21. května 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda regionálního sdružení ODS Praha Marek Benda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Od rána jednali zástupci TOP 09 a ODS v Praze o příští spolupráci. Včera večer totiž první ze jmenovaných stran vypověděla koaliční smlouvu kvůli údajné nečinnosti občanských demokratů a jejich neochotě řešit závažné problémy hlavního města. Dnes TOP 09 upřesnila požadavky. Patří mezi ně primátorský post a dalších 6 křesel v radě. ODS by tak zbyla 4 místa. Mluvit o tom budu s poslancem a místopředsedou pražského regionálního sdružení ODS Markem Bendou. Dobrý den.

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

Dobré odpoledne přeji vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, uvažuje pražská ODS o tom, že by přistoupila na návrhy TOP 09, máte informace?

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

Zatím se nesešel náš poslanecký klub nebo teda klub zastupitelů na magistrátu, ten se sejde v 5 hodin odpoledne. Ale já předpokládám, že tato nabídka, kterou TOP 09 dává, je na hranici provokace. Představa toho, že my se staneme zcela menšinovým partnerem a budeme akceptovat to, že nikdo z radních za TOP 09, kteří zatím ve svém výkonu nepředvedli téměř vůbec nic, bude primátorem, je pro nás zcela nepřijatelná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Když TOP 09 nezmění rétoriku, nestáhne požadavky, to znamená, že koalice končí?

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

To samozřejmě uvidíme. My jsme byli ještě minulý týden ujišťováni o tom, že je zcela nezbytné, aby v Praze vládla pravicová koalice až do nedělního vystoupení pana náměstka Hudečka, který najednou vystoupí a řekne, že je mu úplně jedno, s kým v Praze bude vládnout. Jestli chce jít vládnout se sociální demokracií, je to samozřejmě jeho nebo jejich, TOP 09, plné právo. Ale my se nebudeme kvůli tomu podřizovat nějakému nesmyslnému diktátu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pravda ale je, že TOP 09 v Praze volby vyhrála, tedy že bude mít většinu, by mohlo být i logické. Z tohoto úhlu se...

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

TOP 09 dneska samozřejmě většinu má v radě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ano, ale ODS má primátora a ten má právo veta.

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

Obě dvě strany mají právo veta, obě dvě strany si toto právo takhle domluvily, aby právě se nepřehlasovávaly na radě nebo posléze zastupitelstvu. A toto právo bylo zatím doposud vždycky dodržováno. Upřímně řečeno, pan náměstek Hudeček ho využívá mnohem více než naši představitelé v radě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Co je podle vás za současným tlakem TOP 09 konkrétně?

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

Já mám pocit, že je to kombinace dvou faktorů. Jeden faktor je skutečnost, že někteří pražští radní za TOP 09 a zejména pan náměstek Hudeček žijí v představě toho, že by si mohli na krk pověsit řetěz, a ta představa se jim strašně líbí, že by se mohli stát primátorem. Takže jejich ambice je ženou do tohoto vyhrocení situace. Druhá věc je, že k tomu zřejmě mají povolení od prvního místopředsedy TOP 09 pana ministra Kalouska, který se tím snaží odpoutat pozornost od problému s sKartami a s dalšími věcmi, které souvisejí s výkony TOP 09 ve vládě. Nemyslím, že je náhodou, že se celý spor vyhrotil v situaci, kdy Karel Schwarzenberg je v zahraničí a nemůže do něj zasáhnout.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A není to ale taky tak, jak říká TOP 09, alespoň zčásti, že ODS nechce řešit palčivé problémy hlavního města, že utíká před problémy? Nebo může jít třeba o konkrétní zakázky.

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

Já samozřejmě nejsem členem pražské rady, nejsem ani členem pražského zastupitelstva, takže to nedokážu posoudit do úplného detailu. Ale jestli správně vidím situaci na Praze, aspoň tak jak ji vnímám zvenčí, tak je to přesně naopak. Jestli někdo má před sebou zcela neřešené problémy, ať už je to Metropolitní plán v gesci pana radního Hudečka…

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tak je to TOP 09 podle vás.

Marek BENDA, poslanec a místopředseda regionálního sdružení ODS Praha:

Tak je to TOP 09. Ostatní jsou v podstatě technikálie, kde vyvolávají spory na technických sporech, technických otázkách, jak a kdy se mají platit jednotlivé faktury za tunel Blanka. Já vím, že to je podstatná otázka, ale to přece nemůže být zásadní politický spor.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Uvádí poslanec a místopředseda pražského regionálního sdružení Marek Benda. Díky za rozhovor, na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

Marek Benda