8. dubna 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr zemědělství Petr Bendl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Proti polským potravinám se v Česku vede kampaň, tvrdí polská ambasáda v Praze. Podle jejího dnešního prohlášení jsou tamní kontroly kvality spolehlivé a provádí se podle evropských standardů. Diplomaté varují, že kritika produktů ze sousedního státu může poškodit i Česko, protože v mezinárodním kontextu jsou obě země vnímané jako jeden region a jeden trh. Mluvit o tom budu se českým ministrem zemědělství za ODS Petrem Bendlem. Dobrý den.

Hezký dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane ministře, nejdřív co říkáte na to prohlášení polské ambasády? Cítíte, že na tom může být něco pravdy?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já nevím. My Češi máme takové hezké přísloví, že potrefená husa se vždycky ozve. My rozhodně nemíříme jen na polské potraviny. My se snažíme dělat kampaň proti nekvalitě potravin na českém trhu obecně, bez ohledu na to, jestli jsou z Polska, Německa, Rakouska a já nevím odkudkoli. Zkrátka nebereme v potaz národnost nebo země původu, ale bereme v potaz kvalitu. To, že zrovna se více objevují polské potraviny, je samozřejmě na pováženou a také proto se tomu chceme věnovat a pozval jsem polského ministra zemědělství s představiteli jeho dozorových orgánů na jednání do České republiky, abychom to řešili.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Když se víc o problematických potravinách mluví v souvislosti s těmi polskými, znamená to, že jsou míň kvalitní?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Znamená to, že se prostě chceme věnovat nekvalitám, a že se objevují zrovna z Polska a je to významné téma, které, si troufnu říct, nadrobili z velké části Poláci sami tím, že nás v případě polské soli například rychlé neinformovali o tom, co se děje na polském trhu s potravinami.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Varoval byste vy osobně před nákupem polských potravin?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Já bych varoval před nákupem nekvality. Já bych neříkal - nekupujte nic, co je polské, to je velmi laciné a populistické. Ale mojí povinností je dělat všechno proto, abychom označili nekvalitu a sdělili veřejnosti, že tady se nějaká nekvalita nachází.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Nekvalita na polské straně, abych tomu dobře rozuměla, proto se na to tak ptám, jelikož lidé nemají k dispozici laboratoře nebo možnost si sami zkontrolovat potraviny, proto se ptám, jestli vy jako český ministr zemědělství říkáte, že na té polské straně nebo u polských potravin je větší riziko, že budou nekvalitní?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Víte, my jsme povinni se věnovat každé informaci o tom, že je nějaká potravina nekvalitní. Já nemohu říct, že, co je z Polska, je všechno nekvalitní. To rozhodně ani říkat nechci. Naopak chci, abychom ve spolupráci s Poláky se víc věnovali té nekvalitě, více se informovali, abychom ji mohli odstraňovat z trhu a aby lidé měli větší šanci kupovat kvalitní potravinu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Vy už jste řekl, že se chystáte sejít s polským ministrem zemědělství. Co si od té schůzky slibujete? Nějaké vyjasnění toho, jak by měly vypadat standardy na polské straně, co se týká kvality potravin?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Slibuji si především konkrétní jednání na úrovni našich veterinářů především, případně potravinářských inspektorů, aby si nastavili systém komunikace, aby si vysvětlili, co tu v minulosti nefungovalo, popsali si problém, aby našli, nebo polští kolegové slyšeli od našich inspektorů, co konkrétně jim vadí. Ale v té diskusi jsme hledali způsob, jak odstraňovat společnými silami nekvalitu z českého trhu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane ministře, jak vážně berete varování polské strany, to také zaznělo v dnešním prohlášení polské ambasády, že v mezinárodním měřítku polské a české potraviny můžou být vnímané jako jediný trh, že kritika těch polských by mohla poškodit i ty české?

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

To já neumím takto definovat. My se opravdu důsledně věnujeme a zveřejňujeme konkrétní případy nekvality a rozhodně nepřistupujeme plošně vůbec z ohledu na konkrétní případy k tomu, abychom kohokoli kritizovali.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tolik český ministr zemědělství Petr Bendl. Děkuji, na shledanou.

Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:

Na shledanou. Děkuji za zájem.

Ing. Petr Bendl

ministr zemědělství