2. května 2013

Impulsy Václava Moravce

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl primátor hl. města Prahy Bohuslav Svoboda.

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Hezký dobrý večer vám všem. Sto milionů korun, tak zní podle policejního vyšetřovatele vyčíslení škody po pondělním výbuchu plynu v centru Prahy. Příčina neštěstí stále není známá. 

 



Pavlína ADAMCOVÁ, mluvčí pražských hasičů (záznam): 


V současné chvíli, kdy budeme předávat ten objekt majiteli a Policii České republiky, tak jsme si už stoprocentně jisti, že dole v přízemí se nikdo nenachází, protože jsme vyklidili 25 tun suti, možná i více. 25 tun je to, co odsál bagr a odvezl na skládku. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo v úterý Rádio Impuls slova mluvčí pražských hasičů Pavlíny Adamcové. Pondělní explozi, která zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolní domy, patrně způsobil unikající plyn. Majitel domu, kterým je státní podnik Řízení letového provozu, i dnes pokračoval v odklízení sutin a zabedňování vstupů do budovy. Plynaři postupně obnovují dodávky plynu. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech, pozvání přijal pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, přeji hezký dobrý večer, pane primátore. 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Dobrý večer všem. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Pane primátore, nakolik překvapivá je pro vás výše předběžného vyčíslení škody po pondělním výbuchu plynu v centru Prahy, která se zatím tedy vyšplhala na těch sto milionů korun?

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Je pro mě překvapivá, ale trošku jiným způsobem. Protože když jsem byl na místě škody v okamžiku, když se to stalo nebo bezprostředně poté, tak ta úplně první slova hovořila o 200 milionech. Ale bylo to jenom vlastně od pohledu na tu budovu. Tato suma, těch 100, vychází už z vyhodnocení statikem a z vyhodnocení odborníky. Čili je pravděpodobné, že je správnější. Takže mě to překvapilo trošku jinak. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


V pozitivním slova smyslu. 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


V pozitivním slova smyslu. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Předpokládám, že ten odhad škod, že se už výrazně měnit nebude? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ne, ta odchylka není větší než 10 procent od toho odhadu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Rada hlavního města se v úterý shodla na finanční pomoci lidem postiženým pondělním mohutným výbuchem v centru hlavního města. Praha chce pomoci i Univerzitě Karlově, stejně jako FAMU. Obě budovy exploze zasáhla. Připomeňme si úterní slova pražského primátora Bohuslava Svobody: 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/ (záznam):


Ten náš záměr, který je schválen jako záměr, je poskytnout finanční výpomoc fyzickým osobám, které v důsledku této události byly postiženy a my bychom jim přispěli na úhradu části nákladů spojených s likvidací následků té škody. Ať je to otázka zasklívání těch oken nebo všech takovýchto věcí. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo v úterý Rádio Impuls slova pražského primátora Bohuslava Svobody. Připomínám, že Bohuslav Svoboda je dnes hostem Rádia Impuls. Policii se, pane primátore, zatím přihlásilo zhruba 50 poškozených, kteří potřebují protokol pro pojišťovny v rámci vyřizování pojistky. Máte už jako představitel hlavního města Prahy představu o tom, jaká budou konkrétní pravidla, za kterých budete jako magistrát poskytovat tu pomoc? 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Úplně obecně ano, to máme, protože ta naše zásadní představa je, že se bude jednat o fyzické osoby, které prokazatelně bydlely nebo bydlí v těchto objektech. Čili jsou to faktičtí obyvatelé hlavního města Prahy. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Například iDNES napsal, že půjde o lidi, kteří neměli uzavřenou pojistku. 

 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ne, ta naše věta říká, že přispějeme, pokud nebude celá škoda hrazena pojištěním. Pochopitelně dvojí platba za jednu škodu je nemožná. Čili my bychom hradili, pokud ta platba nebude dostatečně krýt tu škodu nebo pokud ta pojistka nebude uzavřena i na výbuch plynu, abych to řekl velmi zjednodušeně. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste zatím neoznámili konkrétní pravidla včetně toho, kdy začne Magistrát hlavního města přijímat žádosti. Protože ti, kteří byli zasaženi výbuchem, tak zmiňoval jsem aktuální číslo, že se policii zatím přihlásilo těch zhruba 50 poškozených, kteří potřebují protokol pro pojišťovnu. 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ano, to základní pravidlo je dokladování toho, že jsem skutečně osoba bydlící na této adrese, žijící na této adrese. No a potom budeme požadovat doklad o tom, že taková a taková škoda na tom bytě byla hrazena. Takovéto údaje my shromáždíme, respektive shromažďuje je Ředitelství Magistrátu hlavního města Prahy, a jakmile budeme mít ten počet těch osob a tu částku zhruba uzavřenou, bude Rada znovu jednat, jakým způsobem a v jakém rozsahu bude přispívat nějakou částkou na škodu těmto osobám. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Chápu správně tedy, že už mohou ti poškození se obracet na magistrát, byť jste detailnější informace nevyhlásili? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

 

 
Ano, chápete to správně, vlastně od okamžiku, kdy to Rada prohlasovala, tento fakt, tak od toho okamžiku ta možnost je. Na magistrátu u ředitele Trnky se připravila skupina, která bude ty materiály zpracovávat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Částku řádově, je-li první předběžně odhadnutá škoda v rámci 100 milionů korun, protože vy jste také v úterý konstatoval, že chcete pomoci i dvěma vysokým školám, které bezprostředně sousedí s tou budovou, v níž došlo k výbuchu, tedy pražská FAMU a Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Máte představu, jak velkou částku tedy magistrát může dát těm vysokým školám plus lidem postiženým? 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ta částka těch 100 milionů je částka, která je odhadnuta na poškození skeletu té hlavní budovy. To asi nemá žádnou vazbu k tomu, na co by se vztahovala ta naše finanční výpomoc. My skutečně máme takovou tu představu těch oken a těch okenních rámů. Prostě představu pro ty obytné budovy vedle. To je ta základní představa, kde si myslíme, že ta suma určitě nebude suma 100 milionů. Ale o tom, jak velikou sumu uvolníme, jsme zatím ještě nehovořili. I také proto, že nevíme, jaký objem těch prostředků je skryt v těch škodách, o kterých my jsme hovořili. To je první věc. Ta druhá věc je ta pomoc těm vysokým školám. To vnímáme také jako povinnost Prahy, protože máme jako prioritu vysokoškolské vzdělávání, jsme si vědomi toho, že teď fakulty mají problém, kam ty studenty dát, protože ta výuka pochopitelně musí běžet dál a že jejich zájem je, aby to bylo opraveno co nejrychleji. Čili tam jsme se domluvili na tom, já jsem mluvil s rektory obou vysokých škol a dohodli jsme se na tom, dostali kontaktní adresu, telefon, kam mají volat, aby vstoupili v jednání jejich pracovníci zodpovědní za budovy a za vybavení budov s našimi lidmi z odboru stavebního, tak, aby se dohodli na konkrétní věci, kterou bychom dělali společně. Tam nemáme zatím žádnou konkrétní představu, ale určitě se na tom ty dvě instituce dohodnou, tři… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


I když zatím neznáme přesnou příčinu pondělní exploze, tak víme, že šlo o výbuch plynu. Nakolik jste jako primátor hlavního města a zároveň i jako zástupce akcionáře Pražské plynárenské spokojen s preventivními kontrolami stavu plynových rozvodů v hlavním městě? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Zatím jsme neměli žádný důvod o těch kontrolách nějakým způsobem pochybovat. Ty kontroly probíhají a pravda je, že tento velký výbuch je první po tom výbuchu na Smíchově na Arbesově náměstí a to přece jenom už je hezká řádka let. My očekáváme výsledek toho šetření, abychom věděli, jaká byla ta příčina toho výbuchu. A podle toho se budeme rozhodovat v komunikaci s plynárnou o tom, jestli to zavinění mohlo vzniknout proto, že byla nějaká kontrola nedostatečná, nebo jestli to bylo mimo možnosti kontrolního systému. 

 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zatím před tím pondělním výbuchem jste jako primátor hlavního města neměl své pochybnosti o tom, jak dobře funguje Pražská plynárenská v rámci kontroly těch zhruba 4 000 kilometrů plynových rozvodů, které jsou na území hlavního města? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ne, skutečně ne. Ta pravděpodobnost toho, že to je nějaký únik plynu z podzemní trubky, je velmi pravděpodobná. To je možné vlastně zachytit jenom tak, že tam dáte nějaké senzory, které zachycují ten plyn, a to si skoro myslím, že pokud by se ukázalo, že takovéto riziko existuje, že by si měli vlastníci objektů nějaký senzor pořídit. Ona je to investice v řádu tisícikorun a jistě by to bylo zásadní pro to, když by někde v těch sklepích, kde mají ty přívodné trubky, nějaký takový senzor měli. Ale to je jenom moje úvaha jako osoby, to není žádné stanovisko primátorské, že bychom takto to chtěli dělat. Ale myslím si, že to je jedna z věcí, která by mohla zvětšit bezpečnost těch pražských domů. Protože plynové rozvody jsou v Praze velmi složité a samozřejmě ta potrubí stárnou. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Co ještě změní pohled hlavního města, respektive vedení hlavního města, změní-li vůbec v něčem pohled vedení hlavního města, ten pondělní výbuch? 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Tak zásadní věc pro nás by byla, kdybychom získali informaci, že ten výbuch vznikl nedbalostí nebo nějakou chybou v provozu toho plynového přívodu nebo plynového zařízení. To by samozřejmě naše rozhodování ovlivnilo tak, abychom takovou věc jednak do budoucna vyloučili a jednak se také zabývali tím, jestli je někdo za to osobně zodpovědný. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jste spokojen s tím, jak fungoval integrovaný záchranný systém včetně policie, městské policie, kterou řídíte a která zase řídila provoz v těch uplynulých třech dnech v okolí lokality, kde k výbuchu došlo? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

 

Tak jedno malé upřesnění. V okamžiku, kdy se jedná o takovouto katastrofu, která má v sobě výbuch, požár a škody na domu, vede celý ten zásah hasičská služba. Policie je tam jenom proto, aby zabránila přístupu a řídí se rozkazy a pokyny hasičské služby. Je to zvláštní, to málokdo ví, ale v takovýchto situacích jsou Number one hasiči. Slovo spokojen je slabé. Já jsem prostě nadšen. To byl tak profesionální zásah všech těch složek toho integrovaného záchranného systému, od doby dojezdu, protože od výbuchu za sedm minut tam byli hasiči. O minutu později přijela záchranná služba, to jsou fantastické dojezdové časy a ta práce těch lidí byla obdivuhodná. Ono já jsem se byl podívat a mluvil jsem s tím nejvážněji poraněným občanem, kde se jedná o tu komplikovanou frakturu bérce, odoperovanou už, a ten mi říkal, že prostě ucítil ten náraz do té nohy strašlivý, pak že ho jakoby vzduch nasával a pak říkal: Pak jsem padnul na zem a křičel jsem pomoc, pomoc a jen jsem to zavolal, tak u mě byli hasiči. Jak tam má takovou tu prodlevu, tak to vnímal, že ten zákrok, ta pomoc že mu přišla prakticky okamžitě. To říkám jenom jako příklad toho, že to skutečně bylo vynikající. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Připomínám, že hostem dnešních Impulsů je pražský primátor Bohuslav Svoboda. Napětí v pražské koalici nepolevuje, spory mezi občanskými demokraty a TOP 09 blokují například projednávání reorganizace magistrátu, budoucnost parkovacích zón v hlavním městě či financování Dopravního podniku hlavního města Prahy. Jak dlouho budete ještě ty problémy před sebou hrnout? 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


My je nehrneme před sebou, my jednáme o jejich řešení. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zatím jste se nepohnuli. 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Máme na některé věci rozdílné názory, tak už to v koalicích chodí a musíme dospět k nějakému názoru, který bude společný, který bude jistě představovat kompromis. Vždycky to tak je u těchto věcí. Ale musíme se snažit, aby ten kompromis byl co nejlepší. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Což ale nezpochybňuje tu moji otázku, že ty problémy před sebou hrnete? 

 

 

 

Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Pod pojmem hrnout já vnímám to, že se s tím nic nedělá, takhle to ten válec jako tlačí před sebou. Kdežto my z té hromady odebíráme ty jednotlivé problémy. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Předpokládám ale, že mi neřeknete, že jste odebrali z problémů a z té hromady reorganizaci magistrátu nebo už ano? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Z té hromady jsme něco odebrali, protože některé věci, o kterých se my domníváme, že nelze do té reorganizace zahrnout, už byly druhou stranou akceptovány. Čili něco se jistě podařilo. Pak vzniklo možná technické nedorozumění, že vyšel tisk, který nebyl námi akceptován a už vyšel jako tisk nachystaný k projednávání. Ale to jsou věci, kdy někdy ta technika selže a vypustí variantu, která je méně jedna proti současnému stavu. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Mám asi malou politickou představivost, pane primátore, můžete mi to přece jenom říci, pochopil jsem, že tedy na reorganizaci magistrátu už jste se dohodli a budete ji projednávat na nejbližší Radě? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ne, zatím jsme pořád ve fázi toho, čemu vy říkáte hrnete, čemu já říkám postupná řešení. Čili měli bychom na operativním jednání, to je jednání, které předchází jednání Rady o tomto problému, dále jednat. Ten problém skutečně je složitý, ono se to týká obrovského množství zaměstnanců. Každá reorganizace přináší spoustu neklidu a nejistoty mezi zaměstnance, čili chceme, aby to byla už pokud možno reforma poslední. Protože těch změn v organizaci magistrátu jsme za této koalice už dělali několik. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ten návrh na reorganizaci pražského magistrátu předložila TOP 09, vy jste s tím jako občanští demokraté nesouhlasili. 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

 
Ne, ten primární návrh byl návrh, se kterým jsme souhlasili, protože to byla úvaha o tom oddělit od sebe část státní správy a samosprávy, například v těch územních rozhodováních. Ale pak se ten návrh na reorganizaci extendoval na řadu dalších odborů, oddělení a tam dochází k určitým problémům nebo k rozdílným názorům, které jsem přesvědčen, že řešení mají. Ale není to řešení tak, abychom si řekli, ano. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Kdy myslíte, že tady se dohodnete a z problematické hromady, jak ji nazýváte, z ní vyjmete reorganizaci Magistrátu hlavního města? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Já si myslím, že ten první zásadní krok by mělo přinést to jednání, které máme vlastně před sebou. Protože ten problém já už vnímám stratifikovaně, ty jednotlivé části, které vyžadují rozdílné řešení a v té podobě tu diskusi teď začneme. Protože předtím jsme to řešili jako celek a já jsem přesvědčen, že jsou úseky nebo části organizace toho magistrátu, které potřebují změnu trošičku jiného typu, než jak byla plánována. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Můžete mi odpovědět tedy na otázku, kdy myslíte, že z problematické hromady zmizí reorganizace magistrátu? 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Já jako bývalý vědec velmi nerad říkám dojmy, rád říkám věci, které jsou podložené a faktické. Čili když řeknu nějaké datum, tak to znamená jenom myslím si, ne vím. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Ne, datum nechci. Tak myslíte si… 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Nevím, nezaručuji to, ale myslím si, že to je práce tak zhruba na 14 dní. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:

Na 14 dní a pak by mohl ten tisk jít do Rady. Budoucnost parkovacích zón je složitějším problémem než reorganizace magistrátu? 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Je jiným problémem. Je to problém, který má vlastně jenom dvě otázky. Zda to parkování máme udělat tak, jak navrhují jednotlivé městské části, nebo zda ho máme podřídit takové celkové koncepci města. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ano. Vy jste loni odsouhlasili rozšíření modrých zón i přes kritiku odborníků, což bylo to, jak to chtěly jednotlivé městské části. A před nedávnem jste se dohodli, že bude celopražská koncepce. 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ano. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Proti tomu zase chtějí protestovat jednotlivé městské části. K čemu se kloníte teď? K té celopražské koncepci nebo k tomu, co jste odsouhlasili původně loni? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Já za svou osobu samozřejmě víc vnímám to, že koncepce parkování není koncepcí parkování, která se týká jenom těch jednotlivých obyvatel toho příslušného obvodu, že to je celá koncepce takzvané dopravy v klidu. Že to je vlastně celá koncepce dopravy v hlavním městě. Čili proto jsem já přesvědčen o tom, že by to v sobě ten aspekt celoměstský mělo mít. Protože jinak je to jenom odsun parkování dál od svého obvodu. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


I když se vám vzbouřily ty jednotlivé městské části? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Já si myslím, že to by nemuselo vadit, protože oni něco vypracovaly, já bych navrhoval, abychom byli ochotni to respektovat, to, co udělaly. S tím, že co by bylo významně v rozporu s tím, co Praha potřebuje, to by se z toho prostě vypustilo, upravilo by se to tak, aby to zapadlo do té celoměstské koncepce. A doplnili bychom vlastně ten jejich návrh o ty městské části, které se tím zatím nezabývaly, tak abychom věděli, ano, do Prahy se vjíždí za takových a takových podmínek, za takových a takových podmínek se parkuje a takovéto možnosti má rezident v Praze. Protože já vnímám to, že není možné, aby jenom rezident mohl parkovat na Praze 2, že je potřeba, aby za určitých okolností tam mohl přijet i dědeček za svým vnoučkem a zaparkovat, že přes den by měl být nějaký průnik těch parkovacích zón do sebe. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte, že tento problém vyřešíte do konce volebního období nebo to dohadování se o parkovacích zónách potrvá za volby? Upřímně. 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Upřímně, pokud se nepodaří dojít ke konsensu o těchto věcech do června… 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Letošního roku. 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Letošního roku, pak se nepodaří ty zóny vyřešit do konce tohoto roku a pak tedy šance na to, že bychom to v tomto volebním období dokázali, se limitně blíží nule. 

 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Jakou pravděpodobnost dáváte tomu, že se dohodnete do června? V procentech, jako vědec. 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

50:50. 



Václav MORAVEC, moderátor:

To je šalamounská odpověď. 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Ale správná. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Procento uberte z jedné misky vah a hoďte ho na druhou. 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Tak 49:51. 



Václav MORAVEC, moderátor:

V neprospěch … 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

V neprospěch parkovacích zón. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže o jedno procento jste skeptičtější. Spory v pražské koalici podle poslance a dnes už bývalého zastupitele Borise Šťastného ohrožují správu hlavního města. I proto Boris Šťastný před týdnem rezignoval na post pražského zastupitele: 



Boris ŠŤASTNÝ, bývalý zastupitel (záznam): 


Toto město se řítí do absolutní katastrofy. Je zmítané skandály, zmítané netransparentností, zmítané nekompetentním řízením, propadá se v dluzích. To jsou všechno věci, které občanští demokraté a alespoň tedy já musím říci jako kdysi člověk, který občanské demokraty v Praze vedl a přivedl do této rady, včetně křesla primátora, to jsou věci, se kterými není možné souhlasit. 

Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo Rádio Impuls před týdnem slova poslance Borise Šťastného. Spolu s ním se rozhodl rezignovat na post pražského zastupitele i starosta Prahy 10 Milan Richter. Nakolik tyto rezignace stmelí klub zastupitelů ODS? Protože oba dva často hlasovali proti návrhům, které předkládalo vedení hlavního města. 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Já nevím, jestli stmelí je správné slovo, protože my jsme s hlasy těchto dvou zastupitelů nepočítali. To prostě pro nás byla část našeho klubu, která byla nefunkční z hlediska rozhodování a z hlediska kompetentnosti. Já zásadně nekritizuji své spolustraníky, já jenom konstatuji, že pan poslanec Šťastný o funkci magistrátu ví velmi málo, takže ta jeho silná slova jsou velice pravděpodobně to, co my říkáme v té vědě, to je dojmologie. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


A vy teď můžete počítat s nástupnickými hlasy? Protože dodám, že by ty dva zastupitele měli nahradit místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík a zastupitel Prahy 10 Ivan Vinš. To jsou ti, kteří by měli vystřídat Borise Šťastného a Milana Richtera. S jejich hlasy počítáte? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Já si nemyslím, že by se něco na našich hlasech změnilo s touto změnou. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže dva rebely vystřídají dva rebelové z vašeho pohledu? 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Vystřídají dva zastupitelé, kteří velmi pravděpodobně budou mít podobné názory, jako měl Milan Richter a Boris Šťastný. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Nepočítáte tedy s jejich hlasy? 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Ne. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Není to škoda, když předseda pražské ODS nepočítá se dvěma hlasy zastupitelů ODS? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Předseda pražské ODS musí počítat s tím, co je reálné a musí počítat tak, aby to bylo pro Prahu prospěšné. Já nemohu dělat nic jiného, než se snažit, aby veškeré rozhodování Rady, veškeré rozhodování klubu zastupitelů ODS bylo průhledné, jasné a ku prospěchu Prahy. Pokud se mi nepodaří někoho z členů klubu přesvědčit, aby toto byl pro něj způsob, který akceptuje, nemohu s tím nic dělat a musím se jenom snažit o to, aby většina měla jiný názor. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:

 

A vy už jste jednal s Bohumilem Zoufalíkem a Ivanem Vinšem? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

Ne, ještě jsem s nimi nejednal. 



Václav MORAVEC, moderátor:


Neházíte příliš brzo flintu do žita, když s jejich hlasy nepočítáte? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Já si myslím, že člověk musí být realista. Jestliže se mýlím, budu velmi rád a velmi hlasitě to vyjádřím do všech médií. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pak se jim možná i omluvíte za tato svá slova, která jste… 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


I se za tato slova omluvím a budu jako primátor velmi rád, že jsem udělal chybu a že ta chyba se nepotvrdila. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Další problém na hromadě koaličních sporů mezi občanskými demokraty a TOP 09 v hlavním městě, financování Dopravního podniku hlavního města. Jde, připomínám, o osmimiliardový, respektive čtyřmiliardový úvěr, který je zapotřebí, kde je možné a nutné tedy splatit to, co si hlavní město půjčilo na nákup tramvají, pokud se nemýlím. Ta věc také není projednaná, také jste ji odložili a je to sporný bod? 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Bude v Radě v úterý a … 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Tady jste se tedy pohnuli? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


S pravděpodobností hraničící s jistotou bude prohlasováno. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Tedy dohodli jste se na financování toho osmimiliardového úvěru? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:

 

Ano, to byl náš určitý problém, týkající se toho, jak má být zajištění provedeno. Už jsme se na tom dohodli, ODS v tom má jasno, TOP 09 předpokládám také, podle informací, které mám k dispozici. Čili měl by to být materiál, který by byl na nejbližším zasedání Rady prohlasován a postoupen do zastupitelstva. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jak zní ta dohoda, když říkáte, že tedy to odstraníte jako první bod z té hromady? 

 



Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Ten problém byl velmi jednoduchý. V tom návrhu té půjčky bylo, že to je na financování nákupu tramvají a další potřebné investice. Říkám to velmi volně. A my chceme, aby to bylo vázáno jenom k těm tramvajím. Nevidíme důvod, proč bychom se jako Praha měli zadlužovat do nějakých jiných investičních akcí. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatuje pražský primátor Bohuslav Svoboda, host dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor a těším se na další. 

 


Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:


Děkuji, hezký večer. 

 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

primátor hl. města Prahy
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady