6. dubna 2013

Opouštím ODS v kraji bez dluhů

Po téměř sedmnácti letech odejde Zdeňka Horníková z dolní komory parlamentu, aby v nové prestižní funkci kontrolovala státní pokladnu. Musí opustit i místo šéfky krajské ODS. Tvrdí, že nástupci zanechá čistý stůl.

Těšíte se do NKÚ?

Nemám se co těšit. Musím říct, že je to výzva nové práce. V zákoně je jasně řečeno, že viceprezident zastupuje prezidenta, ale veškeré kompetence na NKÚ má hlavně prezident. Takže pokud se nebudu s panem prezidentem bavit, moje představy jsou úplně k ničemu.

Rýsuje se už nějaký váš nástupce v krajské ODS?

Na takovou otázku popravdě vůbec neumím odpovědět. U nás je mechanismus, že je pět oblastí a ty se podělí o funkci předsedy a čtyř místopředsedů. Očekávám, že pokud bude předseda z jiné oblasti, třeba z Jičína nebo Trutnova, uvolní nám funkci místopředsedy pro Náchod. V pátek o tom jednáme na oblastní radě v Náchodě, takže teď to ani nechci řešit. Bude to věc regionu, já se opravdu rozloučím s politickými funkcemi a nebudu příliš zasahovat ani do výběru nového předsedy. Nebudeme předbíhat. Já totiž na odchod z této funkce nemám žádnou lhůtu. Je to můj dobrý přístup, že to udělám co nejdřív. Naproti tomu ve středu jsem musela napsat okamžitou rezignaci na členství v dozorčí radě, protože tam se to neslučuje se zákonem.

Vloni vystoupila z ODS starostka Hronova Hana Nedvědová a nyní už bývalý senátor Petr Pakosta, ohrazovali se proti vašemu vedení. V jakém stavu budete regionální organizaci předávat?

Ve skvělém, opravdu. My jsme jeden z regionů, který dokončil reorganizaci manažerské sítě. Předávám region bez jediného dluhu, v naprostém pořádku, odcházím s čistým stolem, předávám ODS v klidném stavu bez rozbrojů.

Co čekáte od svého nástupce v krajské ODS?

Ty lidi čeká strašná spousta úkolů, mají před sebou troje volby. Čekám, že za předsedu bude zvolen někdo z lidí zkušených v politice, který do toho rychle vpluje.

Ubývá vám členů v době, kdy padají preference ODS?

Myslím, že v našem kraji nejsme s úbytkem členů někde na špici, jsme docela normální region. Jestli jsou úbytky kolem 15 procent, to je standardní, není to nic výjimečného, ale přesná čísla ještě neznám.

Proškolíte svého nástupce ve sněmovně Martina Mečíře? Jak to tam chodí?

V okamžiku, kdy by mě prezident republiky jmenoval do NKÚ, zanikne mi mandát. Panu Mečířovi v tu chvíli mandát vzniká a funkce se ujímá v okamžiku, kdy složí slib v Poslanecké sněmovně. Určitě mu nabídnu do začátku pomoc, aby se zorientoval.

Pro něj to na rok asi příliš lákavé není.

Podle toho, jak jsem s ním mluvila, on má svou práci a je si vědom, že tam jde pravděpodobně na rok. Je jeho rozhodnutí, do jaké míry svou práci opustí nebo ji bude vykonávat dál.

Mgr. Zdeňka Horníková

poslankyně PČR