21. května 2013

Prioritou pro mě zůstává komunální politika

Pražská ODS tvrdí, že za krizí v její magistrátní koalici s TOP 09 je váš náměstek z TOP 09 Tomáš Hudeček. Ten ovšem řekl, že jedná s vědomím strany. Nejsou podle vás příčiny jiné, spíše politické?

Příčin bych si dovedl představit tak dvacet. Rozhodně o nich nehodlám spekulovat, dokud nebudu vědět, co k tomu TOP 09 vedlo a jestli ji vůbec něco vedlo. Nemá žádný smysl říkat variantní návrhy a úvahy. Nedělám to, nerad vidím, když to dělají ostatní proti mně. 

Není spojitost s příštím volebním rokem? Naznačil jste, že byste chtěl kandidovat do Sněmovny, nabízela by se pozice pražského lídra. 

Nic takového jsem neřekl. Řekl jsem, že jsem se na stará kolena rozhodl jít do politiky a vytvořit v Praze a v Česku prostředí, v němž se našim potomkům bude dobře žít. Na otázku, zda hodlám eventuálně kandidovat, jsem řekl, že pokud to bude potřeba a ku prospěchu pravicové politiky, nebráním se žádné úloze, ke které by mě ODS vyzvala. 

A co je prioritou? 

Prioritou pro mě zůstává komunální politika. 

Obhájit křeslo primátora? 

Ne, komunální politika. Obhájit primátorský post je něco jiného, znamená to vyhrát volby atd. Prioritou pro mě zůstává komunální politika, tu jsem ochoten dělat v jakékoli podobě. 

V pravicové Praze je vaším nejsilnějším konkurentem TOP 09. Není právě v tom důvod eskalace koaličních krizí, případně omezení akceschopnosti radnice?
 

Praha je pravicová, není na tom nic nového. Mělo by to znamenat, že pravice jako celek získá více hlasů, aby rozhodování zastupitelstva nebylo závislé na tom, jestli někdo dostane virózu. Aby síla v zastupitelstvu odpovídala elektorátu. Jako řešení zase vidím vládu pravicové koalice v Praze. Koaliční vlády mají proti vládě jedné strany výhodu, že tam přece jenom je určitá oponentura, není to žádná absolutní moc. 

Minulý týden jste zmínil, že by TOP 09 mohla vládnout s ČSSD nebo s přeběhlíky. Myslel jste tím přeběhlíky z ODS ve světle toho, že za ni po Borisovi Šťastném a Milanu Richtrovi ve čtvrtek nastoupí dva noví zastupitelé? Jednal jste už s nimi? 

Já jsem s nimi nejednal ani jsem takovou formulaci nikdy nepoužil. Takovou variantu jsem neřekl. Uvažovat o možných kombinacích lze, až budeme znát fakta, která za tím jsou. Neřekl jsem, že by TOP 09 mohla vládnout s přeběhlíky. 

(Autor: Petr Janiš)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

primátor hl. města Prahy
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady