10. dubna 2013

Rozhovor pro Lidové noviny

Kdyby klesl počet členů ODS o tři tisíce, šéf poslanců strany Marek Benda by se nezlobil.

 

Když jste se dozvěděl, že Patrik Oulický ukončil své členství v ODS, co vás napadlo? 

Že se poměry na severu možná zlepší, vrátí do normálních kolejí. 

Jak podle vás jeho předchozí působení stranu poškodilo? 

Fotografie Oulického z kongresu 2009 s pětitisícovkami v ruce byla zničující. Celý sever Čech působil dojmem, že se tu všechny demokratické strany zvrhly jen do toho, že všichni spolupracují se všemi a každý si hraje na to, co si zde rozdělí. Výsledek? Máme v kraji prvního komunistického hejtmana. 

Severní Čechy, to je také bývalý senátor ODS Alexandr Novák. Jak jeho pravomocný trest za korupci upravil stranický obraz? 

Souboj Novákova Chomutova s Oulického Ústím do značné míry celý problém vytvářel. 

Problematické postavy ODS neměla jenom na severu Čech. Jaký je teď podle vás reálný vliv lidí typu Romana Jurečka, Pavla Dlouhého nebo Iva Rittiga na dění v ODS? 

Poslední kongres rozhodl o tom, že například Pavel Dlouhý, dva Středočeši nebo Ivan Langer nebyli zvoleni do výkonné rady. Spíš kvůli své pověsti než čemukoli jinému. Jurečko dostal výrazné varování, když sice prošel, ale získal o sto hlasů méně než všichni ostatní. Rittig je úplně jiná kategorie, ten nikdy férový vliv v ODS neměl. Na oficiálních jednáních nebyl. Myslím, že vliv těchto lidí, i se zrušením některých oblastí, klesá. 

Kmotry v ODS zmínil bývalý předseda Mirek Topolánek. Objevuje se termín kmotr ve vnitrostranické diskusi ještě nyní? 

Předseda Topolánek termínem kmotr podle mne stranu strašně poškodil. Reálně. Už protože si některé vybral a jiné nevybral. Byla to spíš součást jeho boje uvnitř strany. Dneska když se použije slovo kmotr, je automaticky spojené s ODS. I když podobné postavy měly i jiné strany, na severu zvlášť. Maximální snaha současného vedení je říkat, že kdo chce mít vliv, musí být schopný projít volbami. 

ODS dokončuje sčítání členů. Máte tip, jak se předchozí hranice 25 tisíc členů posune? 

Posune se částečně dolů. I v souvislosti se zrušenými oblastmi. Vím, že na Praze 4 z téměř 500 členů zaplatilo členský příspěvek jen 200 lidí. I proto, že těchto 200 lidí mělo trvalé bydliště na Praze 4 a my jsme stanovili trvalé bydliště jako nutnou podmínku. Kdybychom se vrátili celkově na úroveň 22 tisíc, jde o čísla, na kterých jsme byli vždycky. Kromě konjunktury. 

(Autor: Jan Kálal)

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení