námitek vůči práci radních za TOP 09 a jsme ochotni slyšet i jejich námitky proti práci našich radních. A v tomto duchu vytvořit nějakou jinou variantu rozdělení kompetencí. 

To ale TOP 09 nestačí. 

V tom případě bude muset uzavřít koalici s ČSSD, což si já, jako pravicový politik, dokážu velmi obtížně představit, protože jsem v koalici s ČSSD byl. A vím, že je to koalice pro pravicového politika neakceptovatelná. A myslím, že i pro pražské voliče. My jsme se nyní na regionálním sněmu dohodli, že nikdo ze zastupitelů ODS nic podobného nepodpoří. 

Očekáváte, že budete odvolán již na čtvrtečním jednání zastupitelstva? 

Je to jistě možné, protože žádné vypovězení koaliční smlouvy nemění status. To znamená, že primátora a radní lze odvolávat jen na zastupitelstvu. Zda k tomu dojde již ve čtvrtek, na to neumím odpovědět. Záleží to na rozhodnutí TOP 09 a ČSSD. Protože žádnou jinou možnost, jak to udělat, nemají než to provést svými hlasy a hlasy sociálních demokratů. 

ČSSD již avizovala, že za to bude chtít posílit vliv ve výborech a městských firmách. 

Podívejte se, nám je jedno, jak se dohodnou. Pokud se pravicová strana v situaci, ve které v Praze jsme, dohodne se sociální demokracií, přestává pro nás být věrohodným partnerem. A velmi rádi budeme v opozici, protože takováto pravicová strana nemá podle našeho názoru v pražském politickém spektru místo. 

Nebyla by pro vás rok a půl před volbami naopak opoziční role výhodou?
 

Budeme se soustředit na to, abychom své opoziční názory jasně deklarovali, budeme se tomu velmi věnovat a budeme apelovat na Pražany, aby si pamatovali, k čemu v Praze došlo. 

Pokud skončíte ve funkci primátora, co to znamená pro vás osobně? 

Lidsky to pro mě znamená, že vím, že politika je taková. Já mám opravdu bohaté životní zkušenosti. Už jsem řetězy měl, řetězy jsem sundával. Zažil jsem vzestupy i pády a vím, že to patří k životu. Primátorský řetěz pro mě osobně neznamená nic, ten symbol je pro mě nepodstatný. Pro mě je důležitý výsledek mé práce. A pokud ji nemohu vykonávat se symbolem, tak ji budu vykonávat bez symbolu, úplně stejně. 

Jenže jako primátor můžete věci prosazovat podstatně rychleji a snáz než jako opoziční zastupitel. 

Ale budu mít více času. Samozřejmě mě bude mrzet, že některé věci už nestihnu udělat. Ale co mě bude těšit, je to, co jsme v Praze dokázali – otevřít magistrát, všechna jednání jsou jasná, vše zveřejňujeme na internetu – to už nikdo nedokáže změnit. A to je pro mě zásadní. 

Považujete to již za nezvratitelnou věc? 

Nevěřím tomu, že by si to občané Prahy nechali líbit. 

Neodrazuje vás aktuální vývoj od kandidatury na primátora v příštím roce? 

Ne, k něčemu jsem se voličům zavázal a budu to plnit. Jestliže skončí mé působení primátora, budu nadále pracovat pro ODS, protože jsem se tak rozhodl, vstoupil jsem do ní a považuji ji za nejlepší politickou stranu pro Prahu. A pro nás pro všechny. 

(Autor: Aleš Měřička)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady