19. dubna 2013

Projev na zasedání předsednictva Mezinárodní demokratické unie (IDU)

Projev předsedy vlády ČR a předsedy ODS Petra Nečase přednesený na zasedání předsednictva Mezinárodní demokratické unie (IDU) v Helsinkách.

Před 14 dny nás opustila Margaret Thatcherová. Jeden ze zakladatelů IDU a žena, ke které i 20 let po ukončení její politické kariéry většina z nás vzhlíží. Pro ODS - stranu, kterou vedu - byly principy a politika, které Železná lady prosazovala, jednou z našich hlavních inspirací při vzniku ODS na začátku 90. let. Inspirovali jsme se ženou a předsedkyní Konzervativní strany, která vrátila význam slovu konzervatismus. Nejen skomírající Británii ukázala, jakým směrem je třeba se vydat. Dokázala, že práce, podnikání, volný trh jsou hnacím motorem ekonomiky. Nikoli odbory pečující o blaho svých členů, místo o dobro státu (nation) a jeho občanů. 

Margaret Thatcherové také vděčíme za naši svobodu. Československo se po druhé světové válce kvůli dohodě mocností ocitlo na špatném břehu. Na břehu, kde karty rozdával Stalin a jeho skrytí pobočnici v tehdy svobodných zemích. Tato dohoda o sférách vlivu nás stála čtyřicet let svobody. Byla to doba, kdy podnikání a volný trh byly sprostými slovy. Kdo měl jiný názor, byl nepřítel. Kdo za války bojoval po boku spojenců, byl popraven. 

Margaret Thatcherová možná byla ve správný čas na správném místě. Ale díky Bohu to byla právě ona. Troufám si říci, že být na jejím místě kdokoli jiný, tak zde dneska nemusíme sedět v tomto složení. Margaret viděla příležitost skoncovat s nesvobodou a využila ji. A za to ji patří obrovský dík.
 
Mnozí z Vás, zejména z EU, patrně nesouhlasí s jejími postoji k evropské integraci a zapojení Velké Británie. Jsou to ostatně postoje, které prosazuje nynější regionální unie IDU - Aliance evropských konzervativců a reformistů. A já jsem velmi rád, že i přes rozpory, které se během přijímacího procesu objevily, se podařilo nalézt kompromis a AECR uvítat mezi námi. 
 
Nás všechny spojuje nejen odkaz Margaret Thatcherové týkající se volného trhu, podpory podnikání a svobody jedince, ale také nutnost a potřeba transatlantické spolupráce. Nebýt jejího dobrého vztahu a úspěšné spolupráce s Ronaldem Reaganem, železná opona by nepadla, Sovětský svaz by nepřestal existovat a Československo by nebylo svobodné. Stejně tak, jako transatlantická spolupráce přinesla svobodu, může přinést i prosperitu.
 
Většinu tzv. západního světa již pět let trápí ekonomický pokles, nebo přinejlepším stagnace. Nezaměstnanost je na jedné z nejvyšších úrovní za posledních několik dekád. V některých evropských zemích vzniká ztracená generace mladých lidí, kteří nikdy nepracovali, ačkoli by chtěli. Chtěli, ale nemůžou najít práci. A po nějaké době hledání vzdají.
 
Evropská unie se snaží nelézt lék, recept na krizi, na obnovení růstu, snížení nezaměstnanosti. Mnoho realizovaných kroků pomáhá, některé spíše škodí. Ale to je otázka na jiné fórum, na jinou radu. Řekl jsem, že když nám spolupráce s Amerikou přinesla svobodu, může přinést i prosperitu. Evropská unie má 500 miliónů obyvatel, Spojené státy americké s Kanadou více než 300 miliónů. Čína více než 1,3 mld. lidí. Indie 1,2 mld. Jestliže chceme nastartovat hospodářský růst, umožnit podnikatelům a firmám vytvářet miliony nových pracovních míst, musíme začít spolupracovat. 
 
EU a USA musí přestat udržovat cla a jiná ochranářská opatření a vytvořit zónu volného obchodu. Prostor bez bariér umožňující otevřený, neomezený obchod. Každá strana Atlantiku se snaží chránit svůj soukromý sektor. Ale tato ochrana mu paradoxně ubližuje. Musíme začít více spolupracovat i v obchodní oblasti. Pro některé firmy otevření tohoto velkého trhu bude smrtící, ale pro většinu jiných to bude impulzem k dalšímu rozvoji a růstu. Pro třetí země se tento prostor více než 800 mil. lidí stane daleko atraktivnějším místem pro investice. Kupní síla 800 mil. lidí v Evropě a Americe bude nepřekonatelná. 
 
Proč může mít EU dohodu o volném obchodu s Koreou, Mexikem a jednat s dalšími, ale se svým nejbližším partnerem – USA – nikoli? Tato dohoda však nesmí být uzavřena ostatním. Musí být otevřená všem zemím dodržujícím pravidla, respektujícím ochranné známky, patenty, dodržujícím základní lidská práva. Kanada, Austrálie, Japonsko, Korea, Jižní Afrika a mnohé další.
 
Toto musí být náš cíl pro následující roky. Kdo jiný, než my, liberálně-konzervativní strany by tento program měl nejvíce hájit a podporovat. Můžeme mít různé názory na mnoho věcí, ale volný trh neomezený hranicemi států musí být náš společný cíl.
 
Děkuji za pozornost.
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR