24. dubna 2013

Musíme se přestat zabývat sami sebou

"Hlavním úkolem je, abychom dobře uspěli příští rok ve volbách."

Jaké jsou vaše vize coby staronového předsedy ODS v Moravskoslezském kraji do dalšího dvouletého období?

Hlavním úkolem je, abychom dobře uspěli příští rok ve volbách. Za klíčové pro budoucnost ODS považuji komunální volby příští rok, tak abychom minimálně obhájili pozice z roku 2010 v obecních a městských zastupitelstvech. Stojím o velmi dobrý výsledek ve sněmovních volbách a věřím, že v eurovolbách bude opět kandidovat Evžen Tošenovský, a že bude někde v čele naší kandidátky. 

A nějaké regionální cíle pro moravskoslezskou ODS máte? 

Myslím, že regionální témata jsou důležitá v komunálních volbách. V těch sněmovních moc ne, ale i ty komunální volby ovlivňuje celostátní politika. Základ tvoří celostátní obraz ODS. 

Dostal jste 62 z 68 možných hlasů, což je poměrně silný mandát… 

Je to vysoká podpora, moc si jí cením. Možná je to i tím, že jsem změnil působiště, když jsem v červnu 2010 odešel do Prahy, kde se nějaké minulé zásluhy z Opavy nebo Moravskoslezského kraje nepočítají, a začal jsem od začátku. Takže možná oslovilo delegáty sněmu to, že jsem se tam dokázal prosadit, byl jsem dva roky předsedou poslaneckého klubu a teď jsem čtyři a půl měsíce ministrem. 

Nevidíte trošku problém v tom, že jste jako ministr většinu dnů z týdne v Praze? 

Jsem každé pondělí v regionu – nebo téměř každé. A kromě toho komunikuji v regionu v sobotu a neděli, takže to za handicap nepovažuji. 

Jaká je atmosféra uvnitř v moravskoslezské ODS? 

Myslím, že je lepší, než vypadá. Vyzval jsem delegáty, že jestliže chceme ve volbách uspět, musíme tomu předně sami věřit. A ne pesimisticky říkat, jestli budeme mít tolik nebo tolik procent. Myslím, že máme šanci. Musíme se ale přestat zabývat sami sebou, mluvit s voliči, a ne se dohadovat uvnitř. To nikoho nezajímá. 

Jak je to v kraji s propadem členské stranické základny? 

Došlo ke snížení členů ODS. Před rokem nás bylo zhruba 2450 až 2500, dnes máme asi 2100 členů. Nepovažuji to však za nic podstatného. Vždy říkám, že potřebujeme milión voličů ve sněmovních volbách, nebo víc než milión, abychom uspěli. Tak je jedno, jestli je nás v republice 20 nebo 30 tisíc. Samozřejmě lituju každého, kdo byl v ODS dlouho a který odešel proto, že je zklamaný z toho, jak to funguje v jeho místě, oblasti nebo regionu. Pak odešli někteří, kteří moc aktivní nebyli. Těch zas tolik nelituju. 

Hodně se mluví o tom, že se strana očišťuje od kmotrů a lidí navázaných na byznys. Týká se to i Moravskoslezského kraje? 

Když jsem použil takový ten eufemismus, ne příliš aktivní členové, tak tam bylo jisté podezření, že to jsou takzvaně účelově nabraní. U některých! Ale neprobíral jsem všechny, kteří odešli, a neříkal dobře nebo špatně. Myslím, že obecně platí, že těch, kteří nebyli aktivní a byli u nás ze zištných důvodů, není žádná škoda. Ale těch, kteří byli aktivní, těch škoda je. 

(Autor: Pavel Karban)

Ing. Zbyněk Stanjura

ministr dopravy
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města