2. května 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr zemědělství Petr Bendl.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Hygienici budou dál kontrolovat veřejné stravování. Kromě zvěřiny, na tu se má v restauracích zaměřit jenom veterinární správa. Tak dnes kabinet vyřešil kompetenční spor, který se rozhořel mezi resorty zdravotnictví a zemědělství nad novelou zákona o potravinách. Ta ale hlavně zavádí přísnější pravidla pro kontrolu potravin a přehlednější označování výrobků. Vládě normu předkládal ministr zemědělství Petr Bendl z ODS, který je teď naším hostem. Dobrý večer.

Hezký dobrý podvečer.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Onen kompromis, který dnes vzešel z vlády, nezkomplikuje spíš fungování těch kontrol?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já věřím, že budou dozorové orgány, ať už hygiena či Státní veterinární správa spolupracovat a pro nás bylo podstatné mít celý ten řetězec spotřeby zvěřiny pod jednou kontrolou tak, aby bylo možné případně odhalit, že se někde používá zvěřina, která neprošla rukou veterináře.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Pojďme k tomu, co v těch posledních diskusích trochu zapadalo, lidé po nedávných potravinových kauzách víc pátrají po informacích o výrobku. Co nového ta norma přináší?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Norma přináší zvětšení velikosti minimálního písma, které bude na jednotlivých potravinových obalech a minimálně to musí mít 1,2 milimetrů, zároveň bude přinášet informace o alergenních látkách, bude přinášet informace, budou povinné informace o výživových údajích, to znamená, o obsahu tuku, cukru, soli, energetické hodnotě a zároveň se nově zavádí informace o země původu v případě masa vepřového, drůbežího, skopového a kozího.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Takže si už třeba nepřečteme tu v podstatě nic neříkající formulaci vyrobeno v EU nebo pro EU?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To já doufám, že bude, pokud se to někde objeví, tak to bude marginálie. Toto budou povinné informace, které budou muset na obsahu nebo na obalu býti.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Potravinářskou komoru třeba mrzí, že neprošly některé její návrhy na označování potravin, hlavně u pultového prodeje, proč jste se nakonec nepřiklonil třeba k tomu, aby u všech nebalených výrobků musela být uvedena země původu, výrobce a třeba i obsah hlavní složky?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

I my jsme si to přáli, ale v okamžiku, kdy jsme analyzovali právní úpravu, které jsou na úrovni Evropské unie a vydány Evropou, zjistili jsme, že bychom se tím dopustili prohřešku, který by mohl být ze strany Evropské unie sankcionován a který Evropská unie nepovoluje.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

A co inspirace ze Slovenska, aby obchodníci, hlavně řetězce zveřejňovali, jaké procento výrobků pochází z Česka.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To jsou věci, které jsou opravdu na hraně, pro nás je dostačující, kdy se někde objeví země původu, což znamená, že tam už v té zemi původu případně výrobce bude jasné a bude moci se každý zákazník dozvědět, odkud tato potravina, kterou kupuje, pochází.

Martin KŘÍŽEK, moderátor:

Ministr zemědělství Petr Bendl. Díky a na slyšenou.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Také děkuji za zájem, na slyšenou.

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství