24. dubna 2013

Stranická krize? Ale ne, už to bylo horší

Krize a snaha o očištění od kmotrů. Úbytek členů. To vše se teď skloňuje ve spojitosti s ODS. Podle Evžena Tošenovského ale nynější dění ve straně není neobvyklé. "Podobné animozity, ale i přátelské vazby, které se často časem mění v nepřátelství, zažívají i další strany. Tím ale nechci ODS zbavovat zodpovědnosti, jen mě docela udivuje zájem o ni," říká europoslanec.

 

Nynější situace v ODS není vážná? 

Zažil jsem třeba dobu po roce 2002, kdy odcházel Václav Klaus, a tehdy to bylo mnohem dramatičtější. To samé platilo i pro rok 1997 (tehdy se část straníků vzbouřila proti předsedovi Václavu Klausovi – pozn. red.) Možná je to tím, že děním v ODS žiju už dvacet let, ale nynější situace mě zase tak nepřekvapuje. 

Jak si ji vysvětlujete? 

Blíží se volby, někteří chtějí kandidovat, někteří si utvářejí určité prostředí. A že to navenek působí dramaticky? Ať se někdo zeptá, co se děje třeba v TOP 09. Situace v ODS je normální, nedramatizoval bych ji. 

Takže v pořádku jsou třeba i rozpory na Frýdecko-Místecku, kde někteří straníci kritizují nové vedení v čele s panem Svojákem? 

Jsem přesvědčen, že dění ve Frýdku-Místku nemá s žádnou ideologií nic společného. Týká se osobních vztahů mezi členy. Někdo má víc příznivců, někdo méně a musí se to "prolámat". Tak to bohužel je. Blbé je, že ti, kdo jsou ukřivdění, svou hru hrají přes média. A na tom prodělává značka ODS. 

Je provázanost ODS s lidmi napojenými na byznys užší než v jiných stranách? 

Některé proběhnuvší kauzy jsou pro nás všechny určitě nepříjemné. Aktéry se častěji stávají třeba starostové. Já jsem byl primátor i hejtman a neměl jsem s tím problém, nechtěl jsem s tím být jakkoli spojen. Ale když to někdo udělá, protože je to možná lákavé, tak nastává potíž. U nás v kraji ale tyto vazby časté nebyly. 

Otočí ODS své preference? 

Jsem velký optimista, neboť jsem už v ODS zažil chvíle, kdy to vypadalo, že ve volbách propadneme, a pak jsme vyhráli. Pořád věřím, že ODS je schopná přesvědčit lidi o správnosti svých idejí.