12. dubna 2013

Odmítání Klausové na Slovensku je od Schwarzenberga pokrytecké

Premiér Petr Nečas zahájil ofenzivu proti TOP 09 Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska. A to hned na dvou frontách. Naznačil, že některé součásti projektu sKarty, kterou Miroslav Kalousek urputně hájí, jsou až třikrát předražené. Karla Schwarzenberga zase obvinil z pokrytectví při jmenování velvyslanců a kritizoval ho za to, že poslal do čínské Šanghaje na post generálního konzula "kmotra TOP 09" Michala Kuzmiaka.

 

Pořád trváte na tom, že by se měly sKarty zrušit? 

Říkám to samé co před čtrnácti dny a mimochodem to samé, co tehdy říkala i ministryně práce a sociálních věcí z TOP 09 Müllerová. Seděla tady na vašem místě a shodli jsme se, že ten projekt nic nepřináší, nezabraňuje zneužívání sociálních dávek. Jako identifikátor nepřináší nic, co by neobsahoval občanský průkaz, naopak nemá rodné číslo, na základě kterého jsou dnes dávky vypláceny. Shodli jsme se, že je nesmysl požadovat od někoho, kdo bere rodičovskou nebo přídavky na děti, nějakou průkazku. Proč by ji měl mít, když ji patnáct let nepotřeboval?! Vystoupili jsme pak se stejným názorem. Co se pak stalo v TOP 09, se chápe jen těžko. Je to zarytá snaha udržet projekt, který přináší pozitivní body pouze výrobci karet, což není Česká spořitelna, ale jiná firma, která to dělá mimochodem za trojnásobek tržní ceny. Dělají to za 240 korun, přitom když si budete chtít pořídit kartu, tak ji seženete standardně za 80 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura. Prostě nemá z toho prospěch stát, úřady práce ani Česká spořitelna. Je to buď politikaření ze strany TOP 09, nebo je za tím něco většího. 

Co? 

Jsou tři možnosti nebo jejich kombinace. Za prvé, politická ješitnost lidí v TOP 09. Za druhé, nějaké skryté zájmy – možná na tom projektu mohl nebo měl někdo vydělat. Anebo to mohou být obavy, že když tento projekt rozjeli a teď by ho zrušili, tak by případné kompenzace mohli vzít někteří hyperaktivní plukovníci a podplukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání. 

Jaké kompenzace máte na mysli? 

Třeba pokud by se musela vyplatit náhrada provozovateli za neuskutečněný projekt. 

Vy máte signály, že by Česká spořitelna šla do nějaké arbitráže? 

Ne, naopak Česká spořitelna se chová velmi seriózně a vlastně už nechce být spojována s projektem, který je dnes vnímán negativně. Lidé z vrcholového managementu mně říkali, že jejich vlastní zaměstnankyně, které jsou na rodičovské, velmi nelibě nesou, že musí být stigmatizovány nějakou průkazkou. 

A proč jste původně ten projekt jako ODS podporovali? 

Protože jsme chtěli zamezit zneužívání sociálních dávek a poskytnout dobrovolnou alternativu každému, kdo si nebude chtít nechat posílat peníze složenkou. Ani jedno projekt nesplnil. Byl panem Šiškou (a nevím, nakolik to bylo v součinnosti s panem exministrem Drábkem) totálně zničen, přetočen, vláda byla podvedena. Proto je pozoruhodná urputnost, se kterou TOP 09 trvá na pokračování projektu. A nejzajímavější je pro mě názorový obrat ministryně sociálních věcí Müllerové. 

Miroslav Kalousek tvrdí, že se ročně ušetří čtvrt miliardy za to, že se nebudou posílat peníze přes složenky... 

Tento argument byl na vládě vyvrácen a dnes už ho nehájí ani ministr Kalousek. Faktický stav je takový, že každý, kdo chce, jsou mu posílány peníze přes složenky a ty jsou bezplatné. Takže k žádné úspoře nedochází. Navíc argument byl založen na tom, že 98 procent dávek půjde přes sKarty, což bylo zlovolné a zločinné překroucení úmyslu vlády. Kromě členů TOP 09 hlasovali všichni členové vlády, včetně nestraníků a LIDEM, proti. 

Prosadíte zrušení sKaret silou? 

Za sKarty je zodpovědné ministerstvo vedené TOP 09. A jestli jejich ministryně nebude schopna předložit řešení, tak to bude závažná událost. Mě by ale hlavně zajímalo, proč to tak silně hájí. Myslím, že TOP 09 nakonec půjde podle své tradice lidoveckou cestou. Tedy že udělá všechno pro to, aby Poslanecká sněmovna schválila senátní návrh na zrušení sKaret, přičemž oni sami budou hlasovat proti.


Co se dá nyní dělat s fotovoltaikou? 

Musíme znovu provést revizi všech vyhlášek a nařízení od roku 2005. Zajistit, aby horizont návratnosti investic do elektráren byl 15 let. Teď máme signály, že kdybychom nic neudělali, byla by návratnost v některých případech šesti- nebo sedmiletá. Prověříme všechny projekty, které byly zapojovány ve druhé polovině roku 2010. Vždyť licence vydávané 31. prosince 2010, to je něco, co by muselo budit všeobecný úsměv, kdyby tedy nešlo o tak vážnou věc. Pokud zjistíme podvodné jednání, přijdou ty firmy o licenci a budou muset vrátit i vyplacenou podporu. Existuje podezření, že byly vydávány licence na elektrárny, které byly ve skutečnosti v tu dobu nefunkční. To je čistý podvod. 

To asi těžko někomu dokážete... 

Nemůžu jít do detailů, protože řada věcí spadá do režimu utajovaných skutečností. V každém případě Energetický regulační úřad nebude jedinou státní institucí, která se tím bude zabývat. 

U jak velké části solárních projektů máte podezření, že docházelo k podvodům? 

U mě vzbuzuje podezření především ta část kapacity, která je psána na anonymní vlastníky, což je polovina. Budeme velice tvrdě hájit zájmy spotřebitelů energie a daňových poplatníků. Chceme dosáhnout odkrytí skutečných vlastníků. Na dotace na fotovoltaiku jde 30 miliard korun ročně. Není možné, abychom dávali patnáct miliard ročně a nevěděli komu. Bude to vyžadovat změny v zákonech, ale do voleb to určitě stihneme. 

Mají se dostávat na velvyslanecké posty lidé bez zkušeností z diplomacie? 

Všude na světě je běžné, že na většině ambasád jsou kariérní diplomaté a pak na několika málo političtí nominanti. Americká ambasáda v Praze je klasický případ. 

Jste smířen s tím, že by se velvyslankyní na Slovensku měla stát Livia Klausová? 

Především se nenechám zatáhnout do nešťastné diskuse, kterou odstartovali pánové Zeman a Schwarzenberg. Chovají se velmi neprofesionálně. Tyto věci se mají řešit jednáním, a ne přes sdělovací prostředky. Na druhou stranu musím říci, že když Karel Schwarzenberg tvrdí, že jmenování paní Klausové narušuje morálku v diplomatickém sboru, pak by mě zajímalo, jak morálce diplomatického sboru pomohlo jmenování jednoho z kmotrů TOP 09 Michala Kuzmiaka generálním konzulem v Šanghaji – též mimo jakýkoli kariérní žebříček. Ty námitky jsou často falešné a pokrytecké. 

Vy tedy nebudete Livii Klausovou blokovat? 

Já se opravdu politického amatérismu, že bych to komentoval, nedopustím. 

Líbilo by se vám sblížení Václava Klause s ODS a třeba jeho kandidatura do Evropského parlamentu? 

Jeho zájem o kandidaturu jsem nezaznamenal. On z ODS odešel a řekl, že je to definitivní rozhodnutí. Pokud by rozhodnutí změnil, určitě bychom se to dozvěděli. Teď to je úplně umělá diskuse. 

ODS přichází o řadu členů – je to dobře, nebo špatně? 

To nechci hodnotit. Tam, kde odcházejí lidé, kteří byli součástí účelových náborů, je to dobře, když odchází poctiví a slušní lidé, kteří už nechtějí pokračovat v politice, tak mě to mrzí. Na druhou stranu je to věc pro schwarzenbergovským tiskem uměle démonizovaná. Každý rok mezi březnem a dubnem nastal deseti až dvacetiprocentní pokles členské základny. I nyní budeme mít 21 tisíc členů. Když končil Václav Klaus, měli jsme dvacet tisíc členů. Takže to je přirozené číslo velikosti ODS. 

A není to tak, že ODS je na tom už tak špatně, že ji opouštějí i kmotři? Viz Patrik Oulický z Ústí nad Labem? 

Nebudu hodnotit jména a vůbec se nenechám zatáhnout do debaty o takzvaných kmotrech. Já jsem ho dovnitř nikdy nepoužil, je laciné a hloupé. Je to největší sebepoškození ODS za dvacet let, které způsobil její tehdejší předseda Mirek Topolánek. 

Když jsme u Topolánka: oblastní rada v Ostravě chce zrušit buňku, ve které je Topolánek členem. Ten na to konto prohlásil: "Pokud někoho nejsou schopni vyloučit, tak mu alespoň zruší místní sdružení. Vypovídá to o stavu a vnitřních mechanismech současné ODS." 

Já bych řekl, že to spíše vypovídá o Mirku Topolánkovi, jehož neblahým zvykem bylo a zřejmě zůstává rychleji mluvit než myslet. Musí vědět, že v ODS je zvykem mít jedno místní sdružení vůči jedné radnici. Tam jsou dvě, která se nedokážou dohodnout ani na sestavení kandidátky. Ale myslím, že je nepřijatelné, aby bylo rušeno místní sdružení, jehož členem je bývalý předseda ODS, právě proto, že to může vyvolávat různé spekulace. Takže pokud tento návrh doputuje na výkonnou radu, já budu rozhodně proti a věřím, že výkonná rada to neschválí. 

Teď máte nového mluvčího a šéfa tiskového oddělení – nevyužijete to ke změně komunikace, třeba tak, že si konečně založíte účet na Twitteru? 

Co mi radíte? 

Nic, nejsem váš poradce. Ale kdybych sám účet neměl, tak bych si ho určitě založil. 

Ach jo. Tak to asi budu muset udělat. 

 

(Autor: Petr Honzejk)

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR